ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Brijuni, reşedinţa de vară a lui Tito

Ilustrație video-muzicală

Brena i Miroslav - Zivela Jugoslavija
TIPĂREȘTE

Marţi, 30 august, a venit rândul celei de-a doua excursii organizate, pe care am rezervat-o în sejurul de la Poreč (click aici). Organizator a fost aceeaşi agenţie, Astarea, la care am rezervat şi prima excursie (click aici), precum şi cel două care au urmat după cea pe care am s-o descriu aici. Nu încercaţi să o găsiţi pe internet, au un site în construcţie, probabil este nou înfiinţată, cred că prin desprinderea din altă agenţie.

Excursia, intitulată Brijuni by bus, cu precizarea: bus, boat, guide, entrance, s-a desfăşurat între orele 12:00-19:00 şi a costat 425 kune (~ 60 euro) de persoană.

Dimineaţa am avut timp de o plimbare în Poreč şi, la ora fixată, eram prezenţi în autogară, de unde ne-am îmbarcat în autocar. Ghidul, Vladi, a venit să schimbe câteva vorbe cu noi şi, aflând că suntem din România, a ţinut să ne salute într-un mod original: La revederlo! :)). Dar voi românii trebuie să vorbiţi şi italiană, nu-i aşa? I-am făcut o mare bucurie când i-am spus că ne descurcăm suficient de bine şi cu italiana, aşa că poate renunţa la prezentarea în engleză, având în vedere că eram singurii înscrişi pentru această limbă, restul fiind pe italiană, germană, sau rusă (cu alt ghid).

Vladi şi-a redus munca, vorbindu-ne doar în italiană şi germană, dar asta nu a însemnat că nu a făcut-o foarte bine. De fapt, am remarcat că, în general, ghizii croaţi sunt nişte profesionişti, vorbesc cel puţin două limbi de circulaţie internaţională, sunt bine pregătiţi şi foare amabili.

Am pornit deci de la Poreč spre sud, pe coasta Adriaticii, colectând pe drum alţi turişti şi urmând acelaşi drum ca în excursia din ziua precedentă, pe la fiordul Lim, am trecut apoi pe lângă Bale şi am ajuns în orăşelul Fažana/Fasana, la malul mării. Aici am coborât din autocar şi ghizii ne-au dat timp liber o jumătate de oră, timp în care ei au făcut formalităţile legate de îmbarcare.

Fažana (click aici) este un orăşel de vreo 3000 de locuitori, situat pe coasta vestică a peninsulei Istria, la mai puţin de 10 km nord de Pola. Cu atmosferă şi aspect tipic italiene, orăşelul plin de farmec este locul de plecare al curselor cu vaporul spre insula Veliki Brijun. Ne-am plimbat prin Fažana (se pronunţă Fajana) pe Riva Tito, strada de-a lungul falezei, apoi, de la Biroul de Turism am intrat pe străduţe pavate cu piatră şi am ajuns într-o piaţetă, Župni trg, unde rezistă de peste un mileniu, din secolul al IX-lea, Chiesa della Madona del Carmelo. Forma actuală a bisericuţei datează din secolul al XIV-lea, după cum scrie pe placa de la intrare. Structura bisericii este foarte simplă: o singură încăpere, cu un pridvor la intrare, toată construcţia fiind din piatră, cu acoperiş din ţiglă.

Am plecat mai departe şi, ceva mai la nord, am ajuns în Piazza Grande, Trg Republike, cum i se spune în croată, la malul mării, unde se află o altă biserică veche, de data asta mai mare şi ceva mai nouă, "doar" din secolul al XV-lea. Este vorba de Chiesa di S. Cosimo e Damiano, construită tot din piatră, dar având şi un campanile (turn-clopotniţă, în italiană, de la campana=clopot), în stilul caracteristic întregi regiuni. Din păcate, am admirat-o doar la exterior, fiind închisă.

La ora fixată, ne adunăm în faţa agenţiei, chiar acolo unde începe digul la capătul căruia ne aşteaptă vaporaşul Perojka, cel care ne va duce pe insula Veliki Brijun, cea mai mare dintre cele 14 insule ale arhipelagului insulelor Brijuni, situate la vreo 3 km de coastă şi care, împreună cu apele înconjurătoare, au devenit în 1984 Parcul Naţional Brijuni.

