ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pe varful Pantokrator, acolo unde culoarea marii face concurenta cu albastru cerului de vara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Muntele Pantokrator este una dintre cele mai importante atractii turistice din insula Corfu. De fiecare data cand alegeam sa ne petrecem vacanta intr-o insula, pe langa timpul dedicat pentru plaja, intotdeauna ne rezervam o zi si sa descoperim partea muntoasa a zonei respective. De fapt si in asta consta farmecul unei vacante intr-o insula, ai si munte si mare la un loc intr-o singura zi.

Pantokratorul domina Insula Corfu, in partea de nord, avand o altitudine de peste 900 de metri. Este cel mai inalt din insula, fiind urmat deVarful Stravoskiadi, cu inaltimea de 849 m. Am retinut din reviews-urile voastre ca se poate ajunge pana in Varful Pantokrator cu masina, sau ca mai poate fi escaladat in 2-3 zile.

Intr-o dimineata, aflandu-ne in vacanta la Moraitica, ne-am hotarat sa mergem sa vizitam si partea nordica a insulei si am inceput cu excursia in varful muntelui Pantokrator. Venind din sudul insulei, am ales traseul incepand cu Moraitica- Benitses-Kerkyra-Gouvia-Dassia-Spartilas-Pantokrator.

Indicatoare... putine, ca peste tot in insulele grecesti, dar ne-am descurcat. Drumul asfaltat, in stare foarte buna, cu foarte multe serpentine, daca te uiti pe harta, mai ales ultima parte a lui, ti se face parul cret! Drum fara parapeti, sau in foarte putine locuri. Peisaje superbe, in dreapta muntele, iar in stanga se mai vede pe alocuri marea! Si tot urcam, urcam, urcam…nu e distanta mare, dar pare mult, din cauza curbelor!

Era dimineata si soarele deja stralucea. Ne gandeam sa ne ducem si la plaja, dupa ce coboram. De aceea nu ne-am luat echipament de munte, pentru ca se poate urca chiar pana in varf cu masina. Am trecut prin sate de munte, cu case traditionale, cu gospodarii frumoase. Apoi si ele s-au rarit, doar ici colo, mai aparea cate una.

Am ajuns la Spartilas, ultimul sat cand urcam inspre varful Pantokrator. Si cel mai inalt sat din insula Corfu. De aci incepe o priveliste uimitoare in jos, spre sud poti vedea insulele Paxos si Antipaxos, pe care le vazusem cu o zi inainte in croaziera despre care v-am scris aici

In nord, alte insule. In sus, inspre varf vegetatia incepe sa dispara, mai mult piatra si bolovani, rar mai vezi cate-un copac. Deja am zarit si releul din varf! Si manastirea, la umbra releului. Cativa nori plimbareti ne dau putin de furca. Ne gandeam ca daca sus nu este senin, am urcat aproape degeaba, daca nu putem admira in jur panorama de 360 de grade, despre care stiam de la voi. Ultima bucata de drum a fost un pic mai palpitanta, bucuria soferului! Adica erau si mai dese curbele.

Am ajuuuns!

Nu era cum imi imaginam. Adica era mai bine decat imi imaginam. In dreapta erau releele, in stanga manastirea si aproximativ intre ele soseaua de vreo 100 de metri lungime.

Si…cam atat!

In jur, haul, 360 de grade!

Soseaua era lata atat cat sa poata incapea pe ea doua masini. Tot aici, pe sosea se si parcau masinile, din mai multe miscari. Deci, dupa cum a scris in review @Sanziana, aici, in fata Manastirii Ipsilos-Pantokrator , parcarea se face cu … multe rugaciuni!!!

Dupa ce s-a rezolvat si problema cu parcarea, bucurosi ca am ajuns sus si ca nu este ceata, am coborat din masina. Brusc, ne-am dat seama ca este unul dintre locurile in care un aparat de fotografiat reprezinta o necessitate. Este o priveliste fara de pereche! Se poate admira de sus toata insula Corfu, am vazut chiar si vapoarele din portul Kerkira.

In rest se vede tarmul continentului, adica partea de vest a Greciei, se vede Albania, care este foarte aproape de Corfu, doar la cateva mile marine. De asemenea cele doua insule Paxos si Antipaxos , iar in partea cealalta se zareste sudul Italiei , care nu este decat la o distanta de aproximativ 130 de km.

Eram cu totii muti de uimire! Dupa ce ne-am incarcat sufletul de atat frumusete, dupa ce am incheiat cu filmatul si fotografiatul, am trecut portile acestui locas de cult.

