ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Excursie la Pola şi fiordul Lim

Ilustrație video-muzicală

Tereza Kesovija - Prijatelji stari gdje ste
TIPĂREȘTE

Preambul (se poate sări peste el)

Hotărât lucru, eu şi soţia mea nu suntem genul de turiști care să prefere concediile în care să nu facă nimic. Am auzit mulți zicând că destul au muncit un an întreg, în concediu vor să stea într-un loc la soare, într-un resort unde să aibă totul la dispoziție și la îndemână și să nu facă nimic altceva.

Nu am nimic împotriva acestui tip de turism, îi înțeleg pe cei care gândesc așa și le respect opinia, dar, categoric eu nu pot face astfel. Nu pot sta într-un singur loc fără să fac mereu altceva, mă plictisesc imediat și, de aceea, sunt adeptul excursiilor active. Norocul meu este că și soția este de aceeași părere, astfel că, pe unde mergem, ne rupem picioarele și ne sucim gâturile pentru a vizita cât mai multe locuri, pentru a vedea cât mai multe lucruri interesante, chiar dacă asta înseamnă că revenim din concediu frânți do oboseală. Dar ce oboseală plăcută, când vezi cu ochii minții atâtea locuri despre care poți spune: și eu AmFostAcolo!

Asta e! Concediul nu este pentru noi un prilej de odihnă. Ce e drept, asta se potrivește și cu faptul că meseria noastră nu este una care să solicite mult efort fizic, așa că îl facem în concediu.

De ce am făcut această divagație? Pentru a înțelege modul în care am procedat atunci când am plecat în minivacanța de la sfârșitul lui august, la Poreč, în Croația.

Aveam la dispoziție 7 zile, în care am fi putut face mereu același lucru: plajă, scurte plimbări în oraș și din nou, ziua următoare la fel. Ei bine, nu!

Încă de la pregătirea excursiei, am plecat de la ideea de a vizita în fiecare zi câte ceva din jur, motiv pentru care, în ziua de după sosire, am făcut o plimbare la Trieste (click aici)

Îmi făcusem inițial și alte planuri, dar munca mi-a fost ușurată decisiv de agenția croată de la care am beneficiat de cazare (prin intermediul celei române care a oferit premiul), întrucât pe site-ul acesteia există o pagină (click aici) pe care sunt prezentate excursiile oferite turiștilor în zona Istriei.

Aşa că, ne-am făcut de-acasă un plan cu excursiile pe care urma să le facem. Ce e drept, socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea de la faţa locului, aşa că, dacă vă interesează, informaţiile de la adresa de mai sus trebuie luate doar cu titlu informativ, ele fiind mai vechi. Oricum, chiar şi aşa, ele sunt suficiente pentru a vă face o idee despre modalităţile de a vă petrece în mod plăcut timpul.

Ajuns la agenţie, mi s-a dat o listă cu excursiile pentru care puteam opta şi care erau, în mare, cam aceleaşi cu cele de pe site. Ceea ce nu se spune însă pe site este că majoritatea excursiilor se fac o dată, maxim de două ori pe săptămână, astfel că întreg programul meu a fost dat peste cap.

Singura excursie care se face zilnic este la Veneţia. Culmea este că exact pe asta nu am putut să o aleg. De ce? Simplu. Am ales alte patru excursii, care erau de luni până joi, fix bătute-n cuie. Ziua de vineri am exclus-o, pentru că sâmbătă plecam şi voiam să nu fim prea obosiţi (excursia la Veneţia este mai lungă şi mai obositoare). Rămăsese ziua de duminică (noi sosind sâmbătă la prânz), dar din păcate, pentru duminică nu mai erau locuri libere. Oricum, nu am regretat prea mult, pentru că Veneţia o mai văzusem şi duminică am vizitat Trieste. În total, am făcut şase excursii, doar cea de la Trieste fiind pe cont propriu, restul fiind organizate de agenţii locale.

