15717 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Polonia

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.10.2010
DE
Avatar mariana.olaru
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Piteşti
înscris/ă în 06.04.10
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Chopin - Grand Valse brillante

Ne aflăm încă în anul internațional Chopin: 365 de zile în care se celebrează pe toate meridianele lumii cei 200 de ani de la nașterea genialului pianist și compozitor polonez, cel ce a transpus pe portativ într-o manieră unică și irepetabilă, sensibilitatea dar și tăria poporului său, suspinele, disperarea, dar și strigătele de victorie!

Din câte știu, guvernul polonez a alocat acestui eveniment 100 milioane de euro, o cheltuială importantă, materializată cu generozitate în amenajarea și deschiderea la Varșovia a celui mai modern muzeu biografic din lume dedicat unui geniu muzical, reabilitarea și repunerea în circuitul turistic a casei din Żelazowa Wola în care s-a născut compozitorul, crearea în Varșovia a rețelei de bănci media despre care am povestit într-un alt review, organizarea Festivalului Internațional Chopin și nu în ultimul rând finanțarea a peste 200 de concerte din literatura muzicală a compozitorului pe toate meridianele globului.

De altfel, muzica lui Chopin ne-a însoțit pretutindeni acolo unde pașii ne-au purtat în cursul circuitului prin Polonia din vara acestui an. L-am auzit în zeci de acorduri ale soneriilor telefoanelor mobile, în lifturi, la micul dejun în restaurantul hotelului, pe banca parcului cu trandafiri din Lazienki Park, în zona teraselor din Old Town, chiar și în incinta magazinului de suveniruri de la Birkenau. Nu sunt o cunoscătoare a muzicii clasice, dar cred că acordurile de pian ale lui Chopin sunt inconfundabile și ușor de reținut, pentru că au o melodicitate aparte, cu care ne familiarizăm repede.

Ei bine, în aceste împrejurări, nu e de mirare că traseul excursiei noastre trebuia să ne poarte și printr-una din cele mai reprezentative locații legate de viața și existența marelui interpret și compozitor.

După ce am părăsit Varșovia, la mai puțin de 50 km de capitală, am poposit la Żelazowa Wola. Este o localitate mică dar foarte pitorească, așa cum este toată regiunea Mazovia, din care Żelazowa Wola face parte din punct de vedere administrativ. La 1 martie 1810, aici, la conacul contelui Skarbek și în familia lui Nicolas Chopin (un francez angajat ca tutore al copiilor contelui) și a Justynei (poloneză, menajeră la conac), s-a născut cel ce avea să devină muzicianul național al Poloniei: Frederic Chopin. Compozitorul a fost foarte legat sufletește de această moșie, deși pe când avea numai șapte luni, familia sa s-a mutat definitiv la Varșovia. Se pare că exista un oarecare grad de rudenie între contele Skarbek și tatăl său, motiv pentru care Chopin nu se sfia să-și petreacă verile și sărbătorile Crăciunului la Żelazowa Wola, în deplină liberate, hoinărind prin luncile încărcate de salcii de pe malul râului Utrata, participând la tradițiile locale sau organizând propriile concerte de pian. Revenea aici cu regularitate și nu e de mirare că izvorul de inspirație al multora dintre creațiile sale se află tot aici, așa cum mărturisea mai târziu însuși autorul.

Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola s-a deschis în anul 1928, după ce ruinele fostului conac incendiat și terenul parcului ce-l înconjura, au fost cumpărate de statul polonez cu banii obținuți dintr-o colectă la nivel național. Cu unele întreruperi (îndeosebi în perioada Războiului Mondial), până în 1949 a urmat o perioadă de reconstrucție, renovare și înzestrare a spațiului muzeal cu obiecte aparținând compozitorului, donate în cea mai mare parte, dar și achiziționate, urmare căreia conacul a redobândit înfățișarea de secol 19. Tot atunci s-a reconstituit parcul atît de drag lui Chopin din jurul conacului, tot din donații fiind dobândite exemplare unice de plante și arbori rari în biosfera poloneză.

Astăzi, centrul memorial Chopin de la Żelazowa Wola își întâmpină oaspeții în straie noi: în 2010 s-au dat în folosință câteva anexe ale ansamblului, foarte utile și în același timp necesare, pe care am avut satisfacția să le vizionăm și noi:

-la intrare, un centru de primire profesional, sub forma unui bungalou de sticlă cu grădină interioară, care cuprinde câteva birouri de informații și furnizare a biletelor de acces, un stand cu audioghiduri, un magazin spațios cu suveniruri și librărie, o cafenea confortabilă și …. toalete de ultimă generație. Numeroase LCD-uri amplasate în zone cu vizibilitate maximă derulează la nesfârșit filmul istoriei Żelazowei Wola.