Fiecare primim din partea ghidului biletul pentru vaporaş şi un pliant despre excursia pe Veliki Brijun. Pe bilet scrie că în parcul naţional este interzis să fumezi, să aprinzi focul, să faci baie, să hrăneşti, sau să deranjezi animalele şi să culegi plante. În schimb, ai voie să fotografiezi şi să vii cu animale de casă (câini, pisici). Odată cu noi, pe vaporaş urcă alţi vreo trei-patru sute de turişi. Vremea este splendidă, apa mării de un albastru pur, ca şi cerul, aşa că cele 15 minute, cât a durat traversarea, au trecut foarte repede şi, aproape fără să ne dăm seama, am ajuns la debarcaderul din golful insulei Veliki Brijun.

Parcul naţional Brijuni nu are locuitori permanenţi, aici fiind doar câteva hoteluri, vile ascunse bine în vegetaţia abundentă şi muzeul despre care vă voi povesti ceva mai departe. Chiar şi personalul de serviciu care lucrează aici, la sfârşitul programului părăseşte insula.

Odată ce toată lumea a debarcat, suntem daţi în primirea ghizilor locali, pe grupuri, în funcţie de limbă. Noi suntem preluaţi de Maia, care este ghida grupului de italiană şi franceză, avantaj noi, că ascultam explicaţiile de două ori.

Fac aici o paranteză, legată de grupul de francezi, alături de care am petrecut vreo 4 ore şi astfel cu unii dintre ei ne-am cunoscut mai bine. Paranteza este legată de modul cum ştiu agenţiile de turism de pe alte meleaguri să facă afaceri. Francezii, toţi ajunşi la vârsta pensionării, ne-au povestit că se înscriseseră pentru un sejur de 7 zile la Pola la o agenţie de turism pariziană (toţi erau din Paris, sau din apropiere). Cu o săptămână inainte de plecare, agenţia le-a comunicat că, din nu-ştiu-ce cauză, excursia se amână cu o săptămână, după care, după două zile, le-au comunicat că se revine la programul iniţial. Evident că oamenii s-au supărat, pentru că, spuneau ei, îşi modificaseră programul, pe care acum trebuia să-l modifice din nou, de exemplu, să contramandeze întâlnirea săptămânală cu prietenii. :)) Ei bine, drept scuză pentru încurcătura produsă, agenţia le-a oferit gratuit această excursie la Brijoni. Vă imaginaţi vreo agenţie română de turism să facă aşa ceva? La sfârşitul excursiei, toţi au fost de acord că agenţia şi-a spălat cu vârf şi îndesat toate păcatele, prin oferirea acestei excursii.

Fiecare grup s-a îndreptat spre locuri diferite, pentru a nu se stânjeni reciproc. Noi am plecat spre muzeu, afla la vreo trei-patru sute de metri de debarcader.

Pe drum ne oprim pentru ca Maia să ne prezinte câteva informaţii generale. Cu o istorie la fel de veche precum cea a peninsulei Istria şi a coastei dalmate, insulele Brijuni (Brioni, în italiană) au devenit totuşi mai cunoscute, odată cu cumpărarea lor, la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către magnatul austriac Paul Kupelwieser. La acea dată, 80% din suprafaţa insulelor era acoperită de mlaştini, dar în scurt timp, acesta a creat aici un loc în care elita austriacă şi nu numai venea să-şi petreacă vacanţa în hoteluri "first class", să joace la ruletă în cazino, să participe, sau să asiste la regatele de iahting, într-un cuvânt "să socializeze". Între timp, mlaştinile au fost asanate şi locurile au căpătat aspectul de acum, dar criza anilor '30 a făcut ca ele să intre într-o perioadă mai puţin favorabilă, mai ales că deţinătorul lor, Karl, fiul lui Paul Kupelwieser s-a sinucis ca urmare a crahului. Insulele au fost preluate de statul italian, după care, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial au fost integrate în Iugoslavia. După vizita sa în 1949, Tito a decis să-şi stabilească aici reşedinţa de vară, insulele rămânând cu acest statut până la moartea sa, în 1988. După dezmembrarea Iugoslaviei, insulele au fost integrate în noul stat creat, Croaţia, păstrându-şi statutul de parc naţional, dar şi pe cel de reşedinţă oficială a preşedintelui Croaţiei.

