mobile WEB  #  BARCELONA [SPANIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Descoperă Barcelona

12. Barcelona fascinanta – Prin expozitii si alte „cujetari” (din ciclul: “O mie si una de... zile” sau Barcelona la Hechicera)

a fost acolo: NAZARICA
 • DIN: Cluj-Napoca
 • în OCT-2010
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  Si nu a fost coltisor pe care sa nu-l strabat. E drept ca tare mult m-au ajutat ghetutele calatoare cele singur umblatoare!

  Si vai, de cite ori nu mi-a fost dat sa zic, precum Faustul lui Goethe (care si-a vandut sufletul, pierzandu-l pe vecie la rostirea acestor cuvinte): „Oh Augenblick, verweile doch! du bist so schön!” - “Opreste-te clipa, ramai, esti atit de frumoasa!” Si ce pacat, ca atunci nu s-a oprit in loc clipa cea repede si curgatoare...

  In fiecare zi mi se intampla cate ceva, poate nu chiar spectaculos, dar ma bucuram din tot sufletul... Si am vazut... am admirat cladiri, statui, picturi, parcuri si gradini, mobile stil, antichitati, carti rare, bijuterii din aur si argint, cristaluri, evantaie, costume de flamenco, matasuri si dantele fine, sabii de Toledo, palarii cordobeze, cai pur-sange tragind calesti fermecate, costume de torero, care sint cusute din lacrima lunii sau cu zambetul soarelui. Si cum m-au invaluit, rasfatat si dezmierdat miresmele dulci-aromate tasnite din pamantul mediteranean si din Marea cea Albastra!

  De-abia atunci am inteles in adevaratul sens al cuvintului ce inseamna un oras cultural, un oras artistic. La Barcelona sint peste 30 de expozitii temporare deschise cu un oarecare prilej sau eveniment (de exemplu, la Palatul Robert am „savurat” expozitia "Cele o mie de fete ale focului", iar la Caixa am vizionat "Imagini ale desertului", precum si expozitia personala plina de originalitate a unui artist excentric numit Arman). Aceste expozitii sint o complexitate de modalitati de a crea imagine artistica si de a impresiona privitorul: fotografii, picturi, colaje, diapozitive, diorame, filme de scurt metraj, holograme (toate la un loc). De multe ori am fost atit de "impactata" ca am ramas nu numai fara cuvinte, ci si fara respiratie. Ce ti-e si cu fantezia umana cand se intalneste cu talentul si pasiunea! M-a uimit originalitatea cu care sint ansamblate sârma, hârtia, ata cu obiecte din natura, simple si nesofisticate, lemn, pietricele de toate marimile si culorile.

  Inca o data am apreciat cat este de important faptul de-a fi informat, ca sa stii ce sa alegi si unde sa te duci.

  Multe activitati se desfasoara in aceasi zi, cam pe la aceeasi ore, si iata ca te vezi in imposibilitatea de-a nu sti ce sa alegi, toate sint interesante, toate te-ar tenta, dar nu te poti imparti... Si asta pe linga muzeele consacrate, Muzeul Picasso, National, de Istorie, de Arheologie, Muzeul Maritim, de Arta Romanica, Arta Gotica, Arta Contemporana, de Stiinte ale naturii, de Arta precolumbiana, Arta decorativa, de Ceramica, Muzeul Frederic Marés, Muzeul Muzicii, Muzeul de Stiinta, Muzeul de Arta Catalana, Muzeul de Arta Moderna, Fundatia Joan Miró, Fundatia Antoni Tápies, Muzeul Figurilor de Ceara, Muzeul FC Barcelona, etc., ... oh, dar cate si cate ar mai fi de vazut!!!

  Trebuie sa profiti de faptul in unele zile ale lunii se mai pot fi vizitata gratuit expozitii, muzee. Din pacate au devenit tot mai putine.