-un alt pavilion adăpostește o sală multifuncțională de cca. 80 de locuri, unde se poate audia muzica lui Chopin, live sau de pe suporturi multimedia. Pe cealaltă parte a sălii, un restaurant cu cca. 40 de locuri își aștepta oaspeții, într-o postură asemănătoare celei de nuntă.

-în parc, alături de casa memorială, a fost oferit publicului meloman un micuț amfiteatru, locul perfect pentru audierea concertelor live ale numeroșilor interpreți sosiți din toate colțurile Poloniei și ale lumii. Din mai și până în octombrie, aici se desfășoară în fiecare duminică concerte live de pian.

-în partea din spate a parcului a fost amenajată o Orangerie, de fapt o mică seră cu plante obținute chiar din pepiniera parcului, care oferă celor interesați posibilitatea achiziționării unor exemplare rare de floră.

Intrarea în incinta spațiului muzeal costă se pare 4 euro. Spun ”se pare”, pentru că în ciuda informației primite de la ghidă și a afișului corespunzător de la ghișeul de bilete, nu am fost nevoiți să scoatem din buzunare niciun ban: poarta muzeului era larg deschisă și pe ea pătrundeau în voie cete de vizitatori, mai ales dintre cei asiatici. Așa am făcut și noi: pășind fără restricții pe aleea largă ce ducea spre fostul conac, ne-am regăsit parcă într-o grădină a Paradisului. Nu era decît parcul ce înconjoară proprietatea, dar parcă și aerul se schimbase, mirosea a conifere, dar și a crini, iar dintre tufișuri, când pe dreapta aleii, când pe stânga, șoptea tandru pianul lui Chopin.

În capătul aleii principale, albă, modestă și fără pretenții de arhitectură istorică, dar cu pereții garnisiți într-un mod copleșitor de trandafiri și alte plante agățătoare, se afla casa memorială Frederic Chopin. I-am pășit cu emoție pragul, având în subconștient ideea că pe acolo au trecut și pașii cunoscutului compozitor. Deși nu exista niciun ghid consacrat în incintă, ne-am alăturat unui grup de turiști francezi se pare, socotind după limba în care ghidul făcea expunerea. Am aflat astfel că în muzeu nu există obiecte originale care au aparţinut familiei compozitorului, ci doar domeniului moșieresc. De asemenea, aspectul original al camerelor a fost schimbat, astăzi casa fiind împărțită de un coridor central: pe partea dreaptă se află camera de vatră, sala de mese şi camera de muzică, pe partea stângă sunt camera mamei, camera copiilor şi biroul contelui. Întrucât familia compozitorului nu a locuit în conac, ci într-o anexă a lui din care nu s-a mai păstrat nimic, reconstituirea fiind astfel imposibilă, dar și din considerentul că ansamblul muzeal este dedicat memoriei lui Chopin și nu familiei de moșieri cărora le-a aparținut conacul, camerele acestuia au rămas simple și nemobilate. Doar în câteva încăperi, care fac excepție de la această regulă, regăsim exponate care vorbesc despre viața lui Chopin la Żelazowa Wola: o mică expoziție cu reproduceri ale unor fotografii de familie, într-o expunere modernă (vizualizare prin teleobiectiv); câteva tablouri autentice cu portrete de familie; două piane făurite în secolul al XIX-lea și aparținând domeniului, la care se pare a cântat și Chopin. Locul de naștere a compozitorului este sugerat printr-o viziune artistică aparținând Institutului Chopin de la Varșovia: pe unul din piane se încrucișează două fascicule de lumină, îmbrățisând deopotrivă instrumentul muzical, cât și portretul compozitorului de deasupra. Și pe tot parcursul, muzica lui Chopin ne-a acompaniat în surdină, amintindu-ne fără încetare că ne aflam în casa lui…

Vizitarea casei memoriale a durat mai puțin de un sfert de oră, dar la ieșire am mai zăbovit câteva minute pe băncile amfiteatrului, pentru a asculta glasul păsărilor cântătoare acompaniind pianul lui Chopin.

