ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2008
DE m79
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.10.08
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 14 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Jurnal vacanta Dalmatia

TIPĂREȘTE

Alen Slavica - Rijeko Moja Zelena

Am fost in Iulie in Croatia si mi-a placut foarte mult. M-as duce din nou oricand, de data sa vizitez unele insule. Este foarte frumos totul.

Traseul pe care l-am facut e un pic mai sportiv si in mare parte am folosit informatii de pe forumuri. De aceea m-am gandit poate le vor folosi si altora informatiile stranse de mine.

Ziua 1:

Bucuresti (plecare duminica la ora 04: 15) pe traseul: Buc – Pitesti – Rm Valcea – Sibiu – Arad: 550 km. S-a mers foarte bine, drumul fiind neasteptat de liber.

Arad – Nadlac – Szeged (100 km) – centura Budapesta – Balaton (autostrada spre Zagreb) : inca vreo 300 km cred de la Szeged (in total vreo 900 km din Bucuresti cred)

La Balaton ne-am cazat la Siofok intr-o vila draguta: 16 Euro/pers/seara (dezavantajul cand stai doar o seara e ca se arunca rau de tot la pret, da nu prea ai ce face). Sunt o gramada de cazari in statiunea asta, trebuie doar sa cauti un pic. Initial nu gaseam nimic pt ca ne-am dus in capatul statiunii si nu gaseam unde sa stam, insa ne-a venit inima la loc dupa ce ne-am dus cu masina vreun km mai spre celalalt capat.

Nu prea m-a impresionat Balatonul, dar in fine, e “marea” lor. Poate eram si obosit

Ziua 2:

Plecarea din Siofok pe la 9: 30 pe ploaie. Pe la pranz am ajuns in Zagreb (la vama am stat maxim 5 min, nu se prea uita la acte). Ne-am invartit cred vreo jumatate de ora prin oras ca nu stiam unde trebuie sa ajungem , iar GPS-ul era varza, ne ducea aiurea rau. Pana la urma ne-am luat dupa semne si am ajuns si in centru (piata - Trg Bana Jelacica). A fost greu de tot cu parcarea pt ca peste tot era plin, iar pe stradute era peste tot interzis. Ce poti vizita: tur pietonal in centru (upper town) : Catedrala Sf Stefan, statuia intemeiatorului Croatiei (square/piata - Trg Bana Jelacica), Cetatea, Opera, Catedrala Sf. Marcu, Muzeul arheologic (19 Nikola Šubić Zrinski Square), Catedrala neo-gotica Sf. Fecioara Maria, Turnul Lotrscak.

In piata (Trg) Bana Jelacica e si un centru de informare de unde poti lua harti – in toate orasele/zonele turistice din Croatia sunt astfel de centre unde se impart harti.

Am plecat apoi spre Medulin (pe langa Pula), destinatia unde ne gandeam sa ramanem vreo 3 seri ca sa ne odihnim si sa mai vizitam imprejurimile (am citit pe forum ca e ok). Pe la 7-8 seara trecem de Pula si ajungem la Medulin, un fel de Costinesti, cu balci, mare fara plaja, multa lume, nu ne-a placut. Am zis: ce teapa ne-am luat! Unde naiba sa plecam acum ca e si tarziu, suntem si obositi, ... . Scoatem harta si ne decidem: Premantura, o localitate pe o peninsula, la vreo 20 km de Medulin. Bine am facut ca am plecat pt ca s-a dovedit o zona super.

Ziua 3:

La un centru de scuba diving am gasit si o harta a peninsulei cu plajele si alte informatii: peninsula era o rezervatie naturala unde trebuia sa platesti 20 kuna/zi/ masina ca sa ai acces la plaje, care erau pe la 5-6 km de oraselul Premantura.

Sunt cam 10 plaje, impropriu spus plaje pentru ca erau numai stanci cu mici golfulete cu pietricele pe unde puteau sa intre in apa cei mai putin initiati in ale inotului, pe toata peninsula, iar noi le-am vizitat pe toate cred. Partea vestica e, din dreapta cum pleci din Premantura, e mai frumoasa pentru ca sunt si valuri. Pe partea estica sunt insule si zici ca faci baie intr-un mare lac

Ziua 4:

Dimineata am plecat si am vizitat renumitul oras Pula. Obiective: Amfiteatrul Roman (Colosseum Roman – al 6-lea din lume ca marime), Catedrala, Templul Augustus, Biserica St Nicholas, Porta Gemina, Porta Aurea, arc de triumf in centru, portul.

