ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Singur pe Poteca Dracului

TIPĂREȘTE

Pornesti spre Ranca, stiind ca este o viitoare statiune turistica, stiind ca, desi este luna mai, acolo e frig, stiind ca este situata pe o sosea intre Oltenia si Ardeal mai putin cunoscuta, Transalpina.

Ai mai colindat muntii, esti obisnuit si chiar iti place sa simti forta centrifuga atunci cand intri in curbele stranse, ac de par, pe care preferi sa le iei un pic mai tare, sa turezi motorul catre cifre mari, sa franezi in scurt, sa pornesti din nou in tromba catre urmatoarea si in tot acest timp sa admiri verdele peisajului ce te inconjoara. Asta daca nu esti limitat de cateva mari obstacole: Logan 1.4, sotie cu inima la gat si copil cu un rau subit de miscare.

Asta e, faci si tu ce poti, limitele nu le poti depasi momentan, astepti zile mai bune.

Sa ajungi pe cea mai inalta sosea din tara este simplu cand vii din Sudul Carpatilor Meridionali, totul e sa gasesti Novaci-ul, intre Ramnicu Valcea si Targu Jiu, un orasel placut de munte, cu case frumoase, drumuri bune, vecinatati pitoresti si oameni de isprava. Se zice ca oamenii din aceste locuri sunt de fapt de dincolo de munti, din partea Sibiului, alungati fiind de vremurile grele in care erau siliti sa-si lepede credinta si sa fie catolicizati pentru a fi mai usor de influentat de catre grofi. Au lasat totul in urma, au pastrat doar credinta si au trecut muntii, asezandu-se prin aceste locuri de sub muntii Olteniei, unde li se mai zice si ungureni. Se deosebesc prin buna-dispozitie, indeletniciri pastorale si porturi populare.

Deja din Novaci incepe urcusul pe Transalpina, sosea cu rang de Drum National, cu toate ca asfaltul nu l-a cunoscut decat de curand, pana acum fiind un drum de piatra, acum e neteda precum untul pe paine. Urcusul e destul de abrupt, sunt portiuni cand nu ridici pedala de la podea, curbele se succeda armonios, peisajul este de vis. Urechile incep sa se infunde datorita modificarii rapide a presiunii, deja ai doua popasuri pentru aer curat, copilului nu-i plac astfel de modificari, dar gasesti usor locuri de refugiu unde sa opresti si sa admiri valea minunata.

Admirabil la aceasta sosea este trecerea in revista a tuturor straturilor de vegetatie ce se regasesc in cartile de cunostinte ale naturii: jos, la Novaci sunt, pe langa fanetele si livezile localnicilor, padurici si palcuri de salcami, urcand, gasesti padurile semete de foioase, cu fagi si stejari seculari ce se apleaca peste drum, urcand mai mult, intri in stratul de rasinoase, falnici molizi si brazi strajuiesc drumul si te ghideaza spre pajistile alpine, de un verde-galbui murdar si presarat cu stanci, care te anunta ca deja ai ajuns la altitudini unde temperaturile sunt scazute.

Acestea le-am banuit mai mult noi, cand am urcat pe Transalpina, catre Ranca. Inca de la padurile de foiase ne-am pierdut ca magarul in... nori. Era o patura groasa de nori gri si imbibati cu apa de rezemai bicicleta pe ei.

Mergeam cu a doua si pedala calcata la maxim, probabil motorul urla, dar urechile imi erau atat de infundate, incat nu imi dadeam seama daca mai merge radio sau nu, iar cand am realizat ca nu mai vad decat pana la 10 metri in fata masinii, am avut impresia ca mi s-au infundat si ochii!

