ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 4 zile
team-building
18 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Gustul Greciei la taverne, în Halkidiki şi în Creta. Partea a II-a: Creta

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Creta, încântătoare şi inepuizabilă, aşa cum mi-a plăcut s-o etichetez şi în urmă cu şase ani la prima mea întâlnire cu ea, ne-a adus altfel de peisaje, cu o altfel de frumuseţe, dar şi altfel de mâncăruri la taverne, parcă, tocmai, de a sublinia diversitatea pe care o poate oferi această insulă cât o ţară. Dealtfel, cretanii sunt atât de mândri de originea lor, că spun că mai înainte de a fi greci, sunt, desigur, cretani. Iată ce am găsit!

Votsalo Taverna din Istron Bay, Agios Nikolaos, Creta

Primul prânz în Creta a fost organizat la această tavernă situată chiar pe plajă, o plajă mică desfăşurată într-un golf splendid străjuit în lateral de pereţi de piatră pe lângă care şerpuieşte şoseaua spre Sitia. Deşi lăsaserăm în urmă cu vreo10 km elegantul Agios Nikolaos, încă se simţea în aer amprenta de rafinament, dată de luxoasele resorturi ce se cocoţau pe stâncile vecine cu marea. Cadrul natural este cu adevărat impresionant, cu atât mai mult cu cât venind de sus, surprinsesem imagini mirifice asupra nuanţei mării îmbrăţişată în golful Istron de stâncile pământii şi cam golaşe ale Muntelui Dikti.

De regulă, acest restaurant sofisticat ce face parte din pleiada restaurantelor Hotelului Istron Bay este deschis pentru masa de prânz special pentru cei ce doresc să asculte freamătul mării de-aproape, însă în acea zi am avut parte de ceva mai mult: un vânt deloc de neglijat ce a determinat gazdele să tragă transperantele după ce au început să zboare şerveţelele şă să se mişte feţele de masă. Oferă o largă varietate de mâncăruri: de la gustări uşoare până la trei feluri/ masă şi nu e ieftin deloc, de aceea cred că se potriveşte mai bine celor fiţoşi. Surprinzător, deşi priveam marea în ochi de la câţiva metri, peştele şi fructele de mare nu s-au mai regăsit pe mese, ele făcând loc altor preparate gătite din mai multe tipuri de carne: de porc, de vită, de curcan, dar şi cârnaţi. Aceasta, desigur, după variata gamă de antreuri deja ştiute care ne delectaseră papilele gustative într-un mod senzaţional. Vedeta acestora a fost, fără nici un dubiu, salata grecească, datorită condimentelor deosebite pe care le-a folosit cheful, drept pentru care toată lumea s-a dat în vânt pentru ea (că oricum aveam destul, vântul făcând parte din peisaj). Cum se poate ca ceva atât de simplu să devină atât de sofisticat?! Uite că se poate!

La final, desertul a constat din prăjituri precum ravani, loukoumades şi multe fructe de sezon.

Taverna Drymos, Adresă: Patsos - Rethymnon, Rethymno 741 00, Grecia

În fine, cireaşa de pe tort a fost reprezentată de Taverna Drymos din Creta care, culmea, n-a fost situată la mare, ci în interiorul insulei, la 18 km sud de Rethymnon, în creierii munţilor, într-o armonie perfectă cu natura. Se ajunge la ea după un drum anevoios şi îngust ce trece prin satele de munte de pe lângă lacul de acumulare de la Amari: Prasses, Patsos, Voliones, Pantanassa. Din faţa ei se pleacă în explorarea canionului Sfântului Antonios unde se află biserica Sfântului Antonios ascunsă într-o peşteră ce era un loc de cult încă din timpurile minoice şi care servea drept altar al zeului Hermes, lucru pe care l-am făcut şi noi în căutarea cascadei Sfântului Antonios, înainte de masă.

La întoarcere, după ce Cheile Sfântului Antonios ne-au istovit în aşa fel că ne tremurau picioarele (de-aia am făcut o febră musculară pe cinste), am găsit, în semn de bunvenit, la intrarea pe poarta tavernei o tăviţă cu păhărele şi o sticlă de ouzo din care te puteai autoservi la discreţie, alta cu bomboane pentru nebăutori. Vă daţi seama că în timp ce sticla de ouzo scădea dramatic în conţinut, deşi era de 2 l, mormanul de bomboane rămânea aproape la fel!

Apoi, am realizat că intraserăm într-un adevărat complex, rustic de-a binelea, minuţios organizat. Pe lângă taverna propriu-zisă există o cafenea, un magazin cu produse naturale alimentare şi nealimentare făcute “în casă” de oamenii zonei, un muzeu folcloric, o fermă de animale cu locuri special amenajate pentru distracţia copiilor şi o grădină imensă cu plante şi ierburi locale. Cine ajunge acolo, chiar nu are cum să se “plictisească” numai la masă, cu atâtea variante alternative printre peisajele bucolice ce înconjoară taverna. Nu mai spun că există posibilitatea de a urmări în direct cum se pregătesc diversele mâncăruri cretane precum şi de a fi introduşi în lumea meşteşugurilor tradiţionale din partea locului.