Pe la pranz am plecat spre Rovinj, un orasel superb, cu arhitectura venetiana. Cautati portul si de aici o sa vedeti partea veche a orasului cu o catedrala – merita sa urci pana sus, privelistea e super. De aici se pot face excursii la Venetia cu vaporul (2 ore dus, 2 ore intors) : 70 Euro

Seara ne-am facut bagajele pt ca am schimbat traseul: vizita Postojna (Slovenia) si imprejurimi si seara cazare in insula Krk, urmand sa vedem la fata locului in ce localitate cu plaja ramanem.

Ce-ar mai fi fost de vizitat in zona si ar fi meritat: Opatija (Nisa Adriaticii) - promenada din piatra chiar pe malul marii construita de Franz Josef care merge pe toata lungimea statiunii - deci 3-4 km - si Porec. Bineinteles, n-am avut timp.

Ziua 5:

Dimineata devreme, am plecat spre Postojna (Slovenia) pe traseul Pula – Rijeka, dar nu intri in oras – Postojna. Am ales drumul prin Croatia, chiar daca era putin mai lung ca cel spre Trieste pt ca daca intram in Slovenia si mergeam pe autostrada trebuia sa platim o taxa de 30 Euro (am citit pe net despre asta). E o bucatica de autostrada in Slovenia, dar nu se plateste. Postojna e cea mai renumita pestera din Europa si chiar merita vizitata – e impresionanta. Se viziteaza vreo 5 km, mai multe informatii pe http: //www. postojna-cave. com/? cat=6〈=en

Pentru vizitare am ales un pachet de 29 Euro care includea: Pestera Postojna, Castelul medieval Predjama (la 9 Km de Postojna), construit deasupra unei alte pesteri si o buna parte din el se intrepatrunde cu pestera si Pestera de sub castelul Predjama – mai salbatica, neamenajata, cu scari inguste: -D.

Dupa amiaza am luat-o repede spre insula Krk (insula de aur) ca sa nu ne prinda noapte pe drum si sa vedem si unde ne cazam.

Nu prea ne-am decis noi unde sa ne ducem (statiuni: Omisalj, Malinska, Krk, Baska; plaje: Vela Plaza, Punat si Stara Baska) asa ca am zis sa mergem la Baska. Am luat-o pe stradute inguste, aventuri cu orientarea, dar pana la urma ajungem. Surpriza, nu erau plaje. Unde trebuia sa ajungem se numea Stara Baska si chiar daca in linie dreapta nu erau mai mult de 5km, a trebuit sa facem un ocol de vreo 20-30 km.

Ziua 6:

Dimineata ploaie asa ca ne hotaram sa vizitam orasul Krk, partea veche, ca de obicei. Ce se poate vizita: Castelul Frankopan este un obiectiv turistic alaturi de Turnul Patrat si Catedrala construita in sec al 5 lea. Dupa amiaza s-a facut cat de cat frumos si ne-am plimbat pe faleza din Stara Baska – cica plaja de aici e una din cele mai renumite din Croatia, plaja cu pietricele, bine-inteles.

Ziua 7:

Plaja si dupa masa am plecat spre Plitvice (19 000 ha) – 16 lacuri in cascade, calcar, culoare superba, cascade si grote - 110 Kuna/zi sau 130 Kn 2 zile. Pe directia Plitvice - Zagreb am vazut nenumarate vile/pensiuni care ofereau cazare, asa ca daca ajungeti in zona veti gasi sigur locuri. Erau si niste hoteluri pe langa parc dar cu preturi astronomice.

Ziua 8:

La 7 dimineata eram deja la una dintre intrari, pentru ca sunt trei de unde se poate face vizita, am luat vaporasul, am urmat traseul, dupa aia un trenulet, si tot asa. Este superb. Sfatul meu este sa va duceti dimineata pentru ca de pe la 11 se revarsa puhoiul cu catel, purcel si incepi sa mergi in sir indian, ... naspa in concluzie. Cred ca pe la 2-3 am am terminat cu plimbarea si am plecat sa ne cazam pe langa Trogir – cel mai bine era daca ne cazam pe la intrarea in Trogir pentru ca noi ne-am dus in insula Ciovo (2 km de Trogir), in Okrug Gornji sau asa ceva, si am stat o gramada sa traversam podul care leaga insula de orasul Trogir. Si plecarile din Okrug au fost la fel de ingrozitoare – bara la bara timp de o ora.

