ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea rupestra “Sfantul Dimitrie de Basarbov”

TIPĂREȘTE

Drumul este foarte simplu, cum iesi din vama, spre sensul giratoriu, urmezi bulevardul Bulgaria, drumul catre Varna, si o tii tot drept. Dar, mare atentie, ca drumul care duce spre Basarbovo este unul secundar si trebuie sa te incadrezi pe ultima banda pentru a face brusc spre stinga. Asta e chichita! Exista indicator, nimic de zis, dar prea brusc este drumul spre stinga si il poti pierde.

Am fost la Basarbovo de vreo 3 ori, ducindu. ne rudele, pe rind, sa viziteze manastirea.

Prima data a fost cel mai frumos deoarece eram singurii vizitatori si linistea era la ea acasa. Doar pasarelele se auzeau.

Am urcat treptele spre manastirea sapata in stinca; pentru persoanele mai in virsta este un pic mai dificil, desi este o balustrade de care sa te tii.

Am prins chiar si un botez in manastire, cind am fost ultima data si a fost super frumos. Am asistat si noi vreo citeva minute.

O manastire interesanta de vizitat, avand altarul amenajat in stinca, cu banuti infiăti in pereti sau la ferestre (pesemne fiecare era simbolul vreunei dorinte, habar nu am...); iti poti lua si suveniruri, asa am facut si noi, dup ace am aprins o luminare.

Citeva date istorice, evident inspirate de ,,pe goagal ,,sa zicem:

Comuna Basarbovo se afla in districtul Ruse ce apartine de municipalitatea Ruse si se afla la 15 km de orasul Ruse, inconjurata de dealuri, aflindu. se intr. o vale prin care trece riul Lom. A fost o comuna locuita inca din antichitate, la inceput fiind localizata un pic spre nord-vest, dar dupa ce a fost incendiata de turci, a fost mutat la locul actual. Numele provine de la Sfintul Dimitar Basarbovski care a trait aici in secolul 18. În timpul războiului ruso-turc (1768-1774), sfintele moaşte au fost transportate în oraşul Bucureşti de către generalul Petru Saltikov, asezate în catedrala din Bucureşti "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", unde se află până în ziua de astăzi.

Manastirea rupestra de langa Basarbovo se afla la o distanta de 2 km de comuna, fiind singura manastire rupestra din Bulgaria in care se slujeste. Primele marturii istorice despre manastire dateaza din sec. XV. Biserica din stanca este situata la o mare inaltime. Iconostasul bisericii este lucrat din lemn, si dateaza dintr-o perioada mai noua, iar biserica si chiliile din jurul ei, redau imaginea manastirilor rupestre din timpurile vechi.

Despre Sfintul Dimitar Basarbovski se spune ca, in vremea in care nu renuntase la viata lumeasca, a calcat peste un cuib de pasari, omorandu. le. Cuprins de remuscare s-a hotarat sa devina pustnic.

Momentul mortii sale i-a fost facut cunoscut in vis, astfel ca, atunci cand a stiut ca va muri, s-a culcat pe malul raului Lom, iar apa si malul l-au cuprins si l-au facut de negasit. O fetita din sat insa l-a visat, culcat intre doua pietre; mai multi sateni au pornit sa caute trupul sfantului si l-au gasit, pe malul celalalt al raului Lom, in dreptul chiliei pe care o sapase in stanca.

In ceea ce priveşte naţionalitatea sfântului lucrurile nu sunt foarte clare, deoarece multe sate aveau populaţie mixtă iar în perioadele mai agitate, locuitorii lor se mutau pe celălalt mal al Dunării, în Ţara Românească. Acest lucru s-a întâmplat şi cu satul Basarabov, în secolul al XVIII-lea, când, în urma distrugerii lui, localnicii se mută în satul Slobozia de lângă Giurgiu, însă se reîntorc, în parte, spre sfârşitul secolului, formând actualul sat Basarabov.

Ca de obicei, ziua s. a incheiat cu o masa la mehana Ciflika, de care suntem indragostiti iremediabil.

Mereti intr. o simbata pina acolo k nu veti regret, este aproape, frumos, relaxant, puteti lua masa in Ruse si de asemnea merita si un shopping la Kaufland. Veti fi cu siguranta mult mai cistigati decit daca veti merge 1 zi pe Valea Prahovei.


[fb]
---
Trimis de alba.ca.zapada in 31.08.10 14:52:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alba.ca.zapada); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 poarta de intrare in manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 601 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster10
[31.08.10 16:43:16]
»

Din pacate o parte dintre fragmentele postate in acest review sunt copiate de aici fara specificarea sursei de informare.

click aici

click aici

click aici

click aici

Revin cu masurile pe care le voi lua, pana atunci este interesant de urmarit si punctul de vedere al autoarei

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
alba.ca.zapadaAUTOR REVIEW
[31.08.10 16:50:44]
»

am si specificat k datele desptre manastire le. am luat de poe google

e firesc, nu?

am cautat pe net mai mul;te date, altele le.ma tradus din engleza

webmaster10
[31.08.10 17:04:51]
»

"goagal" nu se incadreaza in tiparul sursei citate, este necesar a fi aratata exact sursa, asa cum ti-am indicat eu putin mai sus, de asemenea trebuie delimitata prin ghilimele, altfel va crede fiecare ce vrea.

Pe viitor te-as ruga sa nu ne mai confruntam cu o astfel de situatie, intr-un asemenea caz se obtine un cartonas si o penalizare din totalul punctelor tale, lucru pe care nu ni-l dorim nici noi dar nici tu.

Primesti un avertisment cu rugamintea de a posta in clar prin nominalizare si delimitare a viitoarelor surse citate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster10
[31.08.10 18:31:27]
»

Analizand mai bine textul, mai precis ponderea informatiilor "citate" am ajuns la concluzia ca acestea depasesc jumatate din impresiile proprii ale autoarei, ceea ce nu este permis.

De aceea am decis retragerea pma std si mentinerea avertismentului cu indicatiile din ecoul de mai sus.

alba.ca.zapadaAUTOR REVIEW
[31.08.10 20:46:13]
»

ok, am inteles despre ce este vorba.

Eu, insa nu am intilnit, in ,,putinul,, pe care l. am citi pe aici ghilimelele. Dar cum sunt desteaptoa si pricep repde, am bagat la capsor

Voi mentiona de acum inainte, in cazul in care voi mai face referiri la chestiuni istorice, saitul exact de pe care am luat, desi mi. e sa nu se considere reclama si sa mai intru in belele.

As vrea sa precizez din nou, ca nu ma intereseaza absolut niciun premiu.

Zi frumoasa si moderare cit mai usoara!

webmaster10
[31.08.10 20:48:54]
»

La fel iti doresc si eu, consider ca ceea ce este corect pentru toata lumea trebuie sa fie corect si pentru tine, chiar daca nu esti interesata de premii, nu-i asa?

alba.ca.zapadaAUTOR REVIEW
[01.09.10 07:40:49]
»

categoric, nu am nimic impotriva de a aplica regulile. Din nestiinta, poti gresi si imi asum greselile. Pentru aplicarea regulilor!

P. S. ultimile trei saituri nu le.am consultat.

webmaster
[02.04.13 12:12:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Dimitrie cel Nou [Dimitrov]" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alba.ca.zapada
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dimitrie cel Nou [Dimitrov din Basarbovo]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053402900695801 sec
    ecranul dvs: 1 x 1