ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Terezin – lagarul de concentrare sau Mica Fortareata

TIPĂREȘTE

Mica Fortareata a fost construita de Imparatul Iosef al II-lea in onoarea Imparatesei Maria Tereza, spre sfarsitul sec. al XVIII-lea, in apropiere de confluenta raurilor Labe si Ohre, ceea ce a determinat in 2002 inundarea masiva a acesteia, datorita marilor inundatii din Cehia, ea fiind chiar destinata inundarii santurilor imense ce inconjoara fortareata, atunci cand se dorea acest lucru.

Initial a fost construita ca o fortareata militara de aparare in razboiul cu Prusia, ulterior s-a stabilit aici Gestapo-ul din Praga in 1940, pana la sfarsitul razboiului fiind inchisi aici peste 32000 de prizonieri, dintre care 5000 femei, in principal de nationalitate ceha, dar si rusi, germani, polonezi, britanici, francezi si chiar romani.

Multi dintre cei inchisi aici au fost arestati pentru rezistenta lor impotriva regimului nazist.

Pentru multi dintre ei, Mica Fortareata era doar o « escala » in drumul lor catre alte lagare de concentrare, cum ar fi Auschwitz, inchisori sau penitenciare.

Aproximativ 2600 de prizonieri au murit aici numai din cauza conditiilor precare de viata, bolilor sau torturilor la care au fost supusi.

Spre sfarsitul razboiului, lagarul a fost pur si simplu sufocat de febra tifoida care a izbucnit in Mica Fortareata supra-aglomerata.

Interesant este ca intre 1945-1948 aceasta a servit ca inchisoare pentru nemti...

La sfarsitul anului 1945 s-a amenajat un cimitir pentru cele peste 10000 de victime ale Gestapo-ului din Mica Fortareata si din Ghetoul evreiesc din Terezin, fiind un muzeu memorial a carui misiune o reprezinta comemorarea consecintelor pe care le-a avut suprimarea drepturilor omului.

In speranta ca nu v-am plictisit vorbind despre rolul acesteia, am sa incerc sa o descriu asa cum am vazut-o eu, sau cel putin, cat am vazut din ea, precizand ca vizitarea acestui loc marcat de o istorie cruda, va ia cel putin jumatate de zi, deoarece se intinde pe o suprafata destul de mare.

Mica Fortareata este compusa din mai multe curti, din care o curte administrativa unde se afla un birou in in care se pastrau arhiva si dosarele privitoare la cei intemnitati (Geschaftszimmer), o camera de supraveghere unde se cenzura corespondenta prizonierilor si unde se facea interogarea noilor veniti, biroul comandantului, dar si incaperea unde noii sositi lasau hainele civile.

Dupa ce trecem de o poarta cu inscriptia « Arbeit macht frei » (munca te elibereaza), tipica multor lagare de concentrare naziste, intram in curtea ce include blocurile A si B cu cele 17 celule normale si 20 de celule de izolare, construite chiar in peretele de aparare din caramida, unde stateau 1500 de prizonieri.

M-a impresionat aici una dintre celulele in care stateau pana la 100 de persoane, o incapere nu mai mare decat un dormitor obisnuit, prevazuta doar cu o gura de aerisire, geamul pozitionat destul de sus oricum, fiind acoperit, unde fiecare detinut isi lua portia de aer cu randul... In rest, dormeau in picioare!!!

In alte celule, cele mari, erau cate trei randuri de paturi suprapuse, prevazute initial cu saltele umplute cu iarba, care, ulterior au fost aruncate din cauza gandacilor care le invadasera, detinutii ajungand sa doarma direct pe stinghiile din lemn, inghesuiti unii intr-altii.

Conditiile de igiena erau precare, o chiuveta amarata si o latrina la care trebuiau sa stea la coada pana la 100 de persoane... Imaginati-va ce mizerie putea fi acolo.

Am vazut filme, fotografii cu astfel de locuri, chiar aveam fragmente in minte din filmul « La vitta e bella», in care Roberto Benigni a jucat un rol magistral, dar pana nu vezi cu ochii tai horror-ul in care locuiau detinutii si povestea acestora nu poti realiza cum a fost cu adevarat.

Si ca sa raman in zona actoriei, in ziua in care Crucea Rosie urma sa faca o vizita, s-a jucat un teatru de zile mari: una dintre celule a devenit instant o incapere de baie, dotata cu faianta si zeci de chiuvete, cu toalete corespunzatoare, pentru a induce in eroare...

