ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ilfov
ÎNSCRIS: 22.05.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Thassos off-road - o experienta de neuitat

TIPĂREȘTE

De mai multa vreme, agentiile locale propun o noua excursie optionala (pe langa déjà cunoscutele “Tur de insula cu autocarul”, “Croaziera” si “Seara greceasca”), “Jeep-trip” sau “Jeep-safari”.

Cele mai multe, care costa in jur de 40 de euro/persoana, se desfasoara astfel: un ghid urca intr-o masina 4x4, iar turistii, in grupuri, in alte masini, isi aleg dintre ei un lider care este si sofer si bat coclaurile in coloana.

Noi am ales o excursie de 50 de euro/pers care a inclus parcurgerea traseului cu soferi profesionisti, drumetie montana si barbecue.

Afacerea este condusa de Sonia, o macedoneanca (FYROM) dulcica foc si care spune ca intr-o masina nu poate sa stea decat pe scaunul soferului, si sotul ei, Stavros, profesor de educatie fizica in Limenaria.

Am plecat din Potos la ora 10. 00 intr-un Suzuki Jimnny, iar in Limenaria ni s-au mai alaturat 2 Range Rover de cate 8 locuri fiecare, cu turisti britanici si unii vorbitori de o limba slava pe care nu am reusit sa o identific.

Din Kalivia porneste un drum de 12 km pana la Kastro. Primii 2-3 km, poate mai mult sunt de drum pietruit, apoi numai de pamant pe teren foarte accidentat.

Din cand in cand, drumul se ingusteaza si trebuie sa facem loc masinilor care vin din sens opus. Mi se pare cam aglomerat traficul din sens invers, chit ca este vara si sambata dimineata. Si nu sunt turisti.

Misterul avea sa fie dezlegat la coborare, dar pana atunci, ne continuam calatoria pe drumul dintre maslini.

Oprim curand la Kastro, satul parasit, cunoscut si sub numele de “Satul Surd” (Koufo Horio).

Denumirea satului nu vine de la vreun castel sau cetate, ci de la faptul ca l-au construit, pe o stanca, la fel ca pe o fortareata, un ultim bastion in fata atacurilor pirateresti. L-au numit “Koufo Horio” pentru ca acolo nu s-au auzit niciodata vaietele celor macelariti sau luati scalvi de pirati.

Ne indreptam spre biserica din sat, care din pacate este inchisa, dar gasim deschis osuarul. Periodic se curata cimitirele si osemintele sunt aduse aici.

Acum se elucideaza si misterul traficului intens dinspre Kastro. In fiecare ultima sambata a fiecarei luni, preotul din Limenaria urca la biserica si tine o slujba pentru ca oamenii sa nu uite satul. Sunt case vechi si case noi in care locuitorii insulei isi petrec vacantele de vara sau doar sfarsiturile de saptamana.

Toamna vine o batrana si face niste dulceturi minunate.

Ne imbarcam in masini si pornim spre cascada din Kastro prin padurea care a scapat la ultimul incendiu. Masinile raman sus si se coboara la pas. Noi beneficiem de tratament special din partea Soniei, pentru ca eu am picioarele betege (muscate de o goanga) si coboram cu masina.

Caderea de apa, nu mai mare de 10m, nu e Niagara, dar ofera o priveliste deosebita. Trunchiuri scobite de vreme, te astepti sa zamisleasca cine stie ce vrajitoare sau capcaun... Iar pietrele spalate de ape au culoare sangerie. Nu e nimic periculos, doar oxid de fier.

Dupa ce luam binemeritata portie de aer curat, pornim spre varful Ypsarion (1204m). Drumul trece prin centrul insulei (Sto Stavro) unde se afla un imens rezervor de apa folosita contra incendiilor si de unde pleaca o retea de 6 drumuri in 6 directii.

Cel spre Ypsarion este cel mai bun din punct de vedere calitativ, pe unele portiuni existand asfalt adevarat. Istoria lui incepe in urma cu vreo 15-16 ani cand, autoritatile elene s-au gandit sa instaleze pe munte un radar cu care sa intercepteze eventualele atacuri ale Turciei. Dupa instalarea acestuia, satele Panagia si Potamia ar fi trebuit insa stramutate, urmand sa fie afectate de undele emise de imensa instalatie.

Autoritatile s-au apucat de treaba, au facut drumul propice transportului utilajelor, au instalat baza radarului si au trecut la asfaltare.

