ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

Cheile Corcoaia, Herculane

TIPĂREȘTE

Aflati intr-un sejur la Herculane, intr-una din zile am dorit sa ajungem la Lacul de acumulare Valea lui Iovan, aflat pe raul Cerna. Am pornit cu masina, spre Cerna-sat, din statiunea Herculane, in amonte.

Drumul era foarte prost, un fel de drum forestier, plin de gropi, pietre si portiuni in care ne gandeam sa renuntam si sa ne intoarcem. Am reusit sa parcurgem circa 40 km si am ajuns intr-un fel de poiana. Era foarte cald, ne-am oprit si am hotarat sa ne intoarcem, nu inainte de a studia putin locul in care ajunsesem.

Am descoperit o tablita pe jumatate ruginita pe care scria "Cheile Corcoaia". Am urcat un fel de scari si am ajuns intr-un peisaj de vis.

Aceste chei reprezinta un monument natural construit de raul Cerna. Lungimea acestor chei este cam de 200-300 metri, dar o portiune foarte mica este amenajata cu o balustrada metalica. Acolo ne-au uimit peretii verticali, un fel de tub circular sapat in stanca.

Am admirat privelistea, din pacate nu am putut inainta decat circa 100-150 metri, drumul fiind abrupt iar noi nefiind pregatiti pentru asa o expeditie.

Ne-am intors la Herculane tristi ca nu am putut sa ajungem la Lacul de acumulare Cerna (sau Valea lui Iovan), datorita calitatii drumului, dar fericiti ca - intamplator - am reusit sa vedem un loc atat de minunat cum este Cheile Corcoala.


[fb]
---
Trimis de ascent in 05.07.10 21:12:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5091 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Inaintam, spre capatul balustradei metalice si admiram privelistea ce ni se ofera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6100 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[06.07.10 09:05:40]
»

mutat la sectiunea in care pastram revire-urile "de calatorie" legate de Herculane si imprejurimi. sters noua sectiune creata

ascentAUTOR REVIEW
[06.07.10 12:36:28]
»

@webmaster77

"Week-end la Herculane" reprezinta un titlu anost, vor citi doar cei din imprejurimi, care pot sa mearga intr-un week-end acolo. In acelasi timp, sunt convinsa ca acestia cunosc deja zona si Cheile Corcoaia. Prin sectiunea pe care am incercat sa o creez am dorit sa atrag atentia asupra unui loc mai putin cunoscut si vizitat. Noi nu am fost acolo intr-un week-end - am stat mai multe zile la Hotel Sara's Sons din Herculane (despre care am postat si un review) si de acolo am dorit sa vedem cate ceva din imprejurimi.

Cheile Corcoaia sunt un loc minunat, ofera o priveliste spectaculoasa si este pacat ca nu se face nimic pentru a fi promovata locatia respectiva. Dupa cum v-am spus, drumul este foarte prost, mare parte din el neasfaltat.

webmaster77
[06.07.10 12:47:18]
»

ok, am modificat putin denumirea sectiunii, acum este "Herculane si imprejurimi" pentru a fi mai cuprinzatoare si a putea gazdui mai multe revews-uri despre zona.

magdalena
[06.07.10 14:56:01]
»

Foarte frumoasa zona! Chiar nu stiam de ea!

abbilbal*
[08.07.10 11:37:12]
»

Am acordat un vot maximum pentru fotografiile prezentate.

Să ai parte de zile faine pentru a face noi excursii.

ascentAUTOR REVIEW
[08.07.10 12:27:20]
»

Multumesc pentru vot. Cat despre fotografii, atat de frumoasa a fost zona aceea, incat mi se parea nedrept sa nu arat tuturor aceste imagini. Am postat un review despre hotelul Sara's Sons din Herculane, acolo unde am fost cazati, am atasat acolo si cateva poze de la Cheile Corcoaia, dar mi se pareau putine pentru cat de frumoase sunt acele locuri.

abbilbal*
[08.07.10 15:56:52]
»

La drept vorbind Cheile meritau să aibă prezentarea lor, chiar dacă recviemul este mai sărac în prezentare. Imaginile spun mai mult decât cuvintele.

ascentAUTOR REVIEW
[08.07.10 21:55:19]
»

"Hercules, în drumul său spre Caucaz, în căutarea lânei de aur, împreuna cu argonauţii săi ar fi trecut prin zonă urcând pe Dunăre în sus. Pe vremea aceea Dunărea avea un alt curs faţă de cel de astăzi, prin Iugoslavia, curgând în Adriatica. , Hercules şi argonauţii săi ar fi ajuns la cataracta de pe Dunăre - Cazanele Dunării. Aici s-ar fi oprit pentru a încerca trecerea corăbiei deasupra cataractei.

