ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muntii Parang, Varful Papusa - mai aproape de absolut...

Ilustrație video-muzicală
Lamb - I can fly

TIPĂREȘTE

Prima zi in care am inceput sa exploram imprejurimile statiunii Ranca a fost aceea in care am ales o escaladare a Varfului Papusa, care are o inaltime de 2135 de metri.

Am mers cu masina din Ranca, care este situata la o altitudine de 1650 de metri, pana la baza varfului Papusa, langa un izvor si am parcat-o acolo, in apropiere de statia de telescaun, aici intalnindu-ne si cu alti temerari.

Ne-am inceput urcusul lasand refugiul in stanga noastra, pe un traseu destul de dificil, abrupt, in loc sa o luam inelar pe un traseu mai putin sinuos. De jos nu parea asa de inalt sau de abrupt, insa drumul plin de pietre s-a dovedit o adevarata aventura pentru noi si bocancii nostri pe care i-am zgariat pe alocuri.

Nu exista practic o poteca pe unde sa poti urca, ramane la latitudinea ta drumul ales, insa te poti ajuta de denivelari, avand astfel unde sprijini piciorul, sau de pietre, insa trebuie sa calci de doua ori in acelasi loc pentru a fi sigur ca te tine.

Urcusul este destul de periculos, am incercat sa caut peste tot un punct de sprijin, mergand mai mult aplecata.

La un moment dat picioarele incep sa iti tremure, orice piatra devine nesigura, ierburile uscate sau mai verzi de care te apuci se frang in pumnul tau, te gandesti cum ai putut sa te incumeti la o asemenea isprava, in fata ta vezi doar cativa metri de munte, apoi cerul si ai senzatia ca ai ajuns in varf, dar dupa ce iti ridici privirea catre cer alta bucata din munte se ridica in fata ta, te opresti sa faci un popas, in spatele tau ai lasat lumea cu toate problemele ei, ai lasat invidia incercata de unii fara justificare, doar pentru ca ei nu au curajul sa se ridice si sa mearga mai departe, ai lasat certurile, tristetile, necazurile, ai lasat pana si intrebarile care nu isi mai au nici-un rost pentru ca aici ai toate raspunsurile, aici esti stapanul lumii, aici numic nu mai conteaza, crestele se intretaie unele intr-altele, se strapung, se imbina, aici muntii se iubesc si te iubesc, o vesnicie se intinde cat vezi cu ochii, aici nu mai apartii nici tie si nici celorlalti, doar adierea vantului te mai trezeste din visare, sau poate din realitate si te gandesti ca mai ai un drum de strabatut, mai ai cateva zeci de metri ca sa ajungi la absolut.

Aici iti vin in minte toate iubirile tale, primul sarut, prima dragoste care te-a furnicat pana in talpi, aici te gandesti ce ar fi fost daca... , sau poate ce ar fi? ... Esti liber si nimeni si nimic nu-ti poate opri gandurile sa o ia de-a valma printre pietrele de diferite forme ce odihnesc langa tine sau se dau de-a dura in nestire, printre firele de iarba arse de soare si brazii pe care demult i-ai intrecut in inaltime.

Purced iar la drum dupa aceasta clipa de ragaz, imi iau red-bull-ul de oxigen, picioarele nu s-au oprit din tremurat, m-am indepartat de ai mei, care au ales un drum mai lin, eu am luat-o printre pietre, am simtit cum misca sub mine, cum alunec, am avut de cateva ori senzatia certa ca pot sa ma duc la vale si totusi nu am de gand sa renunt, nu ma caracacterizeaza abandonul, imi place sa merg pana la capat asa cum pot, asa cum ma ajuta Cel de Sus, cu credinta ca voi reusi, daca asa imi e harazit.

Satisfactia pe care o ai cand ai ajuns sus in varf este minunata, este mirifica. Dupa nici o ora jumate de urcus continuu, admiram in bataia vantului crestele Parangului, soseaua alpina ce serpuieste peste ei, care duce la Obarsia Lotrului si care de aici se vede ca o dunga desenata peste munti, varful Mohoru ce are 2337 de metri si pe care ne-am propus sa il escaladam in vara viitoare, dar si vf. Mandra (2519), cerul brazdat de avioane ca si cand ar fi traversat de comete, Ranca pe care am lasat-o in urma si care m-a fascinat prin pozitia minunata in care se afla, de parca Dumnezeu a ales acest loc pentru ea si nu oamenii au ales unde sa o ridice, dar pana la urma prin oameni se infaptuiesc toate minunile... , precum aceea care m-a adus aici si pentru care ii multumesc!

Am zabovit pret de o jumatate de ora, ne-am intalnit si cu altii ca noi care au profitat de insorita zi de toamna si am decis sa coboram pe transalpina, strabatand Papusa, care din cand in cand ne dezvaluia cateva peticele de zapada, am vazut chiar si un mic iezer in zare pe langa soseaua ce duce spre Sebes.