După această introducere, ghida ne-a condus, pe lângă hotelul Karmen, la muzeul Tito na Brijunima (Tito la Brijuni), care cuprinde la parter o "colecţie de ştiinţele naturii" şi, la etaj, o expoziţie de fotografii. De fapt, colecţia de ştiinţele naturii este un ansamblu de diorame, în care se găsesc împăiate animale primite de Tito în dar din toată lumea şi care au murit de bătrâneţe sau pentru că nu s-au adaptat. Expoziţia de fotografii ne arată un Tito "coafat", fără eticheta de dictator (e drept, un despot mai luminat decât al nostru, dar tot dictator rămâne). Nu se pomeneşte nicăieri cuvântul "comunism", dar peste tot ni se evidenţiază meritele lui Tito la pacea mondială, în special constituirea mişcării ţărilor nealiniate. Fotografiile ne arată cât de mult iubea Tito copiii, ştiţi, copiii aceia cu cravate roşii (mai ştim şi noi un "iubitor" de copii), cum săpa el cu propriile mâini în grădină, cum cânta la pian, dar şi cum se întâlnea cu mai-marii lumii, să discute cum să facă să fie pace. Şi vedem fotografii cu Tito împreună cu regina Marii Britanii, cu cea a Olandei, cu Brejnev, cu Dolores Ibarruri, cu Yasser Arafat, cu Gaddafi (dacă nu ştiţi cine-s ăştia, nu aţi piedut nimic!). Îmi suna foarte, foarte cunoscut.

La ieşire, ne aştepta Maia. Nu mă pot abţine şi-i spun: Mademoiselle, je suis très déçu... . Oh, de ce sunteţi dezamăgit? mă întreabă ea, puţin speriată. Ştiţi, eu sunt din România şi sunt dezamăgit că nu am văzut nicio fotografie cu Tito, în care să apară cu prietenul său foarte bun, Ceauşescu... După o clipă de derută, Maia îşi revine brusc, mulţumită că nu aveam vreun reproş legat de organizarea excursiei şi aruncă pisica moartă în curta fraţilor sârbi: Ah, ştiţi, în expoziţie nu sunt decât fotografii cu cei primiţi pe insulă. Fotogafii cu Ceauşescu sunt la Belgrad! .

În faţa muzeului, sub un şopron, putem admira Cadillac-ul primit de Tito în 1953 drept cadou de la emigranţii iugoslavi în Australia, pe care acesta l-a folosit ca maşină oficială de protocol până în 1979. Cine doreşte, poate face o fotografie în Cadillac, sau o plimbare de o jumătate de oră, sau o oră pe insulă cu Cadillac-ul, contra sumei de 50, respectiv 3000, sau 5000 de kune (aproximativ 7.420, respectiv 700 euro). Noi ne-am mulţumit să fotografiem Cadillac-ul din exterior. Gratis!

De la muzeu am fost preluaţi de trenuleţul turistic electric, cu care am pornit într-un photo safari pe insulă. Explicaţiile le primim tot de la Maia, însă acum prin intermediul difuzoarelor instalate în ficare vagon. Am trecut prin terenul de golf, apoi prin Safari parka, unde pasc, sau se plimbă libere tot felul de animale din diferite zone ale lumii, rămase din vremea lui Tito (zebre, lame, oi somaleze, zebu, dromaderi, antilope, struţi, măgari, ponei). La capătul parcului, ne oprim pentru o pauză de cafea, la o terasă (să-i zicem aşa), unde, alături într-un ţarc, se plimbă plictisită Lanka, femela elefant primită de Tito în dar de la Indira Gandhi, rămasă acum singură, după moartea recentă a lui Sony, elefantul pereche.

Alături se află şi Parcul dinozaurilor, unde nu, nu sunt dinozauri, dar s-au găsit urme ale acestora, întipărite în solul pietrificat. Pornim mai departe, trecem prin faţa porţilor unor vile mai mult sau mai puţin ascunse în peisaj, unde au poposit oameni celebri, cum sunt (într-o ordine aleatoare): Placido Domingo, Carolina of Monaco, John Malkovich, Naomi Campbell, Sofia Loren, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Gina Lollobrigida.

