mobile WEB  #  DEDA [MS] [ROMÂNIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Valea și Cascada Cofu [Bistra Mureșului]

O drumetie pe Valea Cofu spre Cascada Pisoiului (Cofu)

Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
a fost acolo: Dana2008
 • DIN: Tîrgu Mureş
 • în AUG-2016
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:

  - Unde e cascada Pișoiului (Cofu)?

  - Mai este mult până la cascadă?

  - După curbă ajungem la cascadă! Soțul meu a spus că de la curbă mai avem aproximativ 5 km. până la cascadă, cam o oră de mers vioi.

  - Care curbă?

  Acestea au fost întrebările și răspunsurile care s-au repetat de multe ori pe parcursul drumeției noasre spre Cascada Pișoiului (Cofu)?

  Să încep cu începutul.

  La părinții mei, au sosit neamurile din Canada și aceștia și-au exprimat dorința de a petrece o zi la munte, să urce pe poteci, să pescuiască și să mănânce păstrăvi la grătar. Eu le-am propus să mergem la cascada Cofu, o drumeție de aproximativ o oră, să pescuiască în râul Bistra, unde soțul meu a prins un păstrăv în doar 3 minute (dar l-a eliberat pentru că nu a mai prins alții și unul nu aveam cum să-l împărțim), iar la sfârșitul excursei puteam să cumpărăm pești de la Păstrăvăria din Bistra. Le-a plăcut propunerea mea, mai ales că nu trebuia să ne deplasăm mult cu mașina, sunt doar 65km. până la Bistra Mureșului de la Tg. Mureș.

  Traseul pe care am fost este: Tirgu Mureș-Reghin-Deda-Bistra Mureșului, pe o șosea în stare bună. Din comuna Deda se intră, la stânga, pe vale, pe Bistra Mureșului, unde, după cca. 5km. este o păstrăvărie. Drumul continuă asfaltat încă 3 km. după care acesta este pietruit și după încă 5km. se ajunge la o stație meteo și apoi la o intersecție de la care se poate urca spre cascada Pisoilui (Cofu), conform indicatoarelor.

  Cascada Cofu se află în Bistra Mureșului, comuna Deda, din județul Mureș. Se poate ajunge la ea pe un traseu marcat, dar neamenajat, din Bistra Mureșului, prin Valea Bistrei, o vale de o lungime de 20 km. Jumătate din traseu este asfaltat, iar restul este un drum forestier. Veți ajunge la o bifurcație și trebuie să urmați indicatorul existent acolo spre Poiana Cofu.

  Cascada Pisoiului sau Cofu este o cascadă deosebită datorită faptului că apa țâșnește direct din stânca muntilor Calimani, de origine vulcanica și formează o cădere de apă impresionantă. Cascada se face auzită de la depărtare deoarece este un jet care iese cu putere direct din stâncă, de sub o rădăcină de copac. Apa se desface în mai multe fire, alunecand pe stanca neagra, facandu-si loc printr-un covor verde de muschi format intre siroaiele de apa rece ca gheta. La izvor se poate ajunge pe cărarea care urcă prin stânga apei.

  În localitate, Cascada Cofu este cunoscută sub denumirea de „Chișoiul Vacii”, astfel că dacă doriți să întrebați sătenii, de preferat este să folosiți acest nume.

  Pentru că afară era cald și soare am propus să urcăm pe jos până la cascadă. Din câte îmi aminteam eu, pentru că am mai urcat încă de doua ori pe jos, din sat, distanța nu este mare de la intersectie pana la cascada, cam o ora de mers în pas vioi. Grupul nostru avea 11 membrii, a fost destul de eterogen, atât ca forma fizică, aspirații cât și ca vârsta (aceasta era cuprinsă între 8-66ani). Am spus aspirații pentru că aveam în grup doi fotografi, care se opreau mereu pentru imortalizarea peisajelor fermecătoare, celelalte persoane fotografiau cu telefoanele și cu toții ne opream să mâncăm delicioasa mure, prezentă de-a lungul drumului de o parte și de cealaltă. La un moment dat am ajuns la o porțiune plină cu fluturi frumos colorati, unde am stat destul de mult ca să-i fotografiem și să-i admirăm. Fluturasii erau atat de preocupati cu polenul unor flori mari galbene, incat nu i-am deranjat atunci cand ne-am apropiat mai mult de ei cu aparatele sa-i fotografiem. De-a lungul traseului, privirile ne-au fost incantate de cromatica multitudinilor de flori colorate in mov, galben, alb, de verdele brazilor semeti, contrastand cu stancile dure si reci. Fructele rosii ale arbustului numit Calin cocotat pe stanci ne-a rugat sa-l imortalizam si pe el. Ne-am oprit de mai multe ori să ne umplem sticlele si tremosurile cu apa rece din răul care ne-a însoțit de-a lungul drumului cu sunetul lui puternic, specific râurilor de munte.