Drumul pe sosea, inapoi pana la masina, a fost unul tensionat. Soseaua mi s-a parut ingusta, parca mai ingusta decat alpina pe care am venit, iar pe margine nu mai erau parapeti, era numai haul, gramezi pietre de o parte si de alta, altele care inca mai cadeau, la orice vorba a noastra sau pala de vant auzeam pietricele cum coborau de pe semetul Papusa si o luau la vale, de parca muntele se pravalea peste noi, pe alocuri soseaua fusese peticita, in locul in care fusese o avalansa, probabil, si atunci ne intrebam cum era iarna pe aici... si, in acelasi timp, imi aduceam aminte de imaginile pe care le primeam pe mail cu drumuri inguste ce strapungeau muntii si ne minunau, pentru ca noi insine sa strabatem un astfel de drum...

Aici drumul nu mai pare la fel de sigur ca cel care ne-a dus la Ranca, un utilaj stationa, semn ca inca se mai lucreaza la el, dar imaginile sunt spectaculoase.

Niste locuri in care natura iti preda lectii de geografie si geologie pe viu, in care vezi cum e format muntele pentru ca ti se dezvaluie, in care vezi brazi batrani si semeti in departare si parca ai vrea sa ii cuprinzi intr-o imbratisare, sa iti iei seva din ei si sa pornesti mai departe, vindecat de toate neputintele...

Am ajuns inapoi la locul unde lasasem masina, care de fapt ne putea duce mai sus, facandu-ne traseul mai usor, insa nu la fel de frumos, am plecat nu inainte de a constientiza ca a fost una dintre cele mai frumoase zile din ultima vreme, o zi in care, in mijlocul muntilor pana si linistea tace...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 03.11.10 07:35:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 15745 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statiunea Ranca, Muntii Parang - Varful Papusa, vazut de pe transalpina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

TORA INGRID
[03.11.10 07:57:53]
»

M-am trezit mai de dimineata asa ca se presupune ca sunt prima (care voteaza!). Imi plac ascensiunile si drumetiile, chiar daca incheieturile mele cam scartaie. Intrebare: exista traseee marcate, voi ati mers pe unul dintre acestea sau pur si simplu pe drum, spre varf? V-ati resimtit a doua zi dupa acest urcus? In afara de faptul ca spui ca ati fi putut face o parte din drum tot cu masina, daca ar fi sa reiei, ce ai face altfel, la o noua drumetie?

Ai mare dreptate. in solitidinea muntelui, in aerul rarefiat si tare, ti-aduci aminte de toate cele (de iubiri de alea-alea) dar am remarcat ca-ti amintesti doar lucrurile bune si frumoase, si tocmai asta e magia muntelui.

magdalenaAUTOR REVIEW
[03.11.10 08:03:54]
»

Nu am vazut un traseu marcat, nu prea m-am resimtit dupa urcus (fac efort fizic zilnic, merg kilometri). De reluat traseul il voi relua si cu fata cea mica vara viitoare, insa voi merge cu masina pana in punctul de unde am coborat de pe varf si voi mai urca doar 100-200 de metri pe un drum mai lin.

sandu.53
[03.11.10 08:18:03]
»

macar de ar ramane natura asa cum ai descris-o... sa dea Dumnezeu sa nu se gaseasca vreun zacamant care sa transforme si locul asta intr-o "noua "Rosia Montana... brrr ce ganduri! ai scris un review frumos, mi-au placut emotiile si trairile tale redate cu asa multa sensibilitate! felicitari si vreme buna in continuare!

dannek
[03.11.10 08:23:47]
»

Înseamna că ceața nu a fost de gasit pe virful papusa de ati urcat pe acolo.

Se mai lucrează la instalatia de cablu (telescaun) pina in decembrie o sa fie gata.

valimi
[03.11.10 08:29:25]
»

Ma bucur ca ai avut vreme buna sa colinzi, degeaba ajungi in locuri asemenea Transalpinei, daca nu ai vreme frumoasa sa te bucuri de natura.

Te felicit pentru review.

La acea altitudine nu ceata, ci norii sunt cei care-ti ingradesc privirea.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.11.10 08:37:03]
»

@TORA.INGRID exista trasee marcate; atat ca nu sunt sigur incotro duc... pe marginea drumului, prin ceata, la inceputul lui octombrie cand am urcat si noi acolo pe Transalpina, in speranta sa ajung deasupra norilor (cata naivitate! parca ei asta asteptau...), am vazut in 2-3 locuri indicatoare turistice pe marginea soselei. unul era sigur spre un lac, celalalt parca spre un varf...

dar sa urmaresti soseaua prin ceata si sa te uiti si la ce scrie pe indicatoare e deosebit de greu. am preferat sa fac prima activitate cu mai multa atentie. pentru a doua, o sa revin cand e mai senin...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dannek
[03.11.10 09:26:51]
»

Dragos cum a corectat colegul Valimi nu este ceata care te impiedica sa vezi indicatoarele ci norii.