Este momentul in care intra in scena localnicii care incep cu memorii, marsuri si demonstratii de protest de la cele pasnice la cele mai violente. Timp de opt ani se desfasoara un adevarat razboi al nervilor intre autoritati si localnicii, iar povestea drumului seamana cu cea a Mesterului Manole. Pentru ca vazand ca actiunile lor nu dau rezultate, localnicii au inceput sa distruga drumul. Astfel ca asfaltau drumarii dimineata, spargeau localnicii noaptea.

In urma cu opt ani proiectul a fost abandonat, iar viata in cele doua sate se desfasoara normal.

Povestea ne-a spus-o “ghida” noastra Sonia.

Pe marginea drumului cresc in voie salvia si o planta cu niste floricele albe care, macerate in alcool, dau un vermut de foarte buna calitate.

Pe partea dreapta, muntele ne infatiseaza o stanca sub forma unui leu cu gura deschisa. Cu putina imaginatie, vezi si coama, si coltii.

Inca trei minute de urcat in pas lejer si… gata; depasim baza fostului radar si suntem in varf.

De jur imprejur se vede aproape toata insula, pana la mare. In fata, golful Skala Potamias – Golden Beach, satele Panagia si Potamia. Mai departe, insula Thassopoula si in zare, porturile Keramoti si Kavala.

Sudul si vestul insulei nu se vad, fiind acoperite de alte varfuri. Se vede doar urma fostei paduri mistuite de flacari. Reimpadurirea a ramas, din pacate, fara rezultat caci puietii care au scapat de boticurile flamande ale caprelor nu au prins radacini in solul mult prea calcinat.

Nu plecam inainte de a scrie in Cartea de Onoare ca “Am fost acolo”.

E déjà ora pranzului si ni se cam face foame, asa ca plecam spre locul unde ne asteapta souvlaki, cartofi copti in jar, salata greceasca, cafea fierbinte, cola si fanta reci ca gheata.

Strangem tabara, luam gunoiul cu noi si plecam spre cele doua cascade de langa Lacul Maries.

La prima cascada hranim pestisorii cu painica, prin bunavointa lui Stavros care imparte cu generozitate. Apoi fotografiem din toate unghiurile “copacii gemeni” - doua tulpini crescute dintr-o singura radacina ce se ridica sub forma literei M. Cei mai curajosi fac o baie printre pesti. Apa nu este foarte rece, dar fundul este inselator, adancindu-se intr-un loc pana la 1, 90 m.

Ocolim cu greu cateva stanci si ne indreptam spre cea de-a doua cascada. Drumul este lung, anevoios, iar soarele arde cu putere pentru ca ne aflam mult mai aproape de el decat pe litoral si aici nu adie niciun pic de vant. Abandonam toti si ramanem sa ne bucuram de aer curat si apa rece intr-un foisor amenajat cu bancute.

Ne urnim cu greu, luam calea asfaltului si incheiem inca o zi frumoasa de vacanta cu un singur regret: a durat prea putin.


[fb]
---
Trimis de almona in 05.08.10 08:41:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5374 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Si eu vreau sa fiu vedeta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

krondia*
[05.08.10 09:05:02]
»

Am văzut drumurile off-road de pe Ypsario, pe harta turistică nu apar, nu ştiam de aceste opţionale. Nu se făcea praf? Văzusem o maşină care urca la un moment dat şi de-abia o mai zăreai prin norul de praf. Oricum, trebuie să fie interesantă senzaţia. Primul vot.

biancuta
[05.08.10 09:38:16]
»

Interesanta excursie si frumos relatat! Felicitari! Cred ca a fost palpitant!

almonaAUTOR REVIEW
[05.08.10 09:41:41]
»

Sonia si Stavros sunt singurii care fac excursia in felul acesta. Unii pot considera ca diferenta de 10 euro nu se justifica pentru salariile soferilor, barbecue si explicatiile ghidului. Insa cel mai "tanar" participant a avut 4 anisori, iar cel mai in varsta, 82.

In celalalt gen de excursie e doar viteza, praf, adrenalina si senzatii tari.

raduu1972
[05.08.10 11:17:21]
»

cu toate ca am fost de 2 ori pe insula nu m-am incumetat sa ajung pina pe varful ypsarion.

trandafir 1970
[05.08.10 12:38:59]
»

Intr-adevar, este o experienta de neuitat! Dar cred ca de neuitat a fost si caldura indurata pe drum! Deci, ne-am facut cu ghid pentru Ypsario (daca ti se indeplineste dorinta!)