Manastirea Ipsilos-Pantokrator – se afla pe varful muntelui, in partea stanga, cum urci. Intrarea se face pe o poteca ingusta, in panta, unde este o poarta si gard din piatra. In partile laterale manastirea este imprejmuita cu cu ziduri groase si destul de inalte din piatra, in primul rand pentru protectie, deoarece, fiind la inaltimea de aproape o mie de metri, poate fi periculos.

Curtea este destul de mare, cuprinde si alte anexe. Este frumoasa, cu multe flori si cativa arbusti. In mijlocul curtii este o mica fantana arteziana...

Biserica este foarte veche, fiind construita din anul 1347, distrusa in 1537 si reconstruita in secolul al VII lea, in stil baroc. Toata constructia este din piatra. Este o manastire mica. S-a pastrat, ca si la majoritatea bisericilor din Grecia, influenta romano-catolica, prin faptul ca biserica are la intrare campanilla, adica turnul clopotnita.

Erau foarte multi turisti, atat in curtea manastirii, cat si in incinta bisericii, motiv pentru care nu am facut acolo decat o singura fotografie, cu niste fresce vechi din secolul al XIII lea ce mi-a atras atentia. M-au impresionat, de asemenea icoanele argintate de la sfarsitul secolului al XVIII lea, cu care era impodobit sfantul altarul, mobilierul din lemn, candelabrele frumoase, pardoseala din mozaic si picturile vechi, pe alocuri distruse de vreme.

Undeva exista si un mic stand cu obiecte religioase, unde fiecare isi alege ce doreste si pune banii acolo, intru-un mic bol, preturile fiind afisate pe fiecare obiect. Am retinut ca preotul vine acolo doar in zilele de duminica. Nu am avut ocazia sa-l intalnim nici pe calugarul din Galati, despre care ne povestea @Almona in review-ul ei ca a stat 3 ore la povesti cu dumnealui. Dar l-as fi recunoscut usor din pozele colegei @Sanziana, de pe site.

Dupa ce am vizitat biserica, ne-am plimbat prin curte, unde din nou am putut admira in voie toata aceasta priveliste pe care cuvintele-mi sunt prea sarace ca sa v-o pot descrie, precum as dori, dar las pozele sa vorbeasca in locul meu. Va spun doar atat, ca de aici de sus, culorea marii facea concurenta cu cea cerului de vara! Asta dupa ce un nor a trecut in zbor peste capetele noastre, dar n-a zabovit decat cateva clipe. Asa-i la inaltime!

Cum ne-am simtit noi aici, sus? Minunat! Este un sentiment care te incearca mereu cand reusesti sa ajungi la inaltime. Si care pe cei inzestrati cu multa sensibilitate, chiar ii coplesesc! Am regretat, doar ca baiatul nostru in ziua acesta a renuntat sa ne insoteasca aici, pentru ca noi venisem 5 in masina din tara, iar el cu avionul si nu avea chef sa urce cu scuterul, alegand sa ramana la plaja, cu prietenii, in ziua aceea, in Moraitica. Dar cred ca si el s-ar fi bucurat foarte mult sa fi ajuns aici, pentru ca iubeste muntele.

Am avut ocazia, de-a lungul timpului, in numeroasele mele vacante petrecute in Grecia sa vizitez multe biserici si manastiri. Pentru ca este un popor credincios, la orice pas intalnesti o troita, o biserica sau o manastire. Am vizitat chiar si Complexul monahal de la Meteora de 2 ori si am avut sansa sa vad si Complexul monastic al Muntelui Athos, de pe mare, de la o anumita distanta, cat a fost permis, de pe vasul de croaziera Menia Maria III.

Aceasta manastire, chiar daca nu are dimensiunile si stralucirea altora impresioneaza in primul rand prin locul in care a fost ales sa fie construita. E de admirat cum au putut oamenii sa faca ceva atat de impresionant, in inima naturii, chiar in varf de munte! O manastire, la umbra unei antene radio imense!

Era sa uit…la intrare, in apropiera manastirii, e si o taverna! Pentru unii, poate parea un paradox, dar asta e. De fapt e un fel de snak-bar. Eu personal il consider un loc util. Si…fara concurenta! Pentru ca aici se opresc majoritea turistilor sa serveasca ceva. Si, ne-am oprit si noi. Pur si simplu vorbeam si ospatara auzind ca vorbim romaneste imediat ne-a saluat si ne-a invitat sa servim ceva. Ne-am bucurat ca este romanca si am ocupat loc la una din mesele de pe terasa.

