ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 09.09.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Atena, visul unui copil devine realitate (partea I)

Ilustrație video-muzicală
George Skaroulis - ''ATHENA'' - ''Hopes and Dreams''


TIPĂREȘTE

“Ea nu avea trup,
ceea ce-i ţinea loc de trup
era asemenea unui corn de melc.
Numai un drum dacă i-ar fi atins talpa,
de îndată trupul i s-ar fi retras în sine,
or s-ar fi ascuns, ca un luptător încolţit de săgeţi,
sub propria lui tâmplă, ca un scut de os înflorit
cu ghirlandele pletelor.
N-ar fi putut să calce decât pe nori,
de aceea, ea nu se arăta niciodată pe timp senin.
O singură dată şi-a pierdut urmele,
dar şi atunci, ele au căzut atât de adânc
încât au devenit zid de cetate. ”

Atena - Nichita Stanescu

Iubesc Grecia... Am iubit-o aproape dintotdeauna, fara sa o cunosc, fara sa-i fi simtit vreodata mirosul pinilor, adierea tandra a brizei si nisipul fin rasfatandu-mi talpile, fara sa stiu ca in Grecia soarele e mai stralucitor si apa mai albastra si mai cristalina ca oriunde.

Eram in clasa a V-a cand, captivata de istoria, cultura si civilizatia antica a batranei Elade, mi-am cumparat si am citit primele carti de literatura, in afara programei scolare, doar la indemnul profesorului de istorie, un om cu mult talent si daruire pentru meseria de dascal: erau Legendele Olimpului - Zeii si Eroii, de Alexandru Mitru. Asa ca lumea mea fantastica nu era animata de balauri si zmei, ci de atotputernicii zei cu chip uman, care coborau printre oameni si se amestecau cu viclenie in viata lor cotidiana, schimbandu-le destinele dupa bunul plac, imi imaginam viata atenienilor de rand, care se reuneau in agora pentru discutii politice, sau participau la extraordinare piese de teatru puse in scena de celebrii Eschil, Sofiocle si Euripide si ma intrebam cum arata oare oracolul de la Delphi si prin ce magie reusea Pythia sa le prezica viitorul miilor de vizitatori veniti din toate colturile Eladei, si nu numai.

Asa ca prima mea vizita in Grecia a fost planificata sub forma unui tur, care a cuprins obligatoriu Atena si alte cateva locuri pe care le credeam candva atat de indepartate si de inaccesibile, un veritabil proiect pentru implinirea unui vis al copilariei. Prima oprire pe traseul nostru a fost la Meteora, dupa care ne-am continuat drumul catre Atena, unde aveam 4 nopti de cazare inainte de a parasi continentul spre Zakynthos. Cum distanta intre Kastraki (satul de la poalele Meteorelor) si capitala Greciei este de doar 350 km, ne-am permis sa facem un ocol pentru a vizita Termopile, locul celebrei batalii dintre cei 300 de spartani in frunte cu Leonidas si persii condusi de Xerxes, fiul lui Darius.

Aici se afla Monumentul lui Leonidas, ridicat in onoarea regelui spartan iar vis-a –vis de acesta se poate urca pe dealul Kolonos, unde ultimii spartani si-au gasit sfarsitul sub ploaia de suliti persane. In varful dealului veti gasi o piatra comemorativa pe care este gravat Epitaful lui Simonides: „Spune-i, drumețule, Spartei, că noi ce aici căzut-am, ne-am jertfit împlinind sfintele legi ale patriei. ” Apoi ne-am indreptat spre Delphi, central religios si spiritual al Greciei antice, locul in care s-au intalnit cei doi vulture eliberati de Zeus pentru a indica omphalosul, buricul pamantului. De la Delphi mai sunt 180 km pana la Atena, iar prima parte a drumului este foarte pitoreasca, cu sate traditionale de munte, intre care Arachova mi s-a parut o splendoare, dupa mai bine de un an inca ma gandesc la el, si avand mereu in stanga noastra Muntele Parnas, dedicate in antichitate zeului Apollo.

