ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Sfaturi pentru drumeți în țara cavalerilor

TIPĂREȘTE

1. Malta este o țară formată din 5 insule principale și care ar fi: 1. Malta, care este și cea mai mare și are cam 30 de km de la un capăt la celălalt, măsurată pe distanța cea mai lungă, 2. Gozo, care este mai mică având cam 15 de km, 3. Comino, având cam 2 km, 4. Cominoto, având cam 100 de metri și 5. Filfla, la fel de mare ca și Cominoto. Mai sunt câteva mici insulițe care sunt nesemnificative (Insula Ciupercilor, Insula lui Manoel și Insula Sf. Paul) iar împreună cu cele 5, menționate anterior, formează Arhipelagul Maltez. Doar 3 insule sunt locuite, acestea fiind Malta, Gozo și Comino. Cei mai mulți locuitori trăiesc pe insula Malta, unde au și capitala – La Valeta- precum și unicul aeroport, după care, ca număr de locuitori, urmează insula Gozo (au și ei o mică așa zisă capitală – Victoria) iar ultima, tot ca număr de locuitori, este Comino unde de fapt trăiește o singură familie formată din 5 membri și care familie are un statut special fiind scutită de taxe și impozite, de către statul Maltez, cu condiția să nu-și mute reședința, de pe insula Comino, pentru a nu o lăsa nelocuită. Celelalte insulițe sunt nelocuite defel.

2. NEBUNIE! În Malta mașinile circulă pe partea greșită a drumului!!! Toate mașinile au volanul pe partea dreaptă și se circulă pe partea stângă a drumului! Mai mult de atât, în sensurile giratorii se aplică prioritate de DREAPTA! Eu sunt șofer profesionist, dar să intri în sensul giratoriu pe partea stângă cu prioritate de dreapta – pentru mine a fost prea mult. La primele sensuri giratorii, prin care am trecut ca și pasager fiind în drumul de la aeroport la hotel, m-am uitat, de fiecare dată, în altă parte iar mai târziu, când mi-a venit inima la loc, am încercat să-mi dau seama cine are prioritate în sensul giratoriu și pe ce parte a sensului giratoriu vom ieși cu mașina. VARZĂ! Acesta am fost eu după un test de 3 sensuri giratorii. Cu ocazia asta am mai lămurit un lucru: nu voi închiria mașină cât vom sta acolo. Punct. Vrem să ajungem vii și întregi acasă.

3. Dacă în afara orașelor străzile sunt cât de cât destul de late astfel încât două mașini care vin din sens opus să poată trece una pe lângă alta, în orașe și sate e nebunie. Așa străzi înguste n-am mai văzut nicăieri. Și mai aveau și trotuare pe margine – dar să vezi ce trotuare că nu cred că aveau, în medie, mai mult de 40 – 50 de centimetri. Dacă mașinile mici mai treceau în viteză unele pe lângă altele, încă nu reușesc să-mi dau seama cum treceau autobuzele unul pe lângă altul, deși am văzut cu ochii mei cum au trecut 2 autobuze unul pe lângă altul. Și nici măcar nu se urcau cu roțile pe trotuare. Cel puțin ca pieton pe străzile alea înguste, mie mi se părea că sunt tot timpul în pericol de a fi agățat de vreo mașină. Și nici nu știam în ce direcție să mă uit după mașini!

4. Dacă ceva este ieftin în Malta, acesta este transportul în comun. O călătorie cu autobuzul costă 0,57 euro indiferent pe ce distanță te deplasezi. Au o rețea foarte bună de transport în comun care acoperă toată insula Malta. Orarul de funcționare al autobuzelor diferă vara de iarna iar o hartă cu rutele, numerele de autobuze ce circulă și stațiile lor o puteți găsi la orice hotel sau magazin de suveniruri. Din când în când mai apar și modificări, în orarul de funcționare, dar sunt destul de minore. În schimb unele numere de autobuze nu circulă sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale și acest lucru nu scrie în acele pliante. Informații suplimentare puteți afla de la șoferii autobuzelor cu care circulați sau care se opresc în stațiile de autobuz să ia călători. În insula Gozo, în schimb, rețeaua de autobuze este aproape inexistentă, cu excepția câtorva curse între micile sate, care circulă după un program doar de localnici știut.

