mobile WEB  #  ATENA [GRECIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Descoperă Atena

3 zile prin Atena!

#M#0
a fost acolo: pacala_pm
 • DIN: Bucuresti
 • în OCT-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  După câţiva ani de concediu prin Grecia, a venit şi timpul de a vizita Atena. Perioada a fost 20-23.10. Eu cu soţia. Prin acest articol doresc să creionez unele activităţi ce pot fii făcute în Atena. Scriu strict în numele meu şi nu stau să dau explicaţii detaliate în privinţa obiectivelor. Sunt destule articole foarte bine scrise şi cu descrieri complete.

  Mi-am cumpărat bilete de avion de prin iunie, iar rezervare la hotel mi-am făcut inainte cu o săptămână de a pleca. Ca hotel am ales Athens Choice, un imobil plasat în spatele pieţei Omania, într-o zonă puţin dubioasă. Dacă ştiam ce infrastructură au, alegeam un hotel la marginea oraşului. Data viitoare aşa voi face. Am mers pe ideea să fiu în centru, aproape de obiective.

  După un zbor de o oră şi 20 de min. am aterizat pe aeroportul Eleftherios Venizelos aflat la o distanţă de 34 km. de centrul oraşului. Ca să ajung în oraş am cumpărat de la unul din chioşcurile de afară bilete pentru transportul în comun. Am plătit de persoană câte 22 de euro pentru un ticket magnetic, valabil 3 zile, pentru toate categoriile de transport din Atena, fără limită de călatorii pentru tramvai, metrou, tren şi autobuze. Singurul incovenient în privinţa ticketului e că ai doar o singură călătorie pentru distanţa aeroport-centru. Oricum la transportul în comun nu se înghesuie lumea să valideze ticketul şi nici controlori nu am văzut. De exemplu la metrou şi tren validezi biletul la intrare şi ieşire. Transportul în comun e foarte bine pus la punct, intuitiv, anunţurile scrise şi vocale sunt în limba greacă şi engleză. Noroc cu Olimpiada din 2004, altfel era jale. De exemplu în anii 90 maşinile circulau în funţie de numere. Cu soţ ori fără soţ. Din aeroport am luat autobuzul 96, cu destinaţie portul Pireu. Am ajuns în port, ne-am plimbat puţin pe acolo, am oprit la o casă de bilete pentru ferry de unde ne-am cumpărat bilete pentru ziua următoare intr-un voiaj de 3 insule într-o zi. Am plătit 98 euro de persoană, cu prânz inclus la bordul vasului şi transfer de la hotel-port şi inapoi cu autocarul. Multe informaţii utile le-am primit de la o fată ce vorbea româna.

  Din port am plecat către staţia de tren aflată în apropiere, am mersul cu trenul o staţie ca să ajungem la capătul liniei de tramvai din staţia Faliro, cu gândul de a merge cu el de-a lungul plajelor din Atena, şi să ne alegem apoi o plajă unde să stăm. Am mers cu el până la capăt aproximativ 30 de min, ne-am întors şi am coborât în staţia Edem, care ne-a plăcut. Aici era şi plaja cu acelaşi nume, unde ne-am şi aşezat. Locaţie cu toate utilităţile, duş, cabină de schimb şi tavernă. Am petrecut vre-o 4 ore aici, am făcut şi baie fiind motivat de cei de vârsta 3-ia. Îmi era teamă ca apa e rece. Tot respectul pentru ei, oameni foarte activi in privinţa mişcării. Oricum pentru 20 oct. apa a fost bună iar afară erau 25 de grade. Am avut noroc.

  După cura de ultraviolete a venit timpul să plecăm spre hotel. Am luat din staţie tramvaiul cu numărul 5 până la staţia Neos Kosmos, iar apoi metroul până la staţia Omonia. Am ajuns la hotel, ne-am cazat şi am plecat să mâncăm. Am terminat prima zi cu o plimbare prin jurul zonei, iar la masă am mers la un restaurant din apropiere la sugestia recepţionerul. Restaurant foarte bun, la parterul unui bloc, cu specific bucătăriei cretane. Am cerut ca turistul de rând din Grecia nişte tzatziki, dar pe un ton mirat ospătarul mi-a spus că nu servesc aşa ceva în locaţia lor. După masă, foarte bună am plecat la hotel, iar la terasa din faţa lui am mai stat la un pahar de bere şi apoi la somn.

