ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Drumul spre Grecia prin Serbia

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Incerc sa va povestesc un drum cu multe peripetii pe care l-am facut vara trecuta. Ca de fiecare data in ultimii 3 ani, am cautat ca destinatie pentru vacanta noastra, Grecia. A fost prima data cand am hotarat sa nu apelam la nici o agentie, ci sa ne facem rezervarile direct de pe internet si am ajuns la concluzia ca uneori e chiar mai bine asa. Fiind vorba despre un sejur mai lung, am hotarat ca trebuie sa vedem si Corfu, asa ca am ales ca o prima sedere de 5 zile una din statiunile insulei.

Dupa alegerea destinatiei, au urmat aporape 2 saptamani de cautari si intrebari pe forumuri despre alegerea traseului, pentru ca urma sa mergem cu masina proprie. Deoarece cea mai mare majoritate a turistilor care scriu pe forumuri sunt din partea de sud a tarii, nu prea am gasit foarte multe date despre variante de drum, altele decat Bulgaria, pe unde mai fusesem in anii trecuti. Pana la urma am intrebat cunostinte care au mai fost si ne-au convins sa alegem ca varianta finala drumul prin Serbia si Macedonia. Punand cap la cap toate costurile - taxe, viniete, combustibil - si avand in vedere ca distanta pentru noi era aceeasi, indiferent daca mergeam prin Bulgaria sau prin Serbia, am ajuns la concluzia ca daca nu urcam pe autostrada decat la Nis, costurile urmau sa fie mai mici decat daca mergeam pe la bulgari. Pasul urmator... pasapoartele. Asta a fost un cost suplimentar pentru ca nici eu nici sotul meu nu mai aveam pasapoarte valabile; de cand cu UE nu am mai avut nevoie de ele.

Am pornit intr-o dimineata de duminica din Baia Mare si dupa primii 60km am avut primul ghinion - un radar care ne-a costat 120 lei pentru depasirea vitezei in localitate. A fost prima amenda pe care a primit-o sotul meu pentru viteza:) Vreo 2 ore am fost suparati pentru ca se putea evita acel eveniment, dar apoi ne-am conformat si aproape am uitat pana spre seara cand am ajuns la Orsova.

Am trecut vama pe la Portile de Fier unde era aproape pustiu, cred ca eram noi si inca o masina, 2 vamesi si un caine. Totul a decurs repede, fara probleme. Ne-au fost verificate pasapoartele si vamesul ne-a intrebat unde mergem. Apoi am trecut Dunarea catre Serbia pentru prima data in viata mea. De cealalta parte a fluviului, aceeasi liniste. Cateva masini pe un drum foarte ingust care era si drum european cica. Ce mi-a placut foarte mult, ca o prima impresie, au fost casele sarbesti cu un stil caracteristic pe care eu nu-l mai vazusem pana atunci. Si de asemenea, mi s-a parut o tara curata si ingrijita. Am urmat drumul E771 care aluneca pe malul Dunarii si o vreme chiar vezi Romania la "o aruncatura de bat", de cealalta parte a fluviului. Apoi drumul coboara spre sud, pana la Nis unde am urmat indicatoarele de Skopije si am urcat pe autostrada. Drumul... foarte bun. Dinou am constatat dezamagita ca avem niste drumuri incomparabile cu cele ale vecinilor nostri - si aici ma refer la bulgari, maghiari, sarbi. Avem multe de invatat de la ei la capitolul asta.

Primul punct de taxare l-am intalnit nu la urcare pe autostrada, ci la cativa km distanta, unde am platit 2, 5 euro. Este bine sa aveti marunt pentru ca nici sarbii nici macedonenii nu dau rest. Pana sa ajungem la al doilea punct de taxare unde am platit alti 2, 5 euro, se facuse noapte demult, asa ca am pierdut peisajele laudate de altii. Stiu doar ca se simtea la un moment dat aerul de munte, racoros, iar autostrada urca si cobora, uneori treceam prin tuneluri, fara sa intalnim nici macar un singur echipaj de politie, nici un radar si deloc aglomerat.

