ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 7 nopți
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vila Elpiniki din Troulos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Kalimeraaa to everybody!

Cuvant inainte

De cand au aparut cursele estivale charter ce leaga diverse aeroporturi din tara noastra cu insula Skiathos, aceasta din urma a devenit una din destinatiile elene cele mai apropiate si frecventate de turistii romani. Din Cluj ajungi in Skiathos-city intr-o ora si 20 de minute, din Bucuresti, si mai repede...

In avion, nici n-ai timp sa-ti legi bine centura la decolare caci, nu trece multa vreme si esti rugat, sa ti-o dezlegi, “Ladies and Gentlemens”, urmeaza sa aterizam pe micutul aeroport din insula Skiathos, ora locala este 19,40 iar temperatura aerului este de 28 de grade Celsius”. (Aplauze in avion). Sus, in ceruri, la 11.000 de metri, stewardesele sunt nevoite sa lucreze cu viteza mare, pentru ca, intre cele doua operatiuni, sa imparta pasagerilor unui avion “plin-ochi”, sendviciul, bautura racoritoare si cafeaua. Se zboara cu “Tarom”-ul, cu aparate Airbus, viteza pe palierul de zbor al unui astfel de avion atinge 850 Km/ora.

Zborul ar putea fi si mai scurt dar cred ca pilotii nu se grabesc, tocmai ca stewardesele sa aiba acea jumatate de ora in care sa distribuie in liniste si fara graba, cate ceva “de-ale gurii”. Ruta e clasica: Cluj-Deva-Tg. Jiu-Craiova-Sofia-Salonic-Halkidiki-Skiathos.

Aterizarea se face dinspre mare, e si ea un spectacol in sine, multa lume asteapta la capatul pistei (cea mai scurta din Europa, cred), ca sa fotografieze avionul trecandu-le deasupra capului sau sa se lase invaluiti de jetul cald si cu miros de kerosen, al unui alt avion care decoleaza si a carui forta, asemenea vantului Cicladelor, te doboara de pe picioare.

Primirea in insula

Pe aeroportul din Skiathos, primirea e bine organizata. Aici te asteapta simpaticii Paul si Madalina, care te imbarca intr-unul din cele 3 autocare, in functie de ce sejur ti-ai cumparat: Skiathos sau Skopleos. Bagajele, sunt incarcate intr-o camioneta si transportate separat de pasageri si lasate in fata vilei sau hotelului tau. Esti scutit de efortul transportului lor. In autocar, dupa un habitual “Bun venit in Skiathos”, ti se prezinta o scurta istorie a insulei.

Apoi fiecare e “depus” la locatia aleasa. Si sunt multe. Pe soseaua principala a insulei, lunga de vreo 10 Km, ce leaga capitala, Skiathos-town (statia nr. 1), de ultima statie (nr. 26), Koukounaries, sunt multe locatii (vile, studiouri, hoteluri), taverne, mini-agentii rent-a-car si rent-a-scooter, bancomate, baruri, pub-uri, mini-marketuri, si bine-nteles... plaje. “Orice” e aproape de “orice”, aici, in aceasta zona aglomerata si plina de viata din sudul insulei. Lucru preferat de oricine, mai ales de familiile cu copii, care au de parcurs distante extrem de mici de la locul de cazare, la plaja sau la cate o teverna, benzinarie sau mini-market.

Primirea la vila

Vila Elpiniki se afla in Troulos, care e o localitate mai mare, ce are alocate 2 statii de autobuz (Nr. 19 si 20). Vila se afla foarte aproape de statia de autobuz local nr. 19, si de o benzinarie, un mini-market, doua restaurante cu bar, un oficiu rent-a car si la aprox. 300 de metri de prima intrare spre plaja Troulos, plaja superba in care pinii rasar direct din nisipul de pe plaja.

Intrarea in complexul Elpiniki se face pe doua cai: pe niste scari, trecand pe langa taverna “Nektar si Ambrosie” sau (pentru masini), pe o alee in serpentina de 60-80 de metri... Elpiniki nu este doar o vila sau cateva studiouri ci un complex de mai multe vile de tip “duplex”. Ele sunt asezate “in trepte”, la nivele diferite si unite intre ele prin alei semicirculare.

Ma intampina gazda, un barbat simpatic, bronzat si musculos, Costas. Ma conduce la camera mea, imi explica cum e treaba cu apa, curentul, bucataria, cheia, etc si-mi zice... ”Poate ca va e sete, aveti aici un bax cu apa minerala din partea mea”. Wow! Chestia asta nu mi s-a mai intamplat niciodata in Grecia, pentru mine, e-o trufanda turistica. Intr-adevar, era cald si mi-era sete. Iar am prins un Skiathos canicular, la fel ca si-n urma cu 2 ani.

