mobile WEB  #  BELGRAD [BEOGRAD] [SERBIA]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Unde mâncăm în Belgrad şi împrejurimi

Ce mâncăruri (și băuturi) puteți alege în Serbia?

a fost acolo: Dragos
  • DIN: Bucureşti
  • în APR-2015
  • CASETA TEHNICĂ

    SCURTĂTURI:

    Îmi dau seama că, deși am vorbit despre o grămadă de cârciumioare din Serbia, am uitat să vă spun mai pe larg despre mâncărurile lor tradiționale. Încerc o scurtă prezentare, alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia:

    De mâncare:

    Brutăriile – numite pekara – sunt cam la tot pasul prin centrul orașelor și aici puteți găsi un bogat sortiment de sandviciuri, pateuri și pizza. Unele sunt deschise non-stop și un mic dejun format dintr-o bucată de plăcintă și dintr-un iaurt de băut vă oferă destulă energie pentru vizitarea orașului.

    Majoritatea restaurantelor sârbești oferă roštilj, un platou mare cu diferite cărnuri prăjite la grătar (mix grill). E posibil să comandați salate, legume la grătar sau o simplă omletă, dacă nu vă place carnea. Bucătăria sârbească e faimoasă în privința folosirii legumelor, proaspete sau gătite.

    Alte „chestii” bune de încercat atât de vegetarieni, cât și de către ceilalți sunt kajmak (un fel de cremă grasă de brânză) și ajvar, un fel de zacuscă (având în compoziție majoritar ardei), excelentă. Un alt soi de zacuscă (mai apropiată de rețeta noastră) este și pinđur - adesea denumirile fiind „încurcate” între cele două produse.

    Pljeskavica e varianta sârbească de hamburger oferită la orice fast food.

    Dar cei mai faimoși acolo sunt ćevapčići (adică mititeii lor). De fapt, Ćevapi, o porție costă (cu pâine, aivar sau kajmak) între 150 și 500 dinari.

    Încercați și Karađorđeva Šnicla (șnițelul Carageorge). E făcut din carne umplută cu kajmak și bacon, prăjită la tigaie, servit cu sos tartar, fiind de fapt o versiune originală de cordon bleu.

    Burek sunt plăcinte, cu diferite umpluturi - carne, brânză, spanac, mere etc.

    Ćevapi (Ћевапи) - „mititei” serviți de obicei câte 5 sau 10 bucăți);

    Pečenje (печење) - friptură de porc sau miel;

    Pečenje Ispod Sača (печење испод сача) - friptură la capac, din porc, miel sau uneori din vițel. Se prepară întro oală de lut cu capac, acoperită cu totul în jar, lăsată foarte mult la fiert, chiar și o zi întreagă.

    Kiflice (кифлице) chifle.

    Paprikaš (Паприкаш) ghici! :)

    Gulaš (Гулаш) idem, :)

    Sarma (сарма) - cam ca ale noastre; au și în foi de viță.

    Gibanica (Гибаница) - plăcintă cu brânză și spanac sau doar brânză;

    Punjene Paprike (Пуњене паприке) - ardei umpluți;

    Pohovane Paprike (Поховане паприке) - ardei rostogoliți prin făină, prăjiți în ulei la tigaie;

    Paradajz čorba - supă de roșii;

    Čorba od luka - ciorbă de ceapă;

    Ljuta krompir čorba - ciorbă picantă de cartofi;

    Škembe čorba - ciorbă de burtă;

    Čorbast Pasulj (Пасуљ) - ciorbă de fasole - gătită încet, cu ceapă și boia iute.

    Pasulj Prebranac (пребранац) - un fel de iahnie de fasole (de obicei, fără carne);

    Riblja čorba (рибља чорба) ciorbă de pește. Și asta e cu totul altfel decât cea cu care suntem noi obișnuiți, e puțin picantă, dar excelentă în felul ei;

    Roštilj (Роштиљ) mix grill;

    Teleća čorba (Телећа чорба) - ciorbă de vițel;

    Proja (Проја) un fel de pâine făcută din făină de porumb cu brânză telemea. Specialitate națională, servită în general în coșul de pâine, alături de alte chifle calde.

    Pentru mâncăruri fără carne, pur și simplu solicitați ceva 'posno' - termenul uzual pentru mâncăruri fără carne sau lactate (dar având, posibil, fructe de mare sau pește).