  Credeti ca-i prea mult sa vizionezi doua expozitii pe zi? Dimineata am vazut una de antichitati, undeva in Piata Spaniei, iar dupa-masa, la batrana doamna, Catedrala din Barri Gotic am admirat o expozitie din timpul lui Carlos I, (aproximativ din perioada 1510 -1520). Doamne, ce minunatie! Mi-au trecut prin fata ochilor manuscrise scrise de calugari artisti, picturi, sculpturi, altare, cruci si obiecte de cult lucrate in aur, argint si pietre pretioase.

  Cind am iesit din catedrala, pe stradutele inguste „ciopor” de menestreli, „iti ghidilau urechile in chip placut”. Unul mangaia strunele chitarei:

  „Pentru tine, adorato
  vreau sa cant de-acum incolo
  bucuriile-n tremolo
  si tristetea-n pizzicatto”

  (Toparceanu)

  Un tinerel imbracat in costum de epoca -ca un tanar paj- scotea cele mai dulci sunete din lume la doua fluiere, unul mai bătrâoir canta din tot sufletul "Ave Maria, gratia plena", mai era „o domnita” cu flautul fermecat. Ce mai, care mai de care, atmosfera era de epoca, parca m-am intors in timp, acum 500 de ani. Asta si datorita faptului ca zidurile care imprejuiesc catedrala au o acustica deosebita, o rezonanta aparte, iar cei care se "produc" sint artisti in adevaratul sens al cuvintului, au concerte si-si vand propriile C.D. -uri...

  Catedrala de peste 700 de ani are in interior o curte dreptunghiulara, iar pe margine sint tot felul de altare cu superbe statui din marmura, infatisand scene din biblie, cu Fecioara (La Virgen), cu pruncul Isus cel Mititel, cu Santa Ana, cu scene cutremuratoare din momentele rastignirii, cu lumanari aprinse si cu o muzica in surdina care te face sa crezi ca esti in ceruri, printre ingeri. In mijlocul curtii sint portocali (in care straluceste lumina portocalelor), si flori, si trandafiri, si niste ochiuri de apa in care inoata tacute gaste pufoase si albe. Si mai sint tot felul de copaci frumosi, maiestuosi, enigmatici si cugetatori, pe care, imi vine sa-i imbratisez! De ce? (Oare sa mi „se traga” de la milenara filosofie orientala, care spune ca daca imbratisezi un copac, te molipsesti de puterea si energia lui?)

  Interesanta este fiinta umana. Se obisnuieste cu toate. Si cu răul. Si-l suporta. Si cu binele. Si crede ca asa este normal. CEL MAI INGRIJORATOR LUCRU ESTE SA TE OBISNUIESTI CU CEVA – (RAU-BINE) - SI SA TI SE PARA CA ASA ESTE NORMAL si ca poate sa dureze la infinit!

  Va urma... soon!

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de NAZARICA in [10.10.2016 / 21:43:41]

  [validat & publicat in 11.10.16 / 07:13:26]

 • VIZUALIZĂRI: 1530

 • EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    30600 PMA (din 35 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "NAZARICA"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 15 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  elviramvio » mesaj pers
  [11.10.16 - 07:38:48]

     @NAZARICA:

     Frumos articol, felicitari!


  mishu » mesaj pers
  [11.10.16 - 08:53:43]

     @NAZARICA: Un articol minunat si romanantic ca o zi de toamna.

     Felicitari, votat cu mare drag.


  Dan&Ema » mesaj pers
  [11.10.16 - 09:16:43]

     @NAZARICA:

     Foarte profunda cugetarea lui Goethe

  „Oh Augenblick, verweile doch! du bist so schön! ” - “Opreste-te clipa, ramai, esti atit de frumoasa! ”

     @nazarica, ai un stil care ma acapareaza sa citesc pe nerasuflate si sa spun: Augenblick, verweile doch! Eu sunt vorbitor de limba germana si vreau sa spun ca aceasta fraza exprima mai mult decat arata simpla traducere, corecta de altfel.

