ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.06.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Primum vivere, deinde philosophari...

TIPĂREȘTE

... sau, in traducere libera, (e indicat) sa traiesti mai intai si-apoi sa filozofezi...

Prin urmare, am trait si aceasta experienta, a unei excursii in insulele Kerkennah, a caror sonoritate mi-o aminteau pe cea a insulei Ada Kaleh vazute in copilarie, cu catva timp inainte de a fi fost inghitita de Dunare (a se citi "desfiintata " de "comandamente" inaccesibile oricui...)

Fiindca sunt o natura "scotocitoare" si pentru ca-mi place sa merg (mai ales) in locuri inca neafectate de turismul de masa, m-am informat pe net asupra unor locatii apartinatoare de Tunis in care inca nu ajunsesem si am descoperit Kerkennah -ul, aflat la doar o ora si un sfert de mers cu bac-ul din portul Sfax.

Pentru cei vor vor dori intr-o zi sa ajunga aici e bine de stiut ca la Sfax exista aeroport, iar bacuri sunt din ora-n ora. Pretul unei calatorii pentru o persoana este de 1,2 tnd (dinari tunisieni, dinarul echivaland cu 2,2 roni) dus-intors, iar pentru masina 9 dinari, ceea ce este un pret derizoriu daca ma gandesc ca-n Turcia, de la Kushadasi pana in insula Samos am platit 25 de euro pentru o persoana, tot intr-o excursie asemanatoare.

Despre Kerkennah informatii oficiale se pot obtine printr-un simplu click de mouse, eu am sa va povestesc despre lucruri vazute si traite pe viu, la fata locului. Am sa va spun, totusi, ca nu (prea) veti intalni alti pasageri pe bac in afara localnicilor "neaos[h]i", decat, poate, in perioada concediului estival, cand (tot mai multi) francezi si italieni aleg insula drept destinatie de vacanta.

In ceea ce ne priveste, noi am ales data de 13 mai, intr-o sambata insorita si plina de promisiuni legate de itinerariul de descoperit.

Am plecat din Sfax cu bacul de la ora 10, dupa ce facuseram un drum de 3 ore cu masina de la Tunis (280 km). Traversarea marii s-a petrecut lin, pasageri (i) n-au fost multi, toti arabi, vorbind cu voce tare in limba lor consonantica si (aproape) imposibil de imitat. Era o atmosfera (exact) ca-n scrierile lui Panait Istrati, cu ale sale peregrinari nesfarsite pe Mediterana.

Ei obisnuiesc sa mearga in grupuri mari, ca si la plaja, dealtfel, cu bagaje dupa ei, cu mancare, cu lazi frigorifice de voiaj, etc. Ies si ei la picnic, ca doar oameni sunt si ei, cum mi-a si spus-o intr-o alta imprejurare un profesor dintre ai lor " Madame, on est tous des humains" (malgré nos différences, nos croyances, nos coutumes, etc.). Da, dar ei mergeau sa picnicheze in insule, e o diferenta si inca nu una (chiar) de neglijat.

Bon, eu am inceput sa-i cunosc destul de bine pe arabi, dar prietenii cu care veniseram in aceasta excursie faceau tot timpul comparatii intre felul nostru de a fi si modalitatea in care privesc ei viata. Intr-adevar, ei considera ca tot ce li se-ntampla le este dat de Allah si nu se revolta indiferent ce s-ar petrece cu ei. Asta le da o seninatate pe care noi am uitat-o si pe care (incercam sa) o regasim macar in vacante. Traind printre ei, incepi sa le intelegi mai bine filozofia lor de viata si ajungi sa le dai dreptate, in definitiv, (toata) agitatia noastra (de europeni) cui foloseste sau la ce ne folosesete? ...

La dus (fara intors), bacul nostru a fost unul de dimensiuni mai mici, nefiind prea multi calatori si noi am preferat sa stam pe puntea superioara, in bataia razelor care (inca) nu frigeau, dar erau destul de indraznete incat sa-i "intepe" pe prietenii nostri, care se puteau lauda la intoarcerea in tara ca s-au bronzat la Mediterana la mijlocul lui mai.

Marea era limpede si azurie, iar siajul lasat in urma bacului era unul alb-laptos, spumos si profund. Din loc in loc, in mare erau crescatorii de pesti, delimitate de garduri din ramuri de palmieri si, autorul unei teze de doctorat precizeaza ca ar fi cateva mii de astfel de colonii in largul apelor Sfaxului, pana la Kerkennah.