Pana la granita cu Macedonia, de la Nis am facut aproximativ 175 km si nici nu stiu cum a trecut timpul. Am ajuns undeva in miezul noptii si eram destul de obositi avand in vedere ca porniseram de dimineata. Trecem vama sarbilor, la fel de repede si tot fara incidente si ajungem la o doamna/domnisoara vamesa la granita Macedoniei. Dam actele si bineinteles asigurarea masinii. Se uita gagica un moment si zice: "oooo... pai nu e valabila asigurarea asta in Macedonia" Noi foarte surprinsi... cum nu e valabila, ca doar ne-am uitat inainte sa pornim la drum. Pai da, nu era valabila, iar sotul meu incurcase Macedonia cu Muntenegru, nu a fost atent si uite asa ne retine tipa pasapoartele si ne spune sa mergem la ghiseul "ala" si sa ne facem pe loc o asigurare. Zis si facut... numai ca a trebuit sa platim 50 euro / 2 saptamani, cea mai ieftina asigurare. Bun... alti bani aruncati aiurea! Ce era sa facem? Bineinteles ca am platit, am primit pasapoartele inapoi si am pornit mai departe.

Macedonia vazuta noaptea: 200-250km de autostrada, prin munti, pentru care am platit in 3 locuri cate 1 euro, trecuta rapid si fara probleme. La vama catre Grecia deja povesteam mult sa alungam oboseala. Suntem iar intampinati de o vamesa draguta care ne cere actele si asigurarea. Le dam si incepe aia sa urle "ca daca suntem din UE avem impresia ca facem ce vrem noi!!! " Si eu si sotul meu am facut ochii mari, nestiind ce naiba o fi apucat-o. Pana la urma am inteles ca in pasapoartele noastre erau niste cartonase cu viza de intrare in tara, care trebuiau completate DE NOI cu datele cerute... nume, adresa de domiciliu, serie si nr pasaport, unde mergem, cat stam etc etc... cartonase pe care noi nici nu le-am bagat in seama pentru ca nu stiam de ele. Si o tine vamesa asa vreo 10-15 minute de urlete, noi tot incercam sa ii explicam ca nu am stiut. Nimic. 200 euro amenda/persoana, sa ne intoarcem la un ghiseu de banca si sa platim. Noi nu si nu, ca nu avem cum, ca nu am stiut si tot asa. Pana la urma zice: "Va dau pasaportul, puneti in el 20 euro si va las sa treceti. Dar sub nici o forma sa nu spuneti nimanui lucrul asta pentru ca o sa am probleme". Fuai... deja faceam spume de nervi... am pus 20 euro, i-am dat si am trecut vama. Daca faceam un calcul simplu, pana sa ajung in Grecia dadusem deja 100 euro pe radare, spaga si o asigurare care putea fi facuta de acasa cu un pret nesemnificativ.

La vama greceasca aporape ca nici nu s-a uitat la noi. Au vazut numerele de Romania si ne-au facut semn sa trecem mai departe. Dupa cativa km ne-am oprit intr-o parcare sa ne odihnim putin pentru ca mai aveam ceva drum pana in Corfu. Acolo, dupa atatea peripetii, sotul meu mi-a spus foarte calm: "Iti dai seama ce faza ar fi, dupa toate astea, sa ajungem la hotel si sa fie si acolo ceva probleme". Oricum, in Grecia ne simteam ca acasa, asa ca restul drumului am fost relaxati dupa o odihna de vreo 2 ore.

Am trecut pe langa Salonic unde am platit 2 euro la iesirea catre Atena, iar apoi pe autostrada Egnatia Odos - abia data in folosinta si fara puncte de taxare deschise pana atunci. La un moment dat, dupa Ioannia, iesim de pe autostrada, la indicatiile GPS-ului si ajungem pe drumul vechi, cu serpentine si pante abrupte. Am tinut-o asa, pana cand ne-am saturat sa tot vedem frumusete de autostrada ba deasupra ba dedesuptul nostru si am incercat sa cautam o intrare. Am urmat indicatoarele pana la un moment dat, unde era inchis accesul, iar un domn foarte simpatic ne facea tacticos semn sa viram la stanga. Intram pe alt drum care ne duce intr-un satuc, in varf de munte, pe stradute unde nu incapeau 2 masini nici lipite una de alta si autostrada deasupra noastra in toata splendoarea ei!!! Parca radea de noi! . Am avut noroc pana la urma cu niste greci care au venit inaintea noastra si ne-au insotit pana am ajuns la intrarea pe drumul principal si apoi am reusit in sfarsit sa vedem si noi satul ala de sus de pe Egnatia Odos.

