ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ceremonia de preparare a strudelului vienez la Palatul Schonbrunn

TIPĂREȘTE

Cine a vizitat vreodata capitala austriaca fara sa guste din strudelul vienez atat de gustos?

Pentru cine nu cunoaste istoria lui, acest dulce atat de adulat in Austria cat si in multe tari ale Europei, si-a castigat popularitatea in secolul al XVIII-lea in timpul Imperiului Habsburgic, dar radacinile sale vin tocmai din timpul Imperiului Otoman, de la populara baclava, prin intermediul Ungariei, care a preluat aceasta placintica gustoasa de la turci (alte detalii pot fi gasite click aici).

Strudelul cu mere a devenit deja sinonim cu strudelul vienez si, alaturi de snitelul vienez, reprezinta astazi o emblema a Austriei, cunoscut sub denumirea de «apfelstrudel».

Care este insa reteta faimosului strudel si cum se prepara acesta?

Ceea ce am sa va povestesc in continuare am aflat atunci cand am cumparat bilete pentru vizitarea Palatului Schonbrunn, unde am decis sa luam Classic Pass pentru a include si ceremonia de preparare a strudelului vienez, platind cu 2 euro/pers. mai mult, decat daca nu am fi ales sa gustam si din acest preparat atat de gustos, dar atat de mic! Daca nu va saturati, oricum puteti cumpara pentru 4.5 euro un strudel mai mare de la cafenea.

Daca doriti insa sa participati la o astfel de ceremonie, sa stiti ca aceasta se desfasoara la ore fixe si nu dureaza mai mult de 20 de minute, prin urmare, este bine sa o includeti la inceputul turului prin palat si gradinile acestuia, deoarece nu stiti cat va dura si veti fi constransi sa ajungeti la ora fixa.

Dupa ce am stat la coada in subsolul cafenelei ce se afla in prima curte a palatului, pe partea stanga, inainte de a intra in Palat si in curtea propriu-zisa, ne-am asezat la o masuta strategica, pentru a vedea pe indelete aceasta ceremonie.

Mai intai de toate trebuie sa spun ca acest loc este decorat cu ingredientele folosite la prepararea strudelului, care se pot si cumpara, precum si cu diverse ustensile necesare in bucatarie pentru acest scop, unele fiind destul de vechi.

Bucatarul care ne-a spus povestea lui ne-a aratat fiecare ingredient folosit. Pentru prepararea aluatului, al carui secret este ca trebuie sa fie foarte subtire si elastic, demonstrand reusita realizarii lui prin trecerea unui pliant pe sub aluat, acesta vazandu-se perfect, se folosesc 250 g faina, 2g sare, 1 ou, 100g apa calduta, 20g ulei, care se amesteca, formandu-se o coca ce se poate desprinde usor de pe masa si de pe maini.

Un alt secret pe care ni l-a aratat a fost acela ca aluatul realizat se lasa se se odihneasca intr-un bol cu ulei timp de 30 de minute, dupa care se intinde cu dosul palmelor pana ajunge foarte intins si foarte subtire, dupa care se pune pe o panza, asteptand constincios compozitia delicioasa!

Pentru umplutura se folosesc: 1100g de mere acrisoare curatate de coaja si rase, putin rom, 10g de suc de lamaie, 170 g de stafide, 140g zahar, 10g scortisoara si 100g de pesmet dat prin 50g de unt (intr-o tigaie, pana devine auriu, ca la galustele cu prune), care se amesteca bine si se ruleaza in forma cilindrica pe patul de aluat.

Dupa ce se ruleaza cu coca si se taie marginile se pune intr-o tava tapetata la cuptorul incalzit in prealabil la 190 de grade Celsius pana capata o crusta aurie (cca 35 de minute)...

Un alt secret este sa punem putin unt peste strudel imediat dupa ce il scoatem de la cuptor!

La sfarsitul pregatirii strudelului bucatarul a invitat o turista sa ajute, dupa care i-a inmanat o diploma...

Daca nu am fi gustat din feliuta mica de strudel pe care am primit-o ca mostra din partea organizatorilor, am fi salivat profund la strudelele gata facute, astepand urmatorii turisti.

Acum, ca ati aflat reteta si cum se prepara, astept sa vad cine are curajul sa o incerce si sa imi spuna cum a iesit!

Pofta buna!