Marcaj - ciu-ciu, vizibilitate ciu-ciu, peisaj, nici nu se pune problema, ce viteza si vant in freza, ca ma gandeam ca daca Ranca nu e aproape de sosea, trecem de ea si mergem spre Sibiu. Cum ma gandeam eu asa in fata mi-a aparut un mastodont de otel nesemnalizat de nici un fel ce zacea nepasator pe mijlocul soselei. Mi-a fost mai greu sa pornesc din nou decat sa franez, asa de mare era inclinatia urcusului. Dupa asta am fost si mai chinuit de pacla de nori ce invaluia muntele, mai ales ca trebuia sa fiu atent la multimea de utilaje care se cam indesisera pe drum. Mi-am adus aminte de un sfat pe care il considerasem idiot: mi-am pus ochelarii de soare la ochi. Surprinzator rezultat, ori vedeam mai bine, ori nu-mi mai simteam ochii asaltati de lumina difuza ce venea din toate directiile.

In sfarsit am ajuns si la intrarea in Ranca, unde norii erau mai dispersati, urmand parca doua trasee printre munti ce lasau asezarea sa se desluseasca, cat sa putem gasi si noi cladirea verde din visurile oricarui membru-concurent al AFA: Pensiunea Valea Mariei.

Coborarea de la Ranca spre Novaci - fortata de lipsa de alternative la televizor, palavragit in restaurantul de la Valea Mariei si plimbari scurte prin ploaie si cateodata si lapovita - a fost o alta experienta ciudata, la un moment dat franele masinii incepand sa se supraincalzeasca si sa degaje miros de ferodou. Pentru acesta am primit leac de Adelin Maria, gazda noastra primitoare, oltean de prin partile locului, priceput la multe: la inceperea coborarii, cuplezi treapta a doua si o lasi asa pana intri in Novaci.

Totusi, mie, mare degustator de cascadorii auto, profesionist in simulatoare PC gen Need for Speed, sa stau atat de cuminte in vecinatatea celei mai inalte sosele din tara, cu un desen atat de frumos, cu asfalt proaspat turnat, tinut in frau de grija de copil si teama de necunoscut pe care o simtisem cand urcam bajbaind prin nori catre Ranca, parca nu-mi statea bine, asa ca am facut eu ce-am facut si am gasit o portita de a scapa si de a umbla dezlegat prin creierii muntilor oltenesti, cautand apa plata: Pai noi avem apa de izvor cu analize care atesta ca este mai buna decat apa plata imbuteliata, zice Alina, fata buna la toate de la pensiune, dar ii fac un gest sugestiv cu degetul la gura si isi vede de treaba. Ce-o fi zis, saraca, mofturosi mai sunt astia de la Slobozia.

Asadar, ma urc in masina si plec sa caut, chipurile, un magazin, ghidat fiind mai incolo, la vreo cinci minute pe sosea, in sus. Cu ce-o fi mers Alina de a ajuns in cinci minute pana acolo, nu stiu, ca eu cu masina am facut vreo trei minute. Dar nu te pui cu astia de la munte... Spre marea mea "dezamagire", din sosea se vedea pe usa magazinului un lacat atat de mare ca puteai citi "made in china" pe el de la 10 metri. Atunci am pornit si eu sa vad imprejurimile: am luat-o catre Obarsia Lotrului, eram singur in masina, puteam merge mai la trap, sa simt si eu traseul, pe Drumul Regelui (un fel de autostrada suspendata a lui Oprescu, macar regele a apucat sa-i taie panglica).

Si da-i si urca pe soseaua proaspata si nivelata ca-n palma, urcus pieptis, dar cu alt curaj ii dai branci prin curbele alea stranse cand stii ca n-ai fameleonul in spate. Am mers cativa kilometri buni, din punct de vedere al sofatului am avut ceva senzatii placute, norii insa nu m-au lasat sa vad mai nimic din peisajele pe care le banuiam fantastice. Nu stiu pana unde am ajuns, am cautat un loc cu destula vizibilitate cat sa ma incumet ca intorc rapid si dupa cateva minute intram din nou in Ranca.