Până la găsirea unei modalităţi de a trece corabia deasupra cataractei, Hercules ar fi plecat pe Cerna în sus şi ar fi ajuns la Herculane unde s-a întâlnit cu Corcoaia, o batrână care locuia în zona Platoului Coroninii. Aceasta, väzându-l vlăguit, i-ar fi spus sa intre in apa unui izvor ce se afla in vale sa se mai inzdraveneasca, apoi a mai spus ca si cei doi fii ai sai intrau in apa izvoarelor dupa ce terminau munca cimpului, iar dupa baia in apa calda erau mai vigurosi si ca localnicii cind erau bolnavi sau aveau animale bolnave, ranite sau muscate de serpi veninosi faceau baie in aceste izvoare, iar dupa ce ieseau afara si ei si animalele se vindecau complet...

Batrina i-a povestit lui Hercules despre un balaur care venea si se scalda aici in vale, iar cind isi lua zborul de pe pamint scuturindu-si aripile stropi de apa cadeau de sus din cer ca o perdea de ploaie formind o cascada in munte numita Cascada Vinturatoarea.

Tot aici i-a aparut si tatal sau Zeus in cale spunindu-i sa nu uite niciodata ca pericolul cel mai mare vine de sus din cer de la mama sa vitrega Hera, stiut fiind ca aceasta nu-l avea la inima datorita faptului ca Zeus avusese o legatura amoroasa cu o paminteaca din care se nascuse Hercules... In locul in care a aparut Zeus a ramas o stinca enorma sub forma unui deget urias care are aratatorul indreptat in sus spre cer numindu-se Degetul lui Hercules...

Stinca se observa foarte bine dupa masa cind soarele bate puternic in ea din Strada Zavoiului. Reluându-şi drumul, Hercules ajunse intr-un loc salbatic numit Piatra Puscata.

Tot acolo s-a întâlnit cu un localnic, acesta aflind ca este Hercules i-a cerut ajutorul pentru a omorî un balaur care îsi avea vizuina lângă Izvoarele Cernei si care le producea mari necazuri. Hercules i-a ascultat rugămintea şi a pornit în căutarea balaurului dar inainte de a parasi locul, Hercules, ca sa nu uite pe unde a venit, a facut un semn cu coada maciucii in peretele de stinca. Hercules ajunse în sat care era fortificat şi bine apărat.

Din discuţia avută cu căpetenia satului, aceasta i-a povestit de necazul lor şi anume că de fiecare dată când ieşeau din sat şi se duceau la munca câmpului balaurul venea şi îi omora, distrugându-le şi recoltele. Pentru ca să nu mai aibă probleme cu balaurul ei trebuiau să dea în mod regulat câte o copilă din sat pe care o legau de un stâlp, care se afla chiar pe buza unei prăpastii. Balaurul venea şi o lua, astfel sătenii aveau linişte un timp.

Era un adevarat ritual pentru ca oamenii nu stiau ce sa faca sa se bucure pentru ca scapau de necaz o vreme sau sa plinga dupa copila data de nevoie balaurului. Hercules se hotărăşte să omoare balaurul şi organizează o pânda folosind drept momeala o fata din sat. În momentul când balaurul veni sa ia fata de pe stâlp, Hercules îi apăru în cale şi îi dădu o lovitură puternică cu măciuca, dar aceasta sare din solzii balaurului în munte, retezând jumătate din vârful acestuia. De aici vine numele de Muntele Retezat.

Apoi balaurul naucit de lovitura o lua pe Cerna in jos si intra in Cheile Corcoaia, locul fiind strimt, balaurul ramase blocat dar Hercules ocoli muntele iesindu-i in cale. Se spune ca acolo in chei in locul ala strimt Hercules se propti atit de tare sa dea lovitura de gratie incit piciorul i-a intrat in stinca, urma acestuia o vedem si astazi.

Balaurul de durere si aproape pe moarte, se zvircoli asa de tare incit reusi sa iasa din strimtoare si intra in locul unde isi avea vizuina. In locul lui au ramas urmele luptei, muntele despicat in doua, scobiturile rotunde din peretii de stinca si despicatura verticala prin care abia se intrevede un colt de cer undeva sus de tot, e lasata de maciuca. Hercules il urmari si ii aplica ultima lovitura omorindu-l, singele tisnindu-i cu putere, formind izvoarele - Izbucul Cernei iar ultima suflare iesindu-i intr-un virf de munte, in locul stiut astazi de Grota cu Aburi si in avenele si pesterile din jur.

