ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 16.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 2 zile
prieteni
11 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sublimul înseamnă Meteora

TIPĂREȘTE URM de aici

Am stat si m-am intrebat ce as putea eu sa scriu in plus despre complexul Meteora, despre care au curs rauri de cerneala! Dar pana la urma de ce sa nu-mi expun si eu impresiile personale? Chiar numai cu scopul de a-mi aduce aminte despre acele locuri minunate!

In drumul nostru spre Parga, am innoptat in satul Kastraki, la Ziogas Rooms (vezi impresii), cu scopul de a vizita manastirile de la Meteora. A fost o alegere inspirata pentru o noapte, atat datorita confortului oferit, cat si a pozitionarii foarte bune: aproape de iesirea din Kastraki spre Meteore, chiar langa soseaua principala.

Ne-am gandit inca de acasa sa incercam sa vizitam macar o manastire sau doua in ziua aceea, si am reusit! Desi oboseala acumulata pe drumul dinspre Romania isi spunea cuvantul. Sfatul meu este sa procedati la fel, pentru a vedea cat mai multe manastiri! S-a dovedit destul de greu a doua zi, pe o caldura inabusitoare sa vizitam trei! Dar sa incerci sa le vezi pe toate cele sase, una dupa alta! Bine ar fi sa mergeti primavara sau toamna cand nu este atat de cald.

Noi am ales drumul nr. 15 ca varianta de iesire de pe autostrada Egnatia Odos, cu iesire imediat dupa ce treci de Grevena (pe dreapta este o benzinarie), din dorinta de a vedea ceva in plus. Si am fost rasplatiti: inainte de primul sat exista o zona cu tuf vulcanic, cu un frumos pod peste raul in care se inota (vezi poza).

Era duminica si putine masini pufaiau obosite in acea caldura infernala pe drumul ingust! Peisajul de vis si urcusul pe masura! De la iesirea de pe autostrada pana am parcat in fata pensiunii Ziogas Rooms am facut 1 ora si 15 minute, trecand prin Kalabaka.

Inca dinainte de Kalabaka in fata ochilor a inceput sa se desfasoare in fata noastra spectacolul stancilor masive (inaltimea medie aprox. 300 metri), tasnind spre cerul de un albastru impecabil. Impresia noastra a fost ca suntem niste biete furnicute la poalele unor stanci aranjate de uriasi ca intr-un puzzle!

De la inceput vreau sa va spun ca toate manastirile merita vizitate! Fiecare ofera ceva, fiecare e diferita fata de celelalte. Spun asta pentru ca prietenii m-au intrebat curiosi care este cea mai frumoasa. Toate sunt frumoase! Si la fiecare se percepe o taxa de 3 euro/persoana, platita la case de bilete! Ca la cinema si ca la manastirile din Nordul Moldovei, unde am platit 5 lei/persoana sau 10 lei numai intrarea la muzeu! Nu mi se pare normal, dar avand in vedere ca aceste manastiri s-au transformat mai mult in muzee-afaceri decat in asezaminte monahale, cine sunt eu sa comentez?

In interiorul bisericilor si muzeelor fotografiatul este interzis, dar in curti, pe terase se pot face poze in voie.

Nerabdatori, dupa ce ne-am lasat bagajele in camere, in jur de ora 15.15 am pornit sa cucerim Meteorele. Am multumit gazdei pentru harta si ne-am facut planul de bataie: doua manastiri, cele mai indepartate de Ziogas Rooms. Sfantul Stefan si Sfanta Treime, pentru a ne fi mai usor a doua zi si pentru ca Sfantul Stefan este inchisa lunea.

Am parcurs cei 6.5 km din Kastraki pana la Sfantul Stefan mai mult iesiti pe geam, facand poze si cascand gura la spectacolul maret ce ni se infatisa. Am fost multumiti sa vedem putine masini si cateva autocare! Nici vorba de aglomeratie! Pe drum exista o intersectie importanta dupa manastirea Roussanou. La dreapta se merge catre Sfantul Stefan si Sfanta Treime, la stanga catre Marea Meteora si Varlaam.