Nu ne-am mai abatut de la drum pana in Igoumenitsa de unde am luat ferryboat-ul si ata la hotel. Pe cand ajungem acolo, poarta hotelului era inchisa cu ditamai lacatul si nimeni in jur. Ziceai ca am ajuns in pustiu nu in statiune. Ne-am uitat unul la altul, eu si sotul meu si nu am putut sa facem altceva decat sa radem. Deci pana la urma nici la hotel nu a fost bine. Intr-un final am citit pe hartia care era lipita de poarta ca trebuie sa mergem la alt hotel si ne-am cazat undeva in jurul amiezii, rupti de oboseala.

La intoarcerea din sejurul nostru, ne imprieteniseram cu alti romani care nu aveau pasapoarte si am hotarat sa-i urmam prin Bulgaria. Si asa, am luat primul radar cu spaga pentru politia bulgara care ne-a costat alti 40 euro in apropiere de Sofia pentru ca nu am vazut un indicator de limita 60 si am depasit o masina pe un drum cu cate 3 benzi pe un sens. Nu a vrut nicicum bulgarul sa lase mai jos. I-am dat ultimii euro care ii mai aveam in portofel. Pot sa spun ca am avut parte in 2009 de cel mai scump drum pe care l-am facut vreodata pana in Grecia si inapoi.

Ca o concluzie, recomand traseul Serbiei, mai ales pentru cei care vor sa evite Bulgaria pe timp de noapte, dar mare atentie la detalii gen asigurare, cartonase sau bani marunti. Sa nu patiti ca noi:))

Socoteala de acasa nu se aseamana cu cea din targ!


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 05.06.10 18:20:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 24911 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

39 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Peisaj inca romanesc, inainte de Valea Jiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10300 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

39 ecouri scrise, până acum

dannek
[05.06.10 20:32:54]
»

@deliutza27

Interesanta povestirea.

Chestia cu asigurarea era sa o păatesc si eu cind am plecat in Turcia nu eram sigir ca este valabila am scanat asigurarea am postat-o pe un alt forum am primit mai multe confirmari ca este valabila.

Un concetatean in vama de la turci a platit 40 euro pentru 10 zile asigurare.

Eu am fost de vreo 5-6 ori in grecia cu masina personala, dar nu am avut probleme cu bulgarii.

Cei drept nu am circulat noaptea, incercam sa fiu la granita noastra pe la ora 4 maxim.

La ora aceea nici politia nu mai este vigilenta ca se apropie ora sa iasa din schimb(cred ca la 6 schimba tura) si pina sa intre ceilalti de dimineata eu deja ajungeam in granita cu grecia.

Sau in cel mai rau caz nu eram primul in coloana mergea-m ori in spatele vreunui bulgar sau roman cu masina mai puternica iar la giurgiu se faceau deja coloane de romani care mergeau cel putin pina la Salonic.

Tu ai ales sa mergi prin tari unde iti trebuie pasaport viza, asigurare valabila cred ca este mai complicat si te-a costat si mai mult.

Nu cred ca ti-ai fi dorit sa intilnesti politia din grecia acolo nu merge sa te intelegi cu ei, cea mai mica amenda este 100 euro.

A calcat un prieten linia continua si fara 100 euro nu a scapat cu chitanta platita in primul orasel intilnit, timp pierdut dar si bani.

De evita este sofia din cauza aglomeratiei si a echipajelor de politie.