  Ziua următoare ne-am trezit mai devreme ca să fim la ora 7 în faţa hotelului. Venea autocarul. A făcut un tur pe la diferite hoteluri de unde s-au mai îmbarcat alţi călători. Intr-o oră am ajuns în portul Marina, ne-am îmbarcat, iar la urcare ţi se fac poze ce costă 10 euro, 4 buc. într-o atmosferă de spui că pleci în Caraibe. Dacă vrei le cumperi. Ne-am ales locuri afară la ultimul nivel ca să avem parte de privelişte. Preţurile la bordul vasului foarte bune. Turul a constat în vizitarea a 3 insule. Hydra, Poros şi Aegina.

  Prima oprire a fost în Hydra cu timp de staţionare o oră şi 45 de min. Ideea e să nu stai după ceilalţi să coboare. Lumea e prea zen, abia se mişcă şi mai bine mergi cu 5 min. înainte de a oprii vasul să fii printre primii ce coboară. Prima insulă şi cea mai frumoasă din cele 3, în viziunea mea. Se vede lipsa maşinilor, într-un mod pozitiv, curăţenie şi aspect tradiţional nealterat. O mulţime de pisici, multe anunţuri ce te îndeamnă să le hrăneşti, şi binenţeles un grup de taxi local format majoritar din cai de talie mică şi doar 2 măgaruşi. Ca fapt divers am tot citit în mediul online că sunt numai măgari aici, dar se pare că unii nu ştiu diferenţa dintre ei. După o mică plimbare până la moara de vânt, curtea turnului cu ceas, poze, mai trebuia să mâncăm. Am mers pe străduţele din spatele portului şi am găsit un loc unde am mâncat un gyros foarte bun. Gustul acesta ultima oară l-am găsit în Chios acum 4 ani. Recomand din suflet dacă ajungeţi pe insulă. Sincer în viitor o să vin aici pentru cel puţin 3 zile.

  A expirat timpul pentru Hydra, ne-am îmbarcat şi am plecat spre Poros. Pe vas a venit timpul mesei de prânz. Meniul format din salată, paste, peşte, pulpe de pui şi cartofi la cuptor. Săţios, nimic de comentat. Pentru Poros am avut alocate 45 de min. pentru vizitat. În timpul ăsta scurt nu prea ai ce face. Decât să urci până la clopotniţa de pe vârful dealului din zona portului ca să admiri priveliştea, ori plimbare în zona portului să mănânci o îngheţată home made, după cum te îmbie vânzătorii. De pe apă, insula se pare că are potenţial turistic.

  Ultima vizită a fost insula Aegina. Renumită pentru mănăstirea sfântului Nectarie şi culturilor de fistic. Timp de staţionare o oră şi 50 de min. Pe vas am aflat de posibilitatea vizitării mănăstirii şi a templului Aphaia, binenţeles contra cost cu autocarul, la un preţ de 28 euro. M-am gândit şi am spus pas. La o mică căutare pe net în privinţa unei închirieri auto, am găsit centru chiar în port. De cum am ajuns, am mers direct acolo. Am închiriat un Hyundai Atos cu 30 de euro, dar în ce timp ce discutam cu propietarul centrului, a mai apărut un cuplu de români, am vorbit, şi am decis să mergem împreună toţi, la un cost de 15 euro de cuplu. Iniţial am vrut să luăm un scuter, dar bine am făcut că nu am luat. Sigur nu ne încadram în timp, datorită drumului sinuos, şi mai dificil de condus pe 2 roţi. Am vizitat mănăstirea, iar apoi am mers la templul Aphaia. A fost ultima vizită pe ziua respectivă, iar la ora 8 seara eram înapoi în portul Marina. Îmbarcarea în autocare şi hai înapoi la hotel.

