ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O zi în sudul Eviei: orășelele Karystos și Marmari

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De la început, am vrut să dedicăm o zi sudului extrem al insulei, cu ale sale orășele cochete Karystos și Marmari, fiindcă tot nu reușisem să găsesc cazare convenabilă în această parte a insulei, din punctul de vedere al bugetului alocat. În ciuda faptulului că distanța dintre Paralia Kymi, locul nostru de cazare, și Karystos era de 96 km pe un drum nu tocmai ușor, ne-am gândit că o excursie de-o zi ar fi nimerită să vedem cum arată și Evia de sud.

Am plecat, așadar dis-de-dimineață cu destinația Karystos introdusă în GPS și în două-trei ore am ajuns, după ce ne-am oprit de multe ori fermecați de drumul spectaculos, în special, pe ultimii 30 km când, fiind construit la 600-700 m față de nivelul mării, oferă privelişti superbe asupra golfului Eviei de sud și asupra continentului ce se poate zări cu ușurință. În Evul Mediu, această porțiune era denumită Drumul Vulturilor (Dromos ton Aeton) , tocmai pentru faptul că se ridică la o înățime considerabilă și are un grad de dificultate sporit în a-l parcurge. Am plecat din Kymi având Marea Egee pe stânga, am mers vremelnic prin interiorul insulei, ca, mai apoi, șoseaua să ne poarte ba cu marea pe stânga, ba cu golful Evian (Eubeei) pe dreapta, până în Karystos.

Karystos, este situat într-un golf amplu, la poalele munților Ochi, în sudul extrem și ascuțit al insulei dacă aruncăm o privire pe hartă, și, în același timp, cel mai important orășel din zonă, atât ca mărime, cât și ca însemnătate economică. De fapt, e un port modest, cu o localitate ce numără cam 5.000 de locuitori, aflat cam în dreptul Atenei, de care o desparte, evident, golful Eviei de sud, numit în această zonă golful Pentalion. Însă, în același timp, e un loc fermecător ce atrage foarte mulți turiști, majoritatea de pe continent, fiind cunoscut faptul că aici e fieful atenienilor ce, fie au case de vacanță, fie vin să dea o fugă găsindu-și cazare în hoteluri și pensiuni. Aceștia traversează cu feriboturile pornind din Rafina, din apropierea Atenei și ajung în Marmari sau Karystos în maximum jumătate de oră.

Cu privire la istoria locului, în antichitate ar fi existat așezarea Carystus, din care astăzi n-a prea rămas mare lucru, poate doar nişte coloane de marmură prăbuşite. E un lucru de notorietate, faptul că zona este foarte bogată în marmură verde, existând încă din cele mai vechi timpuri numeroase cariere de exploatare, iar Marmari era renumit pentru existența unui templu dedicat lui Apollo construit exclusiv din această marmură verde.

Actualul Karystos nu este foarte vechi, are origini relativ moderne, fiind construit abia după Războiul de Independență (1821-1829) al Greciei. Primului rege al Greciei moderne, Otto, i-a plăcut atât de mult acest loc, încât l-a redenumit după propriul său nume, Othonoupolis. A făcut din vechea urbe un oraș gândit ca o capitală mai mică, invitând un arhitect bavarez care să creeze un plan urbanistic grandios, cu străzi lungi și largi, mărginite de vile. Dar, la puțină vreme după încheierea acestui prim pas, Otto nu a mai fost rege, iar Karystos-ul și-a recuperat numele și și-a păstrat străzile așa cum erau.

Ce am văzut/făcut în Karystos

Nu sunt foarte multe puncte de interes în oraș, dar nouă ne-a făcut mare plăcere plimbarea prin Karystos, după ce am lăsat mașina în siguranță într-o parcare aproape de centru. Am început cu faleza și portul de ambarcațiuni mici, foarte pitorești, de altfel, până am zărit fortăreața Bourtzi, de lângă plajă. Veche și cu un trecut încercat, Bourtzi datează de pe la anul 1350, fiind ridicată în scop de apărare de către veneţieni. Nu era deschisă, dar am citit că astăzi găzduiește expoziții de artă de tot felul, după ce a fost restaurată recent. Ne-am învârtit pe lângă ea, am pozat-o din toate unghiurile.