Ziua 9:

Traseu spre parcul national Krk (16 km de Sibenik) - patrimoniu UNESCO. Noi am intrat doar la intrarea... principala sa zicem, ca nu mai stiu numele si cam atat. Dupa amiaza am vizitat si Sibenik-ul cateva ore (orasul vechi, portul, cetatea din port) – merita vazut.

Noaptea am vizitat si Trogirul, cetate venetiana, cu stradute intesate de restaurante si magazine de suveniruri) patrimoniu UNESCO; Obiective: centrul istoric al orasului cu Biserica Sf. Barbare, poarta orasului, vechea intrare principala a asezarii, Catedrala Sf. Lawrence (sec 13), din al carei turn se poate admira o priveliste frumoasa a zonei, Palatul, Turnul cu ceas, Micul si Marele Palat Cipilo, Fortareata Kamerlango.

Ziua 10:

Inca o tura prin cetatea Trogir si poze pe lumina dupa care am taiat-o spre Split (Patrimoniu Unesco – al doilea oras ca marime din Croatia). Si aici e greu cu parcarea, pentru ca peste tot e interzis, si nici nu stiam unde exact trebuie sa ajungem. E bine sa aveti si monede cu voi pentru ca sunt multe parcari cu automate unde poti plati cate ore crezi ca stai (5 Kuna ora parca). Pana la urma ne-am orientat dupa soare, dupa vant, si am nimerit la niste ziduri vechi, pe langa orasul vechi, deci bine 

Obiective: Palatul imparatului Diocletian (monument celebru roman), Mausoleul lui Diocletian, Poarta de aur si Statuia episcopului Grigore si Nin, orasul vechi. Si altele – gasesti un punct de informare turistic chiar in oras. Portul din Split – pleaca vase spre insule.

Seara ne-am cazat in Brela (dupa Split la vreo 40 min de mers), in zona Makarska. Drumul de la Split la Brela este foarte frumos si spectaculos pentru ca merge pe marginea muntelui, in dreapta avand marea la o distanta de cateva sute metri (un fel de Transfagarasan, dar cu marea langa). Aici a fost cel mai greu sa gasim cazare, dar pana la urma am reusit.

Ziua 11:

Vizita la Dubrovnik (patrimoniu UNESCO). Am ajuns destul de greu pentru ca numai e autostrada (e in curs de constructie) si se merge pe o singura banda pe sens. Mare inghesuiala: cred ca am facut 150 km in 3-4 ore asa ca am ajuns pe la 1, la pranz.

Obiective: Tur pe bastioane, in jurul cetatii (40 kuna parca), Cetatea, zidurile orasului vechi, Catedrala, Biserica Sf Vlaho, Palatul Rectorilor, Turnul cu ceas, fantana Onofrio (sec 15) ; Gothic-Renaissance Ducal Palace, Sponza Palace) - Catedrala Maicii Domnului, Biserica Iezuita, Biserica Franciscana, si chiar Biserica Ortodoxa

Ziua 12:

Relaxare in Brela.

Ziua 13:

Iar pauza si baie si nici azi n-a tinut vremea cu noi. In rest plimbare si haleala si iar baie.

Ziua 14:

Intoarcerea spre casa: 6: 30 plecarea pe urmatorul traseu: Brela – drums spre Dubrovnik – Mostar: 151 km (nu stiu exact cati km erau) Mostar – Sarajevo: 139 km

Sarajevo (Bosnia si Herzegovina) – Beograd (Serbia) : 305 km

Beograd – Mihajlovac – Pozarevac – Kladovo: 272 km

Drobeta – Bucuresti: 355 km; Drobeta – Craiova – Pitesti – Bucuresti;

Am facut destul de mult pe drum pentru ca era destul de aglomerat asa ca e bine sa te cazezi la iesirea din Drobeta (cred ca am stat vreo 2-3 ore la granita dintre Bosnia si Serbia).

Si asta fu cam toata excursia. Ce imi pare rau e ca n-am putut sa stau vreo 3 saptamani sa vizitez tot ce-am vizitat, dar intr-o maniera mai lenta.