  După un timp lumea a început să dea semne de oboseală. Am făcut mai multe opriri iar întrebările pe care le-am scris la începutul articolului au început să se repete din ce în mai des. Urcasem destul de mult în munte iar sepentinele au început să se indeseasca. Diferența de nivel din sat pana la cascada este de mare. Două persoane și-au anunțat intenția de renunța din cauza păpucilor care au început să le facă bătături. Eu în calitate de organizator nu puteam să-mi văd "expediția" eșuată! Am început să-i conving că suntem foarte aproape de cascada care este după curba pe care o vedem in față. A mers un timp, dar, pe lângă oboseala cumulată după două ore și jumătate de mers, s-a înnorat brusc, se auzeau tunete și a inceput sa picure. În acel moment, trupa a facut stânga imprejur si am pornit cu toții, dezamăgiți, spre mașini.

  Nu-mi pot explica nici eu și nici soțul meu (care nu a participat la drumeție pentru că era la serviciu) cum de nu am ajuns în atâta timp la cascada la care se ajunge într-o oră. Nu cred ca am luat-o pe altundeva pentru că am fost tot timpul pe drumul principal și nu ne-am abătut de la cursul râului. Noi am pornit la ora 13:10 și ne-am întors din urcus, cauza ploii la ora 15:45, asadar am facut doua ore jumatate in loc de o ora. M-am simțit prost și față de musafiri pentru că nu am ajuns la destinație. Cu toate acestea lumea s-a declarat mulțumită de peisajele întâlnite, de murea delicioasă și de atmosfera relaxantă și buna dispoziție din grup.

  Am pornit deci în fugă și în grabă spre mașini lăsând ploaia în urmă. Ne-am oprit la păstrăvărie, am cumparat peștii pe alese, iar pe cand am ieșit de acolo, a inceput o ploaie puternică. Cred că a fost ploaia de care am fugit noi cu câteva minute mai devreme.

  La pescuit nu a mai fost cazul, nu numai din cauza vremii, a oboselii și a foamei care a început să ne umple mințile cu imaginea păstrăvilor pe grătar.

  Am postat la poze cu Cascada Pisoiului sau Cofu din arhiva proprie, din anul 2009, cand am vazut-o ultima oara (din anul 2000 cand am fost prima oara nu pot sa pun poze pentru ca la vremea aceea aveam aparat cu film).

  In 2009 am fost cu masina pana la cascada, un VW golf, am scris acest lucru ca poate sunteti interesati daca se poate ajunge si cu masina.

  Recomand acest traseu care umple sufleul de bucurie și de o puternică energie pozitivă, iar cascada este frumoasa si zgomotoasa.

  Rog webmasterul sa ataseze clipul la inceputul articolului https://www.youtube.com/watch?v=GylAB7rcQxg

  Multumesc.

  Articol încărcat de Dana2008 in [07.09.2016 / 21:59:13]

  [validat & publicat in 07.09.16 / 23:07:58]

 • VIZUALIZĂRI: 4152
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 31 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    27000 PMA (din 31 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Dana2008"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 14 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  Dana2008 » mesaj pers
  [07.09.16 - 22:28:51]

     Rog webmasterul sa ataseze clipul la inceputul articolului https://www.youtube.com/watch?v=GylAB7rcQxg

     Multumesc.


  webmasterX » mesaj pers
  [07.09.16 - 23:07:33]

     Bună recomandarea

     Mutat în rubrica "La pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița, REGHIN" (nou-creată pe sait)


  Zoazore » mesaj pers
  [08.09.16 - 08:22:19]

     @Dana2008: Votat cu drag și distrat copios!

     Dr știi ce? Eu tot ciream CORFU! Mă, zic, asta mică stă în Corfu pe Mureș? =))

     Cât despre căline... Ia: buzznews.ro/88741-arbustu ... -fructelor-sale

     Pe indicatoare scria 3 ore!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  elviramvio » mesaj pers
  [08.09.16 - 09:11:28]

     @Dana2008:

     Mi-a placut articolul tau, initial si eu ca Zoa, am citit Corfu apoi m-am desteptat brusc, doar nu mutase nimeni insula la noi! Oricum v-ati ales cu ceva, fluturii sunt teribil de frumosi si-mi inchipui cum erau acolo, la mancarica. Si asa este, cam eterogen grupul, acum nu stiu care a obosit cel mai repede: al mic sau al mare?


