mobile WEB  #  OHRID [MACEDONIA de NORD]
[versiune pentru dispozitive mobile]
vers. DESKTOP
Apartments Joce

În vizită la Joce

a fost acolo: Costi
 • DIN: Piteşti
 • în AUG-2012
 • CASETA TEHNICĂ

  SCURTĂTURI:
  Urmare de aici

  Joce (citeşte ioţe), un bărbat la vreo 40 de ani, mărunţel şi slăbuţ, mereu cu zâmbetul pe buze, e profesor, director adjunct al unei şcoli gimnaziale din Ohrid. Şi, pentru că, la fel ca peste tot şi în Macedonia salariile profesorilor sunt de mizerie (deh, prioritate naţională, învăţământul ăsta), mai ales că are şi doi copii de crescut, Joce s-a hotărât să intre în afaceri. Mai exact, pentru că Ohrid este o destinaţie turistică de primă mână în regiune, oraş înscris pe lista Patrimoniului UNESCO, cunoscut ca oraşul celor 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului, Joce s-a gândit că turismul poate fi o afacere profitabilă.

  Să nu credeţi că a dat norocul peste el şi s-a îmbogăţit din această afacere, nicidecum. A făcut un credit la bancă, la care mai plăteşte şi acum şi va mai plăti şi de-acum încolo ceva timp şi a construit în curtea destul de mică a casei în care locuia o vilă de apartamente de închiriat, vilă care a înghiţit şi partea rămasă din vechea casă. Apartamente pe care le promovează şi pe booking.com, ceea ce a făcut ca pentru popasul de două zile la Ohrid, pe care l-am făcut în circuitul balcanic din vara anului 2012, să alegem ca reşedinţă temporară oferta de nerefuzat a lui Joce. Mai ales că preţul a fost modic.

  Am ajuns uşor la Apartments Joce, unde am fost întâmpinaţi de soţia lui Joce, care i-a telefonat imediat acestuia, pentru că ea nu se prea descurcă în engleză. De altfel, nici Joce nu este as în acest domeniu, dar amândoi au înţeles că, odată intraţi în "afacere", este obligatoriu să poată comunica cu turiştii, motiv pentru care împreună iau lecţii pentru a se perfecţiona în engleză.

  Până la sosirea lui Joce, am fost serviţi cu o cafea, după care am dus maşina în "parcare", aceasta fiind curtea foarte mare a vecinului de peste drum, plecat la muncă în străinătate şi care a lăsat casa în grija lui Joce. Curtea vilei Joce nu este foarte mare, abia dacă mai încape, lângă vechea Zastava a lui Joce, încă o maşină.

  Dar este loc pentru o masă la umbra unui pom, masă la care, alături de un student american şi o pereche de sârbi din Novi Sad, ne-am regăsit şi noi la un moment dat, povestind la un pahar de rakija dintr-un amestec de fructe (din care, cu siguranţă nu lipseau caisele), oferit "din partea casei".

  Alături, un bazin în care curge permanent apă rece de izvor este folosit pentru răcirea naturală a pepenilor, atunci când e vremea lor, bineînţeles!

  Am fost conduşi în camera de la etajul al doilea, în care urma să stăm două zile şi ni s-au prezentat facilităţile. Camera de două persoane era mare, cu un pat dublu, un şifonier încastrat în perete, o masă cu două scaune şi o măsuţă pe care se afla televizorul. Într-o nişă laterală este chicineta, utilată cu chiuvetă, plită electrică, frigider şi ustensile necesare pentru bucătărie. Baia este prevăzută cu duş şi utilată cu cele necesare. Am avut şi acces la Internet Wi-Fi în cameră, conexiunea fiind foarte bună.

  În plus, de la balconul camerei se vedea o privelişte frumoasă a unei părţi a Ohridului, nu şi lacul, din păcate.

  Evident însă, nu venisem să stăm în cameră, aşa că Joce ne-a condus (ni se făcuse foame) la un restaurant din apropiere, unde, după ce i-a spus patronului că suntem clienţii lui, ne-a lăsat în grija acestuia. În drum spre restaurant, Joce ne-a arătat un supermarket cu program non-stop şi piaţa, de unde, de altfel, am cumpărat mai târziu nişte struguri excelenţi şi alte fructe, la preţuri mult mai mici ca la noi (deşi Ohrid este un oraş turistic, vizitat de turişti din toate părţile lumii).

