ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2008
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: timisoara
ÎNSCRIS: 21.12.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Preveza

TIPĂREȘTE

Preveza - capitala prefecturii cu acelasi nume, situată la intrarea in Golful Ambrakikos (Ambracian), vis-a-vis de Aktio (Actium) şi la mică distanţă de Nikopolis, este centrul administrativ şi economic al regiunii.

Prima menţiune mai extinsă unde este menţionat numele de Preveza sunt "Cronicile lui Morea", care descriu cucerirea şi ocupaţia de către francii conduşi de Morea, între 1204 şi 1292.

O altă pomenire este aşezarea cu numele de Preveza în descrierea bătăliei între Împăratul bizantin Andronikos al II-lea Palaiologos împotriva despotului Epirului şi Thesaliei. Apoi Preveza a cunoscut o serie de cuceritori; în 1430 a fost luată de către turci şi în 1499 de către veneţieni, dar recucerită de turci în 1530 şi din nou veneţienii conduşi de Morosini au cucerit oraşul în 1684.

În timpul secolului al XVIII-lea, ca urmare a tratatului de Karlovitz, veneţienii lasă oraşul turcilor, renegociind asupra lui în 1717. 80 de ani mai târziu, oraşul trece în mâna francezilor, în 1797, doar pentru un an. Cucerirea lui de către Ali Pasha a dus şi la distrugerea sa masivă, devenind din 1800, sub controlul direct al Înaltei Porţi, până în 1806 cînd Ali Pasha l-a redobândit. Totuşi din 1820 a trecut iar sub directa conducere a sultanului, pînă în 12 octombrie 1912 cînd a armata greacă a recucerit oraşul.

Acesta a fost un extras din ghidul Epirus de Dimitris Ananiadis, pag. 98, publicat la Atena în 2006.

Astăzi Preveza este un oraş cosmopolit, minunatele plaje de la intrarea în oraş dinspre Parga, dinspre nord adică; sunt pline de hoteluri luxoase. O deviere la dreapta înainte de oraş te trimite la Nikopolis; oraşul Victoriei, construit de Octavian după marea bătălie navală de la Actium din 2 septembrie anul 31 î.e.n.

Trecând prin centrul oraşului, clădiri moderne, neo-clasice, nu mai înalte de cinci etaje; pline de marchize împrejmuiesc bulevardele. Un mare sens giratoriu te trimite spre port, spre centru sau spre tunelul subteran ce face legătura cu partea cealaltă a lagunei, tunel sub nivelul mării.

Bulevardul central te aruncă spre plaja oraşului, acolo un monument al luptei pentru independenţa Greciei priveşte intrarea în portul turistic. O peninsulă în lagună a devenit aeroport şi se vede distinct din locul ieşirii spre golf ca o insulă. Pe lîngă ea trec şlepuri mari cu marfă, iahturile ţin distanţa şi se abat spre noi. Le fotografiem. În dreapta lîngă cheiul lung de câţiva kilometrii un feribot din Malta scoate un fum subţire prin unul din cele două coşuri. Îl cheamă La Valleta. Nu ne mirăm. Încercăm să-l vedem mai aproape şi lăsăm în stânga o cazarmă militară părăsită. Pe chei un pescar a prins o sepie ce se târăşte pe piatra cheiului şi copii sar în sus de bucurie, este surpriza plimbării, am uitat de feribot. De aici începe oraşul vechi.

Cheiul plin de ambarcaţiuni moderne, dar şi vechi este punctul terminus al labirintului de străzi ce alcătuieşte oraşul vechi. Tavernele însoţesc privirea pe uscat, pe mare vântul aduce valuri şi iahturile se bălăngăne parcă nerăbdătoare. Apa bate cheiul aducând vietăţile marine aproape de pietre, oameni se uită după sepii.

Pe străduţe lumea abundă, se scurge spre port asemeni nisipului din clepsidră, se aşează la mese, cu privirea spre mare. Pe chei este promenadă, lumea vorbeşte încet şi pare fără grijă. Cel puţin jumătate sunt turişti străini.