5. Limbile oficiale în Malta sunt engleza și malteza, la fel de importante amândouă, fără vreo preferință în prioritate. Astfel, la școlile de stat din Malta, se predă în limba malteză iar engleza este a doua limbă obligatorie, pe când în școlile private, limba în care se predă este engleza iar malteza este a doua limbă obligatorie. Și nu se ceartă între ei pentru chestia asta.

6. Moneda oficială este euro dar în unele magazine veți mai vedea afișate, pe unele produse, prețurile în vechea lor monedă – lira malteză – care valora, la momentul dispariție (2004), cam 2,5 euro. Vai de leul nostru!

7. Aproape toate clădirile sunt construite din piatră, calcar, în engleză – limestone. Nu vezi clădiri construite din cărămizi roșii sau betoane și sticlă – poate în cartierele noi ale capitalei La Valeta, dar pe unde ne-am plimbat noi toate erau o apă și-un pământ – adică din același material. Clădirile noi construite în cartiere vechi respectă stilul de arhitectură deja existent în acel loc și nu vezi construcții moderne din betoane și sticlă, răsărite ca ciupercile după ploaie, în cartiere vechi – unele din cartierele vechi chiar sunt considerate patrimoniu UNESCO fiind foarte bine întreținute și protejate. De fapt Malta a primit foarte mulți bani de la Comunitatea Europeană pentru restaurarea monumentelor și clădirilor vechi și ca o consecință aproape peste tot se văd ridicate schele pentru restaurare.

8. Prin sate am văzut foarte multe biserici. Și așa și este. Am aflat după aceea că la o populație de 400.000 de oameni au 380 de biserici. Au o biserică la o mie de enoriași iar religia preponderentă este cea catolică. De fapt biserică este puțin spus pentru că fiecare așa zisă biserică, indiferent dacă locul unde este amplasată este un sat sau un orășel, poate concura, ca și mărime, cu orice catedrală din orice oraș din România. Într-una din excursii un ghid ne-a spus că preoții maltezi sunt dezamăgiți de faptul că enoriașii nu mai acordă importanța cuvenită bisericii: în zilele noastre bătrânii nu mai merg de 2 ori pe zi la biserică, cum mergeau în trecut, ci numai odată pe zi iar tinerii nici atât – merg doar odată pe săptămână și atunci doar sâmbăta. Ne-am făcut că plouă și-am trecut mai departe.

9. Au foarte multe ferme mai mari sau mai mici, înconjurate cu garduri de piatră pe care cresc niște cactuși, pe care de altfel îi vezi la tot pasul, a căror fructe se mănâncă și au un gust dulceag. De fapt din fructele de cactus se face un gem și de asemenea și un lichior care are un gust deosebit. M-a uimit, foarte mult, faptul că fiecare grădină cultivată avea un sistem propriu de irigație cu furtunuri trase pe lângă plăntuțele cultivate. M-a uimit pentru că am citit că au o agricultură cam primitivă dar am constatat că noi suntem și mai primitivi – udăm cu găleata sau deloc – când dă Domnul.

10. Clădirile sunt foarte îngrijite și bine întreținute iar faptul că sunt făcute din același fel de piatră le face să fie de aceeași culoare, și dă un sentiment de uniformitate și decență, fiind foarte liniștitoare pentru ochi. Totuși acest fapt prezintă un dezavantaj: la un moment dat îți scapă detaliul iar detaliul este cel care face ca fiecare casă să fie unică. Foarte multe case sunt restaurate, foarte frumos și cu gust, iar proprietarii le-au dat nume proprii sau numele țărilor pe unde s-au plimbat de-a lungul vieții.

11. Pe coastă, unde terenul este pietros, crește foarte multă aloe vera. Atâta aloe vera la un loc n-am văzut în viața mea. La un moment dat erau câmpuri, mai mici, de aloe vera iar unele plante erau de dimensiuni gigantice, de aveai impresia că sunt din filmele de groază – aveai senzația ciudată că, dacă te apropii de ele, te înșfacă și te mănâncă.