Am ajuns cu bine in insule, am debarcat si ne-am vazut de drum.

Noi veniseram sa exploram noi teritorii si aveam drept indreptar de calatorie doar o harta. Am parcurs cu masina cei 35 de km. de drum asfaltat care leaga cele 6 insule ale arhipelagului, dintre care doua doar sunt locuite, Gharbi - numita si Mellita, dupa numele satului de origine berbera pe care-l adaposteste - si Chergui sau Marele Kerkennah.

Etimologia cuvantului Kerkennah ar veni, se pare, de la zeita Circe (in latineste se pronunta kirke). Homer povesteste ca Ulysse a intalnit-o in aceste locuri pe zeita Qerqeneh. Cand Ulysse si insotitorii lui ajung pe insula, 22 dintre ei se lasa ademeniti pana la palat de o voce divin-armonioasa. Magiciana ii intampina si le ofera o licoare preparata din malt, miere si lapte, dupa care, dintr-o singura miscare a baghetei fermecate, ii transforma in purcelusi. Ulysse, sfatuit de Hermès adauga in bautura sa o planta magica, facandu-se, in felul acesta iubit de Circe, de la care obtine redobandirea formei umane a insotitorilor sai. Aceasta este legenda si nimic nu ne indreptateste sa nu-i dam crezare (fara s-o interpretam in cheie psihanalitica). Oricum, daca eroul mitologic a ales sa acosteze in acest arhipelag, nu a facut-o la intamplare, stia el ce stia si facea parte din categoria lui "homo viator " sau "homo peregrinus ", deci nu-si arunca el ancora (chiar) oriunde, dupa cum nici zeitele nu-si faceau palat unde-o fi fost...

Intre timp de apropiase intempestiv ora pranzului si ne propuseseram sa nu plecam din insule inainte de a manca o portie de peste, ca doar indeletnicirea de capatai a locuitorilor de aici pescuitul este, inca de la varste fragede, cum o sa vedeti surprins si-n fotografie un pusti intorcandu-se de la pescuit.

Ca sa gasim un restaurant am abordat un localnic, care nu numai ca ne-a spus cum ajungem, dar s-a oferit sa ne (con) duca el, motocicleta inainte, noi dupa ea. Amabilitatea aceasta a lor nu e una de parada, insularii sunt cu atat mai serviabili cu cat turismul ar reprezenta pentru ei o (noua) sursa de venit, altele in afara pescuitului neavand.

La restaurant, terasa era rezervata in intregime pentru o petrecere scolara, din cate ne-a spus ospatarul, asa incat ne-am adapostit la umbra unui parasolar, in curte si am asteptat cuminti sa se prajeasca pestele la gratar. O remarca la capitolul "BILE ALBE" pentru ei. De indata ce au inteles ca suntem straini, organizatorii party-ului au schimbat muzica lor arabeasca, punand muzica europeana, fara sa banuiasca, imi imaginez, ca noi am fi preferat-o pe-a lor, pentru specificul locului si pentru tonalitatile ei tanguitoare.

Mancarea ne-a sosit destul de tarziu, nu prea aveau conditii de (pre) gatit mancarea. Noi ne simteam impacati cu lumea si cu Allah, doar eram pe teritoriul lor, aveam un sentiment de inceput (sau de sfarsit) de lume, totul era foarte calm, foarte linistit, timpul chiar nu mai avea nicio valoare, parca statuse in loc...

Ospatarul era foarte volubil, ne-a oferit o sumedenie de informatii, ne-a spus ca ar fi frumos sa revenim la festivalul caracatitei, in toamna, cel al sirenei tocmai se incheiase, ne-a recomandat sa vizitam muzeul patrimoniului insular si ne- a furnizat 'pontul " cel mai important: hotelurile unde putem sa ne facem rezervari ulterioare: Résidence Club Kerkennah, le Grand Hotel si hotelul Cercina.

Ne-am despartit de arhipelag nostalgici, deja, dar cu hotararea nedezmintita de a reveni, candva si nu doar pentru o zi.

La intoarcere, bacul era nu doar plin ochi, dar si mai mare decat cel cu care veniseram, se intorceau sfaxienii de la picnic, a fost multa animatie pe vas.