Excursia

Deci, pentru luni am ales o excursie combinată, cu vaporaşul şi cu autocarul, spre sud, pentru a vizita fiordul Lim şi oraşul Pola. Fac aici o precizare: pentru a nu afecta pudoarea unor persoane mai sensibile, în special unele doamne, nu folosesc numele croat al vechiului oraş, ci pe cel italian. Dar să nu credeţi că italienii îi spun aşa din pudoare, pentru că există şi în Italia, mai exact în Sardinia, un oraş cu acelaşi nume ca cel al oraşului croat (click aici).

Preţul excursiei a fost de 430 kune de persoană (60 euro), în care se asigură mai multe servicii, pe lista primită de mine fiind trecute următoarele: bus, guide, entrance, oysters tasting, boat. Nu detaliez aici, pentru că o voi face pe parcursul povestirii.

De la Poreč la Pola sunt, pe drumul cel mai scurt, 60 km, dar noi am făcut mai mult, pentru că autocarul a trecut pe la mai multe hoteluri, între Poreč şi Vrsar, aflat la 10 km spre sud, tot la malul mării, pentru a aduna turiştii participanţi la excursie.

Excursia a debutat cam prost, pentru că, datorită unei lipse de comunicare între agenţia unde făcusem rezervarea şi cea organizatoare a excursiei, ne-am dus cu o oră mai devreme la autogară, de unde trebuia să ne ia autocarul. Supărarea provocată de acest incident avea să ne treacă însă pe măsură ce excursia se desfăşura şi la sfârşitul acesteia îl uitasem complet. Apropo de autogară, aceasta arăta curată şi aranjată ca un aeroport, dar nu ca aeroportul Băneasa, care arată ca autogara Obor acum 50 de ani, ci ca unul din vest.

În sfârşit, autocarul a sosit şi domnişoara Mirela, ghida noastră (de engleză şi germană, pentru rusă fiind alt ghid) ne-a întâmpinat cu un zâmbet inocent şi ne-a urat bun venit în excursie.

Peisajul pe drumul dintre Poreč şi Vrsar este splendid. La stânga, verdele vegetaţiei, combinat cu roşul solului, la dreapta albastrul pur al Mării Adriatice, toată această paletă de culori încântă privirea şi te face să uiţi de orice altceva.

Dincolo de Vrsar părăsim coasta şi începem să urcăm şi, la un moment dat, de la înălţimea drumului se deschide o panoramă de-a dreptul încântătoare: suntem pe malul fiordului Lim, spre "coada" acestuia.

Fiordul Lim este singurul din peninsula Istria, ceea ce nici nu este de mirare, fiordurile fiind de fapt caracteristice ţărmului norvegian. Are 11 km lungime, 800 m lăţime la ieşirea în mare şi 200 m lăţime la coadă. Intersant este că seamănă foarte bine cu un fiord norvegian, motiv pentru care a fost ales ca loc de filmare a unor scene din filmul Vikingii, cu Kirk Douglas, film care mi-a încântat copilăria.

Numele fiordului este foarte vechi, derivând din cuvântul latin limes, care însemnă hotar. Pe aici trecea hotarul dintre cele două regiuni romane, Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculane şi Colonia Iulia Parentium.

Drumul ne poartă spre coada fiordului, unde debarcăm într-o parcare, în care se află două restaurante şi un bazar cu tonete cu suveniruri, dintre care cele mai interesante, mai ales pentru doamne, sunt mărgelele şi cerceii din coral istrian, sau din sidef. Nu lipsesc nici delicatesele locale şi, bineînţeles, excelentul vin roşu din zonă.

Avem la dispoziţie un sfert de oră pentru cumpărături, după care ne îmbarcăm pe un vaporaş, cu care plecăm pe aple fiordului. E cam innorat, puţin cam răcoare, dar plimbarea e plăcută.

Din loc în loc, trecem pe lângă crescătorii de peşti, de stridii, sau de crustacei (raci, languste), pentru care apele liniştite ale fiordului sunt locul ideal de dezvoltare. În fiord sunt complet interzise pescuitul, înotul şi alte sporturi (sub) acvatice.