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  Dana2008 » mesaj pers
  [08.09.16 - 09:41:03]

     @Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită și vot! Trei ore sunt până în Poiana Corfu, adică 17,5 km. Până acolo nu fost niciodată, dar cascada e la 5km. Mă bucur că am reușit să îți aduc zâmbetul pe chip azi.

     Am citit și eu despre arbustul Calin, inițial am crezut că sunt flori roșii ceea ce vedeam pe stânci sub formă de ciorchine. Mulțumesc frumos pentru link.

     Călătorii plăcute!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Dana2008 » mesaj pers
  [08.09.16 - 09:52:39]

     @elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri! Erau foarte mulți fluturi pe florile acelea mari galbene. Gașca s-a pornit pentru că a fost vorba doar de 5km. Copiii nu mai puteau merge și cele două persoane care au venit încălțate cu balerini. Oricum, drumul a durat aproximativ 6 ore. Cel mai mare era tata, care era înaintea tuturor cu câțiva metri, cred că vroia să anunțe grupul că vede cascada de după curbă! Călătorii plăcute!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 600 PMA (din 2 voturi)]
  dorgo » mesaj pers
  [08.09.16 - 20:14:21]

     @webmasterX: Mai exista in review despre Cascada Cofu, scris de arbustul Călin in 2010 (vezi impresii), (Cascada Cofu din Valea Vrajitoarelor) poate le grupezi...


  Dana2008 » mesaj pers
  [08.09.16 - 20:22:40]

     @webmasterX: 👍


  webmaster26 » mesaj pers
  [08.09.16 - 20:24:44]

     @dorgo & Dana2008: Le-am grupat. Mulțumim pentru atenționare.

     Pe viitor folosiți - pentru astfel de cazuri - link-ul sesisează!


  mprofeanu » mesaj pers
  [15.09.16 - 18:58:13]

     @Dana2008: Frumoasă zona și tare frumoase pozele!

     Citit și votat mai târziu din motive obiective!

     Chiar dacă nu ați mai ajuns acum la destinație prin poze ai spus totul despre frumusețea naturii acestei țări și despre o drumeție totuși reușită.

     Iar mi-au plăcut mult unele poze: cele cu fluturi dar și cu mure!

     Mi-am adus aminte de pozele din Deltă....


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Ioan Raita » mesaj pers
  [26.12.16 - 21:43:54]

     Chiar se poate merge cu mașina până la cascadă? . Care din cele trei drumuri este spre cascadă. Eu am fost acolo în vara asta și de la Gura Doncii am luat-o pe cel din dreapta pe lângă cruce, dar după câteva sute de metri a apărut o barieră cu drum interzis autovehiculelor. Cred că în tinerețe am trecut pe lângă cascadă, coborând de pe Scaunul Domnului pe Zăpodea, parcă se numea zona. Dar aș fi vrut să văd din nou pentru a face fotografii.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  dorgo » mesaj pers
  [26.12.16 - 22:46:52]

     @Ioan Raita: Daaa... mai intai, parcurgi vreo 6 Km de asfalt prin satul Bistra, apoi incepe drumul forestier, mai mergi asa o vreme pe el si apare un copac si o tri-furcatie... e si o pancarta pe el... "Spre cascada", e drumul din stanga... dar, eu am fost mai demult, s-au tot taiat copaci, poate l-au taiat si pe cel cu indicatorul... trebuie sa ai mereu in stanga ta un parau si o vale si te duci de-a lungul ei. E pustiu pe-acolo, n-ai pe cine intreba. Eu am fost la cascada, de doua ori... ai, de la trifurcatie si pana la cascada, vreo 4-5 Km de drum forestier... prima data mi s-a descarcat aparatul foto, doua oara n-am mai repetat greseala...


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  Ioan Raita » mesaj pers
  [26.12.16 - 23:15:56]

     @dorgo: Mulțumesc pentru răspus. Cred că știu care este drumul. Este cel ce urcă pe lângă pârâul de lângă casa de captare. Eu am luat-o greșit în vară. Am fost pe drumul ce merge în continuarea celui care vine de la Bistra.

     Vă mulțumesc mult.

     P. S. Cu descărcatul aparatului am pățit și eu la fel la festivalul Zilele Văii Mureșului anul trecut. Am avut norocul ca nepoțica mea să aibe un telefon perfomant.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  webmasterX » mesaj pers
  [11.12.18 - 19:26:01]

     Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Cofu și Valea Vrăjitoarelor [Bistra Mureșului]» (nou-creată, între timp, pe sait)

  [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]


  14 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 16.09.19 -- 12:19:08

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.080411195755 sec