mobile WEB  #  BUDAPESTA [UNGARIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Tropicarium - 'grădina zoologică cu rechini'
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Tropicarium Budapesta – Rechinii de la mall

a fost acolo: tata123
 • DIN: Bucuresti
 • în SEP-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  Vreți să vizitați cel mai mare acvariu din Europa Centrală și în același timp să aveți alături magazine ale unor firme renumite, precum și restaurante ori supermarketuri? Vreți să admirați rechini uriași, pisici de mare, crocodili, insecte și alte arătări ciudate în centrul unui mall? Vă recomand Tropicarium-ul din centrul comercial Campona de la marginea capitalei Ungariei. Căutând înainte de călătorie un obiectiv interesant, ușor accesibil auto și nu foarte aglomerat am descoperit acest loc unde „rechinii înoată prin mall”.

  Poziționare și acces Pornind de la locul de cazare, pensiunea Bagolyvár Étterem (vezi impresii) – un loc cu amenajări frumoase, setăm programul de navigație spre complexul comercial Campona și pornim la drum. Parcurgem rapid cei 33 km urmând traseul sugerat pe autostrada M5, apoi pe centura Budapestei cunoscută sub numele M0. Adresa oficială este: 1222 Budapesta, Nagytétényi útca 37-43 (District XXII). Centrul Campona beneficiază de suficiente locuri de parcare, atât la exterior, cât și într-o parcare supraetajată.

  Informații utile. Pe orice intrare pătrundem în complex vom fi ghidați de săgeți indicatoare către Tropicarium. Programul de funcționare este zilnic între 10.00-20.00, cu ultima intrare la ora 19.00. Biletul de acces costă 2700 HUF/adult, copiii între 4-18 ani și adulții peste 65 ani plătesc 2000 HUF, copiii sub 4 ani intră împreună cu familia gratuit. Noi am plătit cu cardul.

  Nu există taxă foto, se poate fotografia la liber cu interdicții punctuale de blitz în câteva locuri. La ieșire există un magazin de suveniruri, plușuri, magneți etc. De asemenea, puteți lăsa bagajele/îmbrăcămintea într-un vestiar care se închiriază pentru 100 HUF/3 ore. Alte informații și tarife găsiți pe site-ul oficial: tropicarium.hu.

  Istoric și detalii tehnice. Acvariul din Budapesta este inițiativa unui om de afaceri maghiar care a investit bani pentru deschiderea acestui obiectiv. Inaugurarea a avut loc în anul 2000 atunci când cele 8 săli conținând faună acvatică de apă dulce și sărată, faună tropicală, insecte, șopârle și multe altele au fost „cotropite” de vizitatori.

  Pe o suprafață de 3000 mp au fost construite acvarii imense, decorate în mare parte manual, au fost instalate filtre de apă performante și un sistem electronic de control. Piesa de rezistență o constituie bazinul cu apă sărată străbătut de un tunel care te introduce în lumea apelor – 1,4 milioane de litri de lichid. Alte 50 de acvarii și habitate naturale sunt reproduse în sălile Tropicarium-ului unguresc.

  Vizita în „Împărăția Apelor”

  Am observat de la distanță intrarea în Tropicarium, nici nu e greu de ghicit unde e accesul datorită fălcilor uriașe și a marilor figurine reprezentând rechini mușchiuloși. Am plătit biletele cu cardul și am pornit în descoperirea acvariilor. Prima sală este destinată faunei acvatice specifice Ungariei, observăm zeci de specii de pești prezentați în trei feluri de tancuri de apă: bazine încastrate în perete, bazine circulare acoperite cu plase de pește și un mare bazin cu apă dulce. Pentru a identifica corect ceea ce vedem sunt amplasate plăcuțe cu informații, iar din loc în loc câte un ecran lcd rulează imagini și texte specifice. Aflăm de exemplu „Cât de mult trăiește un pește? ” – crapul trăiește 38 ani, sturionul rusesc 46 ani iar somnul atinge și 80 de ani.

  A doua sală ne introduce în lumea tropicală prin terariile cu șerpi – pitoni cu incredibile culori care îi ajută la camuflaj (pe cel verde abia l-am văzut în frunziș – pitonul verde de copac). În mijloc se află un țarc în care maimuțele Liszt (tamarinul cu cap de bumbac) , niște animale micuțe cu o coafură albă-zburlită, se legănau pe ramuri. O creatură ciudată am văzut într-un acvariu alăturat: „dinozaurul lumii broaștelor țestoase” (Macrochelys temminckii) – o specie preistorică de broască țestoasă de apă dulce. La început nici nu o observasem în acvariu, carapacea cu colțuri ascuțite, un fel de creastă, se integra perfect în peisaj.