  Înainte de a pleca în oraş, l-am întrebat pe Joce unde este un birou de informaţii turistice, la care el ne-a replicat: Nu aveţi nevoie, eu sunt biroul de informaţii turistice pentru voi. Întrebaţi-mă orice şi vă răspund. Ne-a şi dat o hartă, pe care ne-a marcat toate obiectivele turistice mai importante. În plus, ne-a spus că ne poate aranja şi o plimbare pe lac, eventual cu trecerea în Albania (lacul Ohrid este situat între Macedonia şi Albania). Cum veneam din Albania, nu am făcut uz de acest serviciu. Am uitat să precizez că Joce este profesor de istorie!

  În Ohrid şi împrejurimi sunt foarte multe locuri de văzut şi puteţi, de asemenea, să vă plimbaţi cu vaporaşul pe lacul Ohrid, sau să faceţi plajă, lacul având o apă incredibil de curată, atât de curată, încât acolo trăiesc păstrăvi, care, după cum se ştie, de obicei trăiesc în ape curgătoare, de munte.

  Când am fost eu, am avut şi norocul să prind în plină desfăşurare Festivalul Balcanic de Folclor. Cu această ocazie, am văzut defilarea participanţilor şi am admirat frumoasele costume populare ale acestora, după care am asistat la programul artistic oferit de aceştia pe scena în aer liber de la malul lacului. A fost o încântare, singura părere de rău a fost lipsa unei formaţii artistice româneşti. Surpriza plăcută a fost însă aceea că formaţia ungurească participantă a suplinit într-o oarecare măsură această lipsă, prezentând şi câteva dansuri populare bihorene şi clujene şi cântând chiar şi în română.

  În orice caz, dacă sunteţi în pană de idei privind locul unde să vă petreceţi o vacanţă activă, cu plajă, soare, dar şi cu multe locuri interesante şi frumoase de vizitat şi, mai ales cu o cheltuială redusă, Ohrid este o alegere perfectă. Din păcate, verificând pe booking.com, Apartments Joce, care are calificativul 9,3 - Superb, este ocupat complet, tot anul 2014 (probabil a prins un contract cu vreo agenţie turistică). Cert este că lui Joce îi merge bine, din fotografii am văzut că, între timp a reuşit să tencuiască vila şi pe exterior. Lucru ce mă bucură, pentru că o merită din plin.

  Oricum, dacă doriţi să mergeţi în Ohrid, puteţi găsi cazare de acelaşi fel şi la alţii, cartierul în care se află vila Joce fiind plin de astfel de întreprinzători.

  Citeşte şi continuarea aici
  Articol încărcat de Costi in [03.12.2013 / 23:56:48]

  [validat & publicat in 04.12.13 / 08:15:43]

 • VIZUALIZĂRI: 3089
 • Foto atașate (se deschid în pg nouă)

  + 28 alte poze Vezi pozele

  EVIDENTIAȚI IMPRESIILE CU ADEVĂRAT UTILE!
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std)    24300 PMA (din 28 voturi) show/hide
  NOTĂ: Datorită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  VOTEAZĂ ŞI TU!

  F.UTIL/F.BUNUTIL/BUNNU-MI PLACE

 • Ai fost acolo, la Apartments Joce? - Scrie impresii / Incarcă foto
 • Dorești să întrebi/discuți ceva referitor la impresiile încărcate de "Costi"? - folosește rubrica Ecouri (de mai jos)
 • 5 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE / ARATĂ ecourile

  ECOURI SCRISE LA ACEST ARTICOL:
  alinaro » mesaj pers
  [19.02.14 - 16:00:29]

     Costi: abia acum am descoperit "povestea" lui Joce. Culmea e ca azi dimineata am avut o videoconferinta cu Ambasada Spaniei la Belgrad, de unde am venit cu cheful de a visita si locurile alea... Poate intr-o buna zi. Voiam sa va scriu un mesaj la reviewul despre Coasta de Azur si am dat de acesta. Mi-a placut.


  dan16 » mesaj pers
  [09.06.14 - 19:52:12]

     @Costi: Salut!

