ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
4 adulti ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Basilica “Sf. Stefan” – o capodopera arhitectonica

TIPĂREȘTE

Avand inca in “degete” ultimul review despre Palatul Regal din Budapesta (postata recent impresie) si totodata inca extrem de vii trairile turistice din frumoasa capitala a Ungariei vecine, am decis sa adaug inca un obiectiv care m-a fascinat pana la lacrimi si care in acea zi memorabila (Duminica si Rusaliile) a incheiat cercul turistic... Asadar, cum orice inceput are si un sfarsit…. ultimul obiectiv turistic din frumoasa noastra excursie la Budapesta a fost Basilica “Sf. Stefan”... De fapt am ajuns aici dupa ce am plecat bosumflati de langa malul Dunarii pentru un incident neplacut care ne-a lasat pe “uscat” si astfel nu am mai facut mult asteptata croaziera... Sanse ar fi fost daca asteptam “cu ochii in soare” vreo 90 minute dar turistii impatimiti din noi nu au avut rabdare sa zaca atata timp fara folos. Drept urmare, cu capetele plecate, muti si tristi pana in maduva oaselor ca am platit degeaba croaziera (intra in costul circuitului turistic), ceata noastra viteaza formata din - ghid, subsemnata, Georgiana colega AFA si bravii nostri soti - a plecat agale spre noul obiectiv propus. Este ora 18.00 dupa-amiaza, orasul freamata de masini ca Bucurestiul nostru in partea centrala mai ales, dar avem parte de o aglomeratie nederanjanta pentru ca nu se creeaza blocaje ca la noi...

In sir indian si cu un mers agale de girafe (doar ca gaturile noastre curioase nu mai erau lungite in sus ci atarnau in jos ca la niste gaste furioase) am luat-o pe strazi in urma ghidului care cunostea cu ochii inchisi intreaga capitala. In plimbarica noastra spre Basilica admiram modernitatea locala, terasele superbe si evident extrem de scumpe, eleganta arhitectonica aflata la granita perfectiunii, trecatorii care se plimbau agale si mai ales cochetele unguroaice, tineretul exuberant pe chipul carora se citea fericirea... atmosfera care nu semana deloc cu mult trambitata criza instalata la noi si care ne-a deprimat in asa hal incat multi dintre noi am uitat sa zambim... Dam coltul la o strada, apoi facem dreapta la alta... ne mai “aruncam” cate un ochi si peste vitrinele magazinelor lor sclipitoare, ne-am luat o apa plata de la un cochetel magazin alimentar, baterii pentru aparatele foto, asteptam cumintei la semafoare si... Ajungem.

Aici am simtit pentru prima data pe pielea mea vorba aceea plastica “ i-au iesit ochii din cap ca la melc”! La primul contact cu superba Piata si Basilica “ Sf. Stefan “in fundal, eleganta locului si porumbei o multime zburand in jurul nostru in stol ca in Pietele Venetiene... organele mele vizuale cu pupilele dilatate la max. ca la un sarpe flamand au avut un "metafizic impuls propulsor" ca sa iasa obraznice in exterior pentru a cuprinde in totalitate superba imagine, nu doar la 180 grade. Cum asta nu a putut fi posibil caci sunt pamanteana si nu extraterestra, am rotit involuntar capul in toate directiile dar fara sa vreau m-am indepartat cam mult de grup si... mai – mai sa ma pierd. In ultimul review am uitat sa mentionez ca la Palatul Regal am trecut printr-o experienta similara si va asigur ca nu e deloc placut sa te trezesti brusc cu cativa zeci de ochi oblici atintiti pe tine iar acele persoane mititele sa vorbeasca intr-o limba deaia plina numai cu vocale... ! Dar sa revin. Impreuna cu Georgiana ai carei obraji ardeau de emotie, cu inimile batand ca la un clopot si in culmea fericirii ne-am apropiat de scari, o multime, care parca intentionat au fost proiectate in acel fel numeros – cand urci sa ai sentimentul ca te apropii de Cer. In mometul cand am pus amandoua piciorul pe prima treapta Clopotele Basilicii “Sf. Stefan” au inceput sa bata asurzitor in acordurile unei superbe melodii... moment in care starea noastra extatica de pana atunci a devenit una de-a dreptul Paradisiaca. Mute de emotie si impresionate de maretia cladirii care se infatiseaza turistului ca fiind o reala capodopera arhitectonica, urcam treapta cu treapta si observam perfectiunea fiecarui detaliu al maretei constructii... de la sculpturile decorative, usi, gravuri diverse... Este aglomeratie pentru ca... incepea slujba religioasa a Rusaliilor (anul acesta 2010, Pastele Ortodox s-a serbat in acelasi timp cu cel Catolic), pasim cu sfiala si... intram; accesul era liber.

