ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 02.06.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Limenas, mai mult decat un port

TIPĂREȘTE

Majoritatea turistilor care merg an de an sau macar o data in Thassos si aleg mai cunoscutele statiuni Potos, Skala Potamia, Skala Panagia sau Skala Maries alergând de la o plaja frumoasa la alta si mai frumoasa, stiu depre Limenas (thassos town) doar ca acolo ajungi cu ferry boat/ul si ca e capitala insulei. Sincer va spun, mi se pare nedrept... Recunosc ca anul trecut i/am dedicat doar o ora de plimbare, dupa care am mers pe drumul catre Makryamos Bongalows.

Anul acesta, mi/am propus sa/l exploram la pas. Asa ca, intr/o dimineata, am pornit de la Skala Panagia unde am fost cazati spre descoperirea in profunzime a capitalei. Dupa vreo 20 minute am parcat masina in extremitatea estica a faleyei orasului, unde drumul se infunda, aproape de Karnagio Beach Bar. De pe mare venea o briza placuta care ne/a incurajat sa ne plimbam pana aproape de port de unde pleaca si vin ferry-boaturile catre Keramoti.

In plimbarea noastra pe faleză am constatat ca sunt o sumedenie de mici ambarcațiuni care ofera croaziere private insa nu am intrebat de preturi pentru ca aveam alte planuri... Am constatat ca orasul are si o plaja nu tocmai rea si o sumedenie de taverne, cafenele, magazine și străzi pitoresti. Pe multe dintre aceste străduțe, din loc in loc, printre locuințe, magazine sau hoteluri cochete, răsar vestigii ale trecutului îndepartat. Acest amestec îi dă orasului o amprenta unică.

Cum ar fi sa fii vecin gard in gard cu vechea agora a thassienilor sau cu Odeonul sau cu poarta lui Hermes? Anul trecut am vazut cateva dintre ele si am ramas cu regretul ca n-am ajuns pe Akropolis, unde se afla faimosul amfiteatru antic din Limenas.

Stiam că pentru a-l găsi trebuie plecat de undeva de la Muzeul de Arheologie către culmea impadurita din marginea de est a orasului. Am tot haladuit pe stradute pitoresti si... nici un indicator catre Akropolis. In cele din urmă, am decis sa vedem vechea agora si am intrat in superba biserica Sfantul Nicolae din apropiere. Biserica se află chiar in marginea agorei si are (se pare) o istorie care incepe pe la anul 800. În fata bisericii, o piațeta foarte frumoasa incanta privirea calatorului. Căldura începuse deja sa ne sâcâie, asa că am mers pe o pitorească stradă comercială paralelă cu faleza si am facut o pauză de hidratare la o tavernă de pe o alee ingustă, pietonală, plină exclusiv de terase.

Era cam ora 11 si grecii batrani discutau politică la o cafea sau un ouzo, dupa caz. In rest, liniste... Nu prea am vazut turisti ca in alte locuri din Thassos, dar poate ora nu era potrivita. Dupa ce ne/am potolit setea ne/am continuat plimbarea pe la magazinele de suveniruri si am decis sa facem o ultimă încercare de a găsi drumul spre Akropolis. In cele din urmă am mers pe strada Irakleiou si am tinut drumul drept. La un moment dat, părea că o să ajungem intr/o fundatură, când am vazut un indicator improvizat, probabil de vreun localnic, pe care scria To Akropolis.

Urcusul pana sus pe munte nu e greu, intrucât sunt trepte turnate din beton (ceva in genul celor de la cetatea Poienari) dar nici usor, pentru ca treptele nu sunt puține. Din loc in loc, printre pini se observă jos orasul si portul... Perspectiva e incantatoare.

In sfarsit, sus la faimosul amfiteatru care are in urmă o istorie de 2500 de ani, peisajul e incredibil. Cu cateva zile in urma văzusem amfiteatrul de la Fillipi, foarte frumos si bine conservat, dar acesta de la Limenas e pur si simplu incredibil datorita inaltimii la care se afla si datorita faptului ca scena are in spate, ca fundal, o mare superba. In stanga, se vede orasul si vapoarele care pleaca si vin iarăși și iarăși.

Din păcate pentru noi ca fotografi amatori si din fericire pentru sit, in pozele noastre apar si macarele... Macarale... pentru că amfiteatrul e in proces restaurare din 2012 pentru a i se reda rolul cultural.

