ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Grota celor 7 adormiti

TIPĂREȘTE

Inainte de a intra in orasul antic Ephes, putem zari un indicator la stanga care ne indreapta spre Grota celor Sapte Adormiti (sau Grota celor Sapre Traverse, cum mai este ea cunoscuta).

Am ajuns la baza unui munte si ne-am speriat ca vom avea de facut un mic traseu montan. Nu, este putin de mers, urcam poteca de langa indicator si ajungem la Grota celor sapte adormiti.

Conform legendelor, in acele vremuri tulburi, (mijlocul sec III) cand oamenii erau nedumeriti de religia aparuta, crestinismul, s-au suparat foarte tare pe sapte tineri, frati, care erau adeptii lui Isus. Alungati din sat, impreuna cu cainii lor, ei s-au retras in aceasta grota, dar au fost prinsi si ucisi.

Se spune ca s-au trezit la viata dupa mai bine de doua sute de ani. Nestiind ca au fost ucisi si crezand ca au dormit (o noapte), unul dintre ei s-a dus la cumparaturi, sa ia o paine.

Pe drum a ramas uimit sa vada peste tot semnul crucii, sa vada ca oamenii credeau in Isus, totul in jur arata altfel. Cand a platit painea, vanzatorul a ramas uimit vazand ca platea cu o moneda veche, cu chipul altui imparat pe ea. Incet, s-a aflat misterul, cei sapte tineri au revenit la viata si au intarit tuturor credinta in Invierea de dupa Moarte.

Peste acest loc s-au construit apoi mai multe manastiri, care au rezistat mult, pana in sec. XII. Acest loc aparte, in care au reusit sa revina la viata cei sapte frati a fost folosit ulterior si de alti credinciosi, pentru Somnul de Veci, in ideea reinvierii.

Sapaturile arheologice au scos la iveala o catacomba crestina, iar ramasitele celor trei frati au fost duse la Marseille, in Biserica Saint Victoire, pentru a fi cinstite. In calendarul Crestin Ortodox, cei sapte frati sunt pomeniti pe 22 octombrie si pe 4 august.

Grota e imprejmuita si se poate ajunge doar pana la intrarea ei, nu e permis accesul in acest loc sacru.

In apropiere, mi-a atras atentia un copac, impodobit ca un pom de craciun, cu multe hartii – servetele, infasurate in jurul ramurilor! Nu se apropia nimeni si nu am indraznit sa ne apropiem nici noi, dar acum imi pare rau. Cred ca era un fel de copac al dorintelor, poate puteam scrie ceva pe hartie... langa noi era un ghid turcs cu un mic grup, arata spre el, dar nu stiam ce spune, nici nu s-au apropiat. Am stat si noi departe.

Ce putem vedea aici? E doar o grota, ai carei pereti poarta urmele unei constructii in bolta, multe nise in ziduri, cavitati rotunjite care au fost sicrie... Cei care vin aici vin pentru ceea ce inseamna acest loc, pentru a vedea locul in care se presupune ca s-a produs miracolul Invierii si, eventual, pentru a-si pune o dorinta in acel copac, daca asta reprezinta. Povestea are o importanta deosebita pentru crestini, dar si pentru cei de religie islamica.

La intoarcere, am zarit un restaurant traditional turcesc, o traditie a anilor demult trecuti. E singurul de acest fel pe care l-am intalnit in Turcia. Trei femei stateau langa cuptor si invarteau de zor un aluat, povesteau, stateau nepasatoare in fata turistilor care, curiosi, faceau poze acestui loc interesant. Nu am vazut clienti in local, dar curiosi erau o multime.

E un restaurant tipic, cu masute de inaltime foarte mica, asemanatoare celor de cafea si scaune mult mai mici, astfel ca, esti obligat sa stai turceste! Atat scaunele cat si mesele sunt acoperite cu covoare si tapiterii cu motive traditionale, cu perne moi pentru spate! o multitudine de culori! Lumini difuze, provenind de la niste lampi micute lumineaza fiecare coltisor, iar peretii din lemn au ornamente rustice!

Restaurantul are o sectiune dedicata suvenirurilor, prin urmare daca veniti aici, chiar daca nu consumati nimic, merita sa va opriti putin pentru a privi acest loc interesant sau pentru suveniruri!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 12.07.10 00:04:36

VIZUALIZĂRI: 3143 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Grota celor 7 adormiti Efes - un sicriu sapat in piatra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[12.07.10 00:18:25]
»

Foarte interesant, felicitari @biancuta!

IUBONI
[12.07.10 03:23:36]
»

Felicitari, o prezentare cuceritoare si completa.

La cat mai multe excursii interesante si sa ne povesteti si noua la fel de elegant.

presario
[12.07.10 09:44:13]
»

Grota este inainte de Efes, cand se vine dinspre Kusadasi ?

magdalena
[12.07.10 09:46:20]
»

Chiar foarte interesant! Mi s-a furnicat pielea pe mine....

biancutaAUTOR REVIEW
[12.07.10 09:49:20]
»

Presario, te duci spre orasul antic si ti directia. La un moment ai o intersectie de trei drumuri: daca te duci inainte intri in Orasul antic, daca o iei la stanga, drumul te duce la Grota, este indicator.

Magdalena, mai sunt oameni, deci nu e de speriat. Daca as fi insa acolo singura, eventual seara, poate mi-ar fi frica.

D.p.d.v. al constructiei sau ruinelor, dupa parerea mea, nu este mare lucru de vazut, se vine aici mai mult pentru ce inseamna acest loc...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgiana
[12.07.10 10:52:20]
»

@Biancuta,

Vin la tine nu cu mana goala,ci,cu superbonusul!

Bine ca n-am ajuns si eu pe-acolo, pe la ''copacul dorintelor''... ca nu ar mai fi ramas nici o ramura goala !

biancutaAUTOR REVIEW
[12.07.10 11:02:22]
»

Georgiana, nici eu nu stiu exact daca e copacul dorintelor, presupun insa ca asa e, altfel ce rost ar avea.. Eu nu am ocupat nici o crenguta....Poate data viitoare!

biancutaAUTOR REVIEW
[12.07.10 19:22:17]
»

Va multumesc tuturor celor care ati citit si apreciat acest review iar informatiile furnizate sper sa va foloseasca cand veti ajunge in aceste locuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, georgiana, IUBONI, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071110963821411 sec
    ecranul dvs: 1 x 1