ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 14.05.09
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    4 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Manastirea dintr-un lemn

    TIPĂREȘTE

    Situata la aproximativ 26 km sud de Rm Valcea, pe Valea Otasaului, in comuna Francesti, separata prin dealurile vecine de manastirile Surpatele si Govora, pitoreasca MANASTIREA DINTR-UN LEMN incanta ochiul trecatorului si revarsa o deosebita bucurie si pace in sufletele celor care, cautand sa cunoasca frumusetile naturii si din tezaurul artistic al patriei noastre, zabovesc mai mult la adapostul zidurilor ei

    Sunt cuvinte extrase din indrumarul pelerinului postat la intrarea in biserica dintr-un lemn. Voi incerca sa va retin atentia doar cu descrierea micii bisericute, pentru ca Manastirea Dintr-un Lemn se intinde pe un domeniu destul de generos, de care, sincer va spun, nu am fost prea curios. Asta din cauza multimii de, hai sa le spunem nevolnici, desi unii erau buni de spart la piatra, care te inconjoara de cum ai pasit pe aleea care te duce spre manastire. Si chiar daca nu e cel mai potrivit sentiment crestin, urasc astfel de personaje! Unul dintre ei devenise chiar un pic agresiv in sensul ca mi-a facut marcaj om la om pana la capatul aleii, doar pentru faptul ca l-am intrebat ce stie sa faca pentru un leu, bani pe care ii ceruse.

    Sa revenim…ca sa ajungi la biserica veche, trebuie sa treci prin curtea manastirii, pe langa biserica noua, cea care adaposteste si icoana pentru care a fost construita biserica veche si despre care un vestit profesor al Universitatii din Strassbourg a spus ca ar fi fost pictata in secolul IV la Manastirea Theothokos din Grecia, apoi urci cateva trepte care te conduc dincolo de zidurile manastirii. Urmeaza un nou urcus de cateva zeci de metri si ai ajuns!

    Asezata pe un mic deal la poala padurii, mica si neagra, bisericuta construita in secolul XVI seamana pe dinafara cu o simpla casa taraneasca dupa modelul caselor de la munte, insa interiorul este construit dupa rigorile ortodoxismului, cu pronaos, naos si altar. Ca sa va faceti o idee despre dimensiunile constructiei:

    - lungime 13 m;

    - latime 5,5 m;

    - inaltime 4 m.

    Temelia este construita din piatra de rau, iar de jur imprejur este strajuita de o alee din blocuri mari de piatra cioplita. Peretii construiti din blane late de lemn tradeaza priceperea mesterilor vremii, imbinarea este facuta in coada de randunica, fara cuie sau alt fel de liant. Din loc in loc, sunt taiate mici ferestre inguste, adevarate guri de tragere, marturie ca bisericuta a fost construita si cu scopul de aparare. Acoperisul este din sindrila montata in siruri paralele, intr-un strat destul de gros pentru ca nici cea mai puternica ploaie sa nu patrunda.

    In interior nu incap mai mult de 20 de persoane, iar mirosul puternic de lemn vechi face ca timpul petrecut inauntru sa fie mai scurt decat ti-ai dori. Primesti explicatii date de o tanara maicuta, eu unul le-am ratat, am preferat sa ies afara dupa ce am fost calcat pe picioare la propriu de cateva doamne mai durdulii cu mers de rata si trecute binisor de a patra tinerete. M-am multumit sa citesc indrumarul postat langa intrare si din care v-am citat la inceputul review-ului si sa fac cateva cateva fotografii cat inca mai aveam lumina buna. Am mai aflat ca biserica chiar este construita din lemnul unui singur stejar, cu exceptia catapetesmei distrusa intr-un incendiu si care a fost refacuta in anul 1814 din lemn de tei, mult mai usor de prelucrat. Din punctul meu de vedere, noua catapeteasma nu se potriveste cu restul bisericii, pe langa faptul ca este mult mai deschisa ca nuanta, este sculptata de un mester nu tocmai priceput in arta ecleziatica. Dar e doar o parere…

    Curtea micii bisericute este plina cu morminte ale caror cruci din marmura alba contrasteaza cu peretii negrii din lemn smolit. Contrastul este inmuiat insa de florile care impodobesc mormintele, o adevarata explozie de culori.