Dupa ce ne-a servit cu cafele si sucuri, am stat un pic cu ea la povesti. Este din Arad si este impreuna cu prietenul ei, care lucreaza tot aici. Doar ei doi se ocupa de snak-bar si patronul, cot la cot. Locuiesc in primul sat, adica in Spartilas, iar patronul le-a cumparat doua scutere cu care fac zilnic naveta si in sat tot el achita chiria. Erau multumiti, aveau un salariu bun, lucrau sus, in aer curat si erau impreuna! M-am bucurat pentru ei!

Alaturi de taverna este un telescop cu fise, de unde poti admira mai bine privelistea.

Dupa ce am mai facut inca o tura de fotografii, de sus, de langa parapetii manastirii, ne-am hotarat sa incheiem vizita aici si sa ne indreptam catre Sidari, sa vedem renumitul Canal D’Amour!

Drumul la coborare a fost si mai frumos. Din cand in cand intorceam capul in spate, sa mai zarim crucea manastirii si releul. A fost o experienta placuta, care iti ofera posibilitatea sa poti vizita si alte sate de munte, cum ar fi: Spartila, Pertalia, Strinila. Pe langa aceasta, e minunat sa te lasi cuprins de vraja naturii, care te copleseste in fiecare coltisor al acestei insule, pline de legende!

Voi mai reveni si cu alte povestiri din vacanta mea din insula Corfu, in curand! Pana atunci retineti, pentru cand veti ajunge aici, nu ratati Varful Pantokrator! ..


[fb]
---
Trimis de georgiana in 04.11.11 14:08:23
Validat / Publicat: 04.11.11 16:26:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10468 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 In zare se zareste Italia!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37549 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

gheisa [04.11.11 16:39:25] »

@georgiana: informatii bune si interesante.

Putin infricosator, daca vezi poza aceea de la Manastire cu soseaua si... nimic pe langa. Sunt sigura ca peisajul de acolo de sus, merita orice efort, plus ca amplasamentul manastirii e unul uimitor.

Sper sa ajung si eu in Corfu si cu siguranta ca nu voi rata varful Pantokrator, mai ales dupa ce am primit atatea info pretioase de la tine.

Multumim de poze si de explicatiile suplimentare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13 [04.11.11 16:52:53] »

Melodia postata poate sa fie schimbata/stearsa!

Marian Preda [04.11.11 17:46:51] »

Buna Georgiana!

Un rw exceptional, in stil ,,georgian''!

Cand ti-am citit ultima recenzie (tocmai... azi!), intrasem in panica si in ,,sevraj'', doar stii ca sunt dependent de rw-urile tale...

Iar pentru Grecia, stiu ca ai o anumita afinitate turistica, doar e favorita ta, nu?

Sentimentul pe care l-ai incercat acolo sus, pe varful Pantokrator, este unul caracteristic talentului tau - tot timpul esti la inaltime!

VACANTE FRUMOASE!

P. S. Iti sta foarte bine in rosu!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creivean [04.11.11 19:16:18] »

@georgiana

Un review, bun în nota cu care ne-am obişnuit. Şi... spun asta în ciuda faptului că (după cum mulţi dintre voi ştiţi deja), Grecia nu reprezintă pentru mine un must see (nu mă judecaţi pentru asta, am şi eu dreptul la opinie şi o să mi-o spun răspicat oricând, oriunde, oricui!).

Sunt convins că, acest review, o să fie de folos multor useri (şi altora, ce-l vor citi fără să fie useri).

De asemenea, vreau să-ţi spun că, ceea ce voi scrie mai jos, nu se referă la tine, nu are legătură cu tine sau cu review-ul tău. Pe de altă parte, mă cunoşti ca fiind o persoană ponderată (şi chiar politicoasă), dar acum nu mă pot abţine!

@Marian Preda

Sunt unul dintre userii vechi ai saitului, care o apreciază (sincer) pe autoarea acestui review, pentru modul în care scrie.

Dar, ecoul tău, este unul penibil.

Nu am să răspund la nici un ecou în replică, eventual discutăm pe PM.

Gata, ce am avut de spus am spus, cu riscul de a deveni nepopular!

Seară frumoasă tuturor.

Sarra* [05.11.11 12:34:17] »

Un review... la inaltime!

Cand m-am uitat la pozele alea de sus, cu haul ala mare, mai ca m-a luat durerea de stomac si mi-am amintit cum m-am simtit cand ne-am dus, iarna, cu masina, pana pe platoul Bucegilor, de mi-era si frica sa ma uit in jos.

Tare frumos ai scris, iar fotografiile mi-au placut mult de tot.

Si-o s-ascult de sfatul tau, daca ajung vreodata in Corfu.

Weekend frumos!

georgiana [06.11.11 12:26:08] »

Webmaster 13,

Mi-a placut melodia. Merci.

