mobile WEB  #  TÎRGU MUREȘ [ROMÂNIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Pensiunea Country Court [Curteni]

Strain in tara mea

a fost acolo: roditis
 • în DEC-2017
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  Impreuna cu un grup de prieteni si rude ne-am cazat in cursul zilei de 30 decembrie 2017 la pensinuea Country Court de la marginea localitatii Tirgu-Mures

  Primirea, cazarea, masa, totul era la superlativ, insa nu stiam ce avea sa ni se pregateasca in noaptea de revelion, imediat dupa miezul noptii.

  Dupa traditionalul pahar de sampanie servit in fata pensiunii cu toti invitatii din pensiune, in jur de 100 persoane, eveniment organizat de patronul pensiunii si anuntat in limba maghiara la microfon, fara a se sinchisi sa ne anunte si pe noi, cei de origine pur romaneasca, am revenit in restaurant.

  Spre stupefactia noastra, a celor care si pana la acea ora eram pusi in situatia de a asculta 90% numai muzica maghiara traditionala, invitatii maghiari, asa zisii romani ai locului, au inceput sa cante imnul Ungariei impreuna cu formatia, in locul traditionalului 'La multi ani'.

  Pentru a compensa durerea din inima noastra de romani lezata, am cerut sa ni se cante si noua melodia 'Noi suntem romani', dar nu numai ca am fost refuzati categoric, dar au si schimbat solistul, aducand o cantareata maghiara ce a tinut un discurs in limba maghiara si a sustinut vocal grupul de unguri tineri (care, culmea, s-au nascut aici, in Romania) ce cantau cantece nationaliste, pentru a ne provoca tot mai mult. Intrebat patronul pensiunii de aceasta situatie, ne-a raspuns ca el personal a solicitat imnul Ungariei, pentru ca in casa lui el canta cantecul lui...

  un revelion ratat, intr-o pensiune din tara noastra, Romania...

  Articol încărcat de roditis in [12.01.2018 / 22:19:07]

  [validat & publicat in 12.01.18 / 23:39:11]

 • VIZUALIZĂRI: 564

 • EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    8550 PMA (din 11 voturi) show/hide

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo, la Pensiunea Country Court [Curteni]? - Scrie impresii / Incarcă foto din sejur
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "roditis"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 11 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmasterX » mesaj pers
  [12.01.18 - 23:35:33]

     @roditis: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.

  Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare - sperăm mai generoase în ce priveşte nivelul de detaliere oferit, pe viitor.

  Pentru eventuale completări, adăugiri, corecturi poţi folosi linkul EDIT IMPRESII, afişat sub textul trimis - permanent până la publicarea articolului (şi timp de 30 de minute după publicare). Completări se pot aduce şi ulterior — prin rubrica ECOURI (cea de faţă); eventualele erori se pot corecta prin folosirea funcţiei "Sesizează... ", afişată (cu roşu) dedesubtul textelor sau fotografiilor încărcate.

      - pentru a încărca foto din sejur ori minisejur: click aici.

     --

     Mutat în rubrica "Pensiunea Country Court [Curteni], TÂRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

     --

     Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

  Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

     --

     Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 14&ridAnt=84058


  iulian68 » mesaj pers
  [13.01.18 - 00:58:27]

     Cred ca este un obicei pentru maghiari ca la trecerea dintre ani sa cante imnul Ungariei. Acum intrebarea este alta: Anul Nou l-au sarbatorit dupa ora maghiara sau cea romana? 😊 In cazul primei variante nu trebuia sa fiti deranjati. Deasemenea, pretentia voastra referitoate la cantecul solicitat era de neacceptat in opinia mea, pentru ca versurile respectivului cantec dun profund nationaliste in opinia lor si oricum replica era mult mai puternica decat actiunea acestora. Ca sa inchei, parerea mea este ca nu ati fost inspirati in a face revelionul in acea zona... Laudabil este faptul ca patronul vorbea romaneste (din ceea ce am dedus) iar orinirea nu a fost facuta considerente etnice. Si acum intrebarea cheie: daca ai fi fost in locul acestuia, in conditiile in care banuiesc ca minim 90% din invitati erau de etnie maghiara, cum ai fi procedat la o cerere de genul celei pe care ati avut-o? Chiar si democratia stipuleaza ca toata lumea poate emite opinii si pareri, insa majoritatea conteaza!