  Un punct de atracție urmează în cel de-al treilea spațiu: pădurea tropicală care ne întâmpină cu un peisaj autentic, îmbogățit de punțile din lemn, lacul plin cu pești portocalii și statuia incașă din mijlocul decorului. Doi aligatori de Mississippi, reptile cu o mușcătură de o forță incredibilă, stau nemișcate – te întrebi dacă sunt animale reale ori ba; totuși clipeau din ochi. Din 15 în 15 minute acoperișul se închide, în difuzoare se aude șuieratul vântului și tunete puternice, iar din „cer” încep să cadă picuri de ploaie. O punere în scenă interesantă care captează interesul oaspeților, fie adulți, fie copii. Un automat cu fise îți eliberează porții de hrană pentru peștii portocalii din lac.

  A patra încăpere cuprinde terarii cu o mulțime de specii inedite, pe care nu le vezi oriunde: broaște colorate (galbene, albastre, portocalii), insecte, șopârle, mici mamifere. Ce mi-a plăcut în această sală? M-am chinuit să identific insecta care imită o frunză moartă (Dead Leaf Mantis – Deroplatys desiccata) ori pe cea care seamănă cu un băț (Giant Spiny Stick – Eurycantha calcarata). Am privit cu atenție cameleonul colorat în nuanțe de verde al cărui glob ocular se rotește în toate direcțiile. Din aria șopârlelor am apreciat pe cele cocoțate pe mușuroaiele de termite, adevărați „balauri”: frill-necked lizard – șopârla gulerată (Clamydosaurus kingii). Ciudățică era și șopârla australiană cu limba albastră. Caimanul pitic, marmoseta cu urechi de bumbac (una din cele mai mici specii maimuțe provenind din Brazilia), marmoseta pitică (altă maimuță pigmeu), colorate broscuțe (extrem de otrăvitoare), rapida potârniche de lemn – sunt adevărate minunății ale lumii animale.

  Coborâm prin foișorul din pădurea tropicală spre a cincea și a șasea sală unde tancurile cu apă găzduiesc pești din Asia, Africa sau America de Sud. Am privit la „haita” de Piranha cu al lor zâmbet fals, la peștele african cu cocoașă, la maiestuoșii scalari și la mulți pești cu aspect „ancient”. De altfel, nici nu știi unde să îți oprești privirea, peste tot mișună pești de diferite mărimi și forme, dar mai ales colorați în fel și chip. Denumiri ca arlechin, tigru, clown, paradis, zebra, gold sau royal arată multitudinea cromatică care domnește în lumea peștilor de apă dulce din zonele tropicale. Pe un perete sunt amenajate mai multe jocuri tematice interactive pentru copii.

  A șaptea sală e considerată bazinul enorm cu apă sărată, lumea rechinilor de mall. Tunelul care străbate tancul de apă are 12 m lungime și îți permite să te „afunzi” în apă, (aproape) efectiv în mijlocul prădătorilor marini. Alături de cei câțiva rechini mai sunt în bazin și alte specii de pești, unii trăind chiar în mici bancuri. Fiind vorba de o zi din cursul săptămânii, spre ora închiderii, nu era foarte aglomerat astfel că ne-am putut bucura în liniște de priveliște. Am făcut fotografii (fără flash), am urmărit rechinii care traversau acvariul pe deasupra noastră, am alergat dintr-un capăt în celălalt pentru a privi feluritele specii de pești. Este o experiență inedită și parcă nu ai vrea să părăsești tunelul albastru. Mai poți poposi câteva minute și pe treptele unui mic amfiteatru aflat în partea opusă a bazinului având în față un imens perete de sticlă și o vedere minunată către tancul cu apă sărată și vietățile din interior. În acest compartiment mai sunt câteva acvarii cu pești mărunței, frumos colorați – printre ei și faimosul „Nemo”, personaj de desen animat.

  Al optulea spațiu este ocupat de un bazin circular pe fundul căruia trăiesc un fel de pisici de mare (Golden Stingray) de diverse mărimi. În anumite condiții și sub supravegherea unui îngrijitor poți atinge aceste creaturi. Alături de ele mai sunt în bazin câteva feluri de pești.

  Ieșirea se face prin magazinul de cadouri și suveniruri de unde nu am achiziționat nimic nefiind atras de plușuri tematice, căni, magneți, figurine și tot felul de alte prostioare.

