mobile WEB  #  LASITHI [GRECIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Plaja cu palmieri Vai
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Descoperă o pădure unică în Europa!

a fost acolo: xpac
 • în JUN-2016
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  Vai, sau mai exact pădurea de palmieri din Vai, este una dintre cele mai populare atracții din Creta și una dintre cele mai frumoase și speciale locuri din întreaga Mediterană.

  Vai a fost "descoperit" de către hippii care au ieșit din Matala la începutul anilor 70 căutând un nou refugiu în zonă. Până la începutul anilor 80, Vai devenise un camping permanent și a fost transformat într-un sat vast plin de gunoi.

  În anii 1980 Vai a fost decretat o zonă protejată și curățata. Astăzi este considerată una dintre cele mai frumoase părți ale Cretei, iar plaja a primit un steag albastru de către Uniunea Europeană.

  Vai este situat la 24 km est de Sitia și la aproximativ 6 km de Palaikastro. Drumul de la Sitia este in general bun si nu veti avea probleme sa negociem.

  Sitia este la aproximativ 2 ore de mers cu mașina de Heraklion, iar Vai este încă 30 de minute mai departe. De la Sitia, mergeți la Moni Toplou (mănăstirea Toplou) și continuați încă 8 km în de la manastire spre pădurea de palmier.

  Dacă veniți din Rethymno, vă va dura 4 ore pentru a ajunge la Vai, în timp ce este la 4,5-5 ore de mers cu mașina de Chania.

  Pădurea este situată la ieșirea unei vale destul de înguste și se termină pe plajă. În pădure se află un izvor de apă dulce bună și un mic pârâu cu numeroase oleandere în albia râului. Pădurea este unică nu numai pentru frumusețea ei, dar și pentru speciile de palmieri din care este alcătuită. O pădure a "Phoenix theophrasti", așa cum este numele ei botanic, se găsește în Europa numai în Vai și pe Insulele Canare.

  Întregul peisaj contribuie la această frumusețe de neconceput: nisipul gros formează dune, în timp ce pe dealurile din apropiere se găsesc plante rare cu flori extraordinare!

  Pădurea de palmier din Vai acoperă acum o suprafață de aproximativ 250.000 de metri pătrați, ceea ce îl face cea mai mare pădure de palmieri din Europa. Veți auzi povesti diferite despre felul în care palmierii au venit în Creta!

  În conformitate cu cea mai comună poveste, pirații arabi au venit aici în navele lor, au mâncat curmalele pe care le aduseseră cu ei și au aruncat samburii pe pământ. Din acesti samburi au crescut aproximativ 6.000 de palmieri, dintre care 4.500 sunt încă în creștere astăzi.

  O legendă diferită arată că pădurea a fost creată în mod similar de marinarii fenicieni care au colonizat această parte a Cretei.

  . Oamenii de stiinta au dovedit ca palmierii Vai sunt o specie endemica cunoscuta sub numele de Phoenix theophrasti sau Cretan Date Palm.

  În Creta au fost palmieri din cele mai vechi timpuri, care sunt atestate din surse istorice, inclusiv Plinius.

  Numele zonei, Vai, vine de la vayia, cuvântul grecesc pentru palmier.

  Indiferent de modul în care a apărut pădurea de palmier, copacii au găsit in Vai un loc ideal pentru a crește, deoarece climatul local este cald și uscat.

  Plaja și pădurea de palmieri din Vai este, de asemenea, fascinantă pentru biodiversitatea sa, deoarece multe păsări migratoare se opresc aici în călătoria lor către și dinspre Africa.

  Pădurea Vai este protejată de Serviciul forestier, de Uniunea Europeană și de convențiile relevante. Este desemnată "Pădurea estetică", una din cele 19 din Grecia și "zona de protecție specială" în temeiul Protocolului 4 al Convenției de la Barcelona privind siturile mediteraneene protejate.

  Campingul este interzis în Vai, la fel ca și aprinsul focului și orice altă activitate care poate pune în pericol mediul, flora și fauna de pe plajă.

  Plaja Vai are nisip fin de aur și pietricele la capătul nordic al acesteia. Puteți lăsa mașina în parcarea din spatele pădurii. Plaja este la 200 m de parcare și este împrejmuită, la fel ca și pădurea, în încercarea de a proteja zona. Plaja este complet organizată, cu șezlonguri, umbrele de paie și căi de lemn pentru acces ușor. Nu stiu cat costă să închiriezi o umbrelă și un sezlong pentru ca nu am inchiriat, dar palmierii oferă umbra pe gratis oricui care isi pune prosopul dedesubt.

  La marginea plajei se află un restaurant și o cafenea cu scaune și mese amplasate într-un spațiu destul de plat, printre palmieri.

  Cafenea este singura lângă plajă, iar prețurile sale sunt normale pentru Creta, în ciuda faptului că detine monopol. Există, de asemenea, toalete pe plajă și dușuri în aer liber. Puteți încerca, de asemenea, sporturi nautice la Vai, inclusiv barca cu banana, jet-ski șialtele.