     Asa ca am citit si recitit articolul care nu se putea incheia mai bine decat cu o alta cugetare grea si adevarata:

  CEL MAI INGRIJORATOR LUCRU ESTE SA TE OBISNUIESTI CU CEVA – (RAU-BINE) - SI SA TI SE PARA CA ASA ESTE NORMAL si ca poate sa dureze la infinit!
  .

     Este in firea umana sa ne obisnuim sau sa ne adaptam la ceva si apoi sa iesim greu din acel blocaj, de bine sau de rau.

     Astept cu interes urmatorul articol... soon.

     Bravo!

     fe; i


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  Carmen Ion » mesaj pers
  [11.10.16 - 09:17:26]

     @NAZARICA: Atât de minunat ai descris atmosfera culturală a Barcelonei, încă, la fel de "impactată" ca şi tine, am rămas şi eu fără cuvinte...


  mogly » mesaj pers
  [11.10.16 - 09:40:31]

     Nazarica: Barcelona e pe masura sufletului tau de artist!

     Calatorii de vis in continuare!


  traian.leuca » mesaj pers
  [11.10.16 - 13:29:03]

     @NAZARICA :"prea bun" prea... "

     Felicitări!


  NAZARICA » mesaj pers
  [11.10.16 - 18:35:17]

     @elviramvio: Multumesc pentru lectura!


  NAZARICA » mesaj pers
  [11.10.16 - 18:38:37]

     @mishu: Multumesc pentru lectura, "spic de grau ce da in copt! " - :) -


  NAZARICA » mesaj pers
  [11.10.16 - 18:41:06]

     @Dan&Ema: Multumesc pentru lectura, multumesc pentru aprecieri. Cuvintele pot fi leac, balsam si o sursa de regenerare… (de care am nevoie, ca nu degeaba calc zilele astea pe la sectorul balneologie).

     Ei, draga vorbitorule de limba germana… Stiu precis ca stii ce zicea Mark Twain: “eternitatea a fost inventata ca eu sa pot invata limba germana! ”. Asa si cu batranul Goethe, cel cu spirit tanar si vesnic indragostit, chiar si la anii senectutii. La ceasul cand sufletul lui se inalta spre vamile cerului a murmurat: “Licht, licht, mehr licht”... (lumina lumina, mai multa lumina) … (stiu ca si pe asta o stii) … si ca interpretarea tine de metafora! Vai, dar asta-i alta poveste… ma tem ca le incurc povestile. -;) -


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  NAZARICA » mesaj pers
  [11.10.16 - 18:44:37]

     @Carmen Ion: Multumesc, Carmencita amiga! Ma onorezi cu ale tale cuvinte!


  NAZARICA » mesaj pers
  [11.10.16 - 18:47:35]

     @mogly: Multumesc, prietenuta!


  NAZARICA » mesaj pers
  [11.10.16 - 18:52:20]

     @traian. leuca: ¡Sí, Señor! , ¡Gracias Señor! ¡Un besito Señor!


  Michi » mesaj pers
  [12.10.16 - 16:12:21]

     Mă încântă acest ˝ va urma... soon˝. Am citit serialul tău pe nerăsuflate şi dacă întâmplarea n-ar fi făcut să dau de el, aş fi fost cu mult mai săracă acum. Te linişteşte, te provoacă- stări contradictorii cărora nu ştii cum să la faci faţă. Necazul meu este că n-am să mai văd Barcelona şi tot ce am citit scris de tine rămâne fără suportul trăirilor personale.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  NAZARICA » mesaj pers
  [13.10.16 - 21:06:54]

     @Michi: Doamna Michi multumesc ca m-ati citit. Multumesc din suflet. Cat sint de constructive si benefice aprecierile Dvs. ! Saru’mana de mii de ori si sanatate, putere si calatorii minunate! -:*-


  Michi » mesaj pers
  [13.10.16 - 21:12:43]

     @NAZARICA: A fost un adevărat maraton dar a meritat.


  15 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 22.08.19 -- 13:13:29

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.0837960243225 sec