Am omis sa spun ca in insule se construieste masiv, vilele sunt (aproape) ca la noi, numeric vorbind, se pare ca-si fac vile de vacanta cei de pe continent, cei ai locului fiind foarte saraci, traind doar din pescuit. Din cate-am vazut in presa lor locala (cotidianul 'La presse") pretul unei vile in insula este in jur de 60000 de mii de euro numai. Daca tours-operatorii ar face oferte de vacanta in arhipelag alta ar fi situatia, dar poate ca, deocamdata, lucrurile e bine sa fie lasate asa cum le-a lasat Dumnezeul lor. (Inchallah! )

"Si-am incalecat pe-o sa /

Si v-am spus poveste-asa "

S-auzim numai de bine! (ca sa-l citez pe Neculai Constantin Munteanu)

Ileana45


[fb]
---
Trimis de ileana45 in 07.07.10 00:53:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4673 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileana45); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 portul Sfax
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[07.07.10 09:21:35]
»

Este o destinatie putin atinsa in paginile acestui site, ma bucur ca o promovezi, mie personal mi-ai trezit interesul, felicitari!

biancuta
[07.07.10 10:46:13]
»

Placuta si cu foarte multe informatii prezentarea ta! Bravo si puncte din partea mea!

ileana45AUTOR REVIEW
[07.07.10 10:50:00]
»

Iti multumesc pentru aprecieri, pepsi70, ce n-am vazut cu ochii proprii, dar am citit pe un site frantuzesc, este ca, cine se incumeta sa aleaga aceasta destinatie de vacanta se poate bucura de compania delfinilor la nici (macar) 100 m. de la mal. La aceasta distanta apa este foarte calda, limpede nu mai vorbesc, adanca de doar un metru, asa incat, chiar daca nu stii sa inoti, nu-i niciun pericol. Tot acolo am citit ca, daca ai norocul sa fie o nunta in satul respectiv (sunt 13 satucuri in tot arhipelagul, in total), vrei - nu vrei, esti invitat la nunta, este o onoare pentru ei sa aiba invitati straini la petrecerea lor. Nu e obligatoriu sa daruiesti ceva, nu pentru asta te invita, dar, daca vrei neaparat sa le faci o bucurie suplimentara, 15 DNT (35 roni, aproximativ) sunt cu asupra de masura (despre "dar" m-am informat direct la sursa, de la niste romani stabiliti de 10 ani in Tunisia, care au participat la multe astfel de nunti). Pentru cineva preocupat de identitatile culturale, oportunitate ca aceasta este un regal, pare-se!

Cu simpatie,

ILEANA 45

iuliagh
[07.07.10 10:59:49]
»

M-am delectat si eu cu descrierea ta superba! Nici noua nu prea ne plac zonele "afectate de turismul de masa " , la inceput de iunie am vizitat peninsula Cap Bon si am mers prin locuri in care nu prea merg f.multi turisti si a fost minunat sa gustam din culoarea locala !

ancamariagadea*
[07.07.10 14:07:38]
»

Felicitari, draga Ileana, pentru felul inedit de a povesti si pentru descrierea unui loc mai putin umblat!

Iti acord cu drag 400 pma.

ileana45AUTOR REVIEW
[07.07.10 20:02:05]
»

Va multumesc tuturor si va promit ca va voi lua partasi si la alte experiente turistice pe care le voi descrie in curand. Sunt aidoma unei clepsidre care, o data plina, trebuie sa disipeze preplinul ei (sufletesc) si, daca lucrul acesta va reconforteaza, cu-atat mai bine pentru toata lumea.

Imi voi face timp sa va citesc si eu contributiile, deja am citit cateva (doar) si am constatat ca am afinitati elective cu Anca Maria Gadea, desi (ori poate tocmai pentru ca) este mult mai tanara ca mine, dar ce avem noi doua in comun este sinceritatea nuda, candoarea, inocenta pe care, daca le-ai avut din copilarie, le vei avea toata viata.

Va pretuiesc pe toti si va sfatuiesc sa purcedeti la scris, stiti voi cum spune latinul "Verba volant, scripta manent ". (vorbele zboara, scrisul ramane)

S-aveti o vara frumoasa!

Ileana45

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, ileana45

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060368061065674 sec
    ecranul dvs: 1 x 1