Parcul din jurul conacului este el însuși un obiectiv de sine stătător spre a fi vizitat: are o suprafață destul de mare, extrem de îngrijită, diversă din punct de vedere al amenajărilor estetice. Iazuri, canale, podețe, alei cu pietriș fin, bănci, arbori seculari care te copleșesc prin înălțimea lor, salcii pletoase atât de mult iubite de Chopin, flori de toate culorile în ronduri cu desene geometrice diverse, arbuști de sub frunzișul cărora susură muzica, veverițe iuți ca argintul viu traversând cât ai clipi aleile, ei bine, toate acestea făuresc din plin cadrul de poveste în care oricui i-ar plăcea să se odihnească, să citească sau, pur și simplu să viseze … Este probabil motivul pentru care băncile parcului erau mai toate ocupate, deși nu era decât ora 9,30 dimineața.

Înainte de a reveni la ieșirea din incinta ansamblului muzeal, ne-am oprit în fața monumentului închinat lui Chopin, de fapt un obelisc de dimensiuni modeste, pe frontispiciul căruia este încastrată efigia marelui compozitor: o imagine în profil a bustului său. Nu era nicio floare depusă acolo, probabil în ideea că toate florile din parc îi erau dedicate LUI!

Am părăsit expoziția muzeală de la Żelazowa Wola închinată lui Frederic Chopin purtând în memorie sunetele pianului ce ne-a însoțit aproape prin toate locurile pe unde am trecut. Rememorând acele momente, plec iarăși capul în fața acelor polonezi care știu să-și promoveze atât de bine valorile culturale, încât poți să crezi că sunt cei mai importanți din lume! ”Polonia nu este încă pierdută! ”, sunt cuvintele tatălui lui Chopin după plecarea fiului său în Franța, cu trimitere la marea performanță a acestuia de a cuceri Parisul intelectual și nobil. Ele au fost adoptate nu numai de imnul polonez, ci constituie se pare un îndemn permanent pentru ca prin promovarea valorilor naționale, Polonia să-și găsească locul ce i se cuvine printre națiunile lumii.

În 2011 românii vor aniversa 130 ani de la nașterea marelui compozitor, interpret și dirijor național care a fost George Enescu. Presupun că la acest moment este o personalitate mai puțin cunoscută pe mapamond decât Chopin. Oare ce vor întreprinde autoritățile române pentru a-l aduce pe George Enescu în prim planul interesului mondial și de a-i promova creația atât de mult inspirată din muzica poporului său?

---
Impresii încărcate de mariana.olaru in 20.10.2010 17:16:18

VIZUALIZĂRI: 3830

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  2900 PMA (din 1 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo, la Descoperă Polonia? - Scrie impresii DESPRE CAZARE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de mariana.olaru? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- magdalena
[20.10.10 19:21:07]
» mesaj pers

   Chopin m-a fascinat din adolescenta, de cand am citit o carte cu viata lui.

   Apoi, am reusit sa il ascult atat acasa, cat si in multe recitaluri de pian, recent chiar astazi!

   Un muzeu demn de retinut, povestit cu multa maiestrie. Un alt motiv pentru care Polonia merita a fi vizitata!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster77
[20.10.10 19:48:40]
» mesaj pers

   mutat la "Descopera Polonia"

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mariana.olaru
[20.10.10 19:57:54]
» mesaj pers

   Webmaster

   Nu știu nicio adresă de unde se poate transpune fundalul sonor pe care l-aș dori la acest review. Dacă ști cumva vreo cale, te rog ilustrează fotografiile ce le voi posta cu ”Prelude Op. 28, No. 4 în mi minor” de Chopin. Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[20.10.10 19:59:13]
» mesaj pers

   Am atasat aceasta piesa semnata evident de catre Chopin, sper sa placa!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- TORA INGRID*
[20.10.10 20:56:59]
» mesaj pers

   minunata descriere! inca n-am fost in Polonia, dar literatura si muzica lor imi sunt familiare. Poporul polonez, spre deosebire de altele, n-a plecat capul nicicand, demonstrand mereu, in istorie, o fibra indestructibila. Iar Chopin este fibra de suflet si simtire muzicala...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- balasa violeta
[20.10.10 23:37:50]
» mesaj pers

   Impresionant si interesant! Mi-a placut tot ceea ce am citit si vazut. Multumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- anadragusin
[21.10.10 01:01:00]
» mesaj pers

   M-am plimbat o data cu tine prin muzeu, prin casa memoriala si prin parc. Iti multumesc pt. asta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- catalinalupu
[21.10.10 08:58:42]
» mesaj pers

   Iti multumesc pentru minunatele tale impesii care ai ales sa le imparti cu noi!