Am pătruns lateral în "intestinele" urbei; motoretele mişună de parcă ar fi singure; copii sunt de nestăpânit; veselia domneşte şi grecii se bucură. Uneori străduţele au doi-trei metri lăţime, dintre care jumătate este un rând de mese, aşadar ne strecurăm în şir şi dăm peste o biserică mare care are un ceas solar pe zidul clopotniţei. Mai tîrziu am aflat că turnul era de fapt veneţian şi se numea Roloi, dar mai târziu a fost încorporat în biserica metropolitană Ayios Haralambos.

Am învăţat că "Trapeza" înseamnă bancă, şi în oraşul vechi băncile sunt mici, puţine şi pline de clienţi. Fiecare bancă are un singur bancomat şi atât. Străzile, magazinele sau hotelurile nu au bancomate.

Probabil ne-am rătăcit, urmând logica firească şi ţinând dreapta trebuia să ajungem în port; am ajuns într-un parc, unde un soldat grec scruta cheiul spre golf. Am citit: Odysseus Androutsos, unul dintre eroii greci în lupta pentru independenţă. Mi-am amintit de Byron:

The sword, the banner, and the field,

Glory and Greece, around me see!

The Spartan, borne upon his shield,

Was not more free. *

Se auzea muzică.

Muzica este locală şi se aude doar în dreptul localului, în parc spre mare era o rotondă, cu acoperiş de lemn, copii se alergau prin ea şi se lăsa seara. Lumea ocupa toate terasele şi câţiva africani îşi aranjau marfa pe jos. Printre mici statuete un masai stătea drept lângă suliţa sa. M-am târguit şi era să mă pierd de familie. N-am cumpărat nimic.

Toate scaunele care le-am văzut libere, erau acum ocupate; se pare că seara este cea mai mare expiraţie umană. Ne îndreptam spre hotel într-un zig-zag stradal, am dat de hotel Minos, lângă intrarea la recepţie se deschidea o piaţetă unde o tavernă îşi primea turiştii cu cuptoarele la vedere; devenea prea cald.

Am cumpărat sucuri pentru noi, erau reci şi odată cu seara senzaţia de confort creştea, dar trebuia să culcăm copii. Am trecut pe lîngă "casa tăcută", care a reuşit să-mi şoptească "ceva" şi-am ieşit în bulevardul central, în susul lui pe verticală, o firmă luminoasă: Hotel Preveza City, hotelul nostru.

Mi-am amintit de un magazin de antichităţi, unde pe un oinochoe, Dionysos era servit cu vin de către o bacantă. Mai târziu am adormit.

Din golf vântul bătea spre sud, spre Mesolonghi.

Seek out--less often sought than found--

A soldier's grave, for thee the best;

Then look around, and choose thy ground,

And take thy rest.

* Extras din poezia On This Day I Complete My Thirty-Sixth Year, first published in 1824, de pe site-ul http://englishhistory.net/byron/poems/onthis.html

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Daniel trezitu in 23.12.08 05:39:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniel trezitu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Ceasul solar, care chiar functioneaza ziua, ca si celule fotovoltaice. :) Mai tarziu am aflat ca turnul era de fapt venetian si se numea Roloi, dar a fost incorporat ulterior in biserica metropolitana Ayios Haralambos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX [14.05.15 10:06:13] »

Mutat în rubrica "Decopera Preveza/Epir" (nou-creată pe sait)

maria 70 [20.07.16 01:51:33] »

@Daniel trezitu: Bună seara. Ați putea sa-mi spuneți ceva despre plaja din Preveza, pentru că nu găsesc nicăieri nici un fel de descriere. Mi-am rezervat anul acesta în august, un sejur în această stațiune și as vrea sa știu dacă plaja este în oraș sau în afara lui. Stațiunea este animată sau mai liniștită? Noi am vrea ca, seara, sa avem ce sa facem (plimbări, taverne, magazine). Aștept părerea d-voastra și va mulțumesc anticipat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maria 70
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Preveza și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045767068862915 sec
    ecranul dvs: 1 x 1