  Dacă simțiți ca vreti sa face-ti o mica plimbare, urcați pe lângă plajă spre platforma de vizionare, care oferă o vedere panoramică asupra întregii zone și frumoasei păduri de palmier din Vai.

  Una peste alta, o plaja frumoasa, linistita, numai buna de zacut o zi pe-acolo, daca vrei sa te lauzi ca ai stat la plaja langa cea mai mare padure de palmieri din Europa!

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de xpac in [12.01.2018 / 19:07:47]

  [validat & publicat in 12.01.18 / 22:05:48]

 • VIZUALIZĂRI: 2264
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 10 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    44100 PMA (din 35 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "xpac"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 • 10 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  Dana2008 » mesaj pers
  [12.01.18 - 22:59:14]

     Frumos și detaliat articolul despre istoria plajei de palmieri. FELICITĂRI pentru articol și fotografii!

     La Tg Mureș este un grec care și-a deschis un pub cu ghiros, după rețetă grecească, și l-am întrebat unde găsesc în Grecia palmieri și nisip alb si apa albastră. Răspunsul lui a fost să merg în Vai, că el acolo visează să trăiască la bătrânețe.

     M-am bucurat mult să văd un articol despre acest loc recomandat chiar de un grec.

     Călătorii plăcute și spor la scris!

     P.s. articolul l-am trecut la favorite...nu se știe niciodată...


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 1200 PMA (din 4 voturi)]
  webmaster » mesaj pers
  [12.01.18 - 23:20:20]

     Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

      — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

      — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)


  xpac » mesaj pers
  [13.01.18 - 06:46:05]

     @Dana2008: Mie mi-a placut tare mult asa ca peste cateva luni merg din nou in Creta! :))


  maryka CONSILIER AFA / GRECIA » mesaj pers
  [13.01.18 - 09:55:14]

     Foarte frumos! Am fost acolo în 2016, mi s-a părut un loc minunat, mi-a părut rău doar că nu am putut petrece măcar o după masă acolo. Pot spune eu că șezlongurile sunt cam scumpicele, sau erau atunci, 9 euro pentru prima parte a zilei, fiind ceva mai ieftine după ora 16. Imaginea este fabuloasă, apa de un albastru ireal, sper să revăd toate acestea, cu restanțele rămase din Creta(vezi rw- vacanță în creta) la o vizită viitoare. Vacanțe frumoase în lumea largă!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Dana2008 » mesaj pers
  [13.01.18 - 10:02:12]

     


  DOINITA » mesaj pers
  [13.01.18 - 10:09:45]

     Frumos! In 2007 am fost si eu pe plaja cu palmieri, de la Vai si intradevar a fost minunat. Asocierea palmierilor verzi cu apa azurie si nisipul auriu la care se adauga aerul de vacanta si mirosul Greciei (pentru ca am spus de mai multe ori ca Grecia are un miros nemaipomenit) creeaza sentimentul ca te afli in paradis.

     Un loc la fel de minunat, cu apa, palmieri si nisip se afla in partea opusa, adica spre sud-vestul insulei, la Preveli. Nu stiu cum se face ca mereu hipiotii ajung in cele mai minunate locuri:Matala, Vai, Preveli si astea doar pe insula Creta.

     Sa speram ca vom fi in stare sa pastram aceste frumuzeti si pentru cei ce vor veni. Vacante frumoase!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Carmen Ion CONSILIER AFA / GRECIA » mesaj pers
  [13.01.18 - 10:20:52]

     @xpac: Ah, ce m-ai atins la coarda sensibilă! Am o mare slăbiciune pentru palmieri și în Grecia, în locurile pe unde am umblat eu, nu am avut decât niște întâlniri sporadice și nu foarte convingătoare cu ei...

     Pădurea asta cretană îmi mai schimbă opinia. Deci există adunături de palmieri și în Grecia!


  DOINITA » mesaj pers
  [13.01.18 - 10:26:24]

     @Carmen Ion: "Adunatura de palmieri"este superbă si la fel de minunat este si la Preveli, locul unde raul se varsă în mare. Am devenit nostalgică și mă gândesc să mai program am o vacanță în Creta... printre palmieri, deși am auzit ca acum cativa ani ar fi fost un incendiu la Vai.


  elviramvio » mesaj pers
  [16.01.18 - 21:13:37]

     @xpac:

     Faci ce faci si-mi amintesti de Grecia!!!


  mishu » mesaj pers
  [28.01.18 - 09:39:20]

     @xpac: Un loc chiar minunat si unde sa te simti excelent. Aici chiar ca merita sa stai la umbra palmierilor si sa te bucuri de ceea ce vezi in jur.

     Felicitari, votat cu mare drag.


  10 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 22.01.19 -- 19:53:06

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte particulare pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0803680419922 sec