mobile WEB  #  BICAZ & IZVORU MUNTELUI [ROMÂNIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Descoperă Bicaz (orașul)
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Oraș Bicaz

a fost acolo: danaeldreny
 • în OCT-2017
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  La Bicaz am ajuns într-o dimineață de sfârșit de octombrie. Veneam dinspre Piatra Neamț.

  Cred c-am mai fost vreodată pe aici dar e atât de mult de atunci că nu-mi mai amintesc nimic, doar tabăra unde am ajuns, pe lângă Cheile Bicazului și cum patrulam zilnic pe lângă pereții prăpăstioși ai cheilor – ori să mergem la masă, ori la plimbare ori amândouă, ori diverse.

  Despre drum nu-mi amintesc nimic – oricum eram ocupată cu gașca atunci și de organizare se ocupa altcineva.

  Acum mă uit și eu pe unde mă-nvârt...

  Orașul Bicaz devine interesant pentru că îl cheamă la fel ca și pe Cheile Bicazului care-s destul de cunoscute, pe bună dreptate pentru că sunt spectaculoase.

  Altfel, orășelul de destul de cuminte, prins în aburii munților, prin respirația pădurii ce-l inconjoară, pe coline.

  A plouat și-ncă tot plouă și unde nu plouă, respiră pădurea. E atmosfera aia specifică de munte ce place mult tuturor chiar dacă nu vezi neapărat munți imenși prin jur.

  De-ar fi să fac aici un sejur nu cred c-aș avea ce face, e tot așa, un loc de plecare spre munții din jur – Ceahlău spre nord-vest, cu Parcul lui Național, Hășmaș spre sud-vest cu Parcul Național Cheile Bicazului.

  Ce-ai putea să faci prin Bicaz, dacă ești mai domestic așa și n-ai chef să te plimbi prin munți – doar să te plimbi prin orășelul blajin și cuminte și, eventual să faci o vizită la Muzeul de Isorie Bicaz care este cam vis-a-vis de Primărie și în intersecția centrală a orașului unde se intersectează drumul 12C pe care în orașul Bicaz îl cheamă Strada Piatra Corbului (cine și unde îl cheamă, nu știu...) cu 15 pe care în orașul Bicaz îl cheamă Strada Barajului.

  Te mai poți plimba prin parcul din fața primăriei care este foarte frumos și îngrijit, plin de trandafiri.

  În rest, Profi – marketul nostru național că pe unde te învârți prin țară ai unde face shoping cu cele de trebuință, Cec Bank – semicontemporan și cam depresiv, blocurile de locuințe, la fel de depresive.

  Ca să scapi de depresie trebuie să mai sapi un pic. Ai două variante – ori fugi în munți, ori te duci la pizza. Pizzeria Alessia îți trimite pizza și la domiciliu, numai să scapi de supărare, îți dă și înghețată, îți dă și profiterol.

  Ca să te mai bine-dispui mai poți merge și la biserică – este o clădire avangardistă aflată prin centru, tot vis-a-vis de primărie, pe partea cu muzeul de istorie dar mai încolo dar nu ai cum să nu o vezi, clădirea e nouă, frumoasă, cu arhitectură zburătoare, așa, gen OZN, este confesiune catolică dar pun pariu că oricine poate intra (doar când e deschis, altfel se cheamă că-i altceva).

  Biserica Sfântul Gheorghe, de confesiune ortodoxă se află tot pe aceeași parte dar mai în față, mai departe de centrul localității. Este o clădire albă, cu arhitectură mai ecumenică, așa, mai firească pentru o biserică și e înconjurată de drepți adică de cei trecuți la domnul, puși să doarmă în cimitirul de pe lângă biserică.

  Ca să ne întoarcem spre cele laice și spre preocupări cotidiene putem observa: clădirea în care se află primăria este monument istoric, a fost construită în anul 1912 și a purtat denumirea de Casa Regală. Se află pe Strada Barajului la numărul 4. Cu adevărat, când ești prin centru, primăria îți cam atrage atenția, cu eleganța sa și în special cu parcul din față, frumos îngrijit, reconfortant.

  Prin spatele primăriei trece Bistrița care, nu departe, face confluență cu râulețul Bicaz.

  Pe pagina sa web Primăria Bicaz ne informează despre numărul de telefon al Dispeceratului Național Salvamont precum și despre numerele Bazei de Intervenții Durău și a Bazei de Intervenții Dochia: salvamont-neamt.ro

  :D ce-i legat de munte mă interesează :D

  Mă documentez un pic pentru că mă amuză situația și găsesc asta:

  ” Singurul primar din România care lucrează în dormitorul Reginei Maria, e din Neamț!

  Un primar din județul Neamț are biroul pe care scrie primar, chiar în iatacul Reginei Maria. Este vorba de Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz, al cărui cabinet de lucru este chiar în dormitorul care a aparținut Reginei Maria.

  Primăria din Bicaz în întregime funcționează în Casa regală, construită în 1909, de domeniul Coroanei Regale, fiind ridicată în timpul domniei lui Carol I. ”

  ” Se pare că destinul acestei case a fost de la începuturi, acela de ultimă speranță în situații limită. A fost “gazda” primitoare și pentru Ignacy Moscicky, președintele Republicii Polonia (1926-1939). Obligat de împrejurări vitrege, în 1939, între 19 septembrie și 4 noiembrie, președintele polonez se retrage la Casa Regala din Bicaz. Găzduirea este și astăzi amintită de o placă amplasată pe fațadă.