Daca s-a « conservat » atat de bine aceasta incapere, a fost pentru ca nu a fost folosita decat in ziua inspectiei...

Revenind la celulele in sine, am aflat ca rusilor le era destinata celula nr. 1, in timp ce evreilor celulele cu nr. 2 si 3.

Mai existau si asa numitele « celule in celula », sau « celulele mortii », deoarece cei inchisi aici urmau sa mai vada lumina soarelui doar in drumul spre executie, adica spre moarte...

Cazurile asa zis « speciale » primeau pedepse severe si erau inchise in celulele 1-4 din acest bloc.

Din cauza frigului extrem dintre peretii reci, adesea mureau de tuberculoza sau alte boli de plamani...

Cu toate acestea, nazistii incercau sa puna intr-o lumina buna tot ce se petrecea aici, existand, de fatada, evident, chiar si o frizerie care vroia sa arate nivelul ridicat de igiena mentinut in inchisoare.

Mai exista in aceasta curte si biroul comandantului si o incapere-spital, dupa care se iese intr-un coridor de legatura al fortificatiei originale ce ducea catre campul de executie, initial destinat antrenamentelor austriecilor.

Am marsaluit cu alti turisti prin acest tunel cca 500 de metri (din cei 30 de km construiti ca intr-un labirint, in numai 4 ani...), aproape atingand zidul de deasupra cu capul, cautand gurile de aer, unii fiind mai putin curajosi neincumetandu-se, pana am ajuns in locul in care altii ajunsesera pentru ultima oara... Evreii erau spanzurati, ceilalti impuscati!

Despre modul de executie si alte amanunte privitoare la aceasta nu se mai stie nimic deoarece nazistii au distrus toate documentele. Se stie doar ca executiile au inceput in 1943, aproape 300 fiind ucisi fara vreo sentinta, in apropiere aflandu-se Poarta Mortii pe unde treceau detinutii si o groapa comuna, de unde au fost exhumate 601 de cadrave, ingropate ulterior in Cimitirul National.

Dupa ce vezi si auzi astfel de grozavii, pasesti ca intr-o poveste pe langa casa comandantului inchisorii, asa numita Herrenhause, unde locuia acesta cu familia sa si cu cativa gardieni, casa ce se afla vizavi de piscina unde se recreau (construita cu ajutorul evreilor din inchisoare care erau torturati si batuti mortal in timpul constructiei) sau de cinematograful unde vizionau filme, unde acum putem vedea documentare despre Terezin si o galerie de fotografii cu aspecte din inchisoare.

Exista insa si o alta curte aici, dupa cinematograf, construita in 1943 pentru masa de prizonieri ce urma sa soseasca, unele celule ajungand sa adaposteasca 600 de detinuti!!

Aici au murit peste 3000 de oameni... La locul executiei se mai pot vedea urme de gloante.

In locul unde se aflau gardienii SS exista acum un muzeu cu o expozitie ce arata cum traiau detinutii.

Atelierele unde prizonierii lucrau nu sunt deschise spre vizitare.

Nu stiam la ce sa ma astept sosind in acest loc si nici nu banuiam ca imi va lua mai bine de 4 ore sa il parcurg cu carnetelul de notite si pixul in mana, alipindu-ma ba de un ghid englez, ba de unul italian si tot asa, intorcandu-ma uneori inapoi, fiecare povestind altfel, altcumva, altceva, unii acordand importanta unor incaperi si detalii, altii nu, punand intrebari si asteptand raspunsuri.

Din ce am auzit de la ei, din ce am citit din expozitiile cu fotografii si din inscrisuri amenajate sub forma de expozitii in diverse incaperi si muzee, v-am povestit si voua, daca a fi turist in Republica Ceha inseamna si altceva decat palate poleite cu aur, castele, catedrale dantelate si shopping de lux.

Mica Fortareata poate fi vizitata in tot cursul anului de la 8 dimineata, contra a 150 de coroane de adult si se afla la cca 60 de Praga, in nordul Cehiei, pe drumul european E55 care duce spre Dresda, la cativa km de Litomerice, pe un drum foarte bun, ca toate drumurile ce strabat Cehia.

