ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Skiathos-city (si nu numai)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

V-am mai ramas dator cu-o descriere a unui oras, prin care fiecare turist care ajunge in insula Skiathos cu avionul sau cu alt mijloc de trasport, trece cel putin de doua ori, atunci cand incepe si cand se termina sejurul.

Aeroportul Papadiamantis e la o mica distanta de oras si lumea care e cazata in “city”, nu pregeta sa il viziteze, deoarece avioanele aterizeaza si decoleaza des, foarte aproape de aparatul de fotogafiat al turistului. E primul spectacol din insula.

Orasul in sine e format din doua parti, partea locuita, formata din sute de case si strazi, unele inguste, altele prevazute cu scari, aflate pe cateva coline blande (altitudinea maxima nu depaseste 500 m) si portul orasului, plin cu yahturi si taverne, port care se prelungeste cu peninsula Bourtzi. Fiecare are farmecul ei. Intre oras si port, veti gasi mai multe taverne si intre tavene si mare, veti gasi cheiurile cu mai multe vaporase.

In port, se afla principalele elemente necesare unui turist. Un ghiseu de informare, un post de jandarmi, doua cheiuri care se afla in unghi drept si-n varful caruia se afla peninsula Bourtzi, un loc de promenada si relaxare (exista si o taverna pe ea), de unde poti fotografia aproape totul, portul, o micuta plaje de beton, cactusii, pinii si stancile si valurile care o scalda non-stop, debarcaderele, mai ales cel de unde pleaca vaporasele principalelor croaziere (croaziera circuminsulara, cea care strabate insula Skopelos sau Skopelos si Alonissos), sau unele mai mici care te transporta pe anumite plaje sau alte insule din jur. Am cautat o vreme banca si "ogeacul" sau “fanta” dintre pini, de pe peninsula amintita, de unde colegele mele @pacurarucris si @maryka, au fotografiat o parte din oras si bisericuta din varful colinei situata deasupra cheiului din stanga, cel “al croazierelor”, ce pornesc de obicei la ora 10 dimineata si se intorc pe la ora 17. Mai exista si un debarcader pe dreapta, unde acosteaza ferry-boat-ul ce transporta turistii spre Skopelos, Alonissos, Volos si alte insule. In port, vis-a-vis de locul de imbarcare pentru “ferry”, gasesti 2 agentii de bilete, care-si expun programul feriboturilor sau salupelor rapide, exista mai multe firme, unele transporta camioane sau automobile, altele, mai rapide, doar pasageri. Tot acolo vei gasi si cateva firme de “rent-a-car” sau “rent-a bike”, strazile din Skiathos-city sunt mai largi, orasul e mai mare decat Skopleos-city.

Din cei 7000 de locuitori ai insulei, aproape 6000, traiesc doar in acest oras. Pe cheiul din dreapta al peninsulei amintite, se afla, langa postul de jandarmi si un adapost pentru turistii ca asteapta feribotul. Apoi, dupa nici 200 de metri de plimbare prin port, tot pe partea dreapta, loc unde vei intalni numeroase yahturi mai mici, unele private, altele ce fac si ele excursii in diferite insule, vei ajunge la un scuar, aici e locul de unde porneste autobuzul ce strabate intreaga insula de la Skiathos-city (statia nr 0), la Koukounaries (statia nr 26). Primele 4 statii se afla pe soseaua de centura a orasului. Autobuzul soseste si pleaca la interval de 30 de minute. Oricat de cald ar fi afara, in el exista aer coditionat si geamuri fumurii care te feresc de dogoarea verii. In autocar esti rugat sa iei loc si, dupa ce acesta s-a umplut, soseste controlorul, care-ti va inmana un bilet (1,60 euro, pana la jumatatea distantei si 2 euro pana la capat).