Abia la plecarea de la Valea Mariei am reusit si noi sa ne dam seama pe unde am umblat, iesise un soare de mai mare dragul si toata valea era inundata intr-o lumina cruda. Am mers incet, bucurandu-ne de fiecare metru parcurs pe coama muntelui. Pentru prima data am observat ca la intrarea in Ranca se afla o statie meteo inalta de cateva zeci de metri pe care nu o vazusem. Era la o aruncatura de bat de Transalpina. De sus, de aici, se vedea parca intreaga Oltenie, era ca o harta in relief pe care o consultai de la inaltime, sate, rauri, paduri, toate se asterneau ca un covor sub privirile noastre incantate.

Parca ne parea rau ca plecam, dar hotararea era luata. Poate cand va fi asfaltata 100%, poate cand copilul va mai creste si nu va mai avea probleme cu raul de miscare, poate cand ni se va mai face dor prea tare de Ranca si de familia Maria si de deserturile lui tanti Ani, poate cand Ranca nu va mai arata ca un cartier irakian dupa bombardament...


[fb]
---
Trimis de valimi in 01.11.10 16:04:40

VIZUALIZĂRI: 2883 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Transalpina - fosta Drumul Regelui, fosta Poteca Dracului porneste din Novaci
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10200 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

balasa violeta
[01.11.10 16:55:15]
»

Mi-a placut acest review, Are de toate si e din suflet.

aLeXa10
[01.11.10 17:16:17]
»

frumos, bravo!

santana*
[01.11.10 18:59:58]
»

Păi pozele unde sunt, bre? Ce reporter AFA eşti matale? Bravo, oricum!

ascent
[01.11.10 19:39:03]
»

Daca tot ai avut curajul sa te aventurezi pe ceata, cred ca mai de folos erau ochelarii galbeni.

@santana - nu a pus poze pentru ca nu a putut face fotografii pe ceata...

valimiAUTOR REVIEW
[01.11.10 19:48:54]
»

@santana & ascent, vin si pozele, dar nu sunt facute cu ochelari, ci fara.

sandu.53
[01.11.10 19:59:25]
»

ma bucur ca am vazut emotie si sensibilitate in review-ul tau... e clar ca ti-a placut foarte mult acolo! cum era totusi drumul sau mai bine zis cat de prost era? felicitari pentru review!

valimiAUTOR REVIEW
[01.11.10 20:23:48]
»

Surprinzator pentru Romananica, drumul era ca-n palma, lipseau doar cateva elemente esentiale: marcajul si parapetii de protectie.

In rest, sa ai ovaz pentru caii-putere.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.11.10 20:38:20]
»

tu spui că aifostacolo în ianuarie a. c. şi nu îi lipsea nimic (în afară de câteva detalii). eu spun că amfostacolo de ziua mea (pe 3. oct.) şi lipseau câteva podeţe (la care se lucra încă) plus câteva sute de metri de asfalt... deşi am mers şi eu tot pe ceaţă (ba încă una foarte deasă) tot am reuşit să observ aceste lucruri... oare avem de-a face cu un "the curious case of Transalpina road"?!?

valimiAUTOR REVIEW
[01.11.10 20:43:22]
»

Aoleu, multam Dragos, rog WM sa modifice data, era mai 2010, daca se parcurgea si review-ul s-ar fi observat.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.11.10 21:00:31]
»

am citit şi am remarcat data declarată; mă gândeam că aşa atrag atenţia mai bine.

da' totuşi, dacă în privinţa podeţelor e foarte posibil să fi spart drumul după ce îl făcuseră (fără ele!), ca să le poată "strecura" pe sub fâşia de asfalt, totuşi asfaltul nu cred să-l fi curăţat ei de pe aşa porţiuni lungi... de ce nu spui că încă nu e peste tot ca în palmă? poate vor dori unii să meargă pe acolo cu maşini cu garda la sol joasă. să vezi ce felicitări o să primeşti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
valimiAUTOR REVIEW
[01.11.10 21:02:39]
»

Pe unde am mers eu nu am observat absolut nici o problema, asfaltul era nou si nu existau marcaje, atat despre carosabil

magdalena
[01.11.10 21:07:21]
»

Uite ce citesc eu acum, ce am trait pe propria piele cand am ajuns si noi in Ranca...