Las pozele sa va incinga imaginatia cu rugamintea adresata administratorilor acestui site sa nu le valideze pe cele pe care le considera terifiante sau improprii pe acest site! In fotografii veti vedea si haine ale detinutilor si cum arata portia zilnica de paine care ajunsese de la 370 de grame cat fusese initial, la 250 de grame in 1945, care alaturi de o zeama botezata supa constituia masa zilnica a acestora.

Nu pot concluziona decat ca AmFostAcolo unde nimeni nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 13.08.10 10:00:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3654 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Terezin - lagarul de concentrare sau Mica Fortareata, Cimitirul National
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

magdalena [13.08.10 10:10:32] »

Nu stiu daca am incadrat corect impresiile, prin urmare rog un webmaster sa le reincadreze unde considera de cuviinta, eu stiu ca Terezin e in Boemia de Nord, dar nu era aceasta sectiune pe site.

biancuta [13.08.10 10:12:29] »

@magdalena, trista poveste, ca de altfel tot ceea ce tine de lagarele naziste! Felicitari pentru prezentarea foarte detaliata si cu foarte multe amanunte utile!

catalinalupu [13.08.10 10:45:10] »

In timp ce tu de plimbai... si admirai minunatii sau te ingrozeau ororile istoriei... am mai citit pe site, despre Mauthausen si cele 186 de trepte (la Alina Moarar)... renumite pentru teroare si crimele comise... citisem cartea acum "ceva" vreme, iar dupa review-urile Alinei, mi-am zis ca mai aman Disney-ul pentru inca un an, iar la anul voi face un tur in forta de Austrie, ... acum ne dai si tu frisoane... astept fotografiile sa spuna ele ce tu poate ai omis... desi nu cred!

Ne mai plangem ca a crescut TVA, ca a crescut inflatia, rata somajului... si traim vremuri cumplite... dar acum facand o paralela cu ce orori au trait altii sau cum au murit...nu-mi ramane sa spun decat:Romanie te iubesc, asa cum esti!"

Si ca sa inchei intr-un ton mai optimist: cu copii ce-ai facut ?! ai angajat bona?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena [13.08.10 10:49:10] »

Imaginile intregesc povestea... Cele mai sensibile le incarc ultimele.

Multumesc pentru voturi!

catalinalupu [13.08.10 12:12:16] »

Acum vazand imaginile, am recunoscut locurile, citisem prin primavara, despre Terezin, un articol in care unde multi pasionati de reconstituiri militare, in costume de epoca, au reconstituit asediile de la Przemysl la Terezin unde am avut si noi "reprezentanti- Regimentul 6 Dorobanti"... ce chestie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena [13.08.10 12:17:32] »

Nu am incarcat inca toate fotografiile, tot mai selectez din ele, vor mai fi.

catalinalupu [13.08.10 12:23:49] »

Oricum... imaginile sunt"graitoate", dar ele intregesc (dupa cum ai spus! ) cuvintele tale, ... e bine ca din cand in cand acestea sunt readuse in atentia noastra... pentru ca toate micile asa-zise mici necazuri de azi sa ni se para mai usor de suportat.

magdalena [13.08.10 12:25:56] »

Am selectat 54 de foto din cele facute.

@catalina, sa stii ca am ramas profund impresionata de aceste locuri si de istoria lor, pot spune ca mi-au cam schimbat optica de viata, se pare ca unele lucruri de care ne plangem sunt mult prea frivole...

Da-mi si mie linkul cu impresiile Alinei despre care ai povestit ca nu le gasesc...

catalinalupu [13.08.10 12:41:23] »

In copilaria mea am avut parte de multe povesti reale spuse, bunicul meu matern este veteran de razboi (are 96 de ani impliniti!) . In plimbarile lui pe la prieteni, dintre care multi erau colegi de leat si contingent, ma lua si pe mine. Era unul care isi pierduse un picior (fusese prizonier de razboi) si care avea cele mai terifiante povesti... reale despre razboi...

O traditie in familia mea , care din pacate s-a pierdut odata cu bunica materna, dar care m-a urmarit multa vreme ... din cauza ca-si pierduse 2 frati, pe front, iar bunicul 3, punea pentru unul din ei, Petre, care de fapt era disparut de razboi, o farfurie in plus fata de celelalte ale musafirilor de la masa, in noaptea de Anul Nou, in speranta ca se va intoarce...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [13.08.10 13:26:19] »

Felictari pt ca ai avut curajul sa abordezi o asemena tema in luna concediilor de vara, cand toata lume-ai fericita!