      PS Sunt roman get-beget, nu am niciun fel de rude altele decat romani... Ca sa nu intelegi gresit sau sa interpretezi altceva decat am vrut sa spun...


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1650 PMA (din 6 voturi)]
  webmasterX » mesaj pers
  [13.01.18 - 06:44:45]

     @roditis: Încărcând inițial impresiile la o rubrică de călătorie, rubrica de CAZARE (CAMERE) a fost nedisponibilă pentru notare. Te-aș ruga să indici o notă și pentru acest capitol - cazarea / camera - folosind linkul EDIT IMPRESII, afișat cu roșu mai sus și disponibil permanent la publicare (şi timp de 30 minute după aceasta).

  Ulterior, poți scrie notele de la CAZARE şi sub formă de ECOU — le vom adăuga noi în caseta tehnică.


  Mihai18 » mesaj pers
  [13.01.18 - 09:31:45]

     @iulian68

      Bună dimineața.

      Cred că este pentru prima dată când comunicăm pe AFA.

      Acum despre ecoul dv.

      Apreciez maturitatea în gândirea dv. Ați fost echidistant.

      Desigur, și eu sunt român, ploieștean 100% timp de-o viață, din tată născut în zona Prahovei și mama, tot româncă născută în Imperiul Austro-Ungar, într-o localitate aproape de Târgu Mureș unde a trăit primii 11 ani din viață, apoi a venit în Ploiești. În copilărie mama a învățat să vorbească ungurește și m-a învățat și pe mine să număr până la 10 în limba maghiară. Vorbea bine românește și fără accent dar toată viața ei i-au rămas în vorbire cuvinte ungurești. La masă, când mă îndemna să iau ceva, nu spunea „ia sau poftim” zicea „teșic” Posibil să fi scris greșit cuvântul, @Prințesa 82 mă poate corecta.

      Să nu lungesc vorba. Am fost de mai multe în Transilvania dar nu am simțit ostilitate. Când vorbeau ungurește, ne înțelegeam prin semne, gesturi.

      În ultimii 8 ani am mers de câteva ori în Budapesta, fără antemergător (ghid), mă amestecam în mulțime, își dădeau seama că sunt român, dar nu am simțit ostilitate.

      Înțeleg mâhnirea autorului reviewului, dar din nou aveți dreptate. Și-a făcut-o cu mâna lui, s-a dus între ei și era revelionul lor.

      Mai scriu una și gata.

      Etnicii maghiari trebuie să înțeleagă că ei trăiesc pe pământ românesc, trebuie să respecte Constituția și legile României. Limba oficială este limba română, ei sunt români de etnie maghiară dar trebuie să știe și oficial să vorbească românește Dacă nu le place, să meargă în Ungaria.

      Cu bine.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1350 PMA (din 5 voturi)]
  cris1982 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [13.01.18 - 10:03:50]

     @roditis: Bună ziua,

     Și eu cred că ați fost neinspirați în alegerea locației. Părerea mea este că ar trebui evitată orice locație din perimetrul așa-zisului Ținut Secuiesc, pentru că aceasta este atitudinea generală a patronilor și angajaților lor din zonă, de discriminare a românilor autentici. Atâta timp cât autoritățile noastre nu iau măsuri pentru prevenirea unor asemenea situații, nu merită să ne asumăm riscul de a fi batjocoriți în propria noastră țară.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 750 PMA (din 3 voturi)]
  ANILU » mesaj pers
  [13.01.18 - 12:21:12]

     @roditis: Și noi am petrecut un revelion la o pensiune în Praid, acum ceva ani. Și nici o clipă nu ne-am gândit că nu ne vom distra. Invitații erau majoritari maghiari și la început dj-ul punea numai muzică ungurească fie ușoară sau populară dar precizez că vorbeau și românește, cel puțin cu noi. Dar după niște pahare cu pălincă atmosfera s-a degajat și a ieșit o petrecere frumoasă. Singura problemă a fost ringul de dans prea mic!!!

     În grupul nostru era un prieten român născut și crescut în Sf. Gheorghe și știa și ceva ungurește. La un moment dat se încinsese o discuție bilingvă... !!!