Un pic mai încolo am dat de Centrul Cultural Yokaleion cu bibliotecă, o secție de arheologie unde se păstrează colecții de obiecte antice și un muzeu cu o locomotivă veche în fața sa, după care ne-am îndreptat către primărie despre a cărei clădire, citisem eu că merită atenție. Până la primărie, situată undeva sus, în capătul unor scări nu tocmai ușor de parcurs, de-o parte a pieței centrale ne-a mai atras atenția biserica Agios Nikolaous, foarte frumoasă atât pe-afară, cât și pe dinăuntru.

Primăria datează din acea perioadă când regele Otto ar fi vrut un alt fel de Karystos și este opera unei familii întregi de constructori și arhitecți pe numele lor Kotsikas. Are coloane de marmură la intrare și o frumoasă grădină interioară, iar edificiul în ansamblu, are o poziție centrală remarcabilă, dominantă către mare.

Dar, cel mai important obiectiv turistic, îl constituie masiva fortăreață medievală Castello Rosso, care se ridică deasupra Karystosului modern de pe locul acropolisului antic. Situată la doi kilometri de oraș, lângă satul Myloi, cetatea Castello Rosso, sau Kokkinokastro în greacă, fost ridicată în anul 1030 de către bizantini, ieșind în evidență cu a sa piatră de culoare roșiatică din care sunt făcute zidurile sale. Se pare că această fortăreaţă a fost, la un moment dat, loc de refugiu pentru împăratul latin al Constantinopolului, Baldwin, acela care are un turn care-i poartă numele în cetatea Tsarevets din Veliko Târnovo unde a murit.

Am urcat cu mașina pe un drum strâmt, prea strâmt și dificil, denumit de soțul meu „de căruț de butelii”, dând de o parcare generoasă în preajma castelului. Acolo sus, nici țipenie de om, nu casă de bilete, doar un panou mare scris numai în greacă despre reabilitarea sa cu bani europeni, știți genul care se găsește și pe la noi. Dacă ar fi fost după mine, era cât pe-aici să renunț crezând că nu se vizitează, însă soțul meu a insistat și a găsit în gardul din fier forjat yala neîncuiată și un afiș cu „Vă rugăm, nu lăsați poarta neîncuiată”, așa că ne-am lansat în curte. Într-adevăr, s-au refăcut aleile de acces, o parte însemnată a zidurilor, s-au amenajat scări metalice și de lemn, rampe pentru un acces mai bun al vizitatorilor. Însă, ar mai fi de făcut multe. Cetatea, în sine, este destul de mare și-ți ia ceva timp s-o străbați prin toate ungherele și pe toate laturile, doar că trebuie multă atenție atunci când pășești pe pietre, unele parcă nesigure.

De acolo, de sus, priveliștea asupra Karystosului și chiar către muntele Ochi este uimitoare și a reprezentat cea mai bună răsplată pentru efortul de a ne fi cățărat, la propriu și la figurat, pe ziduri. Sus de tot, în interior se află o mică bisericuță cu hramul Sfântului Profet Ilie (Profitis Ilias) ce nu era deschisă, de fapt în acest interval nu ne-am întâlnit cu nimeni, cu excepția momentului când am revenit la parcare și am dat cu ochii de un cuplu ce venise pe o motocicletă.

Odată repuși la drum, ne-am îndreptat către Marmari, ce de-al doilea orășel vizat de noi, pe drumul care, oricum, ne ducea către casă. Pe drum, ne-am oprit iarăși la ședințe foto căci poziția soarelui modificându-se, lumina devenise mai bună pentru fotografii, așa că nu ne puteam abține.

Portul Marmari

Încă de la început, am observat, fără prea mare efort, că Marmari este o localitate mult mai mică în comparație cu Karystos, însă, la fel, se bucură de o amplasare excelentă într-un golf larg, presărat cu plaje frumoase. De asemenea, are conexiune cu continentul prin linie de ferry. Când am ajuns noi în port, unul enorm se pregătea să plece.