12. Deși au stat sub ocupație arabă cam 200 de ani, iar influențele sunt evidente atât în limbaj cât și în arhitectură, era foarte curat. N-am prea văzut pet-uri aruncate peste tot, hârtii sau gunoaie răsturnate pe te miri unde, n-am văzut străzile soioase din Medina Tunisiană și nici n-am simțit mirosul de oaie pregătită cu te miri ce mirodenii de-ți mută nasul de la loc. Chestia asta se explică, poate, și prin faptul că ultimii care i-au cucerit și au stat în Malta, au fost englezii.

13. Dacă doriți să faceți plajă și să stați la soare, Malta este o opțiune recomandată. Clima este mediteraneană, cu foarte mult soare tot timpul anului iar precipitațiile sunt, vara, destul de puține, iar primăvara și toamna, deși plouă din când în când, clima este blândă. În Malta țărmul mării este predominant stâncos dar dacă doriți o plajă cu nisip fin și un țărm cu o intrare în mare destul de lină, și numai bună și pentru copii, atunci vă recomand Melieha Bay si Golden Bay. Melieha Bay este în partea de nord a insulei, cam la 27 de km de La Valeta iar Golden Bay este relativ aproape de Melieha Bay dar pe partea opusă a insulei, deci în sudul acesteia. Distanța între cele 2 locații este cam de 10 km. Diferența dintre cele două este dată de hotelurile din zonă. Dacă Melieha Bay este situată lângă orașul Melieha, unde sunt o sumedenie de hoteluri, în Golden Bay sunt doar câteva hoteluri zona părând cam ruptă de lumea înconjurătoare. Pe plaje se pot închiria șezlonguri și umbrele contra unei sume de 10 euro per zi per șezlong dar poți sta liniștit și pe jos pe prosop pentru că nisipul este foarte fin. Lângă plaje sunt o grămadă de restaurante și gheretuțe cu tot felul de de-ale gurii sau suveniruri. Tot pe plajă se pot practica o grămadă de activități cum ar fi plimbarea cu jet schiul, parasailing, banana, plimbarea cu hidro-bicicleta sau colacii. Prețurile sunt destul de piperate dar pentru amatori….

14. Prețurile la alimente și la restaurante sunt rezonabile, Malta fiind considerată, din acest punct de vedere, o țară ieftină. Se mănâncă bine, peste tot și ce este important, pe unde am fost să mâncăm, chiar dacă interiorul restaurantului era auster, era curățenie și mâncarea destul de gustoasă. Ciubucul la chelner nu este obligatoriu și nici necesar dar dacă lăsați ceva veți fi condus până la ieșire cu urări de bine și sănătate. De obicei, în micile restaurante, cei care servesc sunt ori proprietarii localului ori membri ai familiei acestuia așa că sunt șanse mici să fiți servit nepoliticos sau în lehamite. La alimentare prețurile la alimente sunt rezonabile dar în schimb apa este la preț dublu față de prețul de la noi din țară. Peste zi fiind cald veți consuma foarte multă apă așa că vă sfătuiesc să cumpărați apă la bax (cam 4,7 euro 6 sticle de 2 litri) iar când mergeți în excursii luați o sticlă de 2 litri cu voi (în rucsac) – apa cumpărată de pe lângă obiectivele vizitate este foarte scumpă (2 euro sticla de jumătate de litru). Încă ceva: nu calculați nimic în lei românești tot ce cheltuiți pentru că altfel nu mai cumpărați nimic. Stabiliți de la început un buget, în euro, și țineți-vă de el. Va fi bine și veți fi și mulțumiți.