Eu am vizitat lagarul Maidanec din Polonia si m-am ingrozit! "Homo, homini lupus". Omul e singura fiinta care ucide cu zambetul pe buze si totodata singura fiinta din natura ce-si maltrateaza femela, toate celelate specii si-o apara!

Antrenorul meu de volei, dl. Grun Ladislau, a fost internat la Auschwitz la varsta de 16 ani. A supravietuit doar pentru ca iarna, isi lega cu sarma cativa saci de hartie in care fusese ciment, in jurul corpului si apoi peste toate acestea isi punea hainele de detinut. O singura data ne-a arata numarul de inmatriculare incrustat pe antebrat, de obicei nu aborda subiectul.

E bine sa cunoastem ororile trecutului, pentru ca ele sa nu se mai repete.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alina Morar [13.08.10 13:33:30] »

Al meu nu e asa detailat, noi nu am avut ghid, adica nu erau la ora aceea. Cand am iesit veneau autocare cu tiristi si cu ghid, bineinteles. Noi n-am avut de cine sa ne lipim.

Noi am fost la Mauthausen in Austria. Acesta mi s-a parut mai aproape si era in drumul nostru. Nu e, nici acesta, un lagar mare, dar e destul cat sa ramai marcat.

Dupa cum spuneam, nu am dat asa detalii, am vazut cu ochii mei ce am citit in carte. Sotul, numai dupa aceea a citit cartea si a inteles mai bine ce a vazut acolo.

Si acum, intrebare de baraj. Cate ore, dupa aceea te-ai gandit la toate lucrurile scarboase pe care le-ai vazut? Eu mult timp.

Oare cum voi reactiona cand voi ajunge, nu stiu cand, la Auschwitz?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgiana [13.08.10 13:50:53] »

Eu nu imi doresc sa ajung sa vizitez un astfel de loc! Dar am citit cu atentie review-ul tau si am vazut toate fotografiile.

Ce sa spun... cred ca de data asta, nu-mi gasesc cuvintele, eu - o mare vorbareata!

Un vot... pentru ca meriti!

magdalena [13.08.10 16:41:15] »

@dorgo, mare adevar in cuvintele tale!

@alina, si acum ma mai gandesc, azi noapte chiar am visat ceva..., mai am insa un subiect de abordat.

Am petrecut in Terezin o zi intreaga, din care 4 ore numai in lagar si nu am vizitat toate incaperile, ci pe cele reprezentative.

@georgiana, nu mi-am dorit sa vizitez acest loc, a fost o "surpriza" pentru mine...

creivean [17.08.10 19:12:45] »

Ce bine că putem citi şi astfel de impresii, pentru a nu uita, de ce suntem, noi oamenii, în stare să facem. Am văzut şi eu Auschwitz-ul, în copilărie şi cu toate astea, memoria îmi este încă vie.

Admin [05.10.10 20:03:08] »

Nu stiu daca am incadrat corect impresiile, prin urmare rog un webmaster sa le reincadreze unde considera de cuviinta, eu stiu ca Terezin e in Boemia de Nord, dar nu era aceasta sectiune pe site.

Exista o singura sectiune dedicata Boemiei - ca subdiviziune geografico-culturala a Cehiei - si ea se numeste "BOEMIA (vest) " pentru a fi mai usor diferentiata de cealalta regiune - MORAVIA (sud) ["vest", respectiv "sud" se refera la localizarea regiunii in cadrul tarii, si nu ca sub-diviziune geografica a regiunii in sine]

In concluzie, in mod evident review-ul este corect pozitionat - in regiunea "Boemia" [care se afla in vestul Cehiei]

magdalena [05.10.10 21:10:23] »

@webmaster, multumesc pentru explicatiile cu punctele cardinale, ai intuit aspectul pe care l-am inteles gresit. Acum nu imi va fi dificil sa incadrez impresiile din Cehia.

Diaura* [12.11.10 23:08:47] »

Cei care nu cunosc si nu invata nimic din ororile acestea, nu vor putea sa impiedice repetarea lor. Atata, cruzime, violenta, umilinta, boala si moarte adunate, toate la un loc, te lasa fara suflare.

Cu cata bucurie cred ca ai plecat de acolo magdalena, cu cata dragoste ti-ai imbratisat familia si cu cata placere ai mancat o bucata de paine goala, in libertate, alaturi de cei dragi...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, catalinalupu, Diaura*, dorgo, georgiana, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Terezin:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052407026290894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1