     Până la urmă tot de noi depinde ca să nu ne stricăm o petrecere, fie ea și ceea dintre ani dacă ai ales să petreci în așa zisul "ținut secuiesc"

     Poate atasezi și niște poze și ne mai scrii impresii din vacanțele voastre.

     P. S. A trecut prea mult timp pentru a scrie un articol despre pensiunea respectivă. Tot ce pot spune că a fost cel mai ieftin revelion și a fost ok.

     Toate cele bune.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1950 PMA (din 7 voturi)]
  iulian68 » mesaj pers
  [13.01.18 - 12:30:43]

     @Mihai18: Sunt absolut de acord cu tine Mihai, iar experiente de genul celor avute de tine am avut si eu. Intr-adevar, niciodata nu am simtit vreun sentiment negativ din partea etnicilor maghiari, cu atat mai putin in Ungaria. Si eu am fost putin mahnit odata cand, in Odorhei fiind, am intrebat ceva o pustoaica de vreo 20 de ani si care, fastacita, dupa ce a incercat doua trei cuvinte romanesti a comunicat cu mine in engleza... Insa a fost un caz izolat, pe unde am intrat si am intrebat ceva in romana am primit raspuns in acelasi grai...


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  iulian68 » mesaj pers
  [13.01.18 - 12:42:11]

     @cris1982: Nu asa trebuie pusa problema... Nu stiu daca ai ajuns vreodata prin partile acelea insa sunt absolut convins ca iti vei schimba radical parerea dupa o scurta sedere. Si vorba luo Mihai18, hai ca mai scriu una: populatia de etnie maghiara, la modul general, nu are absolut nimic decimpartit cu romanii... Aceste manifestari antiromanesti vin de la un mic numar de politicieni si acolitii lor care mentin nejustificat aceasta tensiune cu fel de fel de comunicate si declaratii belicoase. Si desigur, prin toate astea pot influenta negativ si pe altii...


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 450 PMA (din 2 voturi)]
  nrs » mesaj pers
  [13.01.18 - 13:29:02]

     ultima data am fost la Tusnad acum 5 ani si am intalnit destui maghiari care au vorbit mai bine sau mai rau limba romana. foarte corect ce a spus Anilu: ca sa te simti bine trebuie sa vrei sa te simti bine!

     cat despre romani care nu stiu romaneste am avut o astfel de experienta in trecut: am fost trimis ”voluntar” sa construiesc canalul, in tabara respectiva eram vecini cu ”voluntarii” din Harghita si timp de 3 luni cat am stat nu am putut vorbi cu nici unul pentru ca in afara de conducatorii delegatiei nimeni nu vorbea romaneste, atunci am fost socat, dar nu era vina copiilor ca nu stiau romaneste. probabil cand au ajuns parinti au procedat la fel


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1200 PMA (din 4 voturi)]
  cris1982 CONSILIER AFA / ROMÂNIA » mesaj pers
  [13.01.18 - 13:40:28]

     @iulian68: Am ajuns acolo (la Balvanyos) acum 5 ani și în urma experienței proprii mi-am creat părerea de mai sus. Ulterior, am mai discutat problema respectivă și cu alți cunoscuți care aveau aceeași părere, de străin în țara ta. Chiar și pe acest site s-au dat exemple concrete.

     Iar acum, când se încurajează de politicienii lor comportamentul antiromânesc, îmi imaginez că a luat amploare comportamentul discriminatoriu.

     Eu nu generalizez, e posibil să fie izolate cazurile respective, dar este bine să fie aduse la cunoștința publică pentru a fi evitate.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  crismis » mesaj pers
  [13.01.18 - 14:18:47]

     @cris1982: Îmi place să cred (sper să nu greșesc) că e vorba de cazuri izolate. În ultima vreme, noi am avut 2 experiențe în zona locuită majoritar de maghiari, ambele de nota 10: la Pensiunea Amade, în Siculeni, iar Paștele trecut l-am făcut la Sovata. Ca să nu mai vorbesc de recenta vizită în Budapesta, unde am fost de multe ori întâmpinați cu "bună ziua" atunci când spuneam că suntem români.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 900 PMA (din 4 voturi)]

  11 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 19.10.18 -- 15:11:11

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.180357933044 sec