  Următoarea zi a fost pentru vizita celebrelor obiective ale Atenei. Am mers pe jos de la hotel către piaţa Monstiraki, dar înainte de asta am dat o tură şi prin piaţa centrală a oraşului. E ceva ce trebuie văzut, locaţie veche cu produse expuse direct pe mese în aer liber. Am ajuns în piaţa Monastiraki, şi am intrat direct în biblioteca lui Adrian. Am plătit acolo 30 euro de persoană pentru un bilet valabil 5 zile la 7 obiective. Ţinând cont am ales bine, mai ales că numai pentru Acropole, biletul costă 20 euro, plus că mai era şi coadă. Am început cu biblioteca, apoi cu agora romană, şi am ajuns la Acropole. Înainte de a intra în incintă am făcut câteva poze de pe dealul lui Areopagus. Mulţime de oameni la obiectiv, iar în privinţa Parthenonului se lucra de zor la el. Am venit, am văzut, am plecat plăcut impresionat de acest loc. Obiectivul următor a fost vechea agoră cu templul lui Hefaistos, aflat într-o stare foarte bună. De aici uşor cu paşi mărunţi pe străzile din Plaka către poarta lui Adrian, şi Olympieion templul lui Zeus. De principiu acestea sunt marile obiective antice de vizitat. Mai sunt unele dar nu ne-am dus. De la templul lui Zeus am plecat către dealul Lycabettus, un loc aflat la înălţime cu privelişte în ansamblu a întregului oraş. Am ajuns fără să vrem pe strada unde se află reşedinţele preşedintelui grec şi a premierului, precum şi unitatea gărzii prezidenţiale. Am avut norocul de aprinde şi un spectaculos schimb de gardă.

  Pe străzile către deal, deja e altă lume. Nu mai vezi imigranţi, cerşetori... ci doar lume bună. Ajunşi la baza dealului, am cumpărat bilete pentru teleferic, 15 euro pentru 2 persoane dus întors, şi circulă din 30 în 30 de min. Poţi urca şi la pas, dacă vrei puţină mişcare. Imaginea de sus întradevăr spectaculoasă, ai două restaurante precum şi o mică bisericuţă. De aici am plecat către piaţa Syntagma, iar ultima vizită a fost parcul naţional. O splendoare, dar presupun că în sezonul cald arată spectaculos. Seara am terminat-o cu o cină la restaurantul cretan din apropierea hotelului. Cam obositor, dar a meritat mersul pe jos.

  În ziua plecării, cum avionul decola la 15.45, am mai făcut o ultimă călătorie pe jos. Ultimul obiectiv a fost muzeul militar. Alături se află şi ruinele liceului lui Aristotel, dar nu am mai mers. De la muzeu am plecat către aeroport, am cumpărat tickete, 10 euro pentru o călătorie valabilă 90 de min. din piaţa Syntagma. Metroul pentru aeroport vine din 30 în 30 de min, la oră fixă, şi jumate de oră. Cam 35-40 de minute durează călătoria.

  Mai revenim prin Atena.

  Articol încărcat de pacala_pm in [30.10.2018 / 21:40:09]

  [validat & publicat in 31.10.18 / 09:40:39]

 • VIZUALIZĂRI: 1766
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 11 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    17100 PMA (din 19 voturi) show/hide

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "pacala_pm"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • #G#1

  2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  flaviana77 » mesaj pers
  [31.10.18 - 12:54:42]

     mi-a placut mult, mai ales ca imi este foarte dor de Atena.

     ma uitam la pret, mie mi s-a parut maricel pentru 3 zile, dar probabil ca dvs vi s-a parut o oferta accesibila... stiti cum e... fiecare dupa buget.

     Atena a ramas in inima mea si va ramane mereu, chiar daca acum toata lumea spune ca nu mai este ce a fost odata, ca iti e frica sa mergi pe strazi din cauza emigrantilor etc.

     frumoasa fotografia P9, insa nu am inteles fotografia P 11, daca doriti sa explicati putin.

     Am facut si eu acea excursie de o zi in cele 3 insule, era chiar de 1 ianuarie, a fost superb, nu o sa uit niciodata acel sejur.

     Si mie cel mai mult mi-a placut insula Hydra, in Egina nu m-am dus la Sf Nectarie caci era timpul scurt, dar am gasit cate ceva de facut in fiecare din insulite.

     Frumos sejur ati avut.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  pacala_pm » mesaj pers
  [31.10.18 - 16:37:31]

     @flaviana77: In ultima fotografie e un ozn deasupra parlamentului grec, ce răpăşte politicienii. Desenul era pe un bloc.


  2 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Sunteți NELOGAT, ciți varianta din CACHE a acestei pagini = cea din: 22.02.20 -- 20:14:53 (acest segment de cache se va actualiza în 22.02 20:44:53)

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP
  #I#1

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.077840089798 sec