Mie mi s-a părut o idee mai frumușel și mai cochet, poate chiar ușor mai fițos decât Karystos. Deși nu deține obiective de vizitat, portul și faleza cu multe taverne și clădiri mai vechi reprezintă cele mai pitorești puncte de interes ale orășelului. A fost o reală încântare să luăm la picior principala arteră cu ochii pe o parte spre clădiri cu magazine, taverne, iar pe cealaltă spre terase, mare şi ambarcaţiunile din port. Am prins și o nuntă la biserica din centru, o biserică arătoasă cu hramul Agios Georgios, dat fiind că eram într-o zi de duminică.

În trecut, un port obișnuit de pescari, s-a transformat repede în ultimele decenii într-o stațiune înfloritoare, cu un pic peste 1.000 de locuitori, datorită acelorași atenieni care au împânzit dealurile din jur cu casele și vilele lor elegante, de vacanță. În antichitate, a existat și aici o așezare cu tradiție, după cum ne spune numele, în extracția și exploatarea de marmură. După ce am luat la pas faleza, fiind trecut de orele prânzului ni se făcuse foame de-a binelea. Ne-am oprit la una dintre tavernele din port, îmbiaţi de bunătăţile ce le vedeam pe mese la clienţi. Dar, s-a dovedit o tavernă scumpă unde am plătit cel mai mult pentru o masă obişnuită de prânz.

Cu burţile puse la cale, ochii şi minţile încărcate de imagini de vis, un pic mai obosiţi după o zi solicitantă, ne-am repus şi noi la drum spre Kymi, baza vacanţei din Evia centrală şi sudică.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 06.10.17 06:28:23
Validat / Publicat: 06.10.17 11:12:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 7080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Castello Rosso şi scara de acces spre acesta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45650 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[06.10.17 11:09:33]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 11:31:54]
»

@webmaster39: Mulțumesc!

adrianaglogo
[06.10.17 11:43:59]
»

@irinad: Inca un pas spre vacanta viitoare in Evia, facut prin citirea acestui articol.

irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 13:13:40]
»

@adrianaglogo: Mă bucur că sunt din ce în ce mai convingătoare în privința Eviei. Eu chiar am vrut să stăm în cea de-a doua parte a vacanței în sud, în Karystos sau Marmari, dar toate cazările începeau de la 60 euro/noapte însă bugetul nostru nu permitea.

Voi încerca să mai arăt și alte aspecte ale insulei în alte articole care, de asemenea, sper să o aducă în atenția iubitorilor de Grecia pentru că merită cu adevărat. Dar voi întrerupe puțin, veți vedea de ce.

Mulțumesc mult pentru ecou, aprecieri, vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[06.10.17 13:14:47]
»

Dar ce frumos! Mi-a plăcut foarte mult atât articolul cât şi pozele. Parcă mă şi văd plimbându-mă pe acolo, pe faleză sau urcând treptele spre castel. Aş fi cu siguranţă în mediul meu. Nu degeaba ne potrivim aşa de bine la "simţiri". Este o zonă foarte frumoasă, eu am văzut-o din avion acum mai bine când ne-am dus în Samos, cerul era perfect senin, iar avionul parcă desena onduleuri deasupra Eviei până să ajungem la Atena. Sper să văd aceste locuri şi de la sol, într-o vacanţă în viitorul apropiat.

adrianaglogo
[06.10.17 14:18:39]
»

@irinad: Da, la noi e stabilit, in sept. 2018 vom fi in Evia.

irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 14:34:19]
»

@maryka: Sunt sigură că și ție ți s-ar potrivi o excursie în sud, la Karystos sau Marmari.

Se pot face multe și pe acolo, se pot face drumeții pe muntele Ochi unde se pot vizita așa-numitele ”dragospite”, niște case de piatră, vechi de milenii, construite de dragoni, chipurile. Acestea se găsesc numai în sudul Eviei, sper să pot scrie și despre acestea, sunt considerate lucruri care n-au fost făcute de oameni.

Este clar, Grecia ne-a cucerit iremediabil!