     Luna viitoare intentionez sa ajung si eu in Ohrid, chiar daca numai pentru 2 - 3 zile, destinatia principala a calatoriei urmand a fi statiunea Sarande din Albania.

     Am o mica nelamurire si pentru asta apelez la tine in masura in care poti sa ma ajuti. Am citit undeva pe net, ca la intrarea in Macedonia ti se da un tichet pe care ti-l cer la iesire. De asemenea, am auzit ca trebuie sa ai la tine, la iesirea din Mecedonia, si un tichet sau o dovada de la politie (nu stiu cum sa-i zic exact) din care sa rezulte unde te-ai cazat. Asa este? Care este realitatea pana la urma? Astept cu nerabdare raspunsul tau, pentru care iti multumesc anticipat!

     

     P.s. si eu sunt din Arges...din Campulung


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 0 PMA (din 0 voturi)]
  Costi » mesaj pers
  [09.06.14 - 20:26:09]

     @dan16:

     Nici vorbă de tichet la intrarea în Macedonia. Ultima dată când am fost în Macedonia a fost anul ăsta de Paști, la întoarcerea din Corfu. M-am oprit pentru o zi la Bitola.

     Nu mi s-a cerut nimic din ce-mi spui.

     Este drept, în țările foste iugoslave, deci și în Macedonia, este valabilă încă o lege (am avut și noi una asemănătoare, pe vremea comunistă), care obligă pe cei care cazează străini să anunțe la poliție. Dacă stai ”oficial”, la hotel, sau alte locuri de cazare înregistrate, asta este sarcina lor. Dacă stai la prieteni, rude etc. cei care te găzduiesc trebuie să declare la poliție. Legea asta e la ei tot de pe vremea comunismului, dar a fost reactivată în timpul războiului, e de înțeles de ce.

     Totuși, în ultimul timp nu mai face nimeni caz de ea.

     Când am fost în 2010 în Croația, la intrarea în Serbia, polițistul mi-a atras atenția să iau de la hotel hârtia doveditoare, am cerut-o, dar la ieșire nu m-a întrebat nimeni de ea.

     Pentru liniștea ta, poți cere la hotel hârtia doveditoare că ai stat acolo, sau măcar fă-ți o copie suplimentară de pe rezervare.

     Mai mult ca sigur nu ți-o va cere nimeni, dar...

     În plus, intrarea în oricare din țările din fosta Iugoslavie, ca de altfel și în Albania se poate face cu cartea de identitate, nu ai nevoie de pașaport.

     Mergi cu încredere, în țările din fosta Iugoslavie românii sunt încă priviți cu simpatie.

     Doar să respecți regulile de circulație! :)

     Atenție în Albania, circulația se face practic fără reguli. În rest, e interesant pe-acolo. Iar la Ohrid, ai ce vedea...

     Vacanță plăcută!


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 300 PMA (din 1 voturi)]
  dan16 » mesaj pers
  [09.06.14 - 21:50:44]

     @Costi: Multumesc inca o data pentru raspuns! Nici eu nu credeam chestia cu acel tichet, cu toate ca pe site-ul mae.ro, la sectiunea pentru Macedonia este stipulat aceasta obligatie a inregistrarii la sectia de politie (personal, daca esti cazat la particulari), insa cu precadere in cazul unei sederi mai indelungate.

     In rest, pot spune ca sunt obisnuit cu "specificul" tarilor foste iugoslave. Din 2011 incoace am cutreierat de mai multe ori Serbia, Bosnia, Croatia si Muntenegru.


  Puteți EVALUA ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt: 50 (pma.std) + 150 PMA (din 1 voturi)]
  webmaster70 » mesaj pers
  [06.01.15 - 14:25:33]

     @Costi: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS, mai precis localizarea acestei unități pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

  Mulțumesc.


  5 ecouri scrise până acum la acest articol. ASCUNDE ECOURILE


  Data ultimei actualizări (CACHE): 16.12.19 -- 06:58:49

  Pentru a accesa versiunea curentă, „la secundă” -- logați-vă (mai jos) sau creați-vă cont


  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici

  Alte impresii din această destinaţie:
  VEZI toate impresiile scrise despre această destinaţie
  TOP

  versiunea DESKTOP (non-mobile) # HOME (mobile)

  pagină generată in 0.071212053299 sec