Dar cum scrie la scriptura ceata este "Fenomen meteorologic care constă dintr-o aglomerație de particule de apă, ce plutesc în atmosferă"

nori "Masă de vapori sau de picături de apă, de cristale de gheață aflate în suspensie în atmosferă"

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.11.10 09:36:57]
»

@dannek, asa cum ai putut observa, am folosit cuvantul "ceata" cand vorbeam d. p. d. v. al soferului; cand m-am referit la fenomenul meteorologic propriu-zis, am folosit termenii corecti - 'nori/senin'.

aceeasi "corectura" si explicatie am impartasit-o la randul meu altui coleg (de sait), dar care chiar nu facea distinctia. (click aici)

ascent
[03.11.10 10:35:26]
»

Esti norocoasa de ai avut asa o vreme cu cer senin, mai ales in noiembrie. Privelistea de pe Varful Papusa te-a facut sa uiti probabil drumul greu pe care a trebuit sa-l strabati.

georgiana
[03.11.10 11:27:21]
»

Foarte faine pozele, mai ales cea cu numarul 8 Si, ca de obicei si textul! Cum stam cu cainii din Ranca? Intreb, pentru ca si eu mai am 5 zile la Ranca, dar nu m-am hotarat daca mai vreau sa merg sau nu.

elena123
[03.11.10 14:39:23]
»

Fotografiile sunt superbe, culoarea cerului este surprinsa foarte frumos

celeste
[03.11.10 16:03:58]
»

Si pozele si review-ul sunt excelente si nu pot decat sa te felicit.

magdalenaAUTOR REVIEW
[03.11.10 20:39:49]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

Am avut numai soare! Azi ne-am schimbat traseul si am strabatut transalpina pana la Obarsia Lotrului... si mai departe am ocolit tot Parangul! L-am vazut pe toate partile!

@georgiana, caini sunt destui, din pacate... , ne-au urmarit si printre brazii din fata pensiunii, drept pentru care am renuntat la un traseu!

Imi pare rau de poze ca mi-a iesit o pata neagra si nu stiu de la ce, sa verific si altele facute dupa acestea, sa nu cumva sa mi se fi stricat aparatul, sau cine stie ce o fi fost pe cer? ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
leone
[04.11.10 19:59:06]
»

ma bucur ca gasit ceva... informatii in descrierea calatoriei mele spre Obarsia Lotrului... Cel mai mult insa, ma bucur ca ai "prins" acelasi timp extraordinar pe care l-am avut si eu... Ce vezi, ce simti pe un astfel de timp, de pe varful Papusa... nu se poate descrie... Adica, ... se poate... dar este mereu... o descriere incompleta...

Ti-am citit o parte din "jurnalul de calatorie" si pt ca ne asemanam... in aviditatea de a cunoaste cat mai mult, cu orice pret (inclusiv al... ranilor la picioare!), pt ca si noi (eu si sotia), am parcurs cate 15-20 km pe zi. ". per pedes "... in... cele 4 tari vizitate in aceasta vara (Slovacia, Cehia, Germania si Danemarca... Suedia-nu se pune, am fost doar la Malmo si Helsingborg), si tot in 20 de zile, tot cu masina... te intreb... la Paris ai fost? Sunt f interesat ca cineva care a fost acolo cu masina sa-mi recomande un hotel cu parcare proprie, intr-o zona convenabila, la un standard de pana la 3 stele si cu mic dejun... Repet, conteaza f. mult impresia personala a unui calator cu masina... , asa cum si eu pot raspunde cuiva interesat de orasele in care am fost... (cazare, parcare, preturi, etc...)... Poate cineva citeste si ma ajuta... Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[04.11.10 20:40:23]
»

@leone, din pacate in Franta nu am fost... Partea aceea de Europa, altadata!

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.11.10 20:37:52]
»

Webm, as dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/yoana7/4b7f44c0c17b52

Multumesc!

webmasterJr
[06.11.10 20:46:19]
»

Iata si melodia propusa, zboara spre cititori!

corinne
[08.12.10 15:04:39]
»

Am fost si eu acolo, dar culorile pe care le-ai surprins tu in fotografii sunt ireale...

Felicitari pentru impresii dar mai ales pentru poze!

magdalenaAUTOR REVIEW
[09.12.10 08:05:54]
»

@corninne, poate "de vina" este inceputul de noiembrie cu un soare arzator in care am fost noi, oricum, ireal mi s-a parut totul... Acolo sus, am simtit cum realitatea imi fuge printre degete si am realizat ca expresia "a visa cu ochii deschisi" e cat se poate de adevarata!

webmaster26
[27.03.17 10:12:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Redescoperă Masivul Parâng, MASIVUL PARÂNG-ȘUREANU" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, celeste, corinne, dannek, elena123, georgiana, leone, magdalena, sandu.53, TORA INGRID, trandafir 1970, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Parâng:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.54375505447388 sec
    ecranul dvs: 1 x 1