ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

La Pella, acasă la Filip II și Alexandru cel Mare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

”Fiul meu, tu cere lumii un regat cu mult mai mare, căci cel pe care ți-l las este prea mic pentru tine”.

Filip II

Se mută capitala!

În reviewul dedicat primei capitale a regatului macedonean, Aigai (Vergina) vezi impresii, precizam că în jurul anului 400 î. Hr. regele Archelaus I a mutat centrul economic, politic și administrativ al țării la Pella.

A fost o decizie dictată, în mod cert, de poziția geografică strategică a zonei și de faptul că ea era locuită neîntrerupt de la începutul Epocii Bronzului, după cum au dovedit-o mormintele descoperite in situ. Herodot, primul scriitor care a menționat Pella în operele sale, arăta că la acea vreme orașul era port, legat printr-un canal navigabil (între timp colmatat) de Golful Thermaic, în apele căruia se reflectă azi luminile Salonicului. Era totodată un important nod de transport și centru comercial, atât pe axa est-vest între Adriatica și Bosfor, cât și pe axa nord-sud spre Salonic și mai jos către cetățile grecești, în special Atena. Un loc tocmai potrivit de pornire în raiduri de cucerire în cadrul planurilor expansioniste ale regilor macedoneni.

O descriere a așezării Pellei ne-a parvenit de la Titus Livius: pe panta unor dealuri înconjurate de mlaștini imposibil de traversat cu piciorul, cu palatul regal, împrejmuit de ziduri fortificate, situat pe o culme și separat de restul clădirilor de un pârâu peste care se construise un pod.

Pella a atins apogeul dezvoltării sale în perioada elenistică (secolele IV-II î. Hr.), sub domniile lui Filip II, Alexandru cel Mare (ambii născuți la Pella), Cassandru și Antigonos Gonatas, când a devenit nu numai cel mai mare oraș al Macedoniei, dar și unul dintre cele mai importante centre economice, politice și culturale din întreg spațiul grec. În 168 î. Hr. a fost cucerită de romani și declarată reședință a unei diviziuni administrative a provinciei Macedonia, cu capitala la Salonic. A continuat să prospere, beneficiind de așezarea pe Via Egnatia, celebrul drum de peste 1.100 km construit de romani în secolul al II-lea î. Hr. între Dyrrachium (azi Durrës, pe coasta Adriaticii, în Albania) și Byzantium, actualul Istanbul.

În anul 90 î. Hr. orașul a fost distrus de un cutremur, fapt care l-a determinat pe împăratul Augustus să întemeieze în 30 î. Hr. o nouă colonie (Nea Pella de astăzi), la cca. 2 km vest de vechia Pella. Treptat, Pella, marea capitală a regatului macedonean, și-a pierdut din importanță, continuând totuși să fie locuită. În perioada bizantină și otomană micul sat a purtat numele de Agioi Apostoloi, revenind la vechea denumire în 1936.

Câteva informații practice

Pella se află la 2-3 km nord de E86 (Gefyra-Edessa-Florina-Krystallopigi-Lacul Ohrid), drum care se desprinde din binecunoscutul E75 care ne duce pe noi, iubitorii Greciei, de la Kulata către Salonic și de aici, fie înspre sud pe A1, spre vest pe Egnatia Odos către Marea Ionică ori către est spre Halkidiki. Deci, venind din România, cu cca. 30 km înainte de Salonic urmăriți indicatorul ”Gefyra”.

Noi am ajuns la Pella în penultima zi a vacanței grecești, în care, venind de la Ammoudia, mica stațiune de pe litoralul Mării Ionice, am ales Chalkidona (un orășel aflat la vreo 15 km est de Pella) drept loc de cazare intermediară în drum spre casă. Am ieșit de pe Egnatia Odos urmând indicatorul ”Alexandreia”, am traversat acest oraș și ne-am îndreptat spre nord către Chalkidona (distanță de cca. 25 km), de unde am cotit la stânga către Pella.