15. În Melieha sunt două hoteluri unde majoritatea tur-operatorilor din România au locuri alocate pentru a le oferi turiștilor – mi se pare că sunt hotelurile Solana și Pergola. Ele sunt prezentate foarte frumos, ca fiind aproape de plajă, la numai 400 de metri de mers pe jos, etc, s. a. m. d. Ce nu se spune este că cei 400 de metri sunt, că la plecarea spre plajă sunt în coborâre iar la întoarcere de la plajă, acești 400 de metri, sunt în urcare. Orașul Melieha, unde sunt situate hotelurile, este pe un deal unde, panta de urcare de la plajă este atât de abruptă, încât aproape toate mașinile urcă cu viteza întâia sau cel mult cu a doua. Ori după o zi de plajă numai de urcat pe Golgota cu soarele bătându-ți în cap nu-ți mai arde. E adevărat că poți urca și cu autobuzul dar te costă 0,57 eurocenți de persoană și trebuie să aștepți în stație după el – tot în soare. Credeți-mă că mulți au înjurat printre dinți acești 400 de metri foarte roz prezentați. În plus cele 2 hoteluri sunt în oraș. În oraș toate clădirile sunt din piatră, piatra se încinge toată ziua la soare iar seara ai senzația că nu ai aer. În plus străzile sunt foarte înguste deci mașinile trec exact pe sub geamul tău toată noaptea, mai ales primăvara, vara și toamna când este sezon de turiști. Iar tu mergi acolo în sezon. Somn ușor!

16. Așa am ajuns și la alegerea hotelului în care veți sta pe durata sejurului în Malta. Deși această problemă pare să aibă o soluție simplă, oferta fiind foarte generoasă și diversificată, vă sfătuiesc să acordați mare atenție modului în care tratați problema. Impasul apare de la faptul că toate hotelurile din Malta sunt prezentate, de către agențiile de turism, ca fiind extraordinar de formidabile iar pe net, despre aceleași hoteluri, turiștii care au fost acolo nu împărtășesc aceleași păreri ca și agențiile de turism, unele păreri fiind chiar diametral opuse. Și dacă mai și afli că sistemul de clasificare al hotelurilor din Malta este conform standardelor Malteze, care standarde sunt mai permisive și clasificarea este cu o steluță în plus..... Dacă doriți liniște și răcoare, mai ales noaptea, vă recomand să evitați hotelurile care sunt amplasate în orașe și să vă orientați spre hotelurile amplasate pe malul mării. În Malta străzile sunt foarte înguste iar prin urmare, în orașe sau sate, mașinile trec foarte aproape de geamurile hotelurilor. Mai mult, majoritatea clădirilor fiind din piatră, ele se încălzesc foarte tare peste zi iar noaptea în loc de răcoare te poți trezi că afară aerul este ca într-un cuptor.

17. Malta este o țară plină de obiective turistice. Așa că de doriți un concediu în care să bântuiți și să vedeți ceva memorabil, vă recomand Malta. Dacă nu știți ce se poate vizita în Malta și doriți să vă faceți o idee, aveți mai multe opțiuni: ori dați cu search-ul pe net ori găsiți, har Domnului, de cum aterizați pe aeroportul din La Valeta, o grămadă de pliante și reclame cu locurile de vizitat, ca să nu mai spun că la orice hotel sau agenție de turism opțiunile sunt nelimitate. Într-o oră, cel mult, vă veți da seama ce doriți să vizitați și de asemenea veți realiza că șederea în Malta este prea scurtă. Noi am ales doar 5 excursii și la cam de două ori pe atâtea am renunțat, pentru că sejurul nostru era de doar 7 zile. Și nu ne-am lăsat nici o zi pentru plajă pentru că o excursie organizată îți consumă cam o zi de concediu. Sunt totuși niște aspecte de precizat, aspecte care fac diferența și care în final deosebesc un concediu memorabil de un fiasco. Alegerea este a dumneavoastră, prezentarea este a mea. Așa că să încep cu începutul: puteți efectua, vizitele la obiectivele turistice, în două moduri, organizat sau pe cont propriu. Dacă le efectuați organizat și aici aveți mai multe opțiuni: puteți alege să mergeți printr-o agenție locală (sunt foarte multe în fiecare oraș) unde prețurile sunt mai mici iar ghidul este în limba engleză (sau orice altă limbă doriți) sau puteți merge cu tur operatorul român care v-a preluat în Malta, la care prețurile sunt puțin mai mari dar aveți ghid în limba română. Fiecare mod are avantaje și dezavantaje, doar dorințele și bugetul dumneavoastră poate face ca alegerea să se materializeze în ceea ce vă doriți. Sky is the limit! Astfel:

a. Excursiile organizate.