   Despre George Enescu am scris si eu (click aici);

   Am vazut de curand, dupa ce-am vazut "Luminisul", lui Enescu din Cumpatu, Palatul Cantacuzino din Bucuresti... care din pacate nu mi-a trezit atata emotie... ca si casa din Sinaia... cu seama ca "omul sfiinteste locul", se adevereste, la Sinaia erau doar 3 persoane, care se ocupau de casa memoriala, dar erau amabile si implicate cu adevarat in ceea ce faceau... la Bucuresti am ramas dezamagita... personalul era incapabil sa-ti raspunda la intrebari, era plictisit... deci sincer, cu regret nu cred ca autoritatile vor face ceva, prin care sa, dispara sintagma: "George Enescu, muzician francez de origine romana"...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mariana.olaru
[21.10.10 09:27:00]
» mesaj pers

   magdalena, TORA INGRID, balasa violeta, anadragusin, catalinalupu și tuturor celorlalți care mi-au acordat votul lor le mulțumesc din suflet pentru aprecieri și comentariile foarte prețioase! Mă bucur că vă alăturați acelor din ce în ce mai puțini români care contemplează cu jind munca altora de a se pune în valoare ca națiune, sperând că viitorul se va schimba în bine și pentru noi, că vom arăta și altora că avem de ce să ne mândrim cu cultura noastră!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- trandafir 1970
[21.10.10 11:43:59]
» mesaj pers

   Ma bucur cand citesc asfel de impresii, este intr-adevar un loc minunat, cinste polonezilor ca stiu sa atraga turistii!

   Asta, vis-a-vis de review-ul lui @georgiana, unde ne prezenta tristul si deloc primitorul muzeu al marelui Ciprian Porumbescu!

   Poate se vor schimba lucurile si la noi intr-o buna zi, sa ne putem mandri cu astfel de muzee...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- georgiana
[21.10.10 21:14:39]
» mesaj pers

   Da, ma bucur sa aud astfel de lucruri, ca tot in Europa, dar in alta tara, memoria unui comppzitor celebru, precum Chopin, este cinstita in atatea moduri si la acest nivel.

   Pe cand la noi, la Stupca, tot un compozotor, poate nu al fel de mare, dar cel mai renumit in vreamea in care a trait, in Bucovina-Ciprian Porumbescu-pe el toti l-au uitat.

   Doar satul ce ii poarta numele ne mai duce cu gandul la cel care a scris Tricolorul si Ginta Latina!

   Atat muzeul, car si casa memoriala, sunt la pamant, cu clanta rupata la usa si si cu usile incuiate.

   Ce le vom mai povesti copilor si nepotilor nostri despre trecut, oare?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mariana.olaru
[22.10.10 14:37:23]
» mesaj pers

   trandafir 1970, georgiana

   Și cînd te gândești cât de asemănătoare au fost traiectoriile vieții celor doi muzicieni! Fiecare a impresionat prin talentul său încă din anii copilăriei, fiecare s-a inspirat din creația poporului său, fiecare și-a dus o parte din viață pe meleaguri străine, fiecare a cucerit inimile melomanilor prin sclipirea geniului lor de interpreți și compozitori, fiecare a avut iubiri neîmplinite de pe urma cărora au suferit mult, în fine, atât Chopin, cât și Porumbescu au murit foarte tineri, de aceeași boală: tuberculoza. Se vede treaba că doar memoria lor după moarte și-a croit două drumuri diferite: unul viu și prezent pe toate scenele lumii, celălalt uitat, iar pentru generația de azi aproape necunoscut... Ce păcat!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- georgiana
[22.10.10 14:57:44]
» mesaj pers

   Ai dreptate, dar mai au si altceva in comun!