    Pe langa gardul micului tintirim, mai stau inca in picioare cativa stejari seculari, probabil frati ai celui care a fost ales pentru a ramane in vesnicie MANASTIREA DINTR-UN LEMN.

    Am parasit manastirea pe inserat, exact cand toaca de lemn chema pe credinciosi la vecernie. Se sfarsea inca o zi, ultima duminica a lunii august…Sunt convins ca ma voi intoarce acolo!


    [fb]
    ---
    Trimis de recul* in 13.09.10 17:19:50
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4116 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (recul*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Manastirea dintr-un Lemn, poarta de intrare, frumos sculptata.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4800 PMA (din 7 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro [13.09.10 21:22:53] »

    Foarte interesant, mi-ar place sa ajung acolo, felicitarile mele.

    biancuta [13.09.10 22:46:53] »

    @recul, ai un stil foarte placut de povestit! Mereu citesc cu placere review-urile tale!

    fluturas1* [13.09.10 23:50:04] »

    Am trecut si eu prin zona, dar nu am ajuns la aceasta manastire, poate data viitoare.

    georgiana [14.09.10 07:38:27] »

    Si eu prefer astefel de locuri, lipsite de stralucirea obisnuita a celorlalte! E posibil aici, cat stai, cateva clipa se te simti mai bine decat in altele!

    Demn de retinut subiectul tau!

    alinutzza140* [14.09.10 08:09:18] »

    Frumos descris. Am vazut si eu o astfel de bisericuta la Schitul Sfanta Teodora de la Sihla. Acolo exista asa numita ''biserica dintr-un brad''. Felicitari.

    recul* [14.09.10 12:31:16] »

    @pepsi70ro

    sunt convins ca pasiunea ta pentru turismul romanesc te va duce si prin locurile alea!

    @biancuta

    multumesc pentru cuvintele frumoase!

    @fluturas1

    merita sa faci o vizita! este altceva decat Hurezi sau Polovragi, de exemplu...

    @georgiana

    multa dreptate ai! asemenea locuri arata cel mai bine prin cate a trecut poporul roman, cate a trebuit sa indure de-a lungul istoriei si nu in ultimul rand priceperea mesterilor populari.

    @alinutzza140

    multumesc frumos pentru aprecieri. sunt locuri care te inspira si care iti pun efectiv cuvintele pe monitor!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    bubumaia [16.09.10 12:49:28] »

    Am mai furat 10 minute, la munca, pentru a citi aceste impresii. Nici nu ma mai mir: excelent scris, documentat, o reala placere sa citesc.

    ... daca experienta ta cu "doamnele trecute de a patra tinerete" seamana cu ce vedem noi la TV in situatii gen "moastele nu stiu carui sfant" sau mare sarbatoare cu multi "credinciosi" atunci te compatimesc sincer

    Alina Morar [17.09.10 21:54:26] »

    Am auzit de ea, dar nu am reusit sa o vizitez.

    E foarte frumoasa.

    O astfel de bisericuta, nu e construita dintr-un lemn, dar si aceasta e micuta, veche, de lemn, in curtea unei biserici, e Manastirea Nicula, de langa Gherla. Acolo am fost si eu o data.

    recul* [17.09.10 22:17:52] »

    @alina

    daca am vazut eu bine, tu esti din Cluj, e un pic mai greu de ajuns pe acolo, la fel cum imi este mie peste mana sa ajung in Ardeal. dar eu cred ca merita, cu atat mai mult cu cat in zona mai sunt cateva obiective pe care nu ai voie sa le ratezi! ganduri bune!

    magdalena [02.11.10 08:13:27] »

    Foarte frumoasa descrierea ta! Mie mi-a placut enorm biserica noua, mi s-a parut atat de superb pictata!

    Iar icoane imparatesti atat de mari nu am vazut in nici-o biserica!

    Admin [31.07.11 15:37:59] »

    Mutat la rubrica "Manastirea dintr-un lemn [Francesti, Valcea]" (nou-creata pe site)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, alinutzza140*, biancuta, bubumaia, fluturas1*, georgiana, magdalena, recul*
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirile 'Dintr-un Lemn' și Surpatele [Frâncești]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066026210784912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1