Trecem apoi pe lângă ruinele unei reşedinţe romane datând din secolul I î. C. şi cele ale templului lui Neptun, străbatem aleea pinilor, datând din 1905 şi ajunem de unde am plecat. Fantastică plimbare!

În locul unde am coborât din trenuleţ se află biserica Sf. Maria, construită de Cavalerii Templieri, în secolul al XIII-lea, pe locul alteia, datând din secolul al V-lea şi în care se păstrează o mică colecţie de monumente din piatră. În dreptul altarului se află o piatră cu un text scris în vechea scriere glagolitică, inventată de Chiril şi Metodiu, din care s-a dezvoltat mai târziu alfabetul chirilic. Interesant este că în această biserică se oficiază ceremonii religioase de căsătorie. Lângă această biserică se află o biserică mai mică, dedicată Sfântului Petru, a cărei podea este decorată cu un mozaic tricolor.

De aici, ghida ne-a condus la Cariera lui Koch, o fostă carieră, unde se află o placă de marmură, cu un basorelief, pusă în onoarea doctorului Robert Koch, laureat al premiului Nobel pentru Medicină şi Fiziologie în 1905 (click aici). Pe placă scrie (în germană) cam aşa: Marele om de ştiinţă care a eliberat insula de malarie - Dr. Robert Koch - 1900-1901. Koch este cel care a găsit soluţia eradicării malariei în insulele Brijoni (ţânţarul anofel este transmiţătorul parazitului) şi astfel, după asanara mlaştinilor, maladi a fost complet eliminată.

Suntem apoi conduşi să-l vedem pe Koki, papagalul pe care Tito l-a dăruit nepoatei sale, Saşa, când aceasta a împlinit 9 ani şi are a învăţat câteva expresii în sârbo-croată (nu ştiu dacă şi înjurături, eu nu l-am auzit vorbind, era probabil supărat). Acum papagalul stă într-o cuşcă, supărat că nu mai înţelege nimic, prea multe limbi se vorbesc în jurul său. Deşi este interzis, unii vizitatori îi dau mâncare, de care pare să se bucure, deşi nu ştiu dacă îi prieşte.

Mergem apoi să vedem măslinul bătrân de 1600 de ani, declarat monument al naturii, care mai dă roade şi acum, cam 50 kg de măsline, din care se extrag cam 7 litri de ulei.

Ultimul loc de vizitare este coliba lui Tito, de pe malul unui lac, unde acestuia îi plăcea să se retragă să lucreze sau să mediteze în linişte. De aici, ne îndreptăm spre debarcader, unde ne îmbarcăm pe acelaşi vaporaş, Perojka şi ne întoarcem la Fažana. De aici, revenim cu autocarul la locul de plecare.

Suntem de-a dreptul în a nouălea cer!

Nu ştiu cum e to get high, am fost cuminte în tinereţe, iar acum e cam târziu să mai încerc :)), dar cred că noi fuseserăm drogaţi cu ceea ce văzusem şi făcusem în insula Brijuni, pentru că, da, eram în al nouălea cer! Cred că am să ţin minte excursia asta toată viaţa! Mi-este imposibil să descriu sentimentele pe care le-am încercat în timpul vizitei şi, oricum, pentru alţii asta contează prea puţin. Dacă ajungeţi în zonă, nu rataţi această excursie. De altfel şi francezii de care aminteam mai sus s-au declarat încântaţi de locurile vizitate.

Şi pentru că am amintit iarăşi de ei, să închei cu ceva amuzant. Ajunşi la măslinul de 1600 de ani, un francez ceva mai "verde", s-a gândit să facă o glumă şi i-a spus unei doamne: Mémère, cred că măslinul ăsta e mai tânăr decât dumneata! . La care doamna îi răspunde: Am eu 84 de ani, dar tu poţi face aşa? şi se apleacă şi pune palmele pe pământ. Fără să îndoaie deloc genunchii!!! . Simţind nevoia unei explicaţii, domnul îmi şopteşte: Asta e din generaţia care a trăit fără stres. Oare? i-am replicat eu. Dar războiul?


