ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2010
DE ms65
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.09.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Basilica Mica din Sumuleu Ciuc

TIPĂREȘTE

Cum ajung destul de des in orasul Miercurea Ciuc, situat la poalele Muntelui Sumuleu Mare (1033 m) nu puteam sa ratez sa vizitez si Sumuleu Ciuc, la trei km de centrul orasului, pe malul paraului Sumuleu. Din punct de vedere administrativ începând din anii 1930 Sumuleu-Ciuc apartine, ca o suburbie, orasului Miercurea Ciuc.

Am preferat sa merg pe jos dar puteti lua si un taxi din oras, tarifele sunt acceptabile.

Manastirea Franciscana de la Sumuleu Ciuc este principala atractie a calatorului care ajunge in zona.

Credincioşi romano-catolici din toate colţurile lumii participă în fiecare an de Rusalii la cel mai mare pelerinaj din centrul şi sud-estul Europei, pentru a lua parte la ceremoniile religioase prilejuite de aceasta sarbatoare. Este un monument arhitectural, din biserica veche, demolata in 1802, ramanand doar fragmente care sunt zidite in peretii bisericii actuale. Calugarii franciscani s-au stabilit in Sumuleu in prima jumatate a anilor 1400, iar intre anii 1442-1448 au construit o biserica in stil gotic care, in urmatoarele patru secole, a fost transformata si completata de mai multe ori.

Cladirea bisericii se ridica semeata si impunatoare, fiind prima biserica in stil gotic construita de franciscanii observanti, si atragand imediat atentia.

La intrarea in biserica veti observa diferentele fata de bisericile crestin ortodoxe: in primul rand multitudinea statuilor care impodobesc biserica, altarul, scaunele/bancile pentru enoriasi si multe altele.

Punctul principal si cel mai valoros al bisericii este statuia Maicii Domnului, asezata pe altarul principal al bisericii. Asa cum este descrisa in Cartea Apocalipsei, "Femeia imbracata in soare", sculptura, cioplita dintr-un trunchi de tei, in stil renascentist si avand o inaltime de 2,27m, o reprezinta pe Maica Domnului avand in brate pe pruncul Isus. Pe capul ei se afla o coroana din 12 stele si reprezinta punctul de atractie al pelerinajelor dedicate Fecioarei.

Este cea mai inalta statuie din lume dintre statuile de pietate (votive), creatorul ei fiind necunoscut. Orga, construita in 1931, are trei manuale, 41 de variante solo si 2824 de tuburi. Basoreliefurile montate pe usa sacristiei si a coridorului prezinta momente semnificative din istoria Sumuleului, respectiv scene din viata Sfantului Francisc. Cele de pe speteaza scaunelor infătiseaza portrete ale unor sfinti maghiari si franciscani. Vitraliile sunt din anul 1905 iar placile de marmura de pe coloanele de la intrare au fost puse in memoria unor personalitati importante ale ordinului franciscan si ale manastirii, care s-au remarcat si printr-o activitate culturala deosebita.

Dupa terminarea slujbei s-a format un fel de sir indian si oamenii urcau la baza statuii Feciarei Maria unde se puteau ruga individual, avand scrisa o rugaciune si in limba romana si in maghiara. Fiecare isi astepta randul la o distanta de cca 3-4 metri.

In partea dreapta fata de intrarea in biserica se gaseste un magazin de unde se pot cumpara suveniruri.

Intrucat Sumuleu este un loc stravechi de pelerinaj, omagiind Fecioara Maria, la 3 ianuarie 1848, Papa Pius al XII lea a ridicat biserica la rangul de Basilica Minor (Basilica Mica) asa ca indiferent de religie merita sa nu ocoliti un astfel de obiectiv.


[fb]
---
Trimis de ms65 in 29.08.10 08:44:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5672 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Podoaba bisericii actuale este Statuia Maicii Domnului facatoare de minuni aşezata pe altarul principal al bisericii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2300 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[29.08.10 09:19:56]
»

mutat la "Descopera Ardealul"

magdalena
[29.08.10 09:39:20]
»

Ce poze minunate! Cate are si Romania de dezvaluit!

abbilbal*
[26.09.10 13:33:21]
»

O deplasare "per pedes apostolorum" nu trebuie vândută sub niciun motiv şi o distanţă de 3 km este ca o plimbare prin parc.

Văzând fotografiile am văzut o mare asemănare între Basilică şi Biserica Ursulinelor din Sibiu. Dar nu este de mirare, Franciscane fiind amândouă locaşurile de cult.

Admin
[31.01.11 08:47:10]
»

Mutat la rubrica "Miercurea Ciuc si imprejurimi" (aparuta ulterior pe site)

webmasterX
[19.11.23 07:38:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Șumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin zona Miercurea Ciuc]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂȘumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04894495010376 sec
    ecranul dvs: 1 x 1