La jumătatea fiordului, în dreptul Peşterii Piraţilor, vaporaşul se întoarce şi revenim la locul de plecare. Între timp, începuse să sufle vântul şi, exact cînd vaporaşul amara, s-a dezlănţuit o ploaie torenţială, de nu se vedea la cinci paşi. Noroc că de la vaporaş la restaurant erau doarcâţiva metri, astfel că, folosind umbrelele aduse de nu ştiu cine, ne-am strecurat printre picături şi am ajuns în restaurant aproape uscaţi.

Aici, într-un salon special amenajat, ne aşteptau deja paharele de vin alb şi imediat au sosit platourile cu stridii. Da, excursia avea în program şi o degustare de stridii, o delicatesă care nu m-a impresionat prea tare, pentru că nu mă dau în vânt după moluşte. E drept că vinul era foarte bun, aşa că am mâncat şi stridiile, ca să nu beau vinul simplu.

Între timp, ploaia s-a oprit la fel de bruc, precum începuse, aşa că ne-am urcat în autocar şi ne-am continuat drumul spre sud.

Am intrat pe autostrada încă în construcţie A9, care merge de la Pola spre nord, până la graniţa cu Slovenia, de-a lungul căreia am înţeles mai bine de ce regiunii i se spune Istria Roşie. Conţinutul bogat în oxizi de fier al solului face ca acesta să fie chiar roşu.

La intrarea în Pola, exact unde se termină autostrada, traficul este atât de aglomerat, încât pierdem o oră pentru a intra în oraş.

Ajungem, în sfârşit la o parcare din port, unde debarcăm şi pornim în descoperirea oraşului. Pola este cel mai mare oraş din Istria croată (vreo 60.000 de locuitori), situat chiar în vârful sudic al peninsulei, într-un mic golf şi are o istorie foarte veche, de cel puţin 2500 de ani.

Primul obiectiv turistic şi cel mai important este Amfiteatrul, sau Arena din Pola (click aici), a cărei construcţie a început în a doua jumătate a secolului I î. C. , în vremea împăratului Claudius şi s-a terminat la sfârşitul secolului I d. C. în vremea împăratului Titus. Construcţia, ca toate celelalte de acest fel, are trei părţi: zona gradenelor pentru spectatori, zona unde aveau loc execuţiile sau luptele (arena propriu-zisă) şi galeriile subterane. În cazul amfiteatrului din Pola, galeriile au fost săpate direct în piatră, sub întreaga zonă a arenei.

Amfiteatrul s-a păstrat foarte bine, mai multe stricăciuni decât trecerea timpului provocându-i încercarea de a fi mutat în Veneţia, în secolul al XVI-lea. A mai fost o astfel de tentativă, în vremea lui Mussolini, dar s-a constatat că ar fi necesare cheltuieli prea mari şi s-a renunţat. Amfiteatrul este înconjurat de un zid înalt de vreo 30 m, de formă eliptică, cu axele de 132, respectiv 105 m, cu trei niveluri, primele două având câte 72 de deschideri în formă de arc, iar ultimul 64 de deschideri de formă dreptunghiulară.

Gradenele puteau primi peste 20.000 de spectatori. Pe primul nivel, podium, se afla locul împăratului şi al suitei sale. Pe partea opusă stăteau vestalele, consulii, pretorii, restul spaţiului fiind destinat senatorilor şi altor demnitari. Vedeţi, tot aşa este şi acum! Al doilea nivel era rezervat patricienilor, al treilea plebei, iar al patrulea, cel mai sus, pentru femei. Întreaga construcţie putea fi acoperită cu o pânză, velarium, la fel ca la Coloseul din Roma (click aici), faţă de care, drept să spun, Amfiteatrul din Pola nu e cu nimic mai prejos, doar că e mai mic.

În galeriile subterane este amenajat un muzeu, cu exponate antice legate în special de fabricarea uleiului de măsline.