Ti-a placut soseaua pana in statiune... , dar transalpina de dupa ai incercat-o? ...

Sa vezi cum nu mai sunt parapeti, dincolo de Ranca, pe langa Papusa si cum pietrele pica pe sosea... , cum sunt portiuni de sosea refacuta pentru ca se surpase... , acolo trebuie sa iei un distonocalm!

irma_ro*
[01.11.10 21:19:52]
»

cam asa am vazut si eu Transalpina in primavara; superba, mai ales cand este vreme frumoasa

lica baesu
[01.11.10 21:27:58]
»

Am citit undeva, despre o tara din America de sud, ca pt a se obisnui organismul cu presiunea si diferentele de altitudine turistilor l-i se ofera si chiar este indicat ceai din frunze de coca, legal... dupa vreo doua zile si o galeata de ceai esti in masura sa te bucuri de natura... bine ca nu-i cazul la noi!

raoulp55
[01.11.10 21:33:12]
»

Bravo! Imi place mult stilul tau, asa ca... sa-ti spun drept as lua-o spre Baba Ranca chiar acum... Ma opreste insa, consoarta, care zice sa mai am rabdare olecuta, ca inca nu" m-am incaltat de iarna ", ca pe-acolo a-nceput sa ninga...

dannek
[01.11.10 23:16:39]
»

valimi

Admirabil la aceasta sosea este trecerea in revista a tuturor straturilor de vegetatie ce se regasesc in cartile de cunostinte ale naturii

Sincer eu cind am coborit de la Rînca în octombrie nu am gasit decit un singur strat de vegetatie adica o pășune alpina si aceea arsa de soare (vezi poza 25)

padurici si palcuri de salcami, urcand, gasesti padurile semete de foioase, cu fagi si stejari seculari ce se apleaca peste drum, urcand mai mult, intri in stratul de rasinoase, falnici molizi si brazi strajuiesc drumul si te ghideaza

Iar păduri nu am vazut decit începînd din preajma caselor sau pensiunilor din Rînca pina acolo stepă curată (p20), de la Bengesti la Rinca nu stiu daca este vreun copac pe marginea soselei.

Asfaltul de la Rînca spre Sebes il gasesti pînă la vreo maxim 5 km de ultimul telescaun care se construieste la Rînca. Dupa aceea incepe adevarata aventura, pina unde ai fost tu se putea urca cu bicicleta lejer, eu chiar am intilnit biciclisti in acea zona.

Dragos

Nu trebuie sa ai masina cu garda la sol mai mare, am intilnit BMW seria 3 si 5 chiar si un Matiz s-a aventurat pe Transalpina si cred ca au ajuns cu bine la destinatie, numai sa fi atent putin la drum.

Drumul forestier este bun daca nu nimeresti dupa vreo ploaie, el este nivelat si pregatit pentru asfaltat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
biancuta
[02.11.10 08:41:57]
»

Imi place cum ai descris acest loc, iar informatiile sunt foarte utile. Pozele sunt frumoase!

ardeleanu cris
[03.11.10 21:04:24]
»

Dom'le ce sa mai... nica, mic copil. drum bun pe unde mergi fara noi

webmaster20*
[04.11.10 11:18:40]
»

Retras punctele standard conform Regulamentului, acesta fiind al 6-lea review din luna mai.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aLeXa10, ardeleanu cris, ascent, balasa violeta, biancuta, chelie_d, dannek, irma_ro*, magdalena, sandu.53, santana*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072571992874146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1