Astăzi, satul Pella are cca. 2.500 de locuitori care trăiesc în special din agricultură, dar, la fel ca la Vergina, și aici au apărut câteva pensiuni, taverne și prăvălioare menite să răspundă necesităților turiștilor veniți să viziteze situl arheologic și muzeul.

Rețineți că acestea se află la distanță de cca. 2 km unul de celălalt, situl arheologic în partea sudică iar muzeul în cea nordică a satului și, în opinia mea, ambele merită văzute, începând cu situl. Sunt bine semnalizate și n-aveți cum să vă rătăciți.

Program (valabil pentru ambele locații):

- iarna: luni închis, marți-duminică 9-17;

- vara: luni 12-20, marți-duminică 8-20

Taxă de intrare: 8 euro (4 euro pentru persoane peste 65 de ani și copii), bilet cu care puteți intra atât la sit, cât și la muzeu.

Am preluat majoritatea informațiilor conținute în acest review de pe site-ul pella-museum.gr, dar și de pe panourile explicative amplasate atât în situl arheologic, cât și în muzeu.

Situl arheologic

Deși explorat de călători francezi și germani încă din secolul al XIX-lea, situl a fost excavat pentru întâia oară abia în 1912-1914 de G. Oikonomos, săpăturile, de data aceasta sistematice, fiind reluate în 1957-1964 de către P. Petsas și C. Makaronas în 1957-1964 și continuate începând din 1970. După anul 2000, câteva sute de morminte au fost excavate în necropola Pellei, reprezentând însă abia 5%, după părerile arheologilor, din totalul construcțiilor funerare din zonă.

Situl se întinde pe cca. 200 de hectare și este numai parțial deschis vizitatorilor, cele mai reprezentative obiective care se pot vedea fiind agora, casa lui Dionisos, sanctuarul Zeiței-mamă și al Afroditei, precum și câteva reședințe particulare, de ajuns însă pentru a vă face o imagine destul de clară cu privire la organizarea orașului. Pe acestea le-am ”bifat” și noi, vizita durând aproximativ o oră.

Sistematizarea urbană. Planul hippodamian

Spre deosebire de Vergina, Pella a fost ceea ce astăzi am defini drept un oraș în toată puterea cuvântului, cu străzi bine definite, sistem de aducțiune a apei, magazine, clădiri administrative, locuri amenajate pentru întruniri publice și sanctuare pentru venerarea zeilor.

Pella a fost construită pe baza ideilor marelui arhitect Hippodamus din Milet (498-408 î. Hr.), considerat „părintele planificării urbane”, cel care a refăcut orașul natal și a proiectat Pireul, portul Atenei. Planul ”hippodamian” consta în esență dintr-un caroiaj de străzi largi paralele care se intersectau în unghiuri drepte cu alte străzi, un concept apropiat de idealul în materie de design la fel de valabil și astăzi - New Yorkul, cu ale sale ”streets” și ”avenues” este probabil exemplul cel mai bun.

În Pella, străzile parelele de 9-10 m lățime se intersectau cu opt cvartale dreptunghiulare cu lățimi de cca. 45 m și lungimi cuprinse între 11 și 152 m. Singura excepție o făcea artera centrală pe direcția est-vest, cu lățime de 15 m, principala cale de acces către agora și cea pe care se pășește la intrarea în situl arheologic.

Străzile erau flancate de trotuare umbrite de arcade. În subteran, sistemul de aducțiune a apei din munți era format dintr-o rețea de tunele care se terminau cu conducte din piatră sau ceramică și guri de canal care puteau fi curățate. Apa era scoasă din puțuri, fântâni și rezervoare și alimentau atât clădirile publice, cât și pe cele private, mărturie a înaltelor standarde de viață de care se bucurau locuitorii orașului.