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.06.10 21:07:37]
»

Am trecut eu prin Sofia pe 29 mai pe la 10. 30 si nu a fost politie deloc, a fost relativ gol si am trecut mai repede decat pe centura, desi sunt multe stopuri. De 1 mai ne-am dus pe centura si ne-am intors pe centura, iar acum ne-am dus prin oras si ne-am intors pe centura, cel mai nasol a fost pe centura, aglomerat, politie, am fost controlati de politie la sange de acte si asigurari de fiecare data, n-am luat amenda inca dar mai am doua drumuri cel putin anul asta, deci sanse ar mai fi.

Pe centura cel mai rau este la semaforul unde trebuie sa faci stanga spre Kulata/Athina, acolo e coada imensa de kilometri, e prost semnalizat si nu stii unde sa te asezi la coada. Parerea mea : cel mai usor e prin Sofia dar fara GPS, eu am in harta Bulgariei traseul prin Sofia pe care intre timp l-am invatat pe de rost, e destul de usor nu ai decat 2 sensuri giratorii si o bucatica de sens unic, atata tot.

webmaster13
[05.06.10 21:11:21]
»

foarte utila postarea ta deliutza felicitari, sper sa-ti placa melodia atasata, pe care o putem si schimba la cerere!

deliutza27AUTOR REVIEW
[05.06.10 22:23:12]
»

@webmaster13 - suuper piesa. Se potriveste de minune. Multumesc.

@dannek - chestia cu asigurarea nu se intampla daca eram noi mai atenti la tabelul acela de pe cartea verde in care simbolul MK pentru Macedonia era taiat. Daca o faceam de acasa, ne costa in jur de 25-30 lei maxim pt 2 saptamani. Asta este...neatentia se plateste. Facand insa abstractie de cheltuiala intocmirii pasaportului si de celelalte cheltuieli suplimentare neprevazute care se puteau evita, drumul in sine ar fi costat mai putin decat prin Bulgaria. De ce? Pai simplu: autostrada in total a fost 8 euro, fara sa o luam in calcul pe cea din Grecia pentru care, daca mergi in Halkidiki de exemplu, nu platesti nimic. daca mergeam prin Bulgaria, ne-ar fi costat 6 euro taxa de pod si 5 euro vinieta, 11 in total. Dus-intors este o diferenta de 6 euro care sa zicem ca i-am fi dat pe asigurarea masinii, dar de exemplu, asigurarea pe care o am acum la masina are valabilitate si in Macedonia. O sa zici:"bineee, ce sunt 6 euro" Nu e mult, dar noi daca trecem Bulgaria, nu o trecem noaptea si venind din nordul tarii trebuie sa oprim in Giurgiu sa dormim - alta cheltuiala care anul asta se ridica la 130 lei/noapte pentru 2 persoane - dus-intors inseamna 260 lei, bani care punandu-i la ceilalti 6 euro dati in plus...conteaza, nu crezi? Asa am mers toata noaptea chiar daca a fost destul de obositor.

In afara de amenda aceea de 40 euro, nici noi nu am mai avut niciodata probleme cu bulgarii. Nu zic ca Bulgaria este de evitat si ca ar fi multi bau-bau care te amendeaza la fiecare intersectie. Din contra. Daca iti vezi de treaba si mai ales, cum zici tu dannek, lasi pe altii in fata ta si te tii cat poti dupa ei, nu are ce sa se intample.

Echipaje de politie in Grecia nu cred ca am vazut vreodata, dar si daca am fi intalnit, nu prea ni s-a intamplat sa incalcam regulile de circulatie, mai ales ca grecii, din cate am observat sunt destul de disciplinati in trafic.

@ionescunic - uite de noutati din astea avem noi nevoie. Ai fost recent, ai vazut cum e si ne-ai spus si noua de ce sa ne ferim. Data viitoare cand trec prin Sofia, cu siguranta am sa evit centura.

dandy_pete*
[05.06.10 23:56:29]
»

Un drum numai cu peripetii din care fiecare trebuie sa traga niste invataminte. Dar cum le-ai scris mai in gluma mai in serios merita cele 400pma si de la mine.

andi13
[07.06.10 21:59:08]
»

Da, comice peripetii, daca esti cel care citeste despre ele, nu cel care le traieste. Oricum pentru cei care pleaca din sudul tarii, traversatul Bulgariei, pentru a ajunge in Grecia, cred ca ramane varianta optima. Cu putin noroc cred ca se poate scapa si de amenzi la bulgari.