Daca vrei sa gusti din plin liniste, marea, soarele si nisipul, nu e bine sa te cazezi in capitala caci aceasta e mai agitata si n-are plaje, ca sa ajugi la ea, trebuie sa mergi o buna bucata de drum, pe soseaua amintita. Skiathos-city, are insa alte avantaje, taverne multe si ieftine, mai ales in port (prin concurenta), mai ieftine decat multe altele (mai izolate) ce le gasesti prin statiunile litorale ale celor 26 de statii de autobuz. In oras ai si o artera comerciala superba, cu lampioane ce seara se aprind, (Papadiamantis), ce urca usor din port si ajunge pana la statia de autobuz nr 4 (Akropolis). Fara soseaua de centura a orasului, traficul ar sufoca circulatia. Au fost si numeroase proteste ale ecologistilor din oras, atunci cand s-a permis circulatia masinilor grele pe aceasta unica sosea. “Verzii” au obtinut limitarea traficului greu, la un orar dinainte stabilit, lasand in cursul sezonului de varf, acces liber turistilor ce folosesc autovehicole mici.

Insula e impartita in doua zone distincte-zona citadina centrata in jurul aeroportului si a orasului Skiathos, si zona turistica, salbatica si verde, raspandita mai ales de-a lungul soselei “Sudului” a insulei dar si in restul insulei. De fapt, pecum si in alte multe insule grecesti, muntele coboara si aici, direct in mare si formeaza adeseori mici golfuri naturale (unele sunt insa amenjate) ce adapostesc yahturi mai mari sau mai mici. Poate si de aceea, Grecia, ferita in general de furtuni devastatoare, tsunami-uri, eruptii vulcanice sau uragane, este preferata de turistii Europei cu posibilitati financiare, pentru a-si stabili aici “resedinta terestra sau acvatica, pentru vacanta de vara sau retragerea la pensie”.

La statia de autobus nr. 2, exista si un Carrefour mai mic, dar nu va sfatuiesc sa-l folositi, daca v-ati cazat in afara capitalei, caci exista in insula, numeroase mini-marketuri.

Orasul Skiathos e un oras amalgamat, vezi hoteuri, vile, casele localnicilor, birouri, cinematografe, mici depozite si santiere, numeoase unitati comerciale. E bine sa “bateti” cel mai mult, bulevardul principal al orasului, nu foarte mare dar pe care gasesti de toate, apoi portul si insula Bourtzi, care sunt locurile cele mai atragatoare. Mie, orasul, destul de aglomerat si galagios, mi-a dat o senzatie de apasare, de incorsetare. Mult mai bine m-am simtit departe de el. Cu cat te indepartezi de statia de pornire a autobuzului, vei gasi mai multa salbaticie si relaxare, ce culmineaza cu complexul Koukounaries, care are si un port vechi simpatic si o plaje mare, mare, cu nisip fin, apa limpede, o padure de pini, un lac, un parc dendrologic si o mica gradina zoologica in acelasi timp.

Daca ai strabatut portul din Skiathos-city, vei fi curios sa patrunzi in orasul propriu-zis, sa te plimbi o vreme printre casele oamenilor. Skiathos e situat pe cateva coline, nu e atat de ordonat si colorat precum Skopelos-city dar e mult mai mare. Ai nevoie de mult timp ca sa-l parcurgi in totalitate. Dupa un timp de “hai-hui”, printre cladiri, mini-marketuri, cafenele, buticuri cu suveniruri si bisericute, te vei plictisi si vei cobori din nou in port si te vei infunda intr-o taverna si vei admira spectacolul turistilor care vin, pleaca, cauta bilete mai ieftine chiar pe tarabele din fata vaporaselor, sau vei urmari grupurile de turisti straini condusi de un ghid care la orele aglomeate, ridica o pancarda, ca sa nu se piarda cineva din grup. Daca ai si tu un vaporas de croaziera care pleaca, vei veni macar cu o jumatate de ora inainte ca sa bei o cafea in port, la nici 20 de metri de punte si apoi vei pleca. Cand vei reveni, rupt de foame, vei "ancora" tot intr-o taverna, ca sa servesti ceva consistent dupa ora 17. Totul e in asa fel calculat, ca turistul sa poate consuma sau sa cumpere ceva inaite de plecarea vaporasului de croaziera, si dupa ce acesta revine, caci siesta se termina la ora 15-16.