Agora, pavată cu mozaic din piatră de râu, avea dimensiuni considerabile: 260 x 238 m, fiind cea mai mare piață dreptunghiulară din Grecia antică descoperită până acum. Era mărginită de colonade și riguros organizată: în partea de est se aflau atelierele și prăvăliile cu vase și figurine de ceramică, la sud cele cu mâncare, la vest cele ce vindeau parfumuri și obiecte din metal, în timp ce partea de sud-est era rezervată obiectelor din bronz iar cea de sud-vest produselor de import. Tot în această zonă a fost excavată și o clădire cu colonade care adăpostea arhivele.

Fiecare cvartal cuprindea 2 până la 8 case, cu suprafețe variind între 100 și 1.000 mp, toate orientate spre sud pentru a beneficia de căldură pe timpul iernii iar pe direcția nord amenajate cu grădini sau curți cu peristiluri care asigurau răcoare vara. Multe case aveau etaj, construit înspre nord, și dispuneau de spații pentru sanctuare și banchete.

Au fost descoperite câteva case cu adevărat deosebite: Casa lui Dionisos, cu două mozaicuri, primul înfățișându-l pe zeul vinului călare pe o panteră, celălalt doi bărbați vânând un leu; Casa Elenei, cu un mozaic al răpirii Elenei și un altul cu o scenă de vânătoare. Toate aceste mozaicuri sunt expuse în muzeu.

Se crede că mozaicurile, de mare valoare artistică, au fost create în atelierele locale, alegându-se pietricelele naturale astfel încât să se creeze contraste de culoare și treceri graduale de la lumini la umbre. Figurile personajelor erau scoase în evidență prin conturarea cu inserții fine de plumb.

Dintre numeroasele sanctuare de pe cuprinsul Pellei, numai trei au fost complet excavate. Noi am vizitat unul, cel al Zeiței Mamă și Afroditei, protectoarele orașului, situat imediat la nord de Agora, unde au fost descoperite multe figurine de teracotă expuse în muzeu. În alte părți ale sitului nedeschise vizitatorilor se află Templul lui Diron, un vraci local, și Thesmophorionul, locul unde era venerată Demetra, zeița culturii și recoltelor, în cadrul unei sărbători anuale.

Fortificațiile

Construcția fortificațiilor orașului a demarat la finele secolului al V-lea și începuturile veacului următor, odată cu luarea deciziei de mutare a capitalei de la Aigai. S-au păstrat numai câteva porțiuni, de ajuns pentru a se constata că zidurile aveau 9 m grosime și că din loc în loc erau intercalate turnuri de observare și apărare.

Palatul regal

Vastul complex, construit în terase, pe culmea dealului, dominând orașul, ocupa nu mai puțin de 30 de hectare și era format din cinci ansambluri, fiecare cu câte două sau mai multe clădiri cu grădini interioare, camere de primire, de banchete, apartamente private, băi, sanctuare. Atelierele, grajdurile, spațiile de depozitare, sălile cu funcții administrative și camerele copiilor erau amenajate în clădiri separate.

Necropola

Cimitirele se întind pe spații vaste, atât spre vest, către Nea Pella, cât și spre est, către Chalkidona, și acoperă o perioadă datând din secolul al IV-lea î. Hr. până în secolul I d. Hr., după cucerirea romană. Construcțiile funerare diferă de la o epocă la alta.

Reamintesc că după mutarea capitalei la Pella, Aigai (Vergina) a rămas necropola regală, acolo fiind înmormântați, printre alții, Filip II și Alexandru IV, fiul lui Alexandru cel Mare.

Muzeul de Arheologie

Spațiul expozițional funcționează într-o clădire modernă și foarte luminoasă, inaugurată în 2009, cu un spațiu mare de parcare. Spre deosebire de muzeul din Vergina, aici fotografierea este permisă, fără taxe suplimentare, mai mult chiar, este încurajată: lângă mozaicuri există mici piedestale de lemn cu 3 trepte pe care te poți urca pentru a poza de sus. Organizarea este excelentă, cu etichete în vitrine și multe panouri explicative în limbile greacă și engleză.

