mobile WEB  #  PRAID [HR] [ROMÂNIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Salina Praid

Aer sărat și distracție

a fost acolo: istvana
 • în FEB-2018
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  Am fost de multe ori în zona Praid-Sovata, mai ales vara. Ca să evităm aglomerația de pe Valea Prahovei, noi plecăm în direcția opusă.

  Ideea unui sfârșit de săptămână la Praid ne-a mobilizat din nou repede. Drumul prin Miercurea Ciuc și Odorheiul Secuiesc a fost bun, dar ceața ne-a încetinit puțin.

  La ora 11 eram la intrarea în Salina Praid, unde aflăm că programul în această perioadă (12.02-29.03) este între 8-16, la ora 14,50 fiind ultima intrare.

  Coborârea în subteran se face cu un autobuz, de doua ori pe oră (la și 20 respectiv la și 50 de minute). Prețurile sunt de 30 lei/zi pentru adulți și de 20 lei/zi pentru copii. Se pot face și abonamente pentru minum 5 zile, așa prețurile fiind mai mici (15 lei adulți și 10 lei copii pentru o intrare). „Plimbarea” cu autobuzul (deloc ecologic, noxele de carburant îți taie respirația pur și simplu) durează vreo 5 minute. Era plin, dar nu aglomerat.

  A doua zi, duminică, deși era mai devreme, era mai multă lume.

  În salină am stat cam 3 ore fără să simțim că ne e frig sau că ne plictisim. Temperatura e constantă de 15 grade Celsius, iar pentru noi, îmbrăcați de iarnă că afară erau 0 grade, ni s-a părut cald. Am vizitat muzeul exploatării saline și biserica.

  Duminică dimineața când am intrat se auzea muzică bisericească în toată salina. Sunt mese și bănci, leagăne și topogane, mese pentru ping pong, chioșcuri cu băuturi și diverse crănțănele, barăci cu suveniruri.

  Copiii au încercat parcul de distracții cu trambulină, topogan gonflabil si diverse alte forme de alunecare si sărire. Prețurile erau de 18 lei/ 30 minute pentru copil.

  Lângă parcul de distracții, era un Planetarium, unde pentru 10 lei, copiilor li s-au proiectat imagini și au ascultat informații legate de univers în limba română.

  Nu puteam rata cățărarea prin salină la Club Aventura. Aici erau 3 trasee, în funcție de înalțime. Traseul pentru copii mici, care au până în 1,40 m era închis pentru reparații, dar traseul de mijloc (de la 1,40-1,59 m) și cel pentru adulți funcționau. După ce am plătit 30 lei, copilul a primit echipament adecvat și instructaj, apoi a pornit în aventură. A fost încântat de experiență, dar a doua zi nu a vrut să o repete.

  Pentru a ieși din subteran, se urcă aproape 200 de trepte pană la un restaurant și la un punct de panoramă. Este amenajată o panoramă asupra intrării vechi în salina de exploatare, de unde printr-o „fereastră” poți chiar vedea cerul.

  După cura de aer sărat, ieșim tot cu autobuzul la lumină. Ultima dată când am fost, un incendiu izbucnise la mina de explotare și toată partea de ieșire din salina era cuprinsă de fum. Am așteptat cu batistele la gură, autobuzele care să ne scoată afara. De data aceasta n-am mai avut parte de astfel de aventură.

  Cura de aer sărat este urmată seara, de o doza de apă sărată, la Centrul Welness Praid.

  Articol încărcat de istvana in [20.02.2018 / 11:58:06]

  [validat & publicat in 20.02.18 / 12:42:40]

 • VIZUALIZĂRI: 2657
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 6 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    14850 PMA (din 17 voturi) show/hide

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "istvana"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmasterX » mesaj pers
  [20.02.18 - 12:10:47]

     Bun review de debut merită remarcat

     @istvana: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

      Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.


  Safta Radu CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [20.02.18 - 13:15:40]

     În primul rând, bun venit în această onorabilă comunitate, numită AFA, şi la cât mai multe articole! Mi-a plăcut review-ul tău de debut, mi-ai amintit de clipele petrecute de mine la Praid, în 2012, când am vizitat salina două zile la rând.

      Toate cele bune!


  Yolanda » mesaj pers
  [12.06.18 - 14:05:16]

     @istvana: in 30 iunie fac prima vizita la salina Praid si am vrut sa citesc impresii recente despre acest loc si asa am dat peste rw-ul tau. Ma intereseaza si informatii despre mocanita, avem o plimbare planificata si vreau sa stiu cum sunt vagoanele, închise sau deschise, ...

     Votat cu placere.


  istvana » mesaj pers
  [12.06.18 - 16:47:39]

     @Yolanda: Despre Salina Praid pot să îți spun că informațiile din articolul meu sunt încă de actualitate pentru că în 31 mai fiica mea a fost din nou acolo și din ce mi-a povestit chiar și prețurile sunt la fel.

     Despre mocăniță... cred că te referi la mocănița care leagă Sovata de Halta Câmpu Cetății... Nu m-am plimbat cu ea, dar am văzut-o când am stat câteva zile la Câmpu Cetății. Vagoanele sunt deschise, dar în caz de ploaie, au prelate transparente care se pot trage ca niște jaluzele pentru protecție. De asemenea, pot să îți spun că la halta Câmpu Cetății, cât stă mocănița (10-15 minute) nu aveți ce să faceți (doar poze), acolo fiind o zonă neamenajată. Călătoria dus-întors durează 2 ore.

     Sper că îți sunt de folos informațiile!

     Călătorie plăcută!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]

  4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 20.01.19 -- 22:24:43

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0748419761658 sec