Cum era interiorul? In primul rand Mare, chiar Imens... , se spune ca pot intra in Basilica peste 8000 de oameni; de fapt e cunoscuta ca cea mai mare Biserica din Budapesta. Ma si gandeam ca daca doar o Basilica are asa o dimensiune impresionanta com or fi aratand Catedralele Italiene in care probabil pot incapea convoaie intregi de tiruri... ; vazusem cu 5 luni inainte si Catedrala “Sf. Stefan“ din Viena, ceva mai mare ca inaltime si cu milioane de turnulete... , dar Basilica de fatza am gasit-o mai curata, mai luminoasa, ... posibil si pentru ca afara era cald, soare, ... o superba dupa-amiaza de duminica! Altarul lumina de la lumanarile preotilor care exact atunci au inceput slujba iar bancile erau ocupate pana la refuz cu credinciosii veniti la slujba. Intr-o ordine exemplara, fara murmur de voci sau tipete de copii ca la noi dar mai ales fara acea imagine de baticuri multicolore pe capul femeilor (nu stiu de ce dar imi displace profund acest obicei, cunosc semnificatia, insa parca suntem niste gaini motzate...) credinciosii prezenti ofereau o imagine clara a civilizatiei locale. Vitraliile superb impodobite, cupola fantastica, micile Altare din dreptul Marilor Sfinti Catolici, imaginea sculpturala a Fecioarei Maria din zona Altarului Principal, gravurile de pe pereti, orga impresionanta ca marime si arhitectura, ornamentele aurii si superbele candelabre aprinse... toate la un loc - taie rasuflarea turistului, inalta sufletul oricarui pelerin si inevitabil indeamna la Piosenie si Rugaciune. M-am simtit in cateva randuri vinovata de tupeul meu turistic de a poza cand toata lumea intrase in stare de reculegere... Eu si cu inca vreo 2-3 “pacatosi” tot tzacaneam cu aparatele foto pana cand privirile catorva persoane ne-au cam sagetat si evident ne-am potolit. Pentru 12-15 minute am intrat si noi in empatie cu sala cand... a rasunat telefonul sotului; uitase sa-l inchida. Un moment nasol care ne-a dat afara din incinta Basilicii.

Tot spun Basilica pentru ca asa e cunoscuta oficial, dar de ce nu Biserica? Pentru ca Basilica este o constructie situata ca dimensiune intre Biserica si Catedrala, plus ca e un termen care vine din latinescul “basilica“. Totodata este denumirea oficiala a multor Biserici Catolice tocmai pentru a face mai clar diferenta fata de Bisericile Ortodoxe. Pe scurt, o “maraiala religioasa” care dateaza de la Schisma cea Mare din 1054 cand Biserica Crestina s-a separat in cea Catolica de Apus si cea Ortodoxa de Rasarit iar Imperiul Roman de atunci era si el divizat tot dupa tiparele religioase. Imperiul Roman de Apus lua ca referinta Limba Latina in scrierile religioase care ulterior au scos din sarite protestantii (dar asta e alta poveste), iar Imperiul Roman de Rasarit si celelalte tari ortodoxe est-europene aveau ca referinta in scrierile lor Limba Greaca Veche. Azi cele doua limbi sunt studiate de viitorii preoti in Facultatile de Teologie din ambele Biserici Crestine, considerand ca fiecare are ceva de invatat de la celalalt... ; laudabil. De ce are hramul Sf. Stefan? Pentru ca adaposteste mana dreapta mumificata a Sfantului amintit. Cine a fost Sf. Stefan al carui frumos nume inspira si azi mii de parinti sa-si numeasca asa copilul baietel? Ucenicul lui Iisus Hristos si decedat ca martir (ucis cu pietre) la varsta de 35 ani pentru credinta sa in Fiul lui Dumnezeu. De fapt a fost primul martir crestin si la condamnarea lui a fost prezent inclusiv romanul Saul, neconvertit la acea data, dar cel care ulterior va fi cunoscut de umanitate ca Sf. Apostol Pavel... !