Dar sa trecem la Atena…care, la prima impresie e un oras destul de agitat, cu trafic rutier cam zgomotos si haotic. Insa daca ii acordati cateva zile, si o luati usor la pas pe strazile intortocheate, nu e cu putinta sa nu va indragostiti de capitala Greciei. Articolul de fata cuprinde impresii adunate pe parcursul a doua vizite in Atena, cea de anul trecut, de 4 nopti, si cea de anul acesta, mai scurta, de doar 1 zi, timp suficient insa pentru a complete o serie de obiective pe care le-am scapat anul trecut.

O solutie foarte buna pentru vizitarea Atenei daca aveti la dispozitie macar doua zile, este achizitionarea unui tur combinat Atena – Piraeus, la pretul de 22 euro (18 euro daca vreti doar Atena, adica ruta rosie, insa cei 4 euro in plus pentru portul Pireu sau ruta albastra merita cu prisosinta). Biletul este valabil 2 zile, timp in care puteti urca si cobora de cate ori doriti din autobuzele turistice Hop On-Hop Off, iar pe durata calatoriei beneficiati de audioguide, in care vi se explica ce anume puteti vizita la urmatoarea statie. Astfel nu mai pierdeti timpul orientandu-va pe harta, autobuzul va lasa chiar in fata obiectivului si tot de acolo il puteti lua pe urmatorul pentru a continua traseul. Autobuzele turistice circula intre orele 08:30-20:00, la un interval de jumatate de ora, iar daca hotelul la care sunteti cazat nu are de vanzare biletele, nu va faceti griji, se gasesc la mai toate colturile strazii. Am uploadat o poza si cu ruta autobuzului turistic, ca sa va faceti o idee despre cum arata turul Atena&Piraeus. Iar pentru obiectivele turistice exista un bilet combinat valabil 4 zile, la pretul de 12 euro, care cuprinde Acropole, Agora Antica + muzeu, Cimitirul Antic Kerameikos + muzeu, Templul lui Zeus, Biblioteca lui Hadrian si Agora Romana. E foarte important de stiut, studentii din Uniunea Europeana au gratuitate, asta e un lucru pe care l-am apreciat foarte mult la greci, in alte tari carnetul de student iti asigura, in cel mai bun caz, un discount de 2-3 euro, dar aici accesul la toate obiectivele este gratuit, trebuie doar sa ai bunavointa de a le vizita.

Noi le-am luat la rand, sistematic, in ordinea statiilor, asa ca fiind cazati in apropiere de Piata Omonia (o zona pe care va recomand sa o ocoliti cand cautati cazare in Atena, orientati-va spre Plaka, Koukaki sau cartierul select Kolonaki) primul obiectiv care ne-a iesit in cale a fost cimitirul antic Kerameikos, cu intrare de pe strada Ermou.

La cateva minute de mers pe jos gasiti Agora (piata publica), practic inima Atenei antice, centrul democratiei ateniene, locul unde se desfasurau diferite activitati sociale, comerciale si religioase si unde se tineau discursurile politice si filosofice. Cele mai importante monumente sunt Templul lui Hefaistos, care este si cel mai bine conservat templu de pe pe teritoriul Greciei, si Porticul lui Attalos, care adaposteste muzeul Agorei. Porticul a fost complet si fidel restaurat in anii 1950 de Scoala Americana de Arheologie, asa ca aveti o ocazie unica sa vedeti o cladire asa cum arata in forma ei originala.

Tot aici a avut loc in 2003 ceremonia de semnare a tratatului de aderare la Uniunea Europeana a celor 10 noi membre: Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria... In partea dinspre sud a Agorei se afla colina Areopagos, de unde puteti ajunge usor la intrarea pe Acropole. Noi am ales varianta ocolitoare, cu autobuzul turistic, pentru ca voiam sa ajungem inainte la Noul Muzeul Acropole, care se afla in partea opusa. Asa ca intre timp am avut ocazia sa vedem in trecere, de la etajul descoperit al autobuzului, Piata Syntagma, Arcul lui Hadrian si templul lui Zeus Olimpianul, dupa care am coborat la statia muzeului.