Avantaje:

i. Primul avantaj este că ești luat din fața hotelului de un autocar, de regulă dotat cu aer condiționat și nu mai ai grija transportului pe traseul pe care dorești să hoinărești. Eviți bâjbâiala pe traseu sau să cobori din autobuz altundeva decât unde ai dori să cobori. În plus sunt locuri de vizitat unde nu prea circulă autobuzele – vezi insula Gozo.

ii. Ai ghid care-ți explică tot ce vezi și în plus timpul este utilizat la maxim, pentru a vizita cât mai multe obiective odată. Acesta este un mare avantaj pentru că, părerea mea, dacă vezi o piatră fără să știi nimic despre ea – este doar o piatră, dar dacă piatra respectivă are și o poveste, problema se schimbă radical. Totul este mai interesant.

iii. În prețul unor excursii ai asigurată și masa de prânz, ceea ce câteodată este destul de important. Dacă burta este goală parcă pietrele și cultura nu mă mai interesează.

Dezavantaje:

i. Prețul s-ar putea să fie mare iar dorința de a vizita cât mai multe s-ar putea să atenteze la bugetul familiei. Pe noi – 3 persoane (doi adulți și un copil), în 5 zile, 5 excursii ne-au costat 900 de euro. Cu tot cu discount.

ii. Dacă grupul este destul de mare s-ar putea (mai ales dacă este format din turiști care se cred toți șefi sau au o atitudine de mi se rupe de alții - știți despre ce nații vorbesc) să apară problema punctualității. Astfel, la fiecare obiectiv vizitat, după prezentarea obiectivului, ghidul lasă turiștii o anumită perioadă de timp pentru a se plimba pe lângă obiectiv și stabilește o oră de întoarcere precum și o locație. Dacă toți turiștii respectă locul și ora, excursia decurge normal iar obiectivele sunt vizitate frumos și în totalitate. Dacă însă sunt turiști care întârzie, situația se schimbă, în sensul că unele obiective nu vor mai fi vizitate, se sare peste ele, sau, dacă vor fi vizitate toate, acestea vor fi văzute pe fugă, la pas alergător. Noi am optat pentru a merge în excursii numai cu turiști străini (de gintă anglo-saxonă) și doar într-o singură zi la un singur obiectiv, o familie a întârziat cam 5 minute. Bineânțeles că și-au cerut scuze de la toți ceilalți turiști din autocar. Restul excursiilor au decurs ca la carte. Paranteză, când am fost în Grecia, am fost într-o excursie cu de-ai noștri. De-atunci am promis că niciodată nu vom mai repeta trista experiență!

iii. Timpul petrecut la obiective este limitat. Ți se dă o anumită oră la care trebuie să te întâlnești cu grupul pentru a pleca mai departe. Poate unii ar dori să stea mai mult prin diverse locuri. În acest caz excursia în grup nu este recomandată. Noi nu am avut impresia că am stat prea puțin la vreun obiectiv, niciodată, așa că… ne-a plăcut!

iv. S-ar putea să fie obiective, în cadrul excursiei, care nu prezintă interes pentru tine. Mergând în grup nu ai de ales.

v. În unele excursii, nu sunt incluse, în preț, vizitele la toate obiectivele vizitate iar dacă vrei să vizitezi chiar tot ce se poate, mai trebuie să mai scoți niște bani din buzunar. Mai rău, se întâmplă că, dacă nu întrebi, cel care-ți vinde biletele pentru excursie (tur operatorul sau agentul) nici nu-ți spune chestia asta. Așa că de nu ai bani destui cu tine și i-ai lăsat în seiful hotelului s-ar putea să ratezi în a vizita tot ce se poate și se oferă.

b. Excursiile pe cont propriu.