Vila Elpiniki

Zona apartamentului meu din vila in care am stat, era una clasica, la fel cum exista inca o multime in arealul Troulos-Koukounaries (cea mai frumoasa parte a insulei, dupa parerea mea) si era formata dintr-o terasa generoasa la intrare, o camera spatioasa cu doua paturi, o chicineta, un frigider si o sala de baie. Cafeaua de dimineata mi-o pregateam pe o plita electrica.

Vila avea 4 apartamente. Eu aveam apartamentul nr 1. langa mine, la nr 2, era o familie de polonezi, iar la 3 si 4, erau tot niste straini. N-am ajuns sa ne cunoastem (decat la nivel de: “Good morning) ”, in Skiathos stai putin in casa, insula si imprejurimile ei, iti ofera mult prea multe atractii, nu mai ai timp de sporovaiala cu vecinii.

Avand deja experienta unui alt “iulie” petrecut in insula, la vila Zaharo, in urma cu 2 ani, tot in iulie, stiam cand sa plec de-acasa... la 6-7 dimineata, cand soarele era deja deasupra dealurilor din jur, si cand sa ma-ntorc acasa... seara, spre ora 19-20, cand eram deja prea obosit, de la balaceala sau “batut coclaurii”. Asadar, eu foloseam (vedeam) apartamentul, ca si-n alte concedii de-ale mele, mai ales noaptea, cand “dormeam”

Complexul Elpiniki

Complexul Elpiniki, este mai degraba un fel de ”resort de vile”, grupate cate 4, si asezate pe 3 nivele, in sistem amfiteatru. Sa fi fost in total vreo 20 de apartamente. Intre ele? Multe alei si verdeata (arbusti cu flori, pini si pomi fructiferi) si destule locuri de parcare. Cele 3-4 terase din complex, sunt si un fel de “terase de belvedere”, ce-ti ofereau o panorama a vaii si a dealurilor din jurul complexului.

Piscina complexului era frumoasa (1,70 m adancime), dar putin utilizata. Apa marii, era aproape, la 300-400 de metri (Troulos Beach), iar in acea saptamana, marea, lipsita de valuri mari, arata ca o "super-mega-piscina infinita". Apa era calda. Am aflat ca, aici in Skiathos, in iulie si august, e foarte cald, mai ales la orele pranzului, briza marii nu se simte, vantul Cicladelor ne ocoleste si mai apare si un fenomen interesant. In anii caniculari (cum e acesta), in iulie, temperatura apei marii este inca sub cea a aerului, deci te poti racori. Dar in august, apa marii, in unele zile, poate deveni termala, e mai calda decat aerul, nu te mai racoreste aproape deloc. Aviz reumaticilor. Nu mai mergeti la Felix, Calimanesti sau Geoagiu in august, ca sa stati ca sardelele, om langa om, veniti in Skiathos, aveti si aici apa termala.

Complexul Elpiniki e situat pe un deal, "deasupra" soselei Skiathos-Koukounaries, la o oarecare inaltime, deci galagie nu exista pe-aici, intreaga zona e verde, relaxanta, atentie totusi la tantari. Nu lasati seara lumina aprinsa si usile sau geamurile deschise prea mult timp.

Patronul, Costas, locuieste la apartamentul nr. 6, si e mereu acolo in complex si cand te intalneste, nu ezita niciodata sa-ti reaminteasca ca “daca ai vreo problema, poti sa apelezi la el, zi si noapte”.

Curatenia? Impecabila. Cearceafuri, fete de perne, maturat, dus gunoiul... zilnic. Apa calda la baie exista non-stop, dar era nevoie de un timp oareceare pentru ca ea sa ajunga de la recipientele solare, pana la vila. In fata terasei, aveai si o “sfoara de uscat rufe”, chiar daca e inestetica, e foarte eficienta. In puternicul soare al amiezii, rufele se usuca in mai putin de o ora.

Ce mi-a lipsit in camera, a fost televizorul, dar am facut un efort ca sa vad cum pot trai fara radio, televizor si fara sa intru pe internetul telefonului mobil. Adica, fara civilizatie. Si sa stiti ca am supravietuit!

Si mai e ceva relaxant in jurul tau. Corul greierilor. In zilele calduroase se aude un “cri-cri” continuu, e un fond sonor linistitor, oare ce sa fie, ce sa fie? Cand e cald, greierii, care, precum efemeridele, traiesc putin, trebuie sa-si parcurga intreg ciclul vital in cateva saptamani. Si-atunci ce fac? Fiecare incearca sa cante mai frumos decat celalalt, pentru a cuceri inima greieritelor.

In loc de final

De cand s-a introdus aceasta cursa charter saptamanala din Cluj, cu plecarea si sosirea la ore accesibile adica, pornire din Cluj la ora 16,20 si sosirea inapoi, la ora 17,30, pentru ardeleni si mai ales pentru clujeni, e foarte avantajos sa ajunga in timp record, in Skiathos. Insula "frumoasa-foc", in care, timp de doua saptamani, am tot cautat, atat in sudul cat si-n nordul ei, sa gasesc macar o plaja care sa nu-mi placa, dar, n-am gasit.