Ne despărim de Amfiteatru cu un sentiment neclar, un amestec de mândrie şi pioşenie, legat de faptul că am călcat pe aceleaşi pietre pe care, acum două milenii au călcat şi strămoşii (?) noştri şi pornim, pe Istarska şi apoi pe Carrarina, spre oraşul vechi, situat în apropiere.

Oraşul vechi este situat pe o mică peninsulă, de formă semicirculară, din golful cu acelaşi nume cu cel al oraşului. În mijlocul lui, pe o colină, se află castelul, înconjurat de mai multe străzi circulare, înguste, cu pavaj roman şi clădiri medievale.

Primul obiectiv unde ne oprim este Porta Gemina Poarta dublă, datând din epoca romană, rămasă întreagă, împreună cu fragmente de zid, după dărâmarea zidurilor oraşului, la începutul secolului al XIX-lea. Ea este acum locul prin care se pătrunde în parcul din faţa Muzeului Arheologic al Istriei, parc plin de statui din vremurile când zona era o colonie romană.

Ceva mai departe, pe aceeaşi stradă, Carrarina, se găseşte cea mai veche poartă a vechiului oraş, Porta Herculea, Poarta lui Hercule. De aici, continuăm pe lângă resturile zidurilor vechiului oraş şi ajungem în scuarul Portarata, unde se găseşte, foarte bine conservat, Arco dei Sergi, Arcul familiei Sergius (click aici), construit în dreptul unei porţi de intrare în oraş, Porta aurea, demolată odată cu zidurile vechiului oraş.

De la Arco dei Sergi, începe strada pietonală Sergijevaca, care ne poartă spre vest, înconjurând parţial dealul castelului, până în Forum.

Străduţa îngustă, pavată cu pietre ce dăinuie din epoca romană, mărginită de case medievale, la parterul cărora sunt acum restaurante şi magazine, te duce cu gândul la vremuri demult apuse, mai ales că la capătul ei se pătrunde dintr-o dată într-un spaţiu larg, Augustan Forum, inima vechiului oraş roman, păstrat la fel şi în zilele noastre. Doar clădirile din jur s-au mai schimbat. Dintre cele vechi, s-a păstrat doar Tempio di Augustus, dar şi acesta a trebuit să fie refăcut, după ce a fost lovit de o bombă în 1944. Se mai păstrează o parte din peretele din spate al templului lui Juno, integrat acum în Palatul Comunal. Din templele lui Jupiter şi Minerva nu se mai păstrează în prezent nicio urmă.

Templul lui Augustus s-a păstrat pentru că în epoca medievală a fost transformat în biserică, iar în prezent el adăposteşte un lapidariu.

Ajunşi în Forum, abia am avut timp să admirăm puţin locurile, că o ploaie torenţială s-a abătut din norii adunaţi într-o clipă, astfel că am pierdut timpul întorcându-ne pe sub streşini şi arcade, spre locul de întâlnire cu ghida, de unde ne-am îndreptat spre parcare, unde ne-am îmbarcat în autocar şi am pornit spre casă.

Regretul că nu am apucat să vedem şi celelalte obiective din oraşul vechi nu a fost prea mare, pentru că Mirela, ghida noastră, ne-a explicat că vom avea timp să le vedem peste două zile, când vom reveni aici într-o altă excursie, Turul Istriei, pe care o rezervasem deja şi în care ghid ne-a fost tot Mirela. Dar despre asta, cu alt prilej.


[fb]
---
Trimis de Costi in 29.09.10 23:17:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4471 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fotografie luată din autocar. Sol roşu, măslini şi alte plante verzi şi marea albastră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[30.09.10 08:50:59]
»

Mutat la rubrica "Descopera Peninsula Istria" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

CostiAUTOR REVIEW
[30.09.10 09:53:02]
»

Rog un webmaster să ataşeze la review melodia de la următoarea adresă:

http://www.trilulilu.ro/DoinaMioara/ba72aaa89c9b13

Cine a auzit de Tereza Kesovija, îşi va reamini cu plăcere de această cântăreaţă croată.

webmasterJr
[30.09.10 10:10:41]
»

Gata, a sosit si melodia!

deliutza27
[30.09.10 18:01:37]
»

Un vot mic, un SB mare si o dorinta de a vedea continuarea peripetiilor tale...

danoradea
[30.09.10 22:20:28]
»

O adevarata placere citirea acestui review, ca de altfel toate cele ce poarta semnatura ta, acest colt din Croatia este un must see si pentru mine.

