mobile WEB  #  ZABLJAK [MUNTENEGRU]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Descoperă Zabljak și Parcul Național Durmitor

Crno Jezero sau „Ochii din Durmitor”

a fost acolo: krisstinna
 • DIN: Bucuresti
 • în JUL-2019
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  Zabljak, o frumusețe rurală, o stațiune aerisită, cu locuri de cazare pentru toate portofelele/cardurile.

  Pentru a putea beneficia de relaxare în Parcul Național Durmitor, o cazare în Zabljak este soluția ideală.

  Cum noi nu suntem „munțomani” (expresia nu-mi aparține dar e tare haioasă) dar pofta de peisaje verzi și răcoroase exista, am ales să poposim un pic în acest muzeu natural.

  Obiectivul meu a fost Lacul Negru, Crno Jezero, la 3 km distanță de centrul satului Zabljak. Acum să nu vă imaginați că sunt vreo cățărătoare pe vârfuri semețe sau vreo înotătoare prin lacuri glaciare. Îmi place să admir natura și să mă plimb un pic, la atât se reduce „muntele” pentru mine. Deci, pentru cei ca mine și nu numai, o să povestesc ce se poate face la acești „ochi”.

  Cel mai mare dintre cele 18 lacuri glaciare, Crno Jezero nu mi-a înșelat așteptările.

  Am urmat indicatoarele puse cam peste tot în Zabljak și am ajuns în câteva minute cu mașina la aglomerația auto care mărginea șoseaua, am înaintat atât cât am putut, să fim cât mai aproape de bariera care bloca trecerea mașinilor, să nu cumva să mergem prea mult pe jos =)). Ne-am „pitit” după un autocar și-am pășit către casa de bilete, un bilet costa 3 euro/persoană, de parcare n-a pomenit nimeni, probabil au crezut că suntem turiști din autocar :D

  Cărarea șerpuită care acoperă pământul din parc este asfaltată, pista pentru bicle mărginea iarba, estimez eu că am parcurs circa 1 km prin inima pădurii.

  La marginea asfaltului sunt băncuțe confecționate din copaci, din loc în loc sunt coșuri de gunoi, natura e respectată în Durmitor.

  Printre brazi zăresc poienițele pline cu flori, margaretele, iubitele mele, îmi zâmbeau cu toate petalele, eram tare încântată. O cișmea pietruită era solicitată de către turiștii însetați, apa ei era potabilă. Un loc de joacă pentru copilași este amenajat într-o poieniță, eu am poreclit-o Dumbrava Minunată.

  Pentru turiștii jucăuși, Crno Jezero ascunde printre brazii uriași un parc de aventură, am văzut pe sforile alea și pitici dar și adulți. Din loc în loc, din drumeagul principal se desprind poteci însemnate, pentru diverse trasee prin pădurea bătrână.

  Stâlpii de iluminat sunt prezenți pe toată lungimea asfaltată, la capătul acesteia, în stânga sunt toaletele gratuite, în dreapta sunt panouri informative. Nu lipsesc nici de aici restaurantele cu terasă, locul este complet, nu muriți nici de foame, nici de sete.

  Ei da, în final, pe fundalul picturii mute îmi apare mărețul Lac Negru care nu e negru deloc, imaginea mi-a tăiat răsuflarea. „Minunăție de minune”, văd o apă verde, cu margini pietruite, line, deloc abrupte, rotunde aș putea spune. Apa e păzită de vârfuri albe, muntoase, asemănătoare cu iubitul meu Biokovo - vezi impresii

  La marginea stâncilor, brazii se oglindesc în lacul rotund, umbra lor este neagră, de-aici și denumirea de Lac Negru. Bine, cât am stat acolo culorile se jucau cu ochii noștri, diferite nuanțe de verde ni se perindau prin față, soarele era vinovat, se juca de-a v-ați ascunselea cu norii, ba mai mult, s-a și supărat și la un moment dat n-a mai apărut, cerul începuse să verse picături mărunte, o torențială caldă, ușoară, de vară, s-a abătut asupra Durmitorului.