Noul Muzeu al Acropolei este unul dintre cele mai frumoase muzee pe care le-am vazut pana acum, nu doar datorita obiectelor extrem de valoroase pe care le adaposteste, dar si datorita arhitecturii sale spectaculoase, o combinatie de fier, beton si foarte multa sticla, cu aspect futurist, dar totusi in stransa legatura cu peisajul inconjurator. Proiectarea muzeului a fost o adevarata provocare in sine, data de trei cerinte speciale: sa aiba in permanenta contact vizual cu monumentele de pe Acropole, sa poata adaposti sculpturile si frizele Parthenonului exact in forma in care sunt ele dispuse in realitate si sa pastreze nealterate descoperirile arheologice facute chiar in timpul sapaturilor pentru fundatia muzeului. Aceasta descoperire a dat peste cap conceptia initiala si a intarziat data deschiderii, programata initial pentru Olimpiada din 2004, pana in 2009.

Solutia aleasa de proiectanti a fost o baza de sticla prin care se poate admira asezarea preistorica recent descoperita, prin care coboara pana in fundatie peste 100 de stalpi de beton. Muzeul este structurat pe 3 nivele, dar cel mai important si spectaculos este ultimul, care gazduieste frizele Parthenonului dispuse pe o structura rectangulara din beton, avand aceleasi dimensiuni si aceeasi orientare ca Parthenonul, iar metopele acestuia sunt dispuse intre coloanele din inox din exteriorul structurii din beton, aceleasi ca numar cu cele ale Parthenonului. Aceasta solutie de expunere a fost aleasa mai ales pentru a pune o presiune mai mare pe British Museum, unde se afla o parte din frizele Parthenonului si una din cariatidele Erechteionului, furate si vandute de Lordul Elgin in timpul stapanairii otomane. De fapt, insasi construirea muzeului a avut ca fundament dorinta grecilor de a-si primi inapoi artefactele. Momentan insa problema „marmurelor Elgin” nu a fost solutionata si constituie un subiect spinos la nivel diplomatic. Personal, sper ca data viitoare cand voi ajunge sa vizitez muzeul, acestea sa se fi intors acasa, acolo unde le e locul si unde sunt respectate si apreciate mai mult ca oriunde in alta parte, iar adevarata lor valoare e pusa in evidenta ca facand parte dintr-un tot unitar, si nu ca niste bucati de marmura rupte din context.

Pentru ca stiu cu certitudine cat de mult isi respecta grecii istoria, am fost martora la cateva evenimente care m-au facut sa inteleg ca pentru ei trecutul lor e o mare mandrie si e un lucru sacru, de pilda la Delfi o persoana care-si daduse jos tricoul pentru a se racori putin, sub un soare efectiv naucitor, a fost rugat politicos sa se imbrace si sa se comporte decent in preajma exponatelor, iar la Delos nu mai spun... la coborarea de pe vas erai intampinat de un panou pe care erau insirate o serie de NU-uri, printre care si acela de a nu face baie pe teritoriul insulei, de a nu te poza in muzeu alaturi de artefacte si de a nu fuma pe insula (asta si din motive de siguranta). Mi se pare absolut corect si de admirat, nici prin gand nu mi-ar fi dat sa nu ma comport cu respect sau sa murdaresc in vreun fel acele locuri cu totul speciale, pana la urma ele reprezinta istoria noastra, a tuturor... Revenind la muzeu, la etajul 1 am fost martori la procesul de restaurare al Cariatidelor, extrem de interesant de vazut pe viu.

