mobile WEB  #  BERNA [ELVEȚIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Descoperă Berna și imprejurimile
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Pe Gerechtigkeitsgasse și nu numai, în Berna

a fost acolo: Mitica49
 • DIN: Brăila
 • în OCT-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  Ultimul mare oraș al Elveției, vizitat în excursia noastră din octombrie trecut, a fost Berna, capitală, de facto, a Confederației Helvetice, din 1848, dar și a cantonului cu același nume. Oraș în care ursul, animalul său heraldic, simbolul cetății, îl întâlnești la tot pasul în diverse reprezentări: în primul rând animal viu, adevărat, în micuța grădină zoologică Bärengraben, unde se lăfăie (e un mod cinic de-a zice) câțiva ursuleți (eu am numărat 4), apoi sculpturi pe fântâni sau sub formă de decorațiuni pe fațadele clădirilor și, nu în ultimul rând, sub diverse forme de dulciuri: ciocolată, turtă dulce.

  Privit “din avion”, orașul are aspectul unei peninsule fiind încojurat pe trei laturi de apele liniștitului Aare.

  Orașul vechi

  Locul unde s-a parcat se află în apropierea “bârlogului urșilor”. Bärengraben este amplasat pe malul râului Aare, în vecinătatea Nydeggbrücke, pod pe care-l traversăm pentru a ajunge în zona centrală a orașului. Parcul urșilor este marcat cu o sculptură în lemn, reprezentând, bineînțeles, un urs, situată la o înălțime suficient de mare pentru a fi remarcat din depărtare și, prin urmare, pentru a indica locul unde se află aceste simpatice animale. Facem câteva fotografii cu ursuleții, nu prea reușite având în vedere distanța mare la care se aflau.

  Trecem peste râul Aare, străbătând Nydeggbrücke și ajungem pe principala stradă, atât pietonală cât și pentru mijloacele auto, având un nume tare încurcat, pe care nici ghidul nostru nu-l putea zice ca lumea și pe care nu l-aș fi reținut dacă nu făceam o fotografie tăbliței cu denumirea ei: Gerechtigkeitsgasse (greu de scris și mai greu de pronunțat, curată scrânteală de limbă :D). Pe această arteră pietruită pe care, așa cum ziceam, circulă de-a valma (adică împreună) și pietoni, majoritatea turiști, dar și troleibuze sau autoturisme, se află unele dintre cele mai importante atracții turistice ale Bernei. O dovadă clară de civilizație oferită de bernezi este și aceea că toate mijloacele auto circulă, în această zonă, cu viteză redusă, șoferii acordând atenție deosebită pietonilor, fiind răbdători inclusiv cu cei opriți pentru a face fotografii. Situație de neimaginat pe ale noastre plaiuri.

  Gerechtigkeitsgasse (Aleea Justiției) este o arteră pietruită, ca foarte multe alte străzi, ce are pe mijlocul ei un canal prin care curge apă, curată, limpede, aproape bună de băut. Pe traseul canalului sunt amplasate mai multe fântâni din piatră, care pe vremuri constituiau sursa de apă potabilă a orașului. Strada se continuă spre Turnul cu ceas cu Kramgasse sau Aleea Băcanilor.

  De o parte și de alta a străzilor sunt clădiri, având 3 – 4 caturi, ce au la parter spații comerciale (de aici și numele ei: Kramgasse), cu mărfuri din cele mai diverse, de la mâncare la lucruri scumpe. Trotuarele din fața acestor magazine sunt acoperite datorită arcadelor generoase ale clădirilor. Pe aici circulă destul de puțină lume, în special oameni interesați de cumpărături (în special localnici, dar și excursioniști) sau de admirat marfa expusă (mai mult vizitatorii), grosul turiștilor umblând pe carosabil, pe axul acestuia (deasupra canalului), zonă pe care trebuia să circulăm cu atenție, deoarece, din loc în loc, canalul era descoperit, pe aici necirculând mijloacele auto, dar și pentru că din această zonă aveai o vedere bună asupra ambelor părți ale străzii.

  Fațadele imobilelor, cam monotone prin asemănarea dintre ele, nu sunt viu colorate, au mai degrabă culori uni, terne, dar bine întreținute, înveselite din loc în loc de mici sculpturi, care prezintă breslele tradiționale ale meșteșugarilor din Berna: bresla țesătorilor – statuia unui maur cu o suliță în mână; maimuța – bresla pietrarilor; personajul cu un topor în mână – bresla tâmplarilor. O altă notă de bună dispoziție o dau numeroasele jardiniere, de la ferestrele locuințelor, pline cu flori, roșii în special, flori ce le găsim și la fântâni.

  Remarcăm, printre clădiri, Einstein Haus, imobil în care a locuit o perioadă de vreme fizicianul Albert Einstein. Aici a fost amenajat un muzeu.

  Fântânile orașului

  Toate fântânile sunt decorate cu statui, viu colorate, opere de artă reprezentând personaje din istoria burgului.

  Prima dintre ele, aflată chiar la începutul Gerechtigkeitsgasse, intitulată statuia justiției (gerechtigkeitsbrunnen), ne-o arată pe zeița justiției, legată la ochi, având spada în mâna dreaptă și cu balanța dreptății în mâna stângă, iar la picioare doi urși ce țin, unul crucea, celălalt o spadă.

  O alta ni-l arată pe întemeietorul orașului ducele Berchtold Herzog von Zeringen reprezentat ca un urs în echipament de luptă: armură, coif, spadă, scut și stindard de luptă, având un ursuleț mai mic la picioare, toate acestea probabil în amintirea ursului (bär pe nemțește – de unde și numele orașului) doborât de el pe aceste meleaguri. Pe o plăcuță plasată pe capitelul coloanei ce susține statuia apare numele ducelui-vânător Berchtold Herzog von Zeringen.