    Ca desert, eu unul recomand baclavaua sau tufahija, un măr copt (sau fiert în compot), umplut cu cremă de nuci și acoperit cu frișcă. Dar au și multe alte dulciuri. Un real pericol pentru cei ce țin dietă. :)

    Băutura

    Rakija/Ракија/ (rachiu excelent din prune /Шљивовица/, gutui /Дуњевча/, caise /Кајсијевача/, pere /Крушковача/, ienupăr /Клековача/ (asemănător gin-ului).

    Loza (din struguri, gen tescovină);

    Slivovica /Шљивовица/ (băutura lor tradițională, având diferite grade de tărie)

    Medovaca rachiu de miere;

    Vinuri foarte bune din podgoriile regiunilor: Srem, Oplenac, Župa, Smederevo, Negotin, Metohija. Sincer, dintre toate soiurile încercate acolo de către mine, cel mai mult mi-a plăcut tămâioasa lor (demisec, alb) - Tamjanika.

    Bere (Пиво). Jelen (Cerbul) și Lav (Leu) sunt două dintre berile sârbești mai populare; de asemenea, Nikšićko din Montenegrul vecin e la fel de populară.

    Apă plată (Вода) sau apă minerală (Минерална Вода).

    Mare atenție cu apa de băut din unele regiuni din Voivodina, extrem de poluate (Kikinda și Zrenjanin) unde apa este total ne-potabilă!

    Bacșișul (prin rotunjirea notei de plată sau adăugarea unei mici sume) dacă mâncarea și / sau serviciul au fost remarcabile e un gest normal și vă asigură de cea mai bună servire dacă veți reveni (deși „serviciul” este inclus pe nota de plată).

    ===

    PS fiind vorba despre un articol cu informații generale, vă rog să fie publicat fără PMA!

    Articol încărcat de Dragos in [16.05.2015 / 19:52:44]

    [validat & publicat in 16.05.15 / 22:03:53]

  • VIZUALIZĂRI: 20567
  • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

    + 12 alte poze Vezi pozele

    EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std)    33 PMA (din 33 voturi) show/hide
  • NOTA: Acest review nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
  • NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    VOTEAZĂ ŞI TU! - Apreciezi articolul?

    DANU

  • Ai fost acolo? - Scrie impresii / Incarcă foto
  • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Dragos"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
    sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
  • 4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

    ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
    Dan&Ema » mesaj pers
    [16.05.15 - 22:10:17]

       Informatii generale dat atat de valoroase.

       A propos de plescavita, care spui ca e sub forma de hamburger (ca si in Timisoara) - eu mananc plescavita cu drag si pofta ka Taverna Sarbului si e maaaare si buuuuna!

       Pofta buna si noroc!


    livdan » mesaj pers
    [18.05.15 - 12:25:56]

       @Dragos - Buna ziua, Dragos

        Am citit cu atentie toate postarile tale referitoare la ultima ta deplasare in Serbia si sincer sa fiu sunt impresionat atat de informatiile asa - zis tehnice (mancare, bautura, timp liber etc.) cat mai ales de acel feeling de simpatie, pe care eu il simt din postarile tale, manifestat fata de sarbi si fata de Serbia.

        Ultimul review ar putea fi preluat lejer de NTOS pentru a populariza cum trebuie si pe intelesul tuturor romanilor traditiile gastronomice si nu numai ale sarbilor.

        Mentionez ca sunt nascut si crescut la Drobeta Tr. Severin, mai putin 5 ani de facultate la Timisoara, loc pentru care Serbia si Yugoslavia au insemnat si inca mai inseamna foarte mult. De asemenea cunosc obiceiurile si limba sarba destul de bine.

        Felicitari si toate cele bune!


    Puteți EVALUA ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
    [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 2 voturi)]
    webmaster » mesaj pers
    [18.05.15 - 12:52:41]

       Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.


    Dragos CONSILIER AFA / SERBIA » mesaj pers
    [18.05.15 - 14:04:39]

       @livdan - mai e în lucru un ultim articol despre Belgrad și împrejurimi.

       Și pentru mine Turnu Severinul are o oarecare importanță, având în vedere că prin liceu eram îndrăgostit până peste urechi de o tânără fătucă din urbea de la Dunăre... Ehei... alte vremuri...

       Mulțam de apreciere!


    4 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


    Data ultimei actualizări (CACHE): 16.07.19 -- 22:19:13

    Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


    AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

    UTILIZATOR
    PAROLA

    Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

    Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

    NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte particulare pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
    Alte impresii din această destinaţie:
    VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
    TOP

    versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

    pagină generată in 0.0732040405273 sec