Din holul vast se pătrunde coborând o scară într-o sală de proiecție unde se derulează un film documentar de 10 minute care sintetizează foarte bine nașterea și evoluția orașului Pella în contextul întregii istorii a Regatului Macedonean. Pe aceeași latură se află și o cafenea, despre care nu vă pot oferi amănunte, căci după ce am parcurs timp de mai bine de o oră și jumătate sălile muzeului, trecuse de 7 seara și ne-am grăbit spre Chalkidona, unde rezervasem o cameră pentru o noapte.

Muzeul este structurat pe patru secțiuni tematice, cu o primă sală cu rol introductiv în prezentarea geografică și istorică a Pellei. Aici ne-am oprit pentru a studia macheta sitului arheologic, schițele și fotografiile realizate în timpul excavațiilor, precum și pentru a admira unul dintre cele mai valoroase exponate: capul din marmură al lui Alexandru cel Mare.

Statueta a fost descoperită în apropiere de orașul Giannitsa și este una dintre numeroasele cópii elenistice după originalul creat, probabil, de sculptorul său personal, Lysippos. Portretul idealizat îl înfățișează foarte tânăr, cu părul ondulat, capul ușor aplecat spre stânga și buzele întredeschise, un stil și o postură care aveau să creeze o tradiție urmată ulterior de împărații romani. Despre Alexandru cel Mare se știe că era extrem de atent la modul în care era reprezentat, supraveghind personal artiștii selectați să-l imortalizeze și alegând adesea variante în care poza în chip de Pan sau Heracle pentru a sublinia pretinsa sa descendență divină.

Secțiunea I - Viața cotidiană

Principalele exponate din această secțiune sunt pardoselile mozaicate descoperite în Casa lui Dionisos și Casa Elenei, alături de un mozaic înfățișând un centaur și un perete pictat, excavat din sala de banchete a unei reședințe particulare, un rar exemplu de decorațiune interioară care se pare că a constituit modelul folosit mai apoi la casele din Pompeii.

Sunt prezentate totodată vaste colecții care reflectă modul în care își duceau viața rezidenții Pellei: ustensile folosite în gospodărie și în ateliere, vase de lut sau metal, figurine din teracotă și marmură, unelte.

Secțiunea II - Viața publică

În a doua secțiune tematică a muzeului sunt expuse descoperiri făcute mai ales în agora, legate de activitățile de producție și cele comerciale. Aici se află o machetă a pieței iar în vitrine sunt monede, sigilii, matrițe de figurine, amfore destinate depozitării uleiului și apei, toate confecționate în atelierele locale și unele din ele exportate.

Secțiunea III - Viața religioasă

În cadrul acestei secțiuni sunt prezentate date despre zeitățile venerate la Pella și despre ritualurile religioase și sunt expuse artefacte descoperite în sanctuarele orașului: cel al lui Diron, al Zeiței Mamă și Afroditei și în Thesmophorion. Printre obiecte se numără mozaicuri, ofrande constând din vase (care erau umplute cu vin, ulei și mirodenii), figurine din teracotă înfățișând divinități.

Secțiunea IV - Cimitirele

Deși muzeul expune în principal artefacte din perioada elenistică, în această secțiune sunt prezentate și obiecte din vremuri anterioare, începând cu Epoca Bronzului: vase de cult, săgeți, mici bijuterii și figurine din lut. Din perioada elenistică atrag atenția câteva vase superb pictate: unul ilustrează lupta dintre Poseidon și Atena pentru onoarea de a da numele său viitorului oraș Atena iar un altul o mireasă ce acceptă darul oferit de Afrodita.

Vă invit să vedeți fotografiile atașate: ele spun cu siguranță mult mai mult decât am reușit eu să transmit prin cuvinte despre organizarea statală, ca și despre rafinamentul artistic la care ajunsese civilizația macedoneană în perioada domniilor lui Filip II și Alexandru cel Mare.