La coborâre, lângă primele case din Limenas, observ un panou (pus de autorităti de data aceasta), pe care scrie că datorită lucrărilor de restaurare situl de pe Akropolis e inchis si nu se poate vizita. Un binevoitor a adăugat insă, cu vopsea, la textele in engleza si franceza, ca e deschis, dar numai dinspre nord. Simpatic... nu?

Caldura imi doborâse complet companionii (sotia si copilul) care mă boscorodeau si de care am scăpat promitându-le ca in maxim 30 de minute le voi face cinste cu o masă la o tavernă umbrită din Skala Panagia. Poate Vigli... Asa că nu am putut insista sa mai vizitam interiorul muzeului de arheologie si nici casa traditionala thassiana din port.

Dupa explorarea la picior a orasului Limenas as spune ca, paradoxal, acesta e adevarata comoara ascunsa a insulei, desi prin el trec obligatoriu majoritatea turistilor care o viziteaza.


[fb]
---
Trimis de adialexe in 18.07.15 19:25:01
Validat / Publicat: 18.07.15 22:53:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6324 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica Sf. Nicolae
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [19.07.15 21:02:13] »

@adialexe - Subscriu şi eu ideii tale că Limenas poate oferi mult mai mult decât portul de acostare în Thassos. E drept, nu are cea mai bună plajă din insulă, dar opţiunile de petrecere a timpului sunt mult mai variate faţă de ceea ce găseşti în celelalte staţiuni sau, chiar, faţă de Limenaria. Aici se pot împleti istorie (sit arheologic şi muzeu, după cum ai subliniat şi tu), shopping, plimbări, taverne, etc.

Bravo, felicitări, îmi place că ai văzut şi ai apreciat în Limenas şi altceva!

Vacanţe plăcute în continuare!

Aurici [20.07.15 09:58:33] »

@adialexe -

Majoritatea turistilor... stiu depre Limenas (thassos town) doar ca acolo ajungi cu ferry boat/ul si ca e capitala insulei

Bine ca ai folosit cuvantul "majoritatea", pentru ca tocmai ma pregateam sa ma revolt. Pot sa-ti spun ca si noi i-am dedicat mai mult de o jumatate de zi capitalei insulei, anul acesta. Am vazut Muzeul de Arheologie, ne-am plimbat la pas prin Piata Veche, am intrat in magazinele renumitelor fabrici de bijuterii, Elektra si Iris, am admirat in port un grec care spala caracatite intr-un fel de care habar nu aveam, ne-am oprit de 2 ori la terasele care te imbiau sa intri, o data sa bem ceva si mai tarziu sa si mancam, am mers pe stradutele acelea inguste si am tot studiat casele. Intr-o curte am vazut un iepure mare, frumos, care avea o rana proaspata la fata si un ochi ii lipsea cu desavarsire. Am stat mult langa el intrebandu-ne ce a patit si am concluzionat ca a avut o lupta cu vreun sobolan, n-am avut o explicatie mai buna, asa arata ca dupa o lupta. Am imbratisat copacii seculari din zona Muzeului de Arheologie in speranta ca ne vor da din energia lor si cred ca chiar asta s-a intamplat, intrucat am avut o vacanta foarte activa.

adialexe [22.07.15 15:03:23] »

@irinad - Multumesc mult pentru ecou. Imi da sentimentul ca trebuie sa continuam sa impartasim si ceea ce nu e indeobste considerat must see de majoritatea turistilor. Dar, oricum, comunitatea AFA e una speciala.

adialexe [22.07.15 15:06:01] »

@Aurici - Ma bucur ca ati sesizat nuanta si ma bucur ca nu v-ati revoltat. Va multumesc pentru ecou.

puiutea [18.11.16 09:25:43] »

Mi-ai putea spune, te rog, cum sunt plajele în Limenas? Mă gândesc mai ales la "plajele libere", nu la cele unde plătești! Mulțumesc mult!

sanda* [26.11.18 15:09:30] »

@puiutea: Plaje "la liber" nu prea sunt in Limenas, doar la extremitatea din dreapta a orasului (portul vechi) in apropiere de Karnagio, este o plaja. Nu foarte mare, cu pietris la intrarea in apa. In rest nisip... chiar in regula.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adialexe, Aurici, irinad, puiutea, sanda*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Limenas și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.7705419063568 sec
    ecranul dvs: 1 x 1