ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUN-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Altes Rathaus (Primaria – Muzeu)

    Ilustrație video-muzicală

    Henry Purcell - Ode for St Cecilia's Day
    TIPĂREȘTE

    Regensburg este un oras german din landul Bavaria, situat de o parte si de alta a Dunarii, acolo unde aceasta se intalneste cu afluentul sau, raul Regen. Este cel mai mare si mai frumos oras medieval din sudul Germaniei, si este locuit, asa cum era si in urma cu cinci sute de ani cand a cunoscut perioada sa de maxima dezvoltare.

    In timpul imperiului Roman, partea situate la sud de Dunare apartinea imperiului si se numea Castrum Regina (Orașul de pe râul Regen), in timp ce partea de la Nord de Dunare, nu apartinea imperiului. De fapt, Dunarea reprezenta granita de Nord a Imperiului Roman, in acea regiune, iar romanii nu considerau ca si partea de dincolo de granite ar fi de fapt acelasi oras.

    In una din cele trei zile petrecute in Regensburg, plimbandu-ma prin centrul vechi medieval am vizitat si Altes Rathaus - Primaria orasului. Da, nu gresesc, primaria functioneaza in paralel si ca muzeu. Este incredibil, cum functionarii orasului, in frunte cu primarul, pot lucra, in timp ce pe culoare, pe scari, prin curte si prin unele incaperi, turistii se foiesc, vorbesc si fac fotografii. De nenumarare ori, am dat nas in nas cu ei; noi turistii ne opream din fotografiat si ii lasam sa treaca, dar de cele mai multe ori, ei erau cei care ne faceau semn sa ne vedem de treaba si ne ocoleau. Pe mine ma amuza, cam in ce ritm lucrau ei pe acolo, si cam cat dura sa ajunga de la un birou la altul, cand la fiecare pas se mai intalneau cu un turist.

    Amuzant este faptul ca eu nestiind o boaba de germana, am intrat in prima cladire, atrasa fiind de marimea ei si de usa deschisa. Cum in Regensburg sunt destule locuri unde nu se achita bilet pentru vizitare, faptul ca nu era nimeni care sa imi ceara bani, nu mi s-a parut ciudat. Abia in primul mare hol de la parter, mi-am dat seama unde sunt. Si tot atunci am aflat ca exista si zile in care se plateste bilet de intrare; dar programul este atat de ciudat si fara logica, incat daca ajungeti acolo, vedeti atunci. Pe langa cele cateva vitrine cu obiecte dechi, ce au apartinut primarilor orasului, am gasit si cateva pliante care anuntau programul cultural din timpul verii si care incredibil erau si in engleza si franceza, lucru mai rar pe la nemti.

    Cand se aduna suficient de multi turisti, acestia pot fi insotiti de un ghid. Cum la ora cand am fost eu nu erau suficienti, m-am multumit cu pliantele gasite si care ma ajutau sa inteleg ce vad pe acolo.

    Cand vorbim despre primarie, vorbim despre un ansamblu de cladiri, ce au inceput sa fie ridicate la inceputul sec. XIII. Piata in care se afla acum primaria se numeste Kohlenmarkt. A fost gasit un document din acea perioada - 1245 - in care orasul era numit “ Oras Liber Imperial “. Cladirea principala a ansamblului, este cea cu turn cu ceas. La jumatatea sec. XIV, cladirea a ars in mare parte, dar imediat a fost reconstriuita, extinsa si consolidata, inlocuindu-se aproape in totalitate elementele din lemn ce ar mai fi putut declansa sau intretine un incendiu. Turnul are sapte etaje si la inceput nu avea acoperis cum are acum, ci acolo sus era o terasa imprejmuita cu o balustrada, si era cel mai inalt punct de observatie. Modificari s-au mai adus turnului si in anul 1408.

    Cladirea este mare cu trei etaje in unele locuri iar in altele cu patru, in functie de inaltimea incaperilor (birourilor). Sunt zone cu spatii largi, la care se ajunge pe scari mari, monumentale, dar sunt si scari inguste din piatra pe care se ajunge la “ camera secrete”. Din loc in loc, mai intalneam o usita mica ca dimensiuni, dar solida, ce ascundea un culoar secret, mascat pe vremuri de cate o piesa de mobilier.

    In cladirea din Vest, sus la ultimul etaj, initial era sala de bal, (Reichssaal), dar ulterior, acea sala a fost folosita cand in oras a functionat primul Parlament German, iar acolo era sala de sedinte. In cladirea principala, subsolul era impartit in doua mari sectiuni, cu doua mari activitati; erau beciurile cu rezerve de vin si alimente, dar tot acolo erau si salile de tortura. Atat beciurile cat si sala de tortura, sunt transformate acum in muzeu, dar se pot vizita, doar impreuna cu un ghid. (pentru a evita orice accident). In curtea interioara sunt expuse sau mai bine zis pastrate cateva din statuile ce in Evul Mediu, impodobeau piata central a primariei si holurile ei. Dar cum unele erau comandate de personalitatile ce isi desfasurau activitatea acolo, la moartea lor, familiile au mai luat o parte din statui si au innobilat cu ele resedintele. Exista si apartamente personale in aceste cladiri, in care locuiesc urmasii vechilor sau actualilor demnitari.

    Ce m-a impresioant a fost ca am intalnit multe vitralii, si fiind la ferestre relativ mici si aflate la inaltimea mea, am putut consta ca erau autentice sau macar realizate exact dupa vechea metoda medievala.

    In doua sali, exista o expozitie permanenta de carti, si periodic, mai ales in timpul verii, au loc manifestatii artistice; concerte de muzica de camera, cenalcluri literare si expozitii de pictura.

    Un lucru care pe mine cel putin m-a surprins, este acela ca unele sali sunt inchiriate si in ele se celebraza nunti, botezuri sau alte evenimente la fel de importante. La parterul altei cladiri, au fost si sunt si astazi magazine.

    Am plecat din cladirile primariei – muzeu, luandu-mi la revedere de la o functionara si aruncand o ultima privire florilor de la ferestre.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 09.09.10 18:42:14
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3032 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Regensburg - Primaria Muzeu - una din cladirile ansamblului
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 11 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro [09.09.10 20:57:54] »

    Ai vazut locuri deosebite pentru care meriti toata admiratia mea, felicitari!

    Ellada_sagapo [09.09.10 22:04:14] »

    Pe pamant bavarez nu am pasit pana acum.

    Superbe poze!

    Felicitari!

    magdalena [09.09.10 23:21:51] »

    Un SB din partea mea!

    De primarii muzeu nu am auzit, dar la noi oamenii din ele pot fi!!!

    Diaura* [09.09.10 23:28:12] »

    Va multumesc ca ati citit impresiile mele. Si eu ma gandeam amuzata ce fata ar avea "Doctorul" la o intalnire cu un grup de turisti?

    zena* [10.09.10 11:56:41] »

    Foarte frumos , sa ii propunem lui Boc uite asa iesim din criza mai scoatem un ban din vizitarea primariilor!

    webmaster13 [07.10.10 19:42:48] »

    am atasat aceasta coloana sonora, se poate schimba!

    Diaura* [07.10.10 20:06:51] »

    Multumesc webmaster13, este ok.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, Ellada_sagapo, magdalena, zena*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Regensburg:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080018997192383 sec
    ecranul dvs: 1 x 1