***

Vizitele la Pella și Vergina mi-au oferit prilejul de a cunoaște câte ceva despre istoria unui regat care, pe parcursul a numai câteva secole, a ajuns de la statutul de mică țară în lumea egeeană, la cel al unuia dintre cele mai mari imperii antice, întins până în Egipt și nord-vestul Indiei, dând lumii un comandant militar de geniu, un erou care și astăzi ne înflăcărează imaginația, pe Alexandru cel Mare.

De fiecare dată când am fost în Grecia (și am fost de peste 20 de ori), ținta a fost plaja și marea și am amânat mereu să ajung la Pella și Vergina. Anul acesta m-am ”ambiționat” însă și, profitând de lungul drum spre țărmul Mării Ionice, am stabilit special ca locuri de cazare de tranzit Vergina și Chalkidona, putând astfel explora în tihnă cele două capitale macedonene antice, lucru pe care vă invit și pe voi să-l faceți. Implică mici ocoluri de pe autostradă, dar care - vă asigur - merită din plin.

 

Webmaster, rog atașați următoarea ilustrație: youtube.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 08.10.17 17:26:41
Validat / Publicat: 08.10.17 20:41:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3288 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Situl arheologic - agora și Casa lui Dionisos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[08.10.17 20:40:13]
»

@Carmen Ion:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[08.10.17 21:32:13]
»

@Carmen Ion: Deşi sunt o mare iubitoare de "pietroaie antice", nu am ajuns încă să vizitez nici situl arheologic de la Vergina, nici pe cel de la Pella, cu toate că am trecut pe lângă ele de multe ori. Îmi atrăgeau atenţia indicatoarele speciale, de culoare maro, dar mereu eram pe fugă, niciodată nu ne găseam timp, mereu ziceam că rămân pe data viitoare, cert este că nu au încăput în program.

Când vom mai merge în zonă, voi ţine cont de îndemnul şi recomandările tale să nu le mai ratăm!

O seară frumoasă şi o noapte pe măsură!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[08.10.17 21:46:25]
»

@webmaster45: Mulțumesc

Carmen IonAUTOR REVIEW
[08.10.17 21:59:58]
»

@irinad: Mulțumesc pentru ecou și vot. Eu am constatat cu mare mirare că pe AFA nu exista niciun review pe tema Pella, unul dintre siturile arheologice cele mai importante din Grecia

De aceea am încercat să ofer cât mai multe informații și să postez cele mai sugestive fotografii din cele câteva zeci făcute.

mishu
[08.10.17 22:16:17]
»

@Carmen Ion: Din pacate pentru mine nu pot sa spun nimic la acest articol decat ca este unul deosebit si daca este asa cum spui ca nu s-a scris nimic pe aceasta tema atunci este cu atat mai de admirat.

Iar eu nu am putut decat sa citesc cu mare placere, sa mai adaug ceva cunostinte cu ajutorul tau si sa ma bucur de pozele superbe atasate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[08.10.17 22:42:44]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri și vot. Cred că Vergina și Pella nu ar trebui să lipsească de pe traseele iubitorilor de istorie care ajung în nordul Greciei, chiar dacă marea și plaja sunt mult mai tentante.

elviramvio
[08.10.17 23:44:41]
»

@Carmen Ion:

Foarte bună invitația, la Pella n-am ajuns deși era pe o listă dar a trebuit să scurtăm drumul.

Mi-a plăcut motto-ul articolului, spus de Filip când Alexandru avea 12 ani cred, a fost momentul adevărului pentru tată și de aici educația fiului a luat un alt drum.

Sper ca anul viitor să ajungem și pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[09.10.17 07:55:11]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Salonicul și împrejurimile, SALONIC" (deja existentă pe sait)

adrianbogdan
[09.10.17 08:06:45]
»

Buna!

Situl arheologic nu pare a fi cine stie ce, cel putin asa vad io in poze dar exponatele din muzeu mi se par chiar valoroase.

Mozaicurile sunt faine si faptul ca administratia muzeului te ajuta cumva sa le fotografiezi de sus chiar si gratis este un atu pentru vizitatori.