  Odată cu abdicarea și plecarea Regelui Mihai din țară, toate bunurile care au aparținut Domeniului Coroanei au intrat în posesia statului român. Aceeași soartă a avut și casa din Bicaz. În 1960, când Bicazul a fost declarat oraș, a revenit, parțial, la nivelul de altădată, devenind sediul actual al Primăriei. ”

  O soartă la fel de interesantă a avut și muzeul de istorie Bicaz. Muzeul a fost înființat în anul 1958, la 1 noiembrie la sugestia Academiei Române dar clădirea funcționează ca și muzeu încă de la începutul secolului XX cand se menționa un muzeu silvic pe domeniul coroanei.

  Programul de funcționare este între orele 10:00 și 18:00 din aprilie până în septembrie și 9:00 și 17:00 din octombrie până în marte. Luni este închis. Taxa de vizitare este 3 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii iar taxa foto și filmare 10 lei.

  Muzeul se află pe Strada Barajului la numărul 1 și înainte de a fi muzeu a fost Teatru Sătesc Ion Kalinderu care este cel de-al doilea monument istoric din Bicaz.

  Pentru pescari hoinari a fost creat magazinul ”Pscari hoinari” care-i fix vis-à-vis de biserica catolica dar de aceeași parte a șoselei, înainte de biserica ortodoxă.

  Bicazul are și liceu, se cheamă Liceul Carol I, este vis-à-vis de gară și-și desfășoară activitățile într-o clădire monumentală.

  Articol încărcat de danaeldreny in [06.12.2017 / 17:54:41]

  [validat & publicat in 06.12.17 / 19:25:10]

 • VIZUALIZĂRI: 789
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 25 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    33700 PMA (din 27 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto din excursie
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "danaeldreny"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 13 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  webmaster26 » mesaj pers
  [06.12.17 - 19:24:47]

     Mutat în rubrica "Descoperă Bicaz (orașul), BICAZ & IZVORU MUNTELUI" (nou-creată pe sait)


  danaeldreny » mesaj pers
  [06.12.17 - 19:43:01]

     @webmaster26: :D


  webmaster » mesaj pers
  [06.12.17 - 21:32:05]

     Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

      — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

      — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

      Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)


  danaeldreny » mesaj pers
  [06.12.17 - 22:30:48]

     @webmaster: Mulțumiiiri! :D


  tata123 » mesaj pers
  [07.12.17 - 09:46:41]

     @danaeldreny: Vara trecută m-am oprit câteva zeci de minute în orașul Bicaz, veneam dinspre Bistrița nemțeană (vezi impresii). Un orășel liniștit, gri pe alocuri, care nu te prea îndeamnă la popas. Dar iată că nu lipsesc obiectivele interesante: Casa Regală (monumenteneamt.ro/casa-re ... la-azi-primarie) și Muzeul de Istorie și Etnografie (mib.muzeu-neamt.ro) - această din urmă instituție culturală aș fi dorit să o vizitez, însă timpul nu ne-a lăsat. Este posibil ca în anii următori acest muzeu să fie inclus într-un proiect de reabilitare și reamenajare - așa scria recent presa nemțeană.

     Mulțumim pentru prezentarea orașului Bicaz.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  danaeldreny » mesaj pers
  [07.12.17 - 10:57:04]

     @tata123: Cu drag!


  DOINITA » mesaj pers
  [08.12.17 - 11:45:48]

     Interesant! Cand vrei, poti face atractiv si un orasel anost, in care la prima vedere nu ai nimic de facut. Nu m-am gandit ca as putea vizita orasul Bicaz si cu atat mai putin sa si scriu ceva despre acest oras sau un alt orasel pierdut in timp...

     Felicitari!


  danaeldreny » mesaj pers
  [08.12.17 - 13:59:52]

     @DOINITA: Da, contează mult filtrele pe care le folosești;)


  Zoazore » mesaj pers
  [09.12.17 - 21:25:12]

     @danaeldreny: Asa frumos ai scris... Tu faci si dintr-o banala ulita prafoasa un loc unde abia astepti s-ajungi!


  danaeldreny » mesaj pers
  [10.12.17 - 10:29:38]

     @Zoazore: Asta este magia vieții. Și cu geologii umblam pe câmpuri mohorâte. Dar cât de multe descopeream!

     Nimic nu e banal.

     Ulițe prăfoase - e plină Vama Veche - dar cât de mult o iubesc!

     Sărumâna!


  mishu » mesaj pers
  [10.12.17 - 15:17:44]

     @danaeldreny: Si eu cred ca o pizza te poate scoate din depresie (conditia esentiala este sa fie si buna :)), asadar felicitari, votat cu mare drag.


  danaeldreny » mesaj pers
  [10.12.17 - 17:22:28]

     @mishu: Daaa, e o pizzerie la care încă nu am ajuns în Bicaz, mai am speranțe, dacă nu mai devreme măcar în octombrie 2018 la ediția II Toamna pe Ceahlău :) vă invit!


  ioan marinescu » mesaj pers
  [25.12.17 - 11:09:07]

     @danaeldreny: Plăcut, notat, votat!


  13 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 17.10.18 -- 00:50:23

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.110954046249 sec