  Concluzii Mi-a plăcut vizita la Tropicarium Budapesta, am văzut numeroase specii de pești, dar și alte animale inexistente în parcurile zoo și acvariile din România, am admirat rechinii în tunelul de apă. În cazul în care stați în capitala maghiară mai multe zile ori doar vă aflați în tranzit pe centura Budapestei vă recomand să vizitați acest acvariu, veți descoperi numeroase ecosisteme naturale, aproximativ 500 de specii și un spațiu family-friendly.

  Alegeri inspirate!

  Articol încărcat de tata123 in [30.09.2018 / 23:36:32]

  [validat & publicat in 01.10.18 / 00:36:46]

 • VIZUALIZĂRI: 791
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 30 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    52600 PMA (din 41 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "tata123"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 7 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmaster » mesaj pers
  [01.10.18 - 08:12:29]

     Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

      — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

      — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)


  Yolanda » mesaj pers
  [02.10.18 - 08:25:13]

     @tata123: o idee geniala sa faci un acvariu într-un mall! Ar trebui sa se faca si la noi, ar avea un succes garantat tot timpul anului, nu doar în sezon când trecem prin Constanta.


  tata123 » mesaj pers
  [02.10.18 - 10:43:54]

     @Yolanda: Mulțumesc pentru vizită. Amplasarea unui punct de atracție într-un mall (fie muzeu, fie loc de distracție sau orice alt fel de obiectiv) asigură într-adevăr clienți pe toată perioada anului, indiferent de vremea din exterior.

     Un exemplu românesc ar fi Muzeul Simțurilor din București, situat în mall-ul Afi Cotroceni. Sau, de ce nu, sălile de cinematograf concentrate în marile centre comerciale. Totul sub un singur acoperiș...


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  nicole33 » mesaj pers
  [02.10.18 - 22:46:25]

     @Yolanda:

  o idee geniala sa faci un acvariu într-un mall!

     O idee similară am văzut în Dubai în cazul Dubai Aquarium and Underwater Zoo situat fix în interiorul Dubai Mall, tot acolo aflându-se şi Dubai Ice Rink, cel mai mare patinoar indoor din lume. O altă atracţie la fel de deosebită, mai ales având în vedere ţara şi clima, o constituie pârtia de schi şi săniuş amplasată în Mall of the Emirates, tot în Dubai.

  Ar trebui sa se faca si la noi, ar avea un succes garantat tot timpul anului, nu doar în sezon când trecem prin Constanta.

     Mai e mult până departe :))


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1050 PMA (din 4 voturi)]
  doinafil » mesaj pers
  [02.10.18 - 22:50:31]

     @tata123:O mică împărăție în lumea apelor!

     Bine gândit și amenajat totul! Să faci într-un mall - unde este vad mare - un asemenea loc incitant, este o idee grozavă!

     Nu știu dacă omul de afaceri și-a amortizat investiția, în care a băgat bani grei, nu glumă, dar ar fi păcat să iasă în pierdere - la final!

     Mi-au plăcut tare mult peștii colorați, iar pe cel din P25 nu cred că l-am mai văzut până acum, nici chiar în acvariile unor cunoscuți ce se ocupă cu aquaristica!

     Mi-a plăcut și am votat!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  tata123 » mesaj pers
  [04.10.18 - 16:48:14]

     @nicole33: Corect, mai e mult... Pe spatele biletului primit la Tropicarium Budapesta erau tipărite vreo trei reduceri/facilități valabile în diverse locuri din acel mall (de ex. - 20% la McDonalds). Probabil un parteneriat dublu avantajos.

     Îmi aduc aminte că și biletul de la compania Legenda, cea cu care am efectuat croaziera pe Dunăre (vezi impresii) conținea o reducere de 20 % pentru următoarea cursă antamată tot la firma lor.

     Moduri de a promova, de a atrage clienți.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  tata123 » mesaj pers
  [04.10.18 - 16:58:20]

     @doinafil: Cred că în timp o astfel de investiție se amortizează. e posibil ca unii asemenea oameni de afaceri să se gândească și la moștenirea pe care o lasă urmașilor, numele lor să rămână cunoscut prin cele înfăptuite.

     Zecile de specii de pești colorați, mai mari sau mai mici, mi-au plăcut foarte mult. Când te gândești ce greu e să întreții/îngrijești un acvariu de mici dimensiuni cu câțiva peștișori...

     Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]

  7 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 18.02.19 -- 11:23:27

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0762729644775 sec