Legenda mai spune in continuare ca in timpul luptei cu balaurul, fata care fusese folosita ca momeala, speriata, a trecut riul Cerna in Cheile Tasnei ascuzindu-se intr-o grota, dar din cauza luptei dintre balaur si Hercules si a zguduiturilor pamintului, intrarea in grota a fost astupata de stincile masive pravalite de pe versanti. Hercules i-a auzit tipetele disperate si s-a apucat sa elibereze intrarea grotei, insa un bloc enorm de piatra era chiar pe intare. Hercules a incercat cu forta lui recunoscuta sa-l dea la o parte dar nu a reusit. Atunci lua maciuca si-l sparse in doua, dar si o parte din grota, apoi lua bucatile de stinca si le arunca atit de departe ca una dintre ele ajunse in mijlocul riului Cerna in locul numit La Bobot. Apa a fost oprita de stinca, trecand peste ea si formand casacada Bobot din Valea Cernei.

Locul in care a fost grota si spartura de maciuca este stiut de oameni de Gaura Fetei si se poate vedea din poteca care trece pe deasupra.

Dupa lupta cu balaurul, Hercules, trecand pe langa izvoarele de apa miraculoasa in drumul lui spre Dunare unde il asteptau argonautii, isi aduse aminte de vorbele batrinei Corcoaia. Se hotari sa intre în unul din izvoarele termale, apoi ieşind de acolo şi-a dat seama că într-adevăr batrâna a avut dreptate, forţele i-au revenit ca prin minune iar rănile din lupta cu balaurul i s-au vindecat pe loc

(autor legenda Barbu Gheorghe)

Sint locuri frumoase si in Romania care oricind pot concura cu alte destinatii din lume numai ca mai trebuiesc si cautate.

Pentru informatii:

www. carpati-valea-cernei. com"

abbilbal*
[08.07.10 22:05:33]
»

Da! Frumoasă legendă.

Nu o dată am spus şi eu că în România avem locuri foarte frumoase, demne de a fi vizitate. Dar nu este suficient doar a căuta acele locuri. Mai este necesar ca diriguitorii turismului să le facă şi cunoscute, dar în acele locuri să mai fie şi nişte posibilităţi minime de cazare. Un turist nu şine neapărat să aibe cazare în vile luxoase. Dar doreşte să nu rămână peste noapte sub cerul liber. Ori cabanele primitoare au cam dipărut. Şi ce bine ne simţeam cândva la cabane, unde aveam ce mânca şi "priciuri" unde să ne culcăm.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ascentAUTOR REVIEW
[08.07.10 22:11:39]
»

Observatii corecte! Multumesc pentru aprecieri!

ascentAUTOR REVIEW
[14.07.10 12:34:27]
»

@abbilbal - fac totusi o precizare necesara, din punctul meu de vedere - eu am scris un review si nu un recviem ...

abbilbal*
[14.07.10 15:03:42]
»

@ascent, este corectă precizarea ta. Când gândul fuge în mai multe părţi deodată, mai ies şi "perle" scrise pe unde nu trebuie.

Sincer îţi mulţumesc pentru precizarea făcută în vederea corectării zmintelii, căci literele scrise aiurea nu se mai iau în discuţie.

Să ai parte de drumeţii frumoase.

krondia*
[15.07.10 22:17:52]
»

Foarte frumoase locuri, nu ştiam de aceste chei. Mă bucur că le-aţi scos la lumină. Păcat că a căzut în uitare această zonă. Fotografiile sunt splendide, nu am mai văzut demult ceva la fel de spectaculos. Felicitări cu superbonus!

ascentAUTOR REVIEW
[15.07.10 22:46:54]
»

@krondia - multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar, peisajul este incredibil de frumos si nu am putut rezista sa nu arat tuturor pozele facute acolo. Multumesc pentru vot !

irinuca*
[22.07.10 14:28:15]
»

Pozele sunt extraordinare!La fel si reviewul si ecoul cu legenda.Voturi pentru amandoua.Imi pare rau ca nu am citit impresiile inainte de excursia noastra.

ascentAUTOR REVIEW
[22.07.10 14:40:04]
»

Multumesc pentru aprecieri si pentru vot. Locul acela m-a impresionat mult, iar atunci cand am citit ceea ce ai scris despre Valea Cernei aproape ca imi doream sa spuna cineva ca drumul acela este mai bun, dar din pacate am inteles ca a ramas la fel. Imi pare bine ca totusi a mai ajuns cineva acolo si le-a putut admira frumusetea.

ascentAUTOR REVIEW
[07.07.16 21:49:19]
»

@webmaster - Am vazut ca s-a creat o rubrica speciala pentru Cheile Corcoaia. Stiu ca povestirea mea este mai veche, dar nu ar putea fi mutata acolo?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, ascent, irinuca*, krondia*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089459896087646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1