Am plecat cu sufletul impacat ca Am Ajuns si Aici, am mai facut cateva poze din exterior... si iar am luat-o agale pe superbele stradute ale Budapetei cu ghidul nostru inimos care ne-a explicat in amanunt si cu foarte multa competenta file vii din istoria si arta Ungariei. Pe drum am facut si ceva politica fiecare bodoganind pe cine avea pica... , am ras, am glumit, iar am ras, ... personal am luat si pulsul unei toalete ecologice situata pe margine de drum dar unde spre marea mea mirare... am putut trage apa si ma spala pe maini cu sapun... , m-am minunat de o superba pisica in lesa, la plimbare cu stapanul ei, ... fantani arteziene, parcuri, terase, lume vesela si relaxata... dar hai sa ma opresc din laude ca nu vreau sa va deprim ca inca locuiti in Romania scumpirilor si taierilor salariale! Apropo de salariu; ungurii castiga cam cat luam noi inainte de “Reforma Boco-Basista” iar preturile sunt mai mici cu cca 20-30% - deci putere de cumparare mult mai mare...

Daca jungeti in Budapesta nu ratati si Basilica “Sf. Stefan” – o adevarata capodopera arhitectonica. Va asigur ca merita!

P. S. In acea imagine de modernitate occidentala, Piata in care este amplasata Basilica oferea si ceva de import de la noi - 2 cersetori –; l-am auzit pe unul vorbind intr-un autentic grai carpatin si reciproc ne-am privit sfidator... mai ales dupa ce pe unul l-am pozat!!! Regretabil...


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 12.10.10 15:42:17
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UNGARIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3204 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Basilica sf. Stefan - vedere de ansamblu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2850 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

llia
[12.10.10 16:20:10]
»

Foarte frumoasa descriere - felicitari!

Am vizitat in 2007 basilica Sf Stefan si mi-a placut la fel de mult! Daca ajungi in Budapesta chiar e un must!

Voi adauga si eu cateva fotografii facute acolo.

anadragusin
[12.10.10 16:22:16]
»

Am onoarea de a acorda primul vot acestui review minunat pt. o adevarata capodopera arhitectonica.

Felicitari!!!

Costi
[12.10.10 16:27:54]
»

Frumos. Mi-ai adus aminte de anul trecut, când am fost şi eu aici, dar am urcat şi sus, pe cupolă. E un lift care te duce acolo, dar nu mai ştiu cât am plătit.

În legătură cu acest cuvânt, "basilica", ale cărui sensuri sunt explicate (click aici), unii etimologi susţin că de la el se trage şi cuvântul românesc "biserică".

Bazilica nu este neapărat mai mică decât o catedrală, uite, de exemplu, Basilica di San Pietro, de la Vatican, este biserica având cea mai mare suprafaţă interioară din lume, se spune că poate adăposti 60.000 de oameni.

Cât priveşte hramul catedralei, el vine de la Sfântul Istvan, dar nu acel marir de care povesteşti, ci de la regele Istvan I al Ungariei, cel care a creştinat acest popor şi care, ulterior a fost sanctificat.

Primul vot (cred) vine de aproape.

...

Re-editare

După cum se vede, suntem mai mulţi care pretindem prioritatea primului vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirelutzaAUTOR REVIEW
[12.10.10 16:31:18]
»

@Costi draga se pare ca am incurcat sfintii!

Costi
[12.10.10 16:35:58]
»

@mirelutza

Nu contează, important e că aţi văzut ceva frumos şi că v-aţi simţit bine în Budapesta.

Şi pe fiul meu cel mic îl cheamă Ştefan.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[12.10.10 16:42:07]
»

web te rog nu valida poza cu meniul , postata din greseala in dublu exemplar... ; cred ca mi-e foame!

dannek
[12.10.10 16:50:44]
»

@mirelutza

Nu era SPP la usa presedintelui pentru ca nu era nici un mitig si nu se striga nimic.

Fa incercarea si la noi???

mirelutzaAUTOR REVIEW
[12.10.10 16:56:17]
»

@dannek dragule, ecoul tau e mai potrivit la review-ul despre Palatul Regal..... dar faptul ca le-ai incurcat inseamna ca mi-ai deschis ambele review-uri. multam fain.

georgiana
[12.10.10 17:48:27]
»

@Mirelutza,

Nu, nu ai incurcat sfintii, numele de Istvan este exact Stefan in limba romana!

Asa ca si de data aceasta @Costi s-a inselat, deoarece chiar tu, care ai absolvit Faculatea de Toeologie, nu cred ca aveai prea multe sfaturi de primit de la noi cei din afara!

Si, pentru ca si eu am fost atunci acolo, vreau sa-ti spun ca sunt surprinsa cate lucruri ai remarcat acolo, care mie imi scapase! Amintirea acelei zile de primavara imi va ramane vie pentru mult timp in memorie.

Felicitari si vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[12.10.10 18:09:07]
»

@georgiana

Nu georgiana, nu m-am înşelat.

Sfântul Ştefan despre care povestea mirelutza este acesta, de aici,

iar Szent Istvan, cu echivalentul în română, într-adevăr Sfântul Ştefan, este acesta cel care i-a creştinat pe unguri, motiv pentru care a fost şi canonizat.