Manastirea Sfantul Stefan, transformata din anul 1961 in manastire de calugarite, este cea mai veche din complex, fiind fondata in anul 1192. Este usor accesibila datorita unui pod fix, lung de 8 metri. Inauntru se gasesc doua biserici: cea veche, Biserica Sfantul Stefan si o biserica mai mare cu hramul Sfantul Haralambie, construita in secolul 18. Am admirat frumosul altar sculptat in lemn si pictura deosebit de frumoasa. In biserica se pastreaza capul Sfantului Haralambie, moaste care se spune ca savarsesc si in zilele noastre nenumarate minuni. Am facut poze pe terasa superba - punct de belvedere deosebit catre orasul Kalabaka si Campia Tesaliei.

De la manastire se poate ajunge pe un alt drum, direct in orasul Kalabaka. Noi am am luat-o in sens invers, spre Kastraki si ne-am oprit la urmatoarea noastra destinatie: manastirea Sfanta Treime.

Sfanta Treime mi s-a parut cea mai pitoreasca manastire dintre toate, mai ales urcusul! Dupa ce cobori din sosea pana la poalele stancii abrupte pe care se afla cocotata manastirea, incep treptele sapate prin tuneluri, in stanca! Manastirea in sine este mica, dar in partea din spate se afla un peisaj selenar, stanci pe care ne-am urcat si am admirat privelistea superba a vaii si a muntilor din zare. Acolo am vazut si o mica gradina de legume.

Multumiti ca am putut vizita in voie doua din manastiri, am rasuflat usurati, ne-am urcat in masini si am luat-o catre Kastraki, oprindu-ne de nenumarate ori sa admiram peisajul de la punctele de belvedere aflate pe marginea soselei sau de pe stanci.

Ideea este ca am vazut calatori care intrau in manastiri la ora de inchidere, deci cred ca programul nu este batut in cuie!

A fost o zi obositoare, dar plina de impresii. Am adormit cu gandul la ce vom mai vedea a doua zi.

Toate manastirile se deschid la ora 9. Asa ca a doua zi, la ora 9 fix intram pe portile manastirii Marea Meteora. Din Kastraki sunt pana acolo 4.3 km. Intr-adevar, dimineata este mai aglomerat. Noi ne-am intersectat cu grupuri de vizitatori asiatici, nici vorba de autocare cu romani! Am admirat asiatice cu umbrelute, imbracate cochet, cu rochite vaporoase cu imprimeuri florale si culori vii, sau cu pantaloni albi.

Marea Meteora, cea mai mare dintre cele sase manastiri care se viziteaza, se afla pe o stanca inalta de 615 metri. Cuvantul meteora provine din limba greaca si inseamna suspendat in aer. Este o metafora ce descrie pe deplin construirea acestor manastiri in varful formatiunilor de stanca unice in lume. Urcusul se face cu ceva efort, pe trepte sigure sapate in stanca, in zig-zag. Undeva, intre trepte, se afla un mic altar, unde am vazut monede si bancnote lasate de vizitatori. Cele mai multe erau romanesti. Manastirea este construita in secolul 14, la fel si frumoasa Biserica Schimbarea la Fata aflata in curte. Am admirat frescele apartinand scolii cretane, icoanele ortodoxe si iconostasul sculptat in lemn si poleit cu aur. Am vizitat si un muzeu interesant, amenajat in fosta trapeza. O maicuta vindea la magazinul aflat la intrare, dar si supraveghea cu vigilenta muzeul, pe monitoare aflate in niste nise! De acolo am cumparat cu 6 euro, o brosura in limba romana, despre tot complexul Meteora. Mai exista un muzeu popular unde se afla expuse diverse vase si unelte de bucatarie vechi.

Urmatoarea oprire am facut-o la cea mai apropiata manastire de Marea Meteora, manastirea Varlaam. Ne-au placut trecerea pe langa stanca masiva aflata la poarta si scarile moderne sapate in stanca de abia in anul 1922, plus podul. Manastirea, locuita pentru prima data de pustnicul Varlaam in secolul 14, are in interior o biserica cu hramul Sfintii Trei Ierarhi si inca doua biserici construite mai tarziu: Biserica Tuturor Sfintilor si Biserica Sfantului Ioan Botezatorul. Biserica cu hramul Tuturor Sfintilor a fost inaltata in douazeci de zile cu materiale de constructie ridicate pe stanca in 22 de ani! Pe vremuri, neexistand alte cai de acces, aprovizionarea manastirilor se facea cu ajutorul unor sisteme cu scripete si franghii, in cosuri in care erau transportati si calugari, sau pe scari facute din sfori. Ne-a mai placut bucataria veche si ne-am amuzat la vederea imensului butoi de 12 000 litri, asa cum nu am mai vazut niciodata! Si sa nu uit terasa care ofera si aici o panorama superba!