Mulțumesc mult că ai trecut pe la mine și îți doresc să mergi și în Evia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 14:36:55]
»

@adrianaglogo: Știu și mă bucur, până atunci sper să vă conving că ați ales bine!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[06.10.17 17:03:38]
»

@irinad: Excelent! M-am zgâriat pe ochi că n-am alocat Eviei mai multe zile, ca să ajung și în sudul insulei.

mishu
[06.10.17 17:21:44]
»

@irinad: Nici nu pot sa comentez... ba da, ca prea ma mananca limba, ai pus niste poze de parca ar fi reclama la zona si am mai spus eu, in situatii din acestea m-as teleporta in momentul urmator.

Ati avut ce vedea in acea zi astfel incat si noi avem ce citi acum (si din cate vezi chiar ai starnit invidii ).

Felicitari pentru alegerea facuta, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 18:24:30]
»

@Carmen Ion: Ştii cum se spune: "nu e timpul trecut", aşa că pe viitor, cine ştie, poate din Atena sau din împrejurimile sale poţi ajunge în sudul Eviei. Este foarte frumos şi acolo, mult diferit faţă de nord, dar merită cu prisosinţă o vizită acolo.

Mie îmi pare rău că nu am explorat zona mai amănunţit, de pildă nu am ajuns la Nea Styra, o staţiune sofisticată în ziua de azi. Dar nu poţi să stai să stai numai pe drumuri, aşa că începi să selectezi ce crezi că e mai important.

Mulţumesc de vizită, ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[06.10.17 18:56:25]
»

@irinad: Frumos, ca de obicei

Mai ca-mi vine sa plec iar in vacanța! Frumoase și pozele, broscuța e minunată

irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 19:04:12]
»

@mishu: Îmi pare bine că pozele mele îţi sunt pe plac, peisajele îţi taie respiraţia, într-adevăr. Din acest punct de vedere, Evia cu ale sale imagini munte-mare sunt minunate, dacă stau să mă gândesc mai bine acestea dau farmecul multor zone din Grecia.

Nu fii invidioasă, poate fi aşa de uşor pentru tine să ajungi acolo, ai ajuns tu în China, darămite în Elada care e doar la o aruncătură de băţ, e o bagatelă de ajuns. Dar, nu te presez, vei merge când vrei tu, când vei avea chemare!

Mulţumesc de vizită şi cuvinte frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 19:11:51]
»

@krisstinna: Mă flatezi şi ştii că-mi place să-mi spui că am făcut poze frumoase, chiar dacă nu e întotdeauna aşa. Îmi place să fac fotografii, însă trebuie să-mi cumpăr aparatură mai bună.

Broscuţa e "mărită" cu zoom-ul. Am găsit-o în mijlocul drumului, chitită să-l traverseze, am ajutat-o şi noi puţin, bucuroşi că nu am rănit-o. După cum vezi, nu se speriase deloc şi arăta binişor.

Mă bucur mult că ai ai venit la mine în vizită şi ştii că nu exagerez cu nimic! O seară minunată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianaglogo
[06.10.17 21:12:47]
»

@irinad: Sunt deja convinsa, azi am avut un pic de timp si am citit mai mult despre Evia. Nu regret alegera facuta. Si mai adaugam doua nopti pt Atena, pe care nu am vazut- o

irinadAUTOR REVIEW
[06.10.17 21:20:36]
»

@adrianaglogo: Bună idee, super!

Schinteie
[01.08.19 16:03:54]
»

Buna! plaja din Karystos este cu nisip?

Multumesc!

irinadAUTOR REVIEW
[02.08.19 10:53:24]
»

@Schinteie:Bună! Scuze pentru raspunsul meu întârziat, da, plaja publică din Karystos, numită Psili Ammos este de nisip, din ce am văzut. Nu este foarte mare, dar este ok.

Schinteie
[02.08.19 16:34:36]
»

@irinad: Multumesc!

Dragoș_MD
[19.09.19 19:41:01]
»

@irinad: „chestia” aia din P33 nu e locomotivă, ci un banal rulou-compresor, străbunic al utilajelor cu care azi se netezește asfaltul de pe drumuri...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, irinad, maryka, mishu, Schinteie
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin insula Evia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072127819061279 sec
    ecranul dvs: 1 x 1