20 august este ziua Sfântului Ştefan la maghiari şi este cea de a doua mare sărbătoare naţională a acestora.

Regele Isztvan a devenit conducătorul statului maghiar, Ungaria în anul 996 şi a primit coroana de la Papa Silvestru al II-lea în anul 1000 în orașul Esztergom. În acest oraş se află cea mai mare catedrală din Ungaria.

Sfântul Ştefan despre care vorbea mirelutza a trăit cu 1000 de ani înaintea regelui ungar, la Ierusalim.

Presupusa coroană a regelui Isztvan I este expusă la Parlamentul ungar.

Deci, nu m-am înşelat nici de data asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancuta
[12.10.10 18:51:25]
»

Frumoasa descriere, @mirelutza! Sper sa ajung si eu curand la Budapesta! Felicitari cu SB!

magdalena
[12.10.10 19:44:46]
»

Mie Budapesta mi-a ramas in suflet si aceasta Basilica am vizitat-o cu mare drag.

pepsi70ro
[12.10.10 19:58:42]
»

Budapesta este unul dintre orasele pe langa care am trecut ca vantul, dar acum regret nespus. Data viitoare sigur voi face o escala macar pentru 3 zile pentru a vizita printre altele si Basilica "Sf. Stefan"

Felicitari!

dananecula
[12.10.10 20:23:14]
»

Si-un 10 ca la scoala bine meritat

Si-al 10 - lea vot eu ti l-am dat!

cand urci sa ai sentimentul ca te apropii de Cer

Ai perfecta dreptate, Mireluza!

Si eu am avut acelasi sentiment cand am urcat scarile impunatoarei Basilici Sf. Stefan. Deosebita arhitectura a acestei impresionante cladiri, atat in exterior cat si la interior ne-a fermecat si pe noi.

Eu am putut fotografia nestingherita, aproape orice coltisor sfant, caci nu am nimerit la slujba. Chiar roiau grupuri-grupuri de vizitatori si fotografi amatori, dornici sa surprinda frumusetea interioara a acestei grandioase Basilici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creivean
[12.10.10 21:39:33]
»

Bun review. Inca un obiectiv fain in Budapesta, motiv pentru a merge din nou acolo, cat de curand, ne lasa criza sa o facem.

Alina Morar
[12.10.10 22:39:24]
»

Nici eu nu am poposit prea mult prin Budapesta, poate din cauza ca o consideram prea aproape de casa?

Cand plecam in concediu, de obicei aveam de ajuns, pana seara, undeva, iar la intoarcere se nimerea sa fie noaptea...

anettmesz
[13.10.10 10:44:42]
»

Frumoase impresii @mirelutza, felicitari!

Dar cum zice si @Costi Bazilica Sfantul Stefan din Budapesta este numita dupa Istvan (Stefan=Istvan in limba maghiara) regele Ungariei, care a infiintat si a condus statul Maghiar si poporul spre crestinism. Dupa acceptarea coroanei de la Papa a luat numele crestin Stefan (Istvan) mai mult ca sigur dupa Sf. Stefan amintit de tine. Numele lui inainte de botez este "VAJK".

Avand in vedere ca nu suntem la seminar de istorie, ci impartim impresii din calatorii, din nou te felicit si iti urez mult succes in continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iman
[13.10.10 11:15:45]
»

Bravo Costi. Sf. Stefan a fost unu din ucenici lui Isus iar regele ungariei a fost canonizat de Papa pentru crestinarea maghiarilor.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[13.10.10 11:48:52]
»

Bravo Iman! De cand o Biserica poarta hramul unui fost rege (fie el si canonizat dupa moarte) ? Poate fi numele imprumutat dupa acel Sfant Martir mentionat de mine, dar Atat. Sa nu confundam. Mana mumificata prezenta in Basilica da, este a Regelui Ishtvan si este eroarea mea ca nu am mentionat acest aspect, dar repet, hramul este al Primului Sf Stefan, nu cel de-al 20-lea sau 50 -lea cati exista in storie... printre care se numara si Stefam cel Mare si Sfant al nostru!

raduu1972
[13.10.10 18:50:08]
»

super frumos povestesti, interesante si pozele tale

savastefania
[20.11.10 16:13:32]
»

Felicitari pt review!

Si noi am vizitat Basilica Sf Stefan acum 2 ani, si am fost la fel de impresionati ca si tine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, anettmesz, biancuta, Costi, dananecula, dannek, georgiana, iman, llia, magdalena, mirelutza, raduu1972, savastefania
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061604976654053 sec
    ecranul dvs: 1 x 1