Si tot coborand la vale ne-am oprit la a treia manastire si ultima pe care am vizitat-o in ziua aceea, Roussanou, de calugarite, fondata in secolul 13. Aici am avut de urcat din nou destule trepte prin padure, apoi am trecut peste un pod de lemn abrupt si inca unul suspendat deasupra unei gradini aranjate foarte frumos. Surpriza a fost sa fim intampinati cu rahat, pe o tava aflata la intrare! Manastirea Rousanou, numita dupa numele fondatorului ei, nascut in satul Rosana din Campia Tesaliei, se afla in varful unei stanci verticale, spectaculoasa. Biserica bizantina a manastirii are hramul Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos si este decorata cu minunate fresce si are odoare deosebite printre care icoane, vase de cult, cruci, moaste ale sfintilor.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, manastirile au fost ocupate de trupele hitleriste. Unele dintre ele au suferit din cauza bombardamentelor. Ele au devenit destul de tarziu patrimoniu Unesco, in anul 1988.

O scena comica am observat-o la Marea Meteora, langa intrare, unde o doamna in varsta, vorbitoare a limbii spaniole incerca sa-si convinga sotul sa-si puna fusta-pantalon peste pantalonii prea scurti, ca sa poata intra! El protesta si tot repeta ca este catolic si arata spre pantalonii sotului meu, cu putin mai lungi decat ai lui!

Personal, atmosfera generala mi s-a parut a fi de vizita la muzeu, dar am vazut ortodocsi rugandu-se, pupand icoanele sau scriind acatiste.

Acest tur din a doua zi al celor trei manastiri a durat trei ore. Parte din cauza caldurii, parte datorita faptului ca ne doream nespus sa atingem cat mai repede destinatia noastra finala, Parga, nu am vizitat manastirea Saint Nikolaos, cea mai apropiata de satul Kastraki … dar data viitoare nu o vom rata!

Dupa cum imi spunea o doamna profesoara in varsta, complexul Meteora este un ,,must see"! Macar o data in viata! Ea a respectat acest lucru si a revenit inca o data … si inca o data … si inca o data! Sper ca si eu sa vizitez din nou manastirile peste ani, pentru ca perceptia noastra se schimba o data cu trecerea anilor!


[fb]
---
Trimis de Cristofor in 02.09.16 19:38:34
Validat / Publicat: 02.09.16 20:25:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5065 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristofor); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.09.16 20:44:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Ioan Raita
[02.09.16 20:51:18]
»

Foarte frumos. Am fost și noi de două ori acolo. Prima dată la Marele Meteor, dar nu am urcat cele aproape 300 de trepte, fiindu-mi teamă din cauza unor probleme de sănătate, iar a doua oară programul a vizat doar vizitarea mânăstirii, Sft. Ștefan. Acolo am intrat și am vizitat-o.

Repet și la acest articol, pozele sunt excepționale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[02.09.16 21:20:01]
»

@Cristofor:

S-a dovedit destul de greu a doua zi, pe o caldura inabusitoare sa vizitam trei! Dar sa incerci sa le vezi pe toate cele sase, una dupa alta!

Cu mulţi ani în urmă, înainte de a Meteorele, am studiat programul de vizitare al fiecărei mănăstiri constatând că nu este posibil să le vizitezi pe toate în aceeaşi zi. În funcţie de acest program am ales ziua plecării în excursie, deoarece doream neapărat să vizitez o anumită mănăstire.

Luând excursie organizată cu autocar şi ghid, efortul fizic necesar deplasării de la una la alta a fost mult redus, noi doar am coborât multe scări, iar autocarul ne-a preluat din alt punct decât cel de debarcare.

elviramvio
[03.09.16 08:24:22]
»

@Cristofor:

Ma bucur ca ai scris impresiile personale. Este intr-adevar greu sa le vizitezi pe toate intr-o zi, mai ales ca si programul difera putin. Nici noi n-am reusit. Am fost in mai dar a fost foarte cald si atunci. Intr-adevar, asiaticii sunt in numar mare acolo, ca de altfel in multe zone istorice. Autocare cu turisti romani vin destule dar isi duc oamenii cu mare viteza prin lacasurile de cult, aloca insa mai mult timp la atelierul de icoane, e mai "practic".