   Ciprian Porumbescu a avut profesor de pian pe Carol Miculi- un fost elev de-a lui Chopin!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iman*
[27.10.10 20:31:55]
» mesaj pers

   Crai Nou a avut premiera la Brasov. Si de atunci se canta in fiecare an de Craciun la Biserica Neagra. Se aseamana mult la stilul pe care il abordeaza Chopin.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[44] foto. Click pe poze pentru a le mări

P02 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola :interior cu o mică seră din pavilionul de primire -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151607">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151607"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151607">Şterge vot</a></div><span id="v9151607" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151607)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151607Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151607MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola :interior cu o mică seră din pavilionul de primire
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola: aleea principală -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151611">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151611"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151611">Şterge vot</a></div><span id="v9151611" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151611)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151611Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151611MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola: aleea principală
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : unul din rondurile de flori frumos îngrijite -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151613">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151613"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151613">Şterge vot</a></div><span id="v9151613" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151613)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151613Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151613MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : unul din rondurile de flori frumos îngrijite
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : în apropierea casei memoriale -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151614">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151614"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151614">Şterge vot</a></div><span id="v9151614" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151614)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151614Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151614MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : în apropierea casei memoriale
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola: unul din pianele originale adăpostite de casa memorială -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151615">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151615"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151615">Şterge vot</a></div><span id="v9151615" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151615)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151615Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151615MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola: unul din pianele originale adăpostite de casa memorială
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : o fotografie originală din istoria domeniului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151616">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151616"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151616">Şterge vot</a></div><span id="v9151616" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151616)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151616Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151616MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : o fotografie originală din istoria domeniului
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : altă fotografie cu imaginea autentică a fostului conac -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151617">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151617"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151617">Şterge vot</a></div><span id="v9151617" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151617)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151617Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151617MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : altă fotografie cu imaginea autentică a fostului conac
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola :una din camerele conacului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151619">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151619"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151619">Şterge vot</a></div><span id="v9151619" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151619)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151619Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151619MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola :una din camerele conacului
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola Ș tablouri originale cu portretele familiei lui Chopin . Portretul compozitorului e cel din stânga jos. -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151620">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151620"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151620">Şterge vot</a></div><span id="v9151620" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151620)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151620Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151620MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola Ș tablouri originale cu portretele familiei lui Chopin . Portretul compozitorului e cel din stânga jos.
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : aici este pianul cu portretul compozitorului care marchează sugestiv nașterea sa. Lumina celor două proiectoare nu a fost surprinsă din păcate în imagine. -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151621">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151621"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151621">Şterge vot</a></div><span id="v9151621" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151621)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151621Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151621MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : aici este pianul cu portretul compozitorului care marchează sugestiv nașterea sa. Lumina celor două proiectoare nu a fost surprinsă din păcate în imagine.
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : elementele de construcție sunt singurele repere de ”mobilier” din încăperi -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151622">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151622"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151622">Şterge vot</a></div><span id="v9151622" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151622)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151622Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151622MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : elementele de construcție sunt singurele repere de ”mobilier” din încăperi
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : o privire spre parcul domeniului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151623">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151623"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151623">Şterge vot</a></div><span id="v9151623" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151623)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151623Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151623MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : o privire spre parcul domeniului
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : parcul cu copaci seculari -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151624">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151624"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151624">Şterge vot</a></div><span id="v9151624" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151624)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151624Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151624MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : parcul cu copaci seculari
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : zonă de audiție adițională micului amfiteatru -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151625">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151625"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151625">Şterge vot</a></div><span id="v9151625" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151625)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151625Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151625MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : zonă de audiție adițională micului amfiteatru
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : conacul văzut din partea laterală -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151626">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151626"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151626">Şterge vot</a></div><span id="v9151626" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151626)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151626Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151626MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : conacul văzut din partea laterală
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola :casa memorială -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151627">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151627"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151627">Şterge vot</a></div><span id="v9151627" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151627)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151627Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151627MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola :casa memorială
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : vedere spre parc -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151628">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151628"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151628">Şterge vot</a></div><span id="v9151628" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151628)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151628Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151628MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : vedere spre parc
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola: pe aleile parcului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151629">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151629"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151629">Şterge vot</a></div><span id="v9151629" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151629)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151629Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151629MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola: pe aleile parcului
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : paradis de verdeață -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151630">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151630"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151630">Şterge vot</a></div><span id="v9151630" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151630)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151630Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151630MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : paradis de verdeață
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : ghiveci cu aranjament floral pe una din aleile parcului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151631">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151631"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151631">Şterge vot</a></div><span id="v9151631" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151631)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151631Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151631MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : ghiveci cu aranjament floral pe una din aleile parcului
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : privind înapoi spre casa memorială -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 20.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av151632">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv151632"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=151632">Şterge vot</a></div><span id="v9151632" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(151632)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f151632Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e151632MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUL-2010] Muzeul memorial Frederic Chopin de la Żelazowa Wola : privind înapoi spre casa memorială
foto mariana.olaru [20.10.10]
# [0 PMA, fara bonus]

[44] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.112501859665 sec