  De jur împrejurul apei este o potecă, dar sunt și cărări ce se pierd prin pădure, numai bune pentru a parcurge diferite trasee. Citisem că poteca din jurul lacului are vreo 4 km, n-am verificat informația dar e posibil să fie adevărată, zona e destul de întinsă.

  Lacul Negru are forma cifrei opt, este compus din doua lacuri, cel văzut de mine e Lacul Mare, n-am ajuns până la Lacul Mic. De aici și expresia „ochii din Durmitor”, imaginea celor două lacuri văzute de sus seamănă cu doi ochi.

  Muzeul Crno Jezero îți oferă sentimente nedefinite, măreția naturii te-ndeamnă să-i mulțumești din nou Domnului pentru că poți beneficia de frumusețe, de aer și culoare.

  Intrarea în apă e lină, se adâncește destul de repede, sunt necesari șoșonii de apă, am văzut în apă pietre coțuroase. Erau câțiva turiști de vârste diferite care se scâldau în apa lui Crno. Am băgat și eu mâna în apă, era caldă la mal. Concluzia este că se poate face baie și plajă în/la Crno Jezero.

  Băncuțele sunt numeroase, ele privesc tăcute lacul, munții și pădurea, ne puteam odihni ore întregi acolo, nu cred că m-aș fi plictisit. Am urcat un pic pe poteca din stânga în timp ce domnul soț se odihea privind lacul, am găsit un foisor foarte frumos, cocoțat un pic printre brazi, umbrele oglindite în apă erau mișcătoare, v-am spus că soarele era jucăuș.

  Se pot închiria și caiace sau se pot face plimbări cu bărcuța, am văzut câteva pontoane construite pentru astfel de plecări alunecoase și ude.

  Am poposit la o limonadă/cafea pe frumoasa terasă, prețurile normale, personalul amabil și vorbitor de engleză, toaletele erau foarte curate.

  Întreaga zonă seamănă foarte mult cu Lacul Sf Ana, mă refer la frumusetea locului, nu la apă, Ana fiind un lac vulcanic, nu glaciar cum e Crno.

  N-am făcut un târg cu timpul dar am îndepărtat pătura de mister care învelea Crno Jezero, am îmbrățișat cu ochii margaretele fermecate, băncuțele bătute de vreme și vremuri, verdele bătrân al brazilor, apa „Ochilor Durmitorului” și-am ascultat liniștea profundă care mi-a buimăcit emoțiile.

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de krisstinna in [10.09.2019 / 21:42:41]

  [validat & publicat in 10.09.19 / 22:39:18]

 • VIZUALIZĂRI: 277
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 67 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    48600 PMA (din 55 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "krisstinna"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 • 2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  gettyy » mesaj pers
  [11.09.19 - 06:11:16]

     @krisstinna:

     O zonă într-adevăr superbă!

     O alegere cum nu se putea mai inspirată!

     Pozele sunt demențiale!!!

     Felicitări pentru tot!  :*

     P. S. Mi-a plăcut P. 16 mult. Comentariul însă... nuuuuuu!!! 


  krisstinna » mesaj pers
  [11.09.19 - 09:38:09]

     @gettyy::*

     Așa îmi zice soțul “babo” Ca replică, îi spun “moșule”

     Oricum, am sărit de 50, deci suntem tineri :)

     Da, foarte frumos locul, tot parcul Durmitor este superb, partea bună e ca se poate vizita de oricine, indiferent de vârsta și condiție fizică.

     Mi-ar fi plăcut sa închiriem biciclete și sa ne plimbam, ăsta era planul inițial, dar timpul se stricase, ploaia își făcea de cap și am renunțat, am plecat spre Serbia după ce ne-am răsfățat cu Tara :)

     Mulțumesc frumos!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]

  2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 17.09.19 -- 00:30:51

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte particulare pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0699689388275 sec