Pe artera comerciala Papadiamantis si pe stradutele ei colaterale, am gasit de toate. Nu stiu ceva ce ti-ai fi dorit si sa nu gasesti... De la suveniruri, bijuterii, bilete de croaziera, obiecte de plaje, artizanat, harti, vederi, inghetata, pana la magazine cu haine de iarna si blanuri, ochite de ucraineeni si rusi. E si shopping-ul o placere.

Atat Skiathos cat si Skopleos, mi s-au parut a fi doua insule muntoase in partea loc centrala (ca majoritatea insuleor grecesti), putin animate in centru si foarte animate in zona porturilor si plajelor, unde traiste marea parte a populatiei. Marea problema in insulele muntoase grecesti, este terenul plat, ceea ce impiedica si construirea aeroporturilor. In Skiathos, pista e foarte scurta. Chiar si portul din Skiathos, mi s-a parut a fi fost construit (largit) cu multa contributie umana, pentru a putea introduce insula in circuitul turistic. Partea buna a lucrurilor in Skiathos (ca si in Skopleos), e ca odata scapat de aglomeratia urbana (fie cu autobusul sau cu un mijloc propriu sau inchiriat de transport) orizontul ti se deschide inainte, cladirile nu te mai “apasa” te simti mai eliberat si incepi sa savurezi intreaga frumusete si salbaticie a insulei. Insula Skiathos mi s-a parut deci impartita, in doua, orasul si restul insulei. Primul aproape identic cu orice alta capitala de insula, cu cateva elemente nelipsite, comerciale si “restul insulei”, cu libertatea de-a decide unde vrei sa te asezi intr-un mediu non-citadin, format din apa, nisip, scoici, soare, sezjlonguri, umbrelute si multa leneveala, la care vizam uneori, un an intreg.

Orasul Skiathos, a avut un trecut zbuciumat. Legenda spune ca in vremuri de demult (480 i. e. n) flota regelui Persiei, Xerxes, a fost avariata de stancilei insulei in timpul unei furtuni. Apoi, flota greceasca, a caror nave cu pinteni de cupru la prova ce spargeau pur si simplu coca navelor inamice, “a avariat” definitiv si a scufundat intreaga flota persana in stramtoarea Salamina. In anul 200 i. e. n., Filip Macedon, a distrus insula. Dupa un milenu si jumatate, a inceput “era venetiana”, cand flota italiana a ocupat insula si a transformat peninsula Bourtzi intr-o mica fortareata de aparare. Populatia locala s-a retras in nordul insulei, iar capitala s-a mutat pe inaltimi, in Fortul Kastro, mai usor de aparat in fata atacurilor venite dinspre mare. Apoi a urmat si o “era otomana”, o parte din Grecia a cazut sub dominatia turcilor. La fel si insula Skiathos.

Modernizarea insulei s-a produs dupa anii 1960, cand au fost construite soseaua Skiathos-Koukounaries si aeroportul. Deasemenea portul orasului a fost largit si amenajat pentru a primi ferry-boat-uri mai mari, ce o leaga de restul lumii. Daca iarna, Skiathos-city are 6000 de locuitori si insula cu 1000 mai mult, vara, in plin sezon, populatia insulei ajunge la un record de 60-70.000 de locuitori temporari, portul devine de-a lungul intregii zile, un mic babilon, auzi pe-aici toate limbile pamantului iar tavernele din port, functioneaza din plin. Incasarile “la bugetul natiunii”, sunt insa ceva mai putin controlabile caci turistul din tavernele orasului, coplesit de ospitalitatea grecilor, ametit de vinuri bune si dansuri antrenante, e in vacanta si nu mai cere bon de casa. Mi s-a intamplat si mie de nenumarate ori in Grecia. Poate chiar mereu, lucru pentru care mi-am auzit vorbe. Ba chiar consideram ca era jignitor ca sa nu las un ciubuc mai gras si sa cer socoteala scrisa la cele consumate, cand eu pluteam euforic. Si mai ales cand chelnerii greci zambeau tot timpul si au invatat si o multime de cuvinte romanesti.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 07.10.15 07:46:57
Validat / Publicat: 07.10.15 09:56:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5565 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cele doua cheiuri ale portului din Skiathos-city, formeaza un unghi drept, la "stanga se afla cheiul croazierelor clasice", drept inainte alt chei unde ancoreaza ferry-boat-ul, iar sus, se vede o parte din oras si bisericuta din varful orasului, "St. Nicolas" - poza e facuta de pe peninsula Bourtzi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74200 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[07.10.15 08:00:38]
»