Skiathos, precum multe alte insule grecesti, e-o stanca rasarita din mare, gratie zbaterilor fara de sfarsit ale apei si pamantului. E-o insula mica (ea are doar 12 Km lungime si 6 Km latime), o insula verde, invaluita de frumoase paduri de pin sau de culorile leandrilor sau florilor de bughenvilia, o insula cu maslini, cactusi si pomi fructiferi. Skiathos, e-o insula ce-si produce singura totul. Si tomatele si ardeii si ceapa pe care le veti vedea ca garnitura langa un “mixt fish” sau un “grill de pui cu tsatsiki”. E-o stanca ce se afla doar la o ora distanta de noi si care a scos capul la suprafata apei doar ca sa ne incante privirile.

Asadar, haideti cu totii in Skiathos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 02.08.17 19:10:31
Validat / Publicat: 02.08.17 20:09:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Lefkada, Zakynthos, Santorini, Skopelos, Paros, Cipru
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Aici se termina Troulos Beach si povestea noastra (deocamdata)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68200 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

13 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.17 19:56:27]
»

@Web, te rog clipul, mersi https://www.youtube.com/watch?v=aM2nUX5MlV8

webmasterX
[02.08.17 20:02:54]
»

@dorgo: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

DIn păcate văd că e fără sonor...

--

Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.17 20:12:25]
»

@webmasterX: Da, exact acolo e!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[02.08.17 20:16:20]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Alex_Macedo
[02.08.17 20:54:10]
»

Chiar daca acelasi Dorgo... este aici un altfel de, Dorgo cu alta atitudidine in, inscrisuri!

Nu ma asteptam la aceasta... turnura... in sensul de scriere dar, chiar, mi-a placut! .

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.17 21:28:56]
»

@Alex_Macedo: Chiar daca imaginea unei vile si mai ales a unui pat, sunt odihnitoare, pe mine ma cam obosesc reviurile de cazare, dar ele sunt un inceput la un sejur, n-ai ce-i face, sunt necesare, fara ele nu poate incepe povestea ce vrei s-o spui. Chiar daca sunt apetisante mancarurile puse pe masa, atunci cand descrii un restaurant, pentru mine mai pline de apetit sunt reviurile despre natura (ape, munti, orase) si mai ales cele despre plaje, valuri, scoici... acestea din urma ma relaxeaza cel mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alex_Macedo
[02.08.17 22:12:53]
»

Știind că ai talent , Căline poți scrie... despre orice!

Sigur o cazare e plată ca descriere, comparativ cu o vizita la Machu Pichiu...

Laudativul era vis-a-vis de așezarea, usor-de-citit a review-ului.

Așa că, bravo, că poți așeza și... altfel.... pagina de citit.

flaviana77
[03.08.17 10:37:26]
»

trebuie sa fie foarte frumos in Skiatos, am avut ocazia de a ajunge acolo in prima mea vacanta in Grecia care a fost in Paralia Katerini si am mers in croaziera cu vaporasul pe mare cu celebrul Costas, a fost o experienta pe care nu o voi uita niciodata, insa am vazut Skiatos doar pe fuga avand in vedere programul respectiv.

mi-ar place sa ajung sa cutreier insula si sa ma bucur de acele minunate plaje si de apa aceea senzationala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
deeaghe
[09.08.17 19:03:45]
»

Frumos scris. Iti citesc periodic inscrisurile de pe aici. Te-as ruga daca se poate sa imi spui cat te-a costat per total vacanta si pretul cazarii si al bugetului separat.

dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.17 07:03:34]
»

@deeaghe: Pretul publicat pe internet, in perioada aceasta (promotie), la vila Elpiniki, nu e mare, e de la 237 euro/persoana, avand in vedere ca transportul e cu avionul (din Cluj, Bucuresti), ajungi repede (o ora si 20 de minute) si mai ai si cazarea inclusa. Amanunte gasesti aici: *****

Eu am obtinut-o sub forma de voucher de la AFA. Deci cazare+transportul, au fost gratuite, am platit doar masa si deplasarile prin insula sau excursiile optionale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster95
[10.08.17 07:30:08]
»

@dorgo: ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.17 08:20:52]
»

@dorgo: @deeaghe, daca doresti amanunte in legatura cu zborul din Cluj spre Skiathos, trimite-mi un PM si-ti ofer tot ce e necesar, l-am facut deja de doua ori...

mishu
[20.08.17 14:24:01]
»

@dorgo: Am ceva de recuperat insa aventura Grecia, intinsa pe cateva capitole sunt convinsa ca va fi tare placuta, la fel cum este si acest prim articol. Felicitari, votat cu mare placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, deeaghe, dorgo, flaviana77, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVila Elpiniki [Troulos]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074842929840088 sec
    ecranul dvs: 1 x 1