Un vot de la mine, felicitari!

almonaAUTOR REVIEW
[05.08.10 13:11:27]
»

@raduu1972

Pe mine m-a zgandarit krondia cu primul review despre Ypsarion, iar cand am vazut ca-l pot face intr-o astfel de excursie, n-am mai stat pe ganduri.

trandafir 1970

Sa stii ca nu am simtit caldura insuportabila. Masinile au AC si nu se face economie. Ne-am puturosit noi la Maries ca era trecut de ora 15. 00 si eram cu burtile pline, iar la mine cred ca se amplifica senzatia neplacuta din cauza infectiei de la glezne si a durerii. Desi din poze nu prea se vede.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgiana
[05.08.10 22:27:00]
»

@almona, Ma bucur ca ai ajuns si la Kastro!

Si noi am fost acolo, am scris si un review despre asta. Mi-a placut mult de tot si drumul si ce am gasit acolo, sus, parca m-as fi intors in timp, cu 100 de ani!

almonaAUTOR REVIEW
[06.08.10 08:11:08]
»

@georgiana

Am citit de mult impresiile tale despre Kastro si la fel ca si impresiile krondiei despre Ypsario m-a zgandarit rau de tot.

Am vazut ca voi cautati drumul spre cascada, dar e accidentat rau de tot. Cel putin de unde s-au lasat masinile si pana jos nu se prea poate merge decat cu pasul si incaltat corespunzator. Exclus tocuri sau slapi.

Noua, aproape cand zaream cascada, ne-a spus Sonia ca de regula nu baga nici masinile 4x4 pe acolo, de prost ce e drumul (practic o poteca munte ceva mai lata), dar a facut o exceptie pentru mine ca nu puteam merge bine.

Sincer m-a lasat cu gura cascata, ca sa ma exprim decent. Daca era axata strict pe business, putea sa ma lase sus in parcare ca nu era vina ei ca nu puteam eu sa merg, sau daca m-a dus pana jos, sa ma taxeze in plus. Nu s-a intamplat nici una nici alta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[06.08.10 09:26:27]
»

@almona, aştept cu interes şi impresiile tale despre Ypsario. Ar fi prima oară când cineva scrie despre un loc pe care eu îl recomand.

georgiana
[06.08.10 10:27:57]
»

@almona,

Nu am inteles in ce limba ati comunicat cu Sonia?

Si eu n-am stiut ca este langa Kastro si o cascada, ca am fi mers si noi s-o vedem!

Pe cascadele de langa Maries, ne-am luat cu vorba pe drum si am ratat indicatorul si am zis ca le vedem cand ne intoarcem de la Kastro, iar cand ne-am intors am gasit o alta varianta de drum mai scurta, care ne scotea direct la periferia Limenariei, nu prin Skala Prinos pe unde am plecat!

Mi-a placut foarte mult excursia ta, cam scumpa, dar nu o faci de 7 ori in viata, nu??

Siii... ai scris in cartea de onoare a varfului muntos Ypsarion, ca... @Almona de la amfostacolo a urcat pana sus de tooot???!

Crezi ca pe Ypsarion se putea urca si cu o masina obisnuita?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[06.08.10 10:52:36]
»

Care carte de onoare ca eu am fost pana in varf, pe jos si nu am scris nimic ca nu am gasit asa ceva?

almonaAUTOR REVIEW
[06.08.10 11:26:42]
»

@georgiana

Cascada este aceea pe care o cautati voi la Theologos. Nu e in sat, ci spre Kastro.

Cu Sonia te poti intelege in engleza, germana si, bineinteles greaca.

Cu o masina cu o garda la sol de vreo 15 cm si cu un scut bun eventual un "pachet de drumuri grele" se poate. Cu Ferrari nu se poate, dar cu un Logan, lejer. Am sa mai pun niste poze cu "resturile de asfalt"

@ionescunic

Pe drumul pe care am urcat noi, de la rezervorul de apa, am ajuns intai la baza radarului, apoi mai sus este acel paralelipiped din piatra si in cutia galbena e Cartea.

Noi l-am avut ghid pe Stavro care ne-a spus de ea si a scos-o din cutie.

webmasterX
[04.10.14 07:09:10]
»

Mutat în rubrica "Excursii opționale din Thassos, THASSOS" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, biancuta, georgiana, krondia*, raduu1972, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale din / prin Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074971914291382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1