Foarte bun review-ul si merita punctat ca atare.

Inspirata si alegerea melodiei .

dudusorin
[07.07.10 21:04:51]
»

am inteles ca in Macedonia se lntra cu buletinul

deliutza27AUTOR REVIEW
[08.07.10 14:57:28]
»

Asa stiu si eu...incepand din 12 iunie, atat pentru Serbia cat si pentru Macedonia, nu mai este necesara prezentarea pasapoartelor, ci este de ajuns doar buletinul. Nu pot sa spun insa sigur sigur, pana nu ne confirma cineva care a fost.

Dragoș_MD
[08.07.10 15:38:27]
»

Asa scrie si pe forumul blogul saitului: click aici

Iar daca nu esti inca incredintata, vezi ca si Ministerul de Externe al Romaniei spune la fel: click aici, click aici.

dudusorin
[08.07.10 21:49:09]
»

am sunat la ambasada Macedoniei si au confirmat ca nu este nevoie de pasaport; in ceea ce priveste Serbia este tot sigur pt ca am sunat un prieten vames la Turnu Severin; este cineva care merge spre grecia pe 17 aug?

webmasterXY*
[08.07.10 21:52:34]
»

@dudusorin poti folosi rubrica rendez vous turistic din pagina principala a siteului pentru companie de drum

aliantasudului
[05.08.10 18:05:13]
»

Am inteles ca masura de a tranzita Serbia si Macedonia doar cu cartea de identitate este provizorie, doar pentru sezonul estival...

Are cineva idee pana la ce data se poate trece in aceste tari doar cu cartea de identitate? ...

manole_ovidiu72
[09.03.11 20:29:49]
»

stau in pitesti si nu m-am hotarit pe unde anume sa merg in grecia - prin bulgaria sau prin serbia -macedonia

as vrea sa imi da-ti un sfat in privinta asta.

este autostrada din NIS -serbia pina in grecia???

va multumesc anticipat

ovidiu

deliutza27AUTOR REVIEW
[11.03.11 11:34:18]
»

@ manole ovidiu72 - cred ca depinde foarte mult unde anume aveti de mers in Grecia. Daca ati ales o destinatie relativ apropiata de Romania, cum este Halkidiki sau Riviera Olimpului, eu zic ca si prin Bulgaria se poate circula tot la fel de bine ca pe orice alta ruta. Pentru ca porniti dimineata devreme si dupa-amiaza ajungeti la destinatie.

Daca ati ales o locatie mai departata, cum este Corfu, Serbia si Macedonia este ruta cea mai potrivita pentru ca se poate calatori noaptea, fara probleme si fara teama deja cunoscuta de rachetii bulgari.

Noi am urcat pe autostrada la Nis si de acolo, pana in Corfu, tot autostrada e. E foarte rapid si comod. Daca ar fi sa merg iar, tot aceasta varianta as alege-o.

Va doresc un concediu minunat si daca mai aveti intrebari, va stau la dospozitie cu mare placere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aliantasudului
[11.03.11 11:37:41]
»

Varianta Macedonia este recomandata celor din vestul tarii... Din Pitesti este mai bine sa mergi pe Bulgaria, cu intrare pe la Giurgiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
manole_ovidiu72
[12.03.11 00:14:04]
»

va multumesc pt ajutor, dar totusi vreau sa va mai intreb ceva.

toata familia avem pasapoarte biometrice si nu ne facem probleme pt cartile de identitate. nu sunt bune cartile, le dam pasapoartele. asigurare la masina am la omniasig si am verificat- la CEDAM - am regasit-o

din Pitesti pina in Paralia Katerini pe parte cu Serbia sunt aproximativ 890 km, iar pe partea cu Bulgaria cu 50 de km mai putin si nu imi fac probleme pentru 3-4 l de benzina in plus

avind in vedere cele scrise de mine mai sus ce sfat imi dati??? , pentru ca voi merge singur spre Grecia, cu exceptia ca pe drum poate voi mai intilni pe cineva care merge in aceiasi directie si eu inclin spre Serbia,

va multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
manole_ovidiu72
[12.03.11 08:44:47]
»

- am uitat sa sa va intreb ce era mai important??