Alina Morar
[01.10.10 23:05:11]
»

Asta da concediu! Si eu vin acasa, rupta de oboseala, din concediu, mai obosita decat eram la plecare. Asa-mi place mie, e felul meu de a-mi petrece concediile. Nu pot sta intr-un loc.

Si eu si fiul meu am mostenit acesti "limbrici" de la mama, nici ea nu are stare, tot timpul face ceva.

trandafir 1970
[02.10.10 00:48:52]
»

Croatia este una din destinatiile de vacanta pentru viitor, asa ca iau notite de la tot ce se scrie despre ea. Astept continuarea, cu urmatoarele excursii...

Frumos scris, felicitari!

romanitzaa
[03.10.10 10:59:14]
»

Si eu sunt genul de turist care in concediu nu sta o clipa intr-un singur loc.

Mi-a placut modul cum ai prezentat aceasta "evadare".

costin1968
[05.10.10 12:09:46]
»

Ce melodie superba!

Maestre, ce review-uri, esti o Universitate, ai un inalt suflu cultural ,si ce nume frumos porti!

Bravo DOMNULE!

Sti cine a sculptat Statuia lui Mihai Viteazu din Piata Universitatii Bucuresti si alte minunate lectii de Istorie in Piatra, iubitorule de croati?

P.S. : Recomand, cu modestie, melodiile Teresei ,din filmul "Tigani fericiti".

P.S. II : Barbate impacate cu Motaneasa caci aici la noi :

"Sus sunt stele si o luna,

Pomii, pasari au in ram,

Jos, noi stim una si buna,

In excursie pornit-am.

La noi Nu exista sa existe,

Oamenii cu fete triste,

La noi,toata lumea

Este grasa(numai barbatii) , vesela , politicoasa"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[08.10.10 21:34:19]
»

Ce noroc ai cu sotia ta! Ce ma fac eu ca la mine in familie unul vrea sa umble si celalalt nu??

Spune-mi ce ai cumparat intr-un sfert de ora? !

CostiAUTOR REVIEW
[08.10.10 22:20:27]
»

@costin 1968

Statuia lui Mihai Viteazu este opera sculptorului francez Albert Ernest Carrière Belleuse şi stătea până de curând în Piaţa Universităţii de la 1874. De curând însă a fost mutată, sper temporar, în parcul Izvor, pentru că, minune, în Bucureşti se construieşte o parcare subterană, exact în locul unde erau cele patru statui (cea în discuţie, cea a lui Heliade Radulescu, cea a lui Gheorghe Lazar şi cea a lui Spiru Haret).

Vezi, eu te-am luat în serios şi am răspuns, ca un elev cuminte, la întrebarea venită ca o somaţie, chit că ea nu avea nicio legătură cu subiectul în discuţie.

Cât priveşte problema cu motaneasa, nu a fost vorba de nicio supărare din partea mea, asta ar lipsi, să mă supăr pentru orice moft! Mai ales acum, în vremuri de restrişte!

@magdalena

1. Consortul care nu vrea mişcare trebuie educat, sau lăsat acasă

2. Culmea este că, în sfertul de oră avut la dispoziţie, soţia mea a reuşit să se decidă să-şi cumpere un colier asortat cu cerceii corespunzători, din coral roşu şlefuit. Culmea culmilor este însă faptul că ajunşi acasă, colierul şi cerceii au fost de negăsit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, Costi, costin1968, danoradea, deliutza27, magdalena, romanitzaa, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Peninsula Istria:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057317018508911 sec
    ecranul dvs: 1 x 1