Restaurarea a inceput in 2010, specialistii alegand sa nu mute statuile intr-un laborator pentru a nu risca vreo degradare suplimentara si pentru a ne permite noua, vizitatorilor sa observam si sa intelegem mai in profunzime tehnicile folosite si dificultatea unui asemenea procedeu, o experienta absolut fascinanta oferita de conducerea muzeului. Este important ca inainte de a parasi muzeul sa vedeti filmul ce ruleaza in incinta muzeului, in care este prezentata istoria Parthenonului, pentru a fi mai bine pusi in tema cu ceea ce urmeaza sa vedeti, in cazul in care alegeti sa vizitati muzeul inaintea sitului arheologic. Noul Muzeu Acropole poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 08:00-20:00, iar pretul biletului este de 5 euro.

Lasand muzeul in urma, ne-am indreptat in sfarsit spre cea mai mare comoara a Atenei, Acropole sau „Orasul de Sus”. Pe panta de sud-vest a Acropolei gasiti Teatrul Lui Dyonisos, unde dramaturgii Eschil, Sofocle si Euripide isi puneau in scena operele si Odeonul lui Herodes Atticus, o constructie din marmura care poate gazdui 5000 de spectatori, complet restaurat intre anii 1950-1961. Aici se desfasoara in fiecare an, Festivalul de vara din Atena, precum si alte spectacole de muzica si dans.

Senzatia traita cand am avut in fata ochilor Propileele, intrarea monumentala in sanctuar, realizata din marmura pentelica, a fost o experienta ce nu poate fi descrisa in cuvinte, efectiv mi s-au inmuiat genunchii si de vina nu era caldura infioratoare a amiezii. Ani de-a randul mi-am imaginat cum e sa fii acolo, fata in fata cu istoria, dar momentul in care imaginatia a capatat o forma reala a fost pur si simplu coplesitor... Informatii si date tehnice asupra a ceea ce puteti vedea pe Acropole se gasesc, in cele mai mici detalii si aici pe site, si pe alte site-uri de specialitate, asa ca voi zabovi foarte putin asupra fiecaruia din obiective, insa suficient sper pentru a va trezi interesul pentru aceste comori de o valoare inestimabila pentru intreaga omenire:

Templul Atenei Nike, sau Atena Victorioasa, amplasat in dreapta Propileelor este un templu de tip ionic din marmura pentelica, ridicat in perioada 426-421 i. Hr, cu dimensiuni reduse: 8.2 m lungime, 5.5 m latime si 7 m inaltime, avand cate 4 coloane pe laturile scurte. In interiorul templului era amplasata o statuie a Atenei Nike, lipsita de aripi, spre deosebire de statuia zeitei Nike inaripata din Samotraki, pentru a nu mai putea zbura niciodata departe de oras. In anul 1686 templul a fost complet demolat de turci, iar materialul a fost utilizat pentru a construi in fata Propileelor un zid de aparare impotriva venetienilor. Procesul de restaurare a fost unul laborios si a insemnat reasamblarea si rearanjarea componentelor templului in pozitia initiala.

Erechteionul, construit in partea de nord a Acropolei in perioada 421-406 i. Hr. din marmura pentelica, a fost un templu dedicat in egala masura zeitei Atena si a lui Poseidon, zeul marilor. A suferit o multime de abuzuri si avarii grave de-a lungul istoriei, incepand cu incendierea lui in totalitate de catre generalul roman Sulla in sec. 1 i. Hr. si continuand cu transformarea lui in biserica in perioada bizantina, pentru ca apoi sa devina harem si resedinta a comandantului turc in perioada otomana. In anul 1801 una din cariatide a fost luata de Lordul Elgin, ambasadorul Marii Britanbii la Poarta Otomana pentru a-si decora vila scotiana, insa mai tarziu a fost vanduta Muzeului Britanic, unde se afla si in prezent. Exista o legenda ateniana care spune ca in noapte se putea auzi plansul celor 5 cariatide ramase, dupa sora lor pierduta, cert e insa ca templul a ramas, din acel moment, mutilat pentru totdeauna. Ulterior, in timpul razboiului de independenta a Greciei