Avantaje:

i. Biletele la transportul în comun costă foarte puțin. Un bilet cu autobuzul, pe orice distanță, costă 0,57 euro per persoană. În rest te mai costă doar biletele de intrare la muzee sau ce dorești să vizitezi.

ii. Poți sta oricât de mult dorești la oricare din obiectivele vizitate. Timpul este al tău.

iii. Poți face o selecție mai riguroasă a obiectivelor pe care dorești să le vizitezi.

Dezavantaje:

i. Autobuzele nu sunt punctuale. Într-adevăr, circulă destul de bine dar nu e prea plăcut să aștepți în soare după un autobuz.

ii. În unele locuri nu prea circulă autobuze – vezi insula Gozo - și trebuie să mergi cu taxi, iar taxiul, credeți-mă este extrem de scump în Malta.

iii. Timpii de deplasare, între obiective, sunt foarte mari deoarece autobuzele au, în orașe cel puțin, stații foarte multe. Pierzi foarte mult timp cu deplasarea și s-ar putea să fie și aglomerate, afară cald iar aer condiționat au de la ferestrele și ușile deschise (deci stai în curent iar dacă ești sensibil… mai vezi tu).

iv. Unele obiective au orar de funcționare iar, la unele, perioada cât sunt deschise este foarte scurtă. Acest lucru îl afli destul de greu și s-ar putea să mergi la un obiectiv iar acesta să fie închis, deci gherlă plus timp pierdut.

v. Per final, dacă stai puțin (7 zile înseamnă foarte puțin pentru Malta) nu poți vizita decât foarte puține locuri.

Pot să spun, în final, că Malta este o țară ce trebuie vizitată, părerea mea. Și ca o curiozitate, într-una din zile, am vizitat catedrala cavalerilor Ordinului de Malta, Co-catedrala Sf. Ion din La Valeta. Din primul moment când am intrat în catedrală și am văzut interiorul grandios, încărcat de istorie, glorie și măreție, și până când avionul, cu care am plecat din Malta la finalul sejurului, și-a desprins roțile de pe pista de decolare din La Valeta, în minte mi-au revenit obsesiv, zi de zi, aceleași strofe:

- Cum? Când lumea mi-e deschisă, a privi gândeşti că pot

Ca întreg Aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot?

O, tu nici visezi, bătrâne, câţi în cale mi s-au pus!

Toată floarea cea vestită a întregului Apus,

Tot ce stă în umbra crucii, împăraţi şi regi s-adună

Să dea piept cu uraganul ridicat de semilună.

S-a-mbrăcat în zale lucii cavalerii de la Malta,

Papa cu-a lui trei coroane, puse una peste alta,

Fulgerele adunat-au contra fulgerului care

În turbarea-i furtunoasă a cuprins pământ şi mare.

Vă doresc un concediu plăcut!


[fb]
---
Trimis de Utube in 20.09.10 02:51:36
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12656 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pe coastă, unde terenul este pietros, crește foarte multă aloe vera.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5150 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[20.09.10 08:13:49]
»

În Malta mașinile circulă pe partea greșită a drumului!!!

sau poate noi circulam pe partea gresita a drumului, s-a demonstrat ca romanii circulau pe partea stanga, americanii au fost primii care au schimbat stanga cu dreapta, apoi la sfarsitul secolului 18 s-a produs aceasta schimbare in Franta (exista o legenda cum ca Napoleon ar fi fost cel care a impus aceasta lege el fiind stangaci insa nu este dovedita), in foarte multe tari schimbarea a avut loc in secolul 20, de exemplu Portugalia in 1932!

Revenind la impresii, contin o multitudine de informatii, felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Cris
[20.09.10 08:17:50]
»

Felicitari, o gramada de informatii utile pt cei ce isi planifica un concediu in Malta... si nu numai pt ei.

webmaster77
[20.09.10 09:04:50]
»

mutat la "Malta - Taramul cavalerilor", sters noua sectiune creata.

mariana.olaru
[20.09.10 09:26:04]
»

Un review perfect documentat, pertinent şi echilibrat în aprecieri, motive suficiente pentru a-i aprecia utilitatea şi a-l nota ca favorit. Felicitări!

presario
[20.09.10 09:34:01]
»

Foarte bun review-ul, felicitari! L-am pus la favorite.

sandu.53
[20.09.10 09:38:33]
»

foarte bun review din toate punctele de vedere as zice ca este printre cele mai complete scrise in ultimul timp... si mai ales este la obiect... felicitari!

irinagh
[20.09.10 10:23:38]
»

Bravo, foarte bun review, merita toate puctele si aprecierile. Am citit cu mare atentie deoarece in decembrie vom pleca 10 zile in Malta.