[fb]
---
Trimis de magdalena in 18.08.10 14:03:54

VIZUALIZĂRI: 7825 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cafeneaua unde se prepara strudelul vienez la Palatul Schonbrunn - asteptand cuminti la coada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Andox
[18.08.10 14:13:36]
»

Yammmmy . Ma duc la OMV sa-mi cumpar unul.

creivean
[18.08.10 14:17:48]
»

Numai ce am mâncat şi eu, zilele trecute unul, în Budapesta. Bine totuşi de ştiut, reţeta tradiţională.

magdalenaAUTOR REVIEW
[18.08.10 14:22:04]
»

@creivean, uite ca pe cel din Budapesta l-am omis! Am mancat insa cu mac acolo, cu mac ai mancat?

@andox, ia-mi si mie unul!!!

mirelab
[18.08.10 14:22:13]
»

Delicios! Please, please, mai vreau o portie!

biancuta
[18.08.10 15:07:45]
»

Excelenta prezentare! Am retinut si reteta! Felicitari!

magdalenaAUTOR REVIEW
[18.08.10 15:30:48]
»

Cine o face sa imi dea si mie, ca pe caldurile astea, nu ma apropii de cuptor!

catalinalupu
[18.08.10 15:45:59]
»

Vai ce-mi faci...salivez si eu!

pepsi70ro
[18.08.10 16:22:08]
»

Cum de fel sunt pofticios tare, diseara dau o fuga prin Mamaia, am auzit de un loc unde se face o imitatie, dar tare e bun!

Felicitari pentru review!

mariana.olaru
[18.08.10 16:23:14]
»

In ultima vreme văd că ai început să dai din ce în ce mai multă atenţie preparatelor culinare şi locurilor în care se servesc acestea. Vrei să ne dai peste cap papilele gustative şi glandele salivare, sau cauza vine de la... vreunul mic?

Glumesc desigur, dar review-ul tău a avut într-adevăr darul să-mi stârnească pofta. Nu voi risca să prepar eu strudelul (nu-mi ies niciodată aluaturile frământate), aşa că îl voi înlocui cu o plăcintă cu mere cumpărată de la patiserie. Sper să meargă substituţia, cel puţin mental.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
celeste
[18.08.10 17:18:52]
»

Magdalena iti multumim pt. reteta dar asteptam sa se racoreasca afara sa putem folosi cuptorul. Cred ca avea un gust formidabil strudelul... FELICITARI...

Diaura*
[18.08.10 17:44:22]
»

@ magdalena Review bun, reteta delicoasa....dar spune sincer; acasa ti-a iesit la fel de bun ca cel de acolo?

ms65
[18.08.10 18:22:29]
»

super... si eu am fost acolo dar din cauza vizitei la zoo(si nu numai) nu am avut timp sa asist si la demonstratie... insa am gustat din mostrele pregatite.

in alta ordine de idei biletele pe care le am pt aceasta demonstratie sunt inca valabile (au valabilitate 1 an) asa ca daca cineva pleaca pana la jumatatea lunii sept. i le pot oferii.

un vot pt poze si multumiri pt. reteta!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[19.08.10 08:03:20]
»

@diaura, nu am facut inca, insa ieri am iesit in oras si am mancat un strudel cu mere, evident, ce sa spun, nu suporta comparatie...

Cel vienez se topeste in gura...

Fac si eu ceva bun: placinta cu branza si de dovleac!

@ms65, asa e, biletele sunt valabile un an si biletul iti ofera reduceri diverse si la alte obiective de interes din Viena, lucru pe care noi nu l-am stiut.

De exemplu, noi vizitasem inainte Palatul Hofburg, daca alegeam sa il vizitam dupa Palatul Schonbrunn puteam lua biletele la un pret mai mic sau un bilet comun mai avantajos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgiana
[20.08.10 14:45:39]
»

Superba ideea sa ne spui si noua secretul strudelului vienez!

Multumim!

Am o nelamurire: prezentarea in ce limba s-a facut? Ca vad ca ai inteles totul perfect!

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.08.10 14:51:15]
»

Prezentarea a fost facuta in limba engleza (sunt si traducator de limba engleza, avantaj eu! - chiar daca acum fac altceva )...

Bucatarul care a facut prezentarea mi s-a parut a fi italian, nu avea accent austriac, oricum trebuie sa ciulesc bine urechile la engleza nemtilor si a austriecilor...

Ce-i drept, mi-am luat notite, spre enervarea sotului care ma tot vedea cu carnetelul si cu pixul in mana...

raduu1972
[28.08.10 14:33:15]
»

iamiii, iamiii, ce pofta mi-ai facut

aida.alecu*
[12.09.10 20:53:08]
»

Super tare! Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, biancuta, catalinalupu, celeste, Diaura*, georgiana, magdalena, raduu1972
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Schonbrunn:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054676055908203 sec
    ecranul dvs: 1 x 1