  O a treia fântână poartă statuia lui Samson păzit de un leu aurit (Samsonbrunner), iar ultima dintre ele, realizată sub forma unui obelisc, nu este purtătoarea nici unei statui. Este făcută din marmură, poartă în vârf o cupă și pe laturile obeliscului sunt diverse decorațiuni.

  Zytglogge

  Și iată că încet-încet ajungem la capătul Kramgasse, loc unde ne așteaptă un alt important simbol al Bernei: Turnul cu ceas (Zytglogge) . Construcția a servit în vremurile demult apuse drept turn și zid de apărare a cetății și închisoare. Aici este cea mai veche poartă din orașul Berna din secolul al XIII-lea. Zytglogge adună zilnic în preajma sa, la ore fixe, zeci, poate sute, de turiști ce doresc să vadă spectacolul oferit de figurinele din turn, care ies, cu câteva minute înainte de a se schimba ora, defilează prin fața noastră și, după ce-și fac numărul intră iarăși în căsuța lor, găzduiți fiind, cu generozitate, de vechiul turn. Deasupra figurinelor care mișcă vedem un bufon cu mâinile pe două clopote, sub el e Chronos cu clepsidra, având la dreapta și la stânga un cocoș și un urs.

  Alături se află ceasul astronomic cu un mecanism deosebit de complicat, dar de o precizie tipic elvețiană, adevărată bijuterie tehnică, care arată orele zilei, poziția Soarelui în zodiac, ziua săptămânii, data și luna, fazele lunii și ale soarelui.

  Un al doilea ceas, cu un diametru destul de mare ca să poată fi observat de departe, arată doar orele zilei. Este plasat deasupra ceasului astronomic, sub streașina acoperișului turnului.

  Berner Münster – Biserica Evanghelică din Berna

  După terminarea spectacolului din turn, părăsim zona și ne îndreptăm spre un alt obiectiv: Berner Münster, catedrala cu cel mai înalt turn din Elveția.

  Ajungem în Münsterplatz și Berner Münster ne apare, cam brusc în fața ochilor, dintre clădirile ce o înconjură. Prima impresie ne e dată de maiestuozitatea ansamblului. Apoi ne uităm uimiți la sculpturile decorative ce însoțesc turnurile, dar în special la portalul central al catedralei. Lucrătura acestuia este spectaculoasă, prin colecția de sculpturi reprezentând sfinți, pe Arhanghelul Mihai, justiția și Judecata de apoi în teologia creștină.

  Interiorul bisericii este auster, remarcându-se plafonul deosebit lucrat, vitraliile mari.

  În fața basilicii, în Münsterplatz, sunt amplasate mai multe sculpturi moderniste.

  În partea de sud a bisericii, între Catedrală și râul Aare, este Münsterplattform, un parc frumos de unde ai o priveliște bună asupra râului.

  Rathaus

  Periplul nostru continuă, apropiindu-se de final, pe străzile medievale ale bătrânului burg. Pașii (mai degrabă ghidul) ne duc în Piața Primăriei (Rathausplatz) , unde ne întâmpină o clădire veche de peste 600 ani, sediul primăriei orașului, dar și centrul politic al cantonului Berna, aici aflându-și sediul guvernul și parlamentul cantonal. La partea superioară a fațadei sunt plasate un număr de 34 de steme sub formă de scut, conținând semnele heraldice ale localităților cantonului Berna. O terasă amplasată la nivelul 1, la care duc două scări amplasate de o parte și de alta a ei, permite accesul în clădire.

  În dreapta clădirii primăriei este plasată o altă fântână din mijlocul căreia pleacă o coloană (înconjurată de flori) pe care este statuia unui cavaler medieval (se pare că tot a ducelui Berchtold Herzog von Zeringen), în armură de luptă, cu sabie, stindard, având lângă picioare omniprezentul urs.

  Scurta noastră plimbare prin Berna ia sfârșit. Mai erau și alte locuri de vizitat și obiective de văzut, însă timpul nu ne-a permis.

  Însă ceea ce am văzut ne-a arătat ce înseamnă o gestionare și o conservare responsabilă a patrimoniului construit, a monumentelor istorice.

  Drumuri bune și excursii frumoase!

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de Mitica49 in [01.06.2019 / 17:04:20]

  [validat & publicat in 01.06.19 / 20:34:06]

 • VIZUALIZĂRI: 452
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 46 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    37700 PMA (din 29 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Mitica49"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 • 5 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmasterX » mesaj pers
  [01.06.19 - 19:37:44]

      Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Berna și imprejurimile, BERNA" (deja existentă pe sait)

  [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]


  Zoazore » mesaj pers
  [01.06.19 - 20:48:38]

     @Mitica49: Start vot! Tare-mi plac orașele elvețiene! Curate, aerisite și... cu ceasuri!

     Dacă ei n-au ceasuri, cine să mai aibă?

     Frumos oraș frumoasă țară, frumoși și viziatorii!


  webmaster » mesaj pers
  [01.06.19 - 21:04:20]

     Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

      — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

      — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)


  webmaster » mesaj pers
  [01.06.19 - 22:12:09]

     Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.


  Mitica49 » mesaj pers
  [02.06.19 - 09:31:15]

     @Zoazore: Mulțumesc pentru vot! Încă mai suntem sub impresia celor văzute prin burgurile Helvetice.


  5 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 13.11.19 -- 03:40:32

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte particulare pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.073410987854 sec