La masă am preferat să stăm afară, la aer, deşi taverna este foarte încăpătoare. Nu am fost singurii, pentru că terasa era plină. Proţapul din apropiere pregătea molcom preparatele tradiţionale vânătoreşti şi haiduceşti (miel şi curcan), oricum delicioase, pe care ni le serveau vajnici cretani, oameni ai muntelui îmbrăcaţi în haine negre, conform portului popular cretan. Asta, nu înainte de gustări care de care mai apetisante: salată choriatiki, sărmăluţe de orez în foi de viţă foarte apreciate fiind solicitată o suplimentare, paste cu parmezan, tzatziki, preparate din carne tocată: cârnaţi şi chiftele. Dulciurile au fost clasice: baclava şi cataif, iar la final, la vederea primelor cireşe din acest an, am golit imediat platourile, ca nişte termite.

Concluzie

De Grecia nu ai cum să nu te îndrăgosteşti: muzica, peisajele şi bucatele de pe masă te cuceresc rapid şi definitiv. Iar grecii ştiu cum să lase o impresie puternică: te îndeamnă să le încerci gastronomia ştiind că ea creează dependenţă. Aşa încât nu-ţi rămâne decât să savurezi la nesfârşit preparatele ei atunci când le calci ţara. Merită din plin!!!

Rog ataşaţi minivideoclipul de mai jos care redă foarte bine atmosfera creată în tavernele din Creta.

https://www.youtube.com/watch?v=0m2D91pEAV8


[fb]
---
Trimis de irinad in 29.05.16 22:34:39
Validat / Publicat: 29.05.16 22:47:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4131 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 În dreapta jos, Votsalo Taverna din Istron Bay
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64750 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.05.16 22:41:03]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[29.05.16 22:46:05]
»

Textul - încărcat iniţial ca un singur articol, despre tavernerle din cele două destinaţii - a fost segmentat, la sugestia echipei tehnice, în cele două părţi distincte (taverne din Hakidiki, respectiv din Creta), pentru a fi cât mai util, la regăsire, celor care se documentează despre cele două subiecte distincte = Haldikidi, respectiv Creta.

ANILU
[30.05.16 08:05:38]
»

@irinad - Şi din nou poze cu mâncare, superbe.

Eu nu am ajuns în Creta, dar după articolele tale este un motiv în plus pentru a ajunge şi în Creta.

Mi-a plăcut concluzia pe care ai tras-o la sfârşitul acestui articol.

Si da ai dreptate nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de Grecia indiferent de destinţia de vacanţă, de locaţia de cazare sau tavernele pentru mâncare.

Felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[30.05.16 13:48:02]
»

@irinad - Unde lucrezi, măi Irina, că am vrea și noi la firma aia care oferă astfel de team-building-uri!!

Offf, Grecia asta!

irinadAUTOR REVIEW
[30.05.16 19:20:49]
»

@ANILU - Şi din nou îmi face plăcere să-ţi mulţumesc pentru cuvintele tale frumoase, vizită şi vot. Îţi doresc să ajungi în Creta, vei vedea că nu exagerez deloc în privinţa ei, iar de Grecia, ce să mai zic, ştii că eu sunt subiectivă la acest capitol.

Toate cele bune!

irinadAUTOR REVIEW
[30.05.16 21:57:35]
»

@Aurici - Special te-am lăsat la urmă, că m-ai cam încuiat cu semi-întrebarea ta. Păi, nu prea pot să-ţi spun unde lucrez, dar ştiu sigur că multă lume ar vrea o experienţă de genul acesta, chiar şi eu îmi doresc "un repetir", deşi e greu, dacă nu imposibil de obţinut.

În fine, Grecia asta chiar "ne ucide" (vorba cântecului) pe toţi, în sensul bun, desigur!

Vacanţe frumoase îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Aurici
[31.05.16 10:20:09]
»

@irinad - Eiii, nu cred că-ți imaginai că aștept un răspuns. Era doar sfânta invidie.

Vacanțe plăcute și ție că vara abia începe.

elviramvio
[04.06.16 01:38:05]
»

@irinad -

Ce ne faci tu noua cu articolele astea? Si mie in mod special caci abia am parasit tavernele (si o mehana drept capac) si incerc sa-mi fac curaj spre cosul cu mere!!

irinadAUTOR REVIEW
[04.06.16 09:15:42]
»

@elviramvio: Abia aştept să văd cu ce ne delectați după atåtea căĺătorii şi atâtea taverne! Sunt tare curioasă cum ați petrecut pe-acolo şi dacă nu v-am lăsat să uitați de bucatele bune de pe-acolo îmi fac "mea culpa"! ☺

Coşul cu mere e foarte bun, mai ales după vacanță, aşa că vă puteți împrieteni cu el mai abitir acum, până la următoarea vacanță! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, elviramvio, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083516836166382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1