Va imbratisez cu drag! Si astept continuarea cu Grecia de anul acesta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[09.10.17 08:37:58]
»

Foarte frumos! Felicitări!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.10.17 08:58:13]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru aprecieri și vot.

Într-adevăr, Filip i-a spus fiului său aceste vorbe atunci când Alexandru avea 12 ani și la puțin timp după aceea l-a adus pe Aristotel ca să îi fie profesor.

Am fost tentată să adaug în review mai multe informații despre cel mai iubit fiu al Pellei - Alexandru cel Mare -, dar oricât de mult ar fi meritat, m-aș fi lungit prea tare.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.10.17 09:12:03]
»

@adrianbogdan: Mulțumesc pentru ecou și vot.

Ai dreptate: situl arheologic nu e foarte spectaculos. Din cauza cutremurului din 90 î. Hr. nu s-au păstrat prea multe ziduri intacte, totuși îți poți face o idee. În schimb, cu ocazia excavațiilor s-au descoperit multe artefacte foarte valoroase, care sunt expuse în muzeu.

Muzeul m-a impresionat: este spațios, luminos și foarte bine organizat, toate obiectele sunt etichetate iar panourile și filmul documentar sunt mai mult decât utile.

În plus, biletul de intrare la sit și muzeu costă numai 8 euro și ai voie să faci fotografii fără să plătești taxă suplimentară!

Știu că îți plac mozaicurile și m-am gândit la tine atunci când le-am fotografiat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.10.17 09:21:02]
»

@maryka: Mulțumesc mult pentru aprecieri și vot.

webmaster
[09.10.17 10:09:01]
»

Mutat în rubrica "O zi în Pella, SALONIC" (nou-creată pe sait)

Michi
[09.10.17 17:46:38]
»

Foarte bună ideea să anunţi reviewul şi pe FB. Sunt multe reviewuri bune sau deosebite ca acesta care trec neobservate din cauza multitudinii postărilor. Înafară de Cornel, cred că şi Mishu, cred că mai sunt maximum doi-trei care le parcurg pe toate. Userii îş îndreaptă atenţia spre locuri în care sunt deja hotărâţi să le vadă şi uneori spre cele pe care le-au vizitat. Cel puţin eu, mi-am completat cunoştinţele după ce am scris un review, citind ce au scris şi alţii.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[09.10.17 18:54:38]
»

@Michi: Sărut mâna, Michi, și mii de mulțumiri. Aprecierile tale înseamnă mult pentru mine.

mishu
[09.10.17 22:56:09]
»

@Michi: Am citit acest ecou fiind in transportul in comun si m-am abtinut de la a zambi prea mult sa nu se interpreteze gresit. Postarea pe FB poate fi utila sau nu, exista si multi useri care nu au cont de FB sau altii ca mine pebtru care nu ar fi nici o pierderendaca ar disparea, singura utilitate i-o gasesc in anuntarea zilelor de nastere si chiar si atunci am scapari. Pe AFA intru zilnic, destul de des, pe FB mai rar ????.

Multumesc frumos pentru aprecierea capacitatii mele de lecturare, am avut sansa de a putea avea ceva timp disponibil (nu stiu pentru cat timp ????) si astfel sa pot citi, iar ecourile imi face mare placere sa le pot adauga unui articol, pentru bucuria autorului.

O seara frumoasa va doresc in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[11.10.17 11:46:47]
»

@mishu: Atunci când am început să postez pe Facebook linkuri către reviewurile mele de pe AFA am făcut-o pe contul personal, cu scopul de a fi citite de prieteni care nu au nicio legătură cu AFA dar sunt interesați de destinații și povești de călătorie. După un timp, mi s-a părut firesc să le shareuiesc pe FB pe Grup AFA al @Mariei55 și mai târziu pe Prieteni cărora le place AmFostAcolo.ro al lui @Michi, o practică la care voi renunța.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Carmen Ion, elviramvio, irinad, maryka, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Pella:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10006594657898 sec
    ecranul dvs: 1 x 1