Felicitari!

cv
[20.09.10 11:06:29]
»

Un review super! Multumim si asteptam sui altele!

UtubeAUTOR REVIEW
[20.09.10 17:58:39]
»

Mulțumesc frumos. După ce l-am postat mi-am dat seama că ar fi fost mai bine unde l-ați pus. Felicitări pentru site!

ninaa
[20.09.10 18:11:13]
»

Foarte frumos rw, asteptam si alte impresii de calatorie. Pacat ca pct max e de 400 doar.

webmaster13
[20.09.10 20:46:45]
»

sper sa placa fondul muzical atasat!

savastefania
[21.09.10 12:41:12]
»

Un review f frumos.

Felicitari!

Si noi ne dorim foarte mult sa vizitam Malta, asa ca ne prind foarte bine descrierile tale.

UtubeAUTOR REVIEW
[21.09.10 13:03:24]
»

Am să mai scriu, în funcție de timpul disponibil, despre fiecare excursie, din cele 5 pe care le-am efectuat, cât am fost acolo. Am reținut, în special, micile amănunte care nu ți se spun de către tur operatori sau agenții de la agențiile de turism și am să încerc, pe cât posibil, să le expun în viitoarele prezentări pentru ca cei care vor să viziteze Malta să beneficieze de toate opțiunile oferite de o excursie, la maxim. Și nu în ultimul rând, am să încerc să fiu cât mai obiectiv pentru a vă fi de ajutor. Mulțumesc frumos pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
UtubeAUTOR REVIEW
[21.09.10 13:04:44]
»

Mândrie și onoare! Super! Mulțumesc frumos!

UtubeAUTOR REVIEW
[21.09.10 13:07:10]
»

Am să mai scriu despre experiența mea Malteză, în funcție de timpul disponibil. Oricum, până în decembrie am să golesc desaga cu Malta pentru a face loc la altele. Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

celeste
[21.09.10 13:34:24]
»

Exact ca si @presario l-am pus la favorite. Foarte interesant si util pentru cei care vor mege acolo. Felicitari...

mmierla
[28.09.10 10:40:08]
»

Felicitari! Foarte multe informatii utile. Chiar mi-as dori sa ajungem si noi acolo. Frumos review.

laura_yco
[20.01.11 13:49:39]
»

Am vizitat Malta in 2009. Legat de excursiile organizate acolo pot sa va spun ca la mica intelegere cu bastinasii se pot inchiria masini cu sofer "inclus". Noi am fost 4 pers - 2 din Romania, un neamt si o tipa din Spania care ne-am intalnit in statia de unde plecau vaporasele in croaziera si am inchiriat toti o masina cu sofer (fiind localnic ne-a fost si cel mai bun ghid). Costul a fost de 20 eur/caciula si ne-am plimbat pe unde am vrut noi soferul ne-a povestit istorie, religie si traditii, gastronomie si vinuri si seara dupa ce am epuizat tot ce era de vazut pe insula principala am incheiat turul.

Abonamentul pentru autobuz este valabil si pe Gozo, noi am profitat de acest lucru si intr-o zi am vizitat si Gozo, iar la intoarcere ne-am oprit in Laguna Albastra pentru o baie in cel mai frumos golf pe care l-am vazut.

Daca ai initiativa si nu esti prea comod sa te interesezi despre diverse posibilitati, atat in Malta cat si in alt loc poate fi descoperit farmecul si poate fi simtita energia locului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
celeste, cv, irinagh, laura_yco, mmierla, sandu.53, savastefania, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Malta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13468194007874 sec
    ecranul dvs: 1 x 1