[fb]
---
Trimis de Costi in 03.10.10 22:55:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6095 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Piaţeta Župni trg, din micul oraş Fažana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[04.10.10 09:53:07]
»

Rog un webmaster să ataşeze la review melodia următoare:

http://www.trilulilu.ro/ratkomladic/923feb5515752f

Nu este chiar imul Iugoslaviei, dar este pe-aproape: se numeşte Trăiască Iugoslavia!

webmaster13
[04.10.10 10:47:19]
»

Iata si muzica!

costin1968
[04.10.10 11:16:47]
»

Ghidul, Vladi, a venit să schimbe câteva vorbe cu noi şi, aflând că suntem din România, a ţinut să ne salute într-un mod original: La revederlo! . Dar voi românii trebuie să vorbiţi şi italiană, nu-i aşa? I-am făcut o mare bucurie când i-am spus că ne descurcăm suficient de bine şi cu italiana, aşa că poate renunţa la prezentarea în engleză, având în vedere că eram singurii înscrişi pentru această limbă, restul fiind pe italiană, germană, sau rusă (cu alt ghid).

Frumos! Zivelja Hrvatska! Zivelja si Srbska, caci noi rudele italienilor (ceva mai curajosi), tinem si cu ailalti.

Apropos, in Peninsula Istria mai dainuie, inca, Istro-Romanii, de unde credeati ca inductia magnetica (parca) se masoara in ''tesle"?!

Pozele? Minunate!

P.S. Frantuzoaicele au o arta in a se apleca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
romanitzaa
[04.10.10 17:35:03]
»

Felicitari, mi-a placut mult modul in care ai povestit aceasta excursie.

creivean
[04.10.10 18:33:36]
»

Costi, ai aprecierea mea si pentru acest review de exceptie. Felicitari.

motaneata
[05.10.10 00:33:22]
»

Costi,

Te rog sa nu te superi pentru ce iti spun acum: review-ul contine prea multa documentare, astfel incat impresiile tale aproape ca nu se mai vad. Am senzatia ca nu am citit impresii de calatorie ci un articol stiintific. Parerea mea este ca folosirea in exces a elementelor istorico-geografice, cat si trimiterile la Wikipedia, pot da greutate unui articol, dar ne indeparteaza de spiritul AFA. Cu alte cuvinte, articolul tau este prea elitist, nu mi se adreseaza, eu vreau impresii de calatorie si atat. Daca voi simti nevoia sa aflu despre istoria insulelor, cine si cand le-a cumparat, cine a inventat scrierea glagolitică sau cand a luat Koch premiul Nobel pentru medicina, voi cauta singur in enciclopedii sau pe internet.

De altfel, in ultima vreme, voi care sunteti mai vechi in AFA v-ati facut un obicei sa scrieti articole foarte lungi si impanate cu date din bibliografie, articole care se citesc pe verticala sau nu se citesc deloc. Vreau sa stiti ca imi placeau mai mult review-urile voastre de la inceput: simple, concise, la obiect.

Eu stiu cata munca este sa faci un review documentat si sa vezi apoi ca truda nu-ti este apreciata. De aceea iti cer iertare daca acest ecou te supara, dar am tinut sa-ti spun parerea mea sincera.

P. S. Initial am vrut sa-ti trimit aceste randuri pe privat. Mi-am dat apoi seama ca, de fapt, eu voiam sa ma adresez tuturor celor care scrieti review-uri lungi si impanate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raoulp55
[05.10.10 08:23:31]
»

Frumos, foarte frumos... Imi doresc din ce in ce mai mult sa vad Croatia si... review-ul tau imi intareste si mai mult credinta ca urmatoarea iesire afara va fi acolo...

CostiAUTOR REVIEW
[05.10.10 09:00:30]
»

@motaneata

Lucrurile stau aşa: nu-ţi place, nu citeşti şi treci mai departe. Aşa e în democraţie.

Nici mie nu-mi plac review-urile scrise neglijent, sau agramat, sau neinteligibil, sau afectat, sau incult, sau lipsite de informaţii, dar nu am dat nimănui lecţii despre cum să scrie, cel mult am sugerat celor mai "expeditivi" să dea ceva mai multe informaţii.

