mobile WEB  #  #EXCURSII și CĂLĂTORII [ITALIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Descoperă Sardinia

O peşteră de poveste: Grotte di Nettuno

a fost acolo: Michi
 • DIN: Bucuresti
 • în OCT-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  În acea dimineaţă am părăsit devreme hotelul pentru a prinde prima cursă a vaporaşului din portul Alghero către Grotele lui Neptun aflate în zona Capului Caccia din Parcul Regional Natural Porto Conte (vezi impresii). Costul unui bilet dus-întors a fost de 15 eu. Cele 15 mile marine (24 km) au fost străbătute în cca jumătate de oră, timp în care am admirat stâncile ieşite din mare şi grotele de la nivelul suprafeţei apei, un peisaj absolut superb.

  Ca să ajungi la Grotele lui Neptun poţi aborda calea maritimă - cum am făcut noi-sau să iei autobuzul din centrul oraşului Alghero (2.5 eu/ pers) până la staţia terminus Cappo Caccia. De aici trebuie să cobori 654 trepte pe Escala del Cabriole (în catalană scara cerbului). Scara a fost finalizată în 1959, este perfect amenajată dar la întoarcere, la urcuş, nu prea îţi mai pasă de cum arată, ci de cât mai e până sus.

  Grotele lui Neptun au coordonatele N40.33.53 şi E8.09.36.

  Taxa de intrare este de 13 eu. Vizitarea grotelor este permisă între lunile aprilie- octombrie iar accesul pe mare se face numai dacă timpul este favorabil. Există un proiect al unui tunel orizontal care ar lega baza stâncii Capo Caccia de grotă ceeace ar da posibilitatea vizitării ei în orice anotimp dar realizarea lui a fost amânată. Chiar şi în aceste condiţii, grotele lui Neptun sunt vizitate de cca 150000 turişti pe an. Numai în iulie-august 2016 s-a înregistrat un vârf de 88000 vizitatori.

  Peştera a fost descoperită întâmplător de un pescar în sec. XVIII dar fusese semnalată din Evul Mediu. Datorită mărimii, formaţiunilor carstice neobişnuite, a lacurilor interioare şi a zecilor de mii de stalactite şi stalagmite ea a urcat repede în topul celor mai frumoase peşteri din Europa şi prima din cele 300 ale Sardiniei. Lungimea peşterii este de 4 km dar sectorul care se vizitează depăşeşte cu puţin un kilometru. Deşi traseul este în pantă cu multe scări de urcat şi coborât sub nivelul mării, peştera este perfect iluminată, sunt cordoane de protecţie, aşa încât nu există risc de accidentare.

  Accesul în peşteră se face printr-un pasaj situat la cota +2m faţă de nivelul mării. Acest pasaj trece printr-o galerie de stalactite şi stalagmite deoparte şi de alta a traseului marcat. Se ajunge la o o plajă cu nisip alb, la un lac cu apă sărată Lamarmora, adânc de 10m, lung de 120m şi lat de 25m, apoi o cameră Reggia în care se află o coloană de 18m care desparte două arcuri spectaculoase. De aici se pătrunde în alte patru camere: salla del Rovine (cea a ruinelor) în amintirea distrugerilor din primii ani de vizitare a grotei, camera Smith cu numele unui căpitan englez care a cartografiat peştera în sec. XIX, camera Laces. Am admirat imensa orgă formată din multe tuburi de stalactite în camera cu acelaş nume.

  Vechimea peşterii a fost apreciată la 2 mil. ani. În ea s-au găsit scheletele fosilizate ale unor animale astăzi dispărute şi urme ale unui habitat neolitic. Peştera este compusă din mai multe galerii şi grote formate prin dizolvarea calcarului datorită eroziunii apei saline şi reprecipitării carbonatului de calciu (concreţionarea calciului) în diferite forme. Aşa au apărut domuri, coloane, perdele, tuburi şi miile-zecile de mii de stalactite şi stalagmite, forma definitivă fiind condiţionată de caracteristicile eco-sistemului în cele două miloane de ani de formare continuă. Cele mai impresionante sunt coloanele care susţin bolţile unor grote, domurile massive din Salla della Reggia, orgile-perdele din Salla dell´Organo şi ce să vă mai spun? totul, absolut totul este feeric, cum veţi vedea în poze.

  În porţiunea nevizitabilă cu o lungime de cca 3 km şi neamenajată pentru public au acces numai speologii care studiază lacul Semilunar, lacul Funghi şi galleria Metro. În zonă mai există şi Grotta Verde cu intrarea la nivelul mării şi peştera subacvatică Nereo. Aceasta din urmă este paradisul scufundătorilor însoţiţi numai de ghizi cunoscători ai locurilor dar şi al cercetătorilor pentru că acolo s-au descoperit picturi grafitti rupestre.

  Dacă ajungeţi în Sardinia- oriunde v-aţi afla - vizitaţi grotele lui Neptun!

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de Michi in [09.01.2019 / 18:34:26]

  [validat & publicat in 09.01.19 / 19:21:54]

 • VIZUALIZĂRI: 474
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 22 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    35100 PMA (din 39 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Michi"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 • 4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  Jimmy1 » mesaj pers
  [10.01.19 - 09:08:45]

     Mă pregătesc să fac o excursie în Sardinia, aşa că citesc cu nesaţ completele şi frumoasele dv. relatăril. Dar nu-mi vine să cred că nu este lift pentru întoarcerea din grotă. Mă bizui în credinţă pe faptul că aşa am văzut la Castellana Grotte, lângă Alberobello: coborâre pe sute de scări, urcare cu liftul. Probabil că nu a fost loc sau este mai adâncă, voi vedea la faţa locului şi nu voi intra dacă trebuie să urc atâtea trepte.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  crismis » mesaj pers
  [10.01.19 - 09:21:42]

     @Michi: Superbă peștera, am vizitat-o și noi acum 5-6 ani, când am stat în Alghero. Tot de pe calea mării, desigur (de fapt, despre existența celor j'de mii de scări am aflat abia mai apoi - din fericire). Una dintre cele mai frumoase peșteri pe care le-am văzut vreodată!


  DOINITA » mesaj pers
  [10.01.19 - 09:24:14]

     Am stat pe margini, dar am venit cu superbonusul!

     Sunteti un exemplu pentru toti cei care se codesc cand vine vorba de putina miscare. Nimic nu va sta in cale si va admir pentru forta de care dati dovada!

     Frumoase locuri ati vazut si de aceasta data si multumesc ca ne faceti partasi la asemenea calatorii!

     Votat din toata inima!

     Sa ne vedem cu bine la Herculane!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 900 PMA (din 3 voturi)]
  mprofeanu » mesaj pers
  [24.01.19 - 20:27:08]

     @Michi: Frumoasă peștera văzută tot în primăvara anului 2013, cu plecare pe mare din Alghero. Și acum îmi aduc aminte cum trăgeau de frânghii pentru a ancora vaporașul de puntea de unde apoi se mergea în peșteră... Se urcă puțin și apoi se coboară prin peșteră, drum lejer, asta îmi mai aduc aminte și bineînțeles Capul Caccia văzut de pe mare... Amintiri, noroc cu pozele din colecția personală, atunci nu prea scriam pe AFA...


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]

  4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 23.03.19 -- 17:29:37

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte particulare pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0744690895081 sec