& Multumesc, de asemenea tuturor care mi-au citit review-ul si mi-au scris ecouri.

@Creivean,

Iti respect opinia in care afirmai ca pentru tine Grecia nu este un ''must see''. Dar am o curiozitate: nu-ti place marea, in general, sau doar Grecia?

creivean [06.11.11 19:53:38] »

@georgiana

Grecia pentru mine nu este un must see şi atât!

Mi-e greu să definesc de ce. Iar expresia de mai sus nu înseamnă (în accepţiunea mea), că nu-mi place ceva, sau altceva, ci doar că nu ţin morţiş s-o văd, cel puţin în intervalul imediat următor.

Câteva argumente (nu neaparat unicele şi nu neaparat în ordinea importanţei):

- distanţa mare (pentru mine 900 - 1.000 de km., de făcut cu maşina reprezintă ajungerea la destinaţie obosit şi întoarcerea acasă terminat, nicidecum relaxat, cum ar fi cazul după un concediu);

- refuzul categoric al soţiei de a se urca într-un avion (de unde şi necesitatea de a-mi căuta destinaţiile de vacanţa la maxim 500 km., pentru ca un drum cu auto să fie încă relaxant);

- faptul că eu şi familia mea (dat fiind vârsta încă mică a copilului), căutăm destinaţii de vacanţă în care să ne putem relaxa/răsfăţa/remonta şi nu să cutreierăm prin zonă;

- faptul că, în opinia mea raportul preţ/servicii în Grecia este cu mult superior altor destinaţii. Asta dacă, aşa ca mine, refuzi să mănânci din brişcă în vacanţă şi să găteşti ciorbiţe prin nu ştiu ce chicinete. Adică, dacă mergi în Grecia într-un resort de lux/superior, cu minim demipensiune, preţul o să te-nfioare.

Chiar lansez o provocare: Dacă-mi găseşte cineva un resort cu standarde precum Aurum şi Atlantis din Hajduszoboszlo, la 1.100 euro/7 nopţi/2 adulţi + 1 copil de peste 9 ani/demipensiune, la mijlocul lui August, o să-mi retrag afirmaţia de mai sus (aia cu raportul preţ/servicii);

- faptul că, spre deosebire de mulţi colegi de sait, am un singur concediu pe an (mai mult din cauza job-ului, care mă obligă să-mi iau concediul în Iulie şi/sau August), astfel că nu pot beneficia de începutul sau finalul sezonului, când preţurile sunt rezonabile.

Cred că, am suficiente argumente, pentru afirmaţia de mai sus!

@all

Vă spun cu sinceritate, că îmi aleg foarte bine cuvintele, iar afirmaţiile pe care le fac, au întotdeauna acoperire.

Spun asta, pentru a nu considera cineva că, la deschiderea gurii, fac doar... vânare de vânt...

Scuze de off-topic şi mulţumesc tuturor pentru înţelegere.

georgiana [06.11.11 19:57:21] »

Merci de raspuns, dar mi-ai raspuns doar la o jumatate din intrebare. Cealalta era daca iti place la mare?

creivean [06.11.11 19:59:15] »

Marea, acum nu mai contează!

Am făcut la timpul lor cei 5 ani pentru copil, aşa că, acum nu mai contează!

Merg în concediu (după un an de muncă ), să mă remontez/relaxez/huzuresc/simt bine primit, oriunde mi se îndeplinesc aceste deziderate.

Că-i la munte, că-i la mare, că-i în pusta maghiară

georgiana [06.11.11 20:01:13] »

Te-am inteles, multumesc!

creivean [07.11.11 19:41:43] »

@georgiana

Am citit azi un banc (l-am pus şi pe forum):

Noua inițiativă UE:

Adoptă un grec pentru doar 500 de euro!

Pentru această sumă, el va face tot ce n-ai tu timp să faci:

-va dormi până la amiază, va citi ziarele, va bea o cafea, discută despre sport și politică, trage un pui de somn după masă, merge la bar, la restaurant și la chefuri.

Cred că are legătură cu discuţia noastră de mai sus ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster [07.11.11 20:55:49] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

georgiana [10.11.11 09:49:07] »

@creivean,

Bun banc!

Ma intreb, oare, ce bancuri fac si grecii despre noi, ca de cele de la italieni, sunt satula!

webmasterX [03.12.17 09:42:57] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale': Muntele Pantokrator» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Corfu]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgiana, gheisa, Marian Preda, Sarra*
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' în Corfu: Muntele Pantokrator:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059070110321045 sec
    ecranul dvs: 1 x 1