Faptul că review-ul este lung este pentru că am ce povesti, nu pentru că el are linkuri spre diverse alte site-uri.

Şi mie mi se întâmplă să dau, destul de des, de review-uri lungi, care par, sau chiar sunt greu de citit, mai ales dacă nu au o formatare corespunzătoare. De regulă citesc un paragraf şi, dacă-mi place, mai citesc unul, astfel că ajung să citesc unele review-uri de la coadă la cap. Niciodată însă nu l-am tras de urechi pe autor în privinţa stilului. Fiecare scrie aşa cum ştie, cum poate şi cum simte, este inutil să încerci să-l schimbi, este ca şi cum ai încerca să-i schimbi personalitatea.

Deci, dacă ţi s-a părut că "articolul meu este prea elitist, nu ţi se adresează, pentru că vrei impresii de călătorie şi atât", e foarte simplu, nu-l citi, treci mai departe, pentru că eu, aşa este, eu scriu pentru elita acestui site şi dacă nu vrei, sau nu poţi să faci parte din ea, este treaba ta.

Cât priveşte faptul că ai vrut să te adresezi "tuturor celor care scriu review-uri lungi şi împănate", nu înţeleg de ce ai făcut-o aici, pentru că aici vor citi puţini (câţi dintre cei 12.000 de membri AFA vor citi review-ul meu şi câţi dintre aceştia vor citi ecoul tău?), puteai deschide un fir de discuţie pe forum.

Aşa că, neputând să-ţi urez "La recitire! " pentru că eu voi continua să scriu cum simt eu, fie că unora le place sau nu, îţi urez lecturi plăcute ale review-urilor scrise de useri care-ţi sunt pe plac, iar când vei da de ale mele, pur şi simplu ignoră-le!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[05.10.10 09:29:38]
»

@Costi, ai fost putin cam acid - desi in esenta ai dreptate.

Consider totusi ca astfel de discutii nu aduc absolut deloc un plus de valoare acestui site si am rugamintea, pe cat posibil sa fie mentinute la un nivel cat mai redus. Fie prin mesaje private, fie pe forum.

@motaneata, e valabila si pentru tine ultima fraza de mai sus. Iar ceea ce ai scris ulterior postarii mesajului tau (faptul ca te adresezi mai multora), cu siguranta nu aici trebuia spus. Asa cum bine subliniaza Costi, foarte putini vor vedea / citi ecoul tau, aici...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
motaneata
[05.10.10 10:28:01]
»

@costi,

Si doar te-am rugat sa nu te superi!

nu-ţi place, nu citeşti

Bine, si cum aflu daca imi place sau nu? Nu trebuie mai intai sa citesc? Tu spui "acest review nu-mi place" inainte de a-l citi?

Tu imi recomanzi sa citesc useri care imi plac si sa ignor review-urile tale. Sa nu crezi ca, neavand ce face, mi-am zis: hai sa mai citesc ceva "de Costi". Nu, pur si simplu am vrut sa citesc despre Croatia.

Eu citesc pe acest site nu pentru a-mi imbogati cultura generala, ci pentru a ma documenta in vederea unei viitoare excursii.

Daca vreau articole elitiste le gasesc pe bloguri.

Chiar te deranjeaza daca ti-am spus sincer parerea mea?

Daca DA, imi pare rau. Intentia mea nu a fost asta. Inchei aici, daca vrei continuam pe privat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[08.10.10 21:26:02]
»

Mi-au placut aceste impresii despre un loc inedit pentru mine, mai putin cunoscut, povestite asa cum le-ai trait tu si am zambit la sfarsitul impresiilor tale...

Iar faptul ca ai avut si ghid, nu face decat sa fie de foarte mare ajutor in a intelege si mai bine istoria unor locuri.

Eu imi amintesc la Terezin, in Lagarul de Concentrare, nu numai ca am avut ghid, dar fugeam de la un ghid la altul pentru a smulge informatii, pentru a intelege, pentru a-mi intregi impresiile despre ceea ce vazusem.

Felicitarile mele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, costin1968, magdalena, motaneata, raoulp55, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Peninsula Istria:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067014932632446 sec
    ecranul dvs: 1 x 1