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[03.09.16 14:52:49]
»

@Cristofor: Felicitări pentru excursie și pentru că ne-ai împărtășit și nouă impresiile tale.

Ai dreptate odată cu trecerea anilor percepția noastră se schimbă privind anumite lucruri.

Am fost și noi Meteore de două ori și tot aș mai merge.

În 2009 am fost în excursie organizată cu autocar și ghid plecând de pe brațul Kasandra, a fost wow. A doua oară am fost în 2011 la întoarcere din Corfu.

De fiecare dată am trăit niște emoții ce nu le pot descrie.

Am votat cu mare plăcere.

Toate cele bune.

CristoforAUTOR REVIEW
[03.09.16 18:35:06]
»

@Ioan Raita: Va multumesc mult! Si va doresc sa ajungeti din nou acolo si sa le vizitati si pe celelalte! Unele poze au fost facute cu soarele in fata si uite ca tot v-au placut!

CristoforAUTOR REVIEW
[03.09.16 18:46:40]
»

@nicole33: Sa stiti ca si eu am studiat programul de vizitare inainte de a pleca de acasa! Numai duminica sunt deschise toate, in rest sunt inchise cate una pe zi, iar vinerea doua! Oriunde te-ai duce trebuie sa pleci informat de acasa! Astfel castigi timp si bani! Aceasta e ideea mea de a calatori pe cont propriu. In acest scop AFA mi-a fost de mare ajutor intotdeauna!

CristoforAUTOR REVIEW
[03.09.16 18:51:57]
»

@elviramvio: Va multumesc inca o data pentru indemnul de a scrie impresiile acestea! Dvs. mi-ati pus in miscare impresiile si gandurile!

Nu stiu cum s-a facut, dar nu am vazut ,,picior" de autocar cu romani acolo! Poate nu era ziua potrivita! In schimb mai erau autoturisme romanesti.

Si eu va doresc vacante frumoase!

CristoforAUTOR REVIEW
[03.09.16 18:55:29]
»

@ANILU: Multumesc pentru vot si ecou!

Nu am intalnit pe cineva pana acum care sa nu fie fermecat de Meteore! De aceea mi-am dorit foarte mult sa le vizitam! Si dupa cum am spus, realitatea a intrecut orice imaginatie!

Calatorii frumoase va doresc!

calatorul
[05.09.16 22:36:21]
»

@Cristofor: Felicitari pentru frumoasa excursie in acele locuri minunate si multumiri pentru informatiile oferite si impresiile impartasite. Calatorii inspirate si vacante frumoase in continuare!

ovidiuyepi
[11.09.16 09:44:15]
»

Mi-ai trezit amintiri frumoase despre aceste locuri minunate. Am fost în vizită în 2012 si nu pot uita nici acum farmecul si splendoarea Meteorelor. Mii de mulțumiri.

Notat că Favorit din partea mea. Numai bine.

CristoforAUTOR REVIEW
[11.09.16 19:22:03]
»

@ovidiuyepi: Am scris cu multe emotii despre acest loc, cred ca s-a simtit acest lucru! Si ma bucur ca povestirea mea v-a trezit amintiri placute!

Numai bine va doresc si eu! Cu drag!

viohoneyPHONE
[31.05.22 21:21:53]
»

@Ioan Raita: Imi puteti spune va rog in drumetia la Meteora stiti daca exista vreo manastire la care sa poti ajunge fara a urca f multe scari? Am luat biletele tocmai ptr Meteora si am patit o problema cu o hernie de disc, si nu pot merge mult. Multumesc

CristoforPHONEAUTOR REVIEW
[31.05.22 22:28:05]
»

@viohoney: Ma bucur ca aceasta postare este inca citita! Multumesc ca mi-ati dat ocazia sa recitesc dupa atatia ani, ca sa va pot raspunde! Cred ca veti putea vizita mai usor doar manastirea Sf. Stefan... Imi pare rau de problema dvs. de sanatate! Am vazut destule persoane atunci, care faceau fata cu greu urcusului si caldurii. Dar merita mers, macar sa le vedeti de la departare, iar peisajul este... sublim! Sanatate multa va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
viohoneyPHONE
[01.06.22 04:42:14]
»

@Cristofor: va multumesc f mult ptr raspuns si va doresc multa sanatate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calatorul, Cristofor, elviramvio, Ioan Raita, ovidiuyepi, viohoney
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074399948120117 sec
    ecranul dvs: 1 x 1