Diverse:

Moneda: Kuna; 1 Eur = 7, 12 kuna (2 Kuna = 1 Leu, deci imparti toate preturile in Kuna la 2) ; Autostrazi: 5 Euro/100 km (se poate plati si in Euro, dar mai convenabil e in Kuna) ; Benzinarii: OMV si INA (se plateste numai in kuna) : schimb valutar la granita (da mai prost) ; Pantofi de baie: 40-50 Kn (se gaseau si in Metro cu 28 lei) ; Echipament snorkeling - obligatoriu; Pretul la cazare se poate negocia (10-20%) ; Viteze: 50 km/h oras, 80 km/h afara, 130 km/h autostrada

Preturi mancare:

Terase restaurante: o friptura de pui/porc cu tot cu garnitura e intre 50-85 kuna;

un mixed grill: 60-80 kuna, dar te saturi; supa = teapa = supa la plic peste tot

un platou de peste pt. 2 persoane e 200-220 kuna; o bere e 15 kuna; o cola la 250 ml e 15 kuna; o pizza e 40-50 kuna...

Supermarket: o bere la sticla de 500 ml e in jur de 6 kuna; la cutie in jur de 9 kuna; preturile aici la fructe si legume sunt cam la jumatate fata de “aprozarele” din statiuni.

Distante:

Bucuresti – Arad: 552 km (0728-912335, 0745-381209 Pensiunea Safary – 50 lei dubla http: //www. cazarearad. ro/index. php? cmd=unitate&id=43) ; Arad – Nadlac – Szeged: 100 km; Szeged – Zagreb: 513 km (442 pe autostrada – se ia vigneta 7. 5 Euro de la Peco, inainte de autorstrada) ; Szeged - Autostrada M5 - M0 (Centura Budapesta) - M7 (centura Budapesta - granita Croatia) - autostrada catre Zagreb; Zagreb – Rijeka: 165 km (152 pe autorstrada) ; Rijeka – Pula: 108 km; Rijeka – Krk: 56 km; Pula – Rovinj: 37 km; Rijeka – Plitvice Jezera: 174 km

Sibenik – Trogir: 60 km; Trogir – Split: 27 km; Split – Makarska: 62 km; Makarska – Dubrovnik: 150 km

Ambasada României în Republica Croaţia (Ambasada Rumunjske)

Adresa: Mlinarska nr. 43, 10000 Zagreb; Telefon: 00385-1-46. 77. 550; 00385-1-46. 77. 856; Fax: 00385-1-46. 77. 854; E-mail: veleposlanstvo. rumunjske@zg. t-com. hr; Website: http: //zagreb. mae. ro;

Secţia Consulară: 00385-1-46. 77. 660; Birou comercial: 00385-1-46. 77. 193; Birou ataşat Apărare: 00385-1-46. 77. 330; Mobil de serviciu: 00385 98265051; 00 385 98414341; Ambasador: Dna Oana Cristina POPA

Ambasada României în Republica Serbia (Ambasada Rumunije)

Adresa: Uzicka nr. 10, Dedinje, Belgrad, cod 10400; Telefon: 00-38-111-367. 57. 72; 367. 57. 74; 367. 57. 76; 367. 57. 79; Fax: 00-38-111-367. 57. 71; E-mail: embassy@romania. org. yu; ambelgro@infosky. net

CONSULAT: Adresa consulat: Str. Miloja Djaka, nr. 1c, Dedinje, Belgrad, cod 10. 400; Telefon: 00-38-111-367. 03. 61; 367. 03. 62; 367. 07. 98; 367. 24. 66; Fax: 00-38-111-367. 07. 97; e-mail: consular@romania. org. yu; Ambasador: Dl. Ion MACOVEI

Ambasada României în Bosnia şi Herţegovina

Adresa: Str. Tahtali Sokak nr. 13, Sarajevo 71. 000; Telefon: 00387 33 - 207. 447

Fax: 00387 33 - 668. 940; Telefon secţie consulară: 00387 33 - 668. 893; E-mail: rumunska@bih. net. ba; Ambasador: dl. Daniel BANU


[fb]
---
Trimis de m79 in 06.10.08 03:29:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6058 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (m79); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zagreb
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[06.10.08 03:32:04]
»

super-review, mai ales prin informatiile foarte utile adunate si impartasite. Poate vin si ceva poze?

michirec
[22.01.09 02:50:34]
»

Pentru Bosnia, a trebuit viza? de unde ai luat-o?

Cristian_h*
[28.11.09 15:14:33]
»

cu adevarat super-review , ce ziceti de outina muzica :

http://www.trilulilu.ro/plavonebo/1bba43b201bc59

Admin
[28.11.09 20:59:28]
»

Binevenita muzica, ascultati si voi (faceti click pe "play"), in timp ce cititi sau recititi impresiile.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cristian_h*, m79, michirec
Alte impresii din această RUBRICĂDrumetii Dalmatia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1519079208374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1