Poze, dupa masa

dorgoAUTOR REVIEW
[07.10.15 14:35:27]
»

@Web, te rog clipul, mersi!!

https://www.youtube.com/watch?v=FISH90e9DEY

===

by web - Done

gigimarga
[07.10.15 16:44:03]
»

Interesanta poza 14!

dorgoAUTOR REVIEW
[07.10.15 17:55:46]
»

@gigimarga - Sunt multe cladiri angulate sau "unghiulare" in paris, dar revenind la subiect... mi se pare ca mai toate orasele-port din Grecia urmeaza acelasi tipic... in centrul insulei e muntele, apoi, in spatele portului e orasul, apoi apare un rand de taverne, apoi faleza, dupa care apare cheiul cu yahturi sau alte vapoare ancorate si apoi... marea... pana acum, in insulele in care am fost, accesul la port era simplu, la plaje insa, nu prea... in Zaky, la Navagio n-ai cum s-ajungi cu masina, la Plaja Lalaria, nici atat, plajele Porto Katsiki, Egremni, Milos, Megali Petra, la fel... singura insula unde de pe sosea intri cu rotile din fatza in apa direct in apa, e Thassos... poate de aceea iubesc romanii atat de mult aceasta insula...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nils1
[07.10.15 22:04:56]
»

Îmi poți spune, te rog, cât costă trecerea cu ferry din Volos (auto și pasageri)?

dorgoAUTOR REVIEW
[08.10.15 19:15:39]
»

@nils1 -

In ceea ce priveste preturile pentru ferry:

1. Volos - Skyathos, pretul pentru un pasager este de 20,50 euro iar pentru o masina mai mare de 4,25m este de 72 de euro (pentru masina mai mica de 4,25m pretul este de 50 de euro) (a scris @danoradea). Nu e prea ieftin iar orarul ti-l atasez in curand in poza urmatoare (32) (ai preturile si orarul din portul Skiathos)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nils1
[08.10.15 19:34:40]
»

@dorgo - Mulțumesc ff mult! Cam scump de mers cu mașina. Am fost o singură dată pe insulă, acum câțiva ani, pentru o singură zi, dar am lăsat mașina în portul Volos. De atunci am tot sperat că mă voi întoarce

calatorul
[09.10.15 15:56:02]
»

@dorgo - INteresanta observatie si corecta. IN afara de Thassos am avut ocazia sa mai gasesc niste plaje frumoase sau bune cu acces auto si in Creta sau Corfu, sau pe Sithonia, Asta pentru ca acolo unde le gasesc accesibile imi desfasor mica barcuta gonflabila de 3 persoane, cu valse, si navigam putintel pe langa maluri.

marcel6gheorghe
[23.08.16 13:54:40]
»

Referitor la Carrefour (acum este pozitionat la statia nr. 3) mi-a lasat impresia unui magazin de pe vremea comunismului, n-am mai vazut de atunci rafturi goale.

Asa ca va recomand si eu ca si dorgo sa cumparati din mini-market-uri, care cu toate ca au preturi duble sunt foarte bine aprovizionate si nu merita sa vii la Carrefour doar pentru cumparaturi din celalalt capat al insulei.

Orasul cu portul merita in schimb vizitat.

calatorul
[23.08.16 14:05:31]
»

@marcel6gheorghe: Bune si intelepte sfaturile de cumparaturi, le/am aplicat si eu in ultimele vacante grecesti si nu am regretat deloc. Adica daca tot am ajuns la Egee, am ales pentru micile gustari de la vila produse locale, bune si proaspete, in locul universalelor oferte de hipermarket, si nu la costuri mari. Si eu recomand magazinele si produsele locale, am amintiri placute si la capitolul gastronomie traditionala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, dorgo, gigimarga, marcel6gheorghe, nils1
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Skiathos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081707954406738 sec
    ecranul dvs: 1 x 1