- cum e mai bine sa platesti in serbia si macedonia in euro sau in moneda nationala???

- daca in moneda nationala unde sa schimbam banii???

- benzina unde este mai ieftina si ce Peco recomandati pe traseu??

- daca stie cineva distanta de la Drobeta Turnu Severin pina la NIS in Serbia sau pina in Paralia Katerinii??? eu nu am reusit pe nici un calculator online sa aflu distanta de la DTSeverin pina la Nis - Serbia, pentru ca ma tot trimite pe la Calafat - Vidin

- de la Pitesti pina la DTSeverin sun 232 km

va multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[13.03.11 12:34:34]
»

Noroc ca mai exista clasicile harti de hartie , ia sa vedem:

Tr. Severin-Negotin=70km

Negotin-Zajecar=60km

Zajecar-Nis=107km

Nis-Skopje=251km

Skopje-Veles=32km

Veles-Pyrgos (autostrada Salonic-Atena) =243

Ce pot sa va spun este ca bucata de drum fara autostrada din Serbia este destul de dificila, drum ingust, masini lente care circula cu 40/50 km/h, foarte multe restrictii de viteza.

Pe de alta parte, mai aveti optiunea Bechet-Sofia-Kulata, drumul foarte bun, mult mai lejer se circula acum, insa trebuie platit bacul cam 25 euro!

Drum Bun!

aliantasudului
[13.03.11 14:51:34]
»

Portiunea de drum din Serbia (Dr.Tr.Severin - Zajecar) e grea rau de tot... Drum muntos, curbe, nu poti depasi, curbe in panta si rampa cu viteza a 2-a sau a 3-a, ceva tip Bran-Moeciu... Am fost anul trecut si pot spune ca m-a solicitat cat jumatate din drum...

deliutza27AUTOR REVIEW
[13.03.11 17:52:33]
»

In ciuda celor scrise mai sus de colegii de pe site, eu sincer, tot varianta Serbia as alege. Masina noastra este un Clio de 1,2 pe care am bagat si gaz si nu ne-au deranjat prea tare curbele sau drumul ingust pana la Nis. Oricum nu se comapara cu cateva drumuri de la noi din tara pe care le-am parcurs vrem-nu vrem. Noi am trecut vama pe la Portile de Fier, unde nu se plateste nici o taxa de trecere, spre deosebire de podul de la Giurgiu-Ruse si era o ora relativ tarzie - vreo 8 seara. Pe cand am intrat in Serbia, nu a fost deloc aglomerat, iar pana sa intram pe autostrada se facuse deja noapte. E drept ca sotul nu se grabeste si in general am respectat regulule de circulatie. Dar nu am intalnit deloc echipaje de politie din sat in sat, cum am intalnit spre exemplu in Bulgaria de fiecare data.

In ceea ce priveste plata taxelor pe autostrada, e bine sa aveti la voi Euro in monede de 1 si 2, sau chiar 0,5. Asta pentru ca daca de exemplu taxa e 1 euro si voi ati platit cu o moneda de 2 euro, nu se mai primeste rest. Plata in euro este o facilitate oferita turistilor trecatori care nu mai schimba in moneda lor nationala, dar nu au sa dea rest - sau nu vor, nu stiu. Din cate tin minte, la plata taxei conteaza si tipul masinii. In Serbia am platit la primul Tax Point 2,5 euro, care a fost cea mai mare taxa, iar apoi tot cate 1 euro, inclusiv in Macedonia.

De alimentat am alimentat la iesirea din tara si apoi doar in Grecia. Sunt benzinarii destule pe drum, dar nu am oprit. Oricum, presupun ca si acolo se practica plata cu cardul, asa ca daca aveti un card pe care puteti sa-l folositi in afara tarii, si cei cativa euro marunti pentru plata autostrazii, eu zic ca e suficient. Nu trebuie sa schimbati.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aliantasudului
[13.03.11 18:21:37]
»

Daca nu conduci tu, e ceva mai placut drumul pana la Nis... Acum fara gluma, pana la Nis cand se intra pe autostrada, sunt drumuri judetene, cu restrictii de viteze (de exemplu, in dreptul scolilor trebuie sa ai maxim 40 km/ora), iar daca mai este si sfarsit de saptamana este ceva mai aglomerat.

De la Nis pana in Grecia, e super OK...

aliantasudului
[13.03.11 18:25:35]
»

SI INCA CEVA:

"Poliţiştii din Serbia nu se joacă atunci când vine vorba de respectarea regulilor de circulaţie. Deoarece in perioada concediilor mulţi români, îndeosebi cei din vestul ţării, trec prin ţara vecină în drum spre mare, spre Muntenegru, Croaţia sau Grecia, oficialii MAE le reamintesc şoferilor că dacă depăşesc viteza legală la sârbi pot ajunge după gratii."

"Potrivit Legii privind siguranţa circulaţiei, care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut în Serbia, şoferii riscă între 15 şi 60 de zile de închisoare dacă sunt prinşi conducând în stare de ebrietate cu mai mult de 2 la mie alcool în sânge, dacă depăşesc viteza legală cu mai mult de 70 km/h în localităţi (viteza legală este de 50 km/h), dacă depăşesc viteza legală cu mai mult de 80 km/h în afara localităţii (viteza legală este de 80 km/h), dacă nu respectă barierele la trecerile la nivel cu calea ferată. Măsuri privative de libertate riscă totodată şi conducătorii auto care depăşesc viteza legală cu mai mult de 50 km/h în zonele cu viteză limitată din cauza condiţiile de circulaţie (lucrări, intemperii etc.) sau depăşesc viteza legală cu mai mult de 60 km/h în localităţi, în zonele cu viteză limitată la 30 km/h sau în apropierea şcolilor, poliţiştii sârbi fiind foarte atenţi la respectarea acestor prevederi."

manole_ovidiu72
[13.03.11 20:36:01]
»

avind in vedere faptul ca vreau sa plec noaptea in jurul orelor 01.00 cred ca o sa urmez traseul prin Serbia, mai ales ca nu am mers niciodata prin acele parti.

prin Bulgaria am trecut anul trecut cind am mers in Turcia si vreau sa merg si prin alte locuri prin care nu am fost.

poate pe drum o sa gasesc si companie.

oricum eu va multumesc pentru informatiile oferite si va urez si dvs concediu placut oriunde ati merge.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adryana
[17.03.11 08:01:48]
»

felicitari pentru poze, acum am vazut datorita tie si cum arata autostrada Egnatia Odos pe care voi circula curand, drumurile spre Grecia sunt pline de frumusete, peisaje de vis si drumurile... jos palaria... deja mi-e dor de Grecia doar vazand pozele tale.

manole_ovidiu72
[17.03.11 16:08:29]
»

cit a fost anul trecut pretul benzinei in serbia si macedonia???

eu am intrat pe site-ul e-transport.ro, dar cred ca nu mai este actualizat acest site,

sau anul acesta daca a fost cineva de curind

aliantasudului
[17.03.11 18:25:09]
»

In Serbia si Macedonia combustibilul este putin mai ieftin ca la noi, dar nu cu mult...

De exemplu, acum in Serbia motorina este de 4,9 ron/litru (echivalent).

In Macedonia, anul trecut motorina era in jur de 1 Euro/litru (echivalent).

In Grecia, anul trecut motorina era 1,2 - 1,3 Euro/litru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
manole_ovidiu72
[17.03.11 19:38:17]
»

pe mine ma intereseaza pretul benzinei

aliantasudului
[17.03.11 20:47:32]
»

Pretul benzinei este apropiat de cel al motorinei... Acum nici in Romania, nu stiu cat este exact pretul benzinei cu zecimale... Ti-am zis, in Macedonia si Serbia pretul combustibilului este putin mai mic decat in Romania, iar in Grecia este mai mare ca in Romania.

manole_ovidiu72
[17.03.11 21:06:33]
»

imi cer scuze daca te-am suparat, nu asta a fost intentia mea

as vrea sa imi spui, daca stii, cum e mai bine sa cumperi benzina in serbia sau macedonia, in moneda lor nationala sau in euro

multumesc

aliantasudului
[17.03.11 21:10:32]
»

Nu m-ai suparat...

In Serbia, platesti in Euro (chiar daca nu sunt in UE)...

In Macedonia nu prea merge sa platesti in Euro in general... Ori schimbi Euro in denari (circa 60 denari = 1 Euro), ori platesti cu cardul la benzinarie (eu am platit cu cardul).

manole_ovidiu72
[30.03.11 09:42:49]
»

in vamile din serbia si macedonia gasesc case de schimb valutar???

sunt acceptabile cursurile de schimb valutar in vamile din serbia si macedonia ???

ovid_el
[11.06.11 10:22:29]
»

salutare,

cand plecati in grecia sau daca v-ati intors deja, poti sa impartasesti nishte detalii?

Si noi plecam in 14 iunie si voiam sa alegem tot varianta prin serbia, asa ca orice informatie ar fi de mare ajutor.

multumesc anticipat.

manole_ovidiu72
[11.06.11 23:34:27]
»

plecam pe 01.07.2011, si am citit pe alte site-uri ca ai nevoie de set de becuri rezerva!!! asta daca mergi cu masina si pentru a evita problemele ar fi bine sa le ai la tine, deasemenea si vesta, instinctorul, triunghiurile si trusa medicala

cum mergi inaintea mea, te rog si mie citeva impresii si sfaturi la intoarcere

sa ai vacanta placuta si drum bun.

astept un semn de la tine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ovid_el
[12.06.11 09:44:35]
»

mi-ar fi placut mult sa mai plecam cu cineva la drum, dar asta e... multumesc de sfatul cu becurile, nu le aveam, dar o sa le iau acum cu siguranta.

si tie iti doresc un concediu minunat si fara evenimente neprevazute si sper sa apuc sa povestesc cate ceva la intoarcere, inainte de a pleca tu.

Numai de bine sa auzim!

manole_ovidiu72
[13.06.11 16:33:20]
»

sa ai distractie placuta in vacanta si astept de la tine un mail la intoarcere (prin PM - nota webmaster ).

vreau sa stiu cum este drumul si cu ce te-ai confruntat pina in Grecia si Inapoi

drum bun

webmaster15
[13.06.11 16:55:44]
»

@manole_ovidiu72

Ti-am editat ecoul de mai sus, eliminand adresa de mail. In opinia mea, nu este bine sa-ti lasi adresa de mail pe un sait public, pentru a nu fi bombardat cu mesaje nedorite.

Poti primi insa orice mesaj prin PM (personal mesaj).

geotib30*
[29.06.11 22:28:50]
»

azi am venit de la bodrum si pe la varna ca am ales traeul de intoarcere pe malul marii negre... si dupa varna un tampit de bulgaroi ma utmarit cam 3-4 km si tot ma depasea cam pana la mijlocul masiini mele apoi frana brusc dar cu scartaituri de se auze la mine in masina cred ca vroia sa ma inatrate sa ma dau jos din masina si cine stie dar eu nu l am bagat in seama si am mers inainte ignorandu-l... nu stiu ce vroia ca la primul sens giratoriu am luat-o brusc la stanga iar el sa dus inainte si dupa el alte masiini de bulgari asa ca nu m ai aleg bulgaria niciodata si cum prind bulgar il scuip in fata... o sa merg in grecia in august prin serbia... pe bulgari merita sa -i rupi in bataie cand tranziteaza romania si vin din germania pentru ca altfel ne cred prostii... concediu placut la toata lumea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
geotib30*
[29.06.11 22:33:55]
»

sorry pentru greseli de ortografie dar sunt rupt de obosit, daca pleaca cineva pe 11 august spre halkidiki rog sa vb... numai bine si concediu reusit.

webmaster
[23.07.13 18:49:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul cu maşina spre Corfu" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, aliantasudului, andi13, dandy_pete*, dannek, deliutza27, dudusorin, geotib30*, manole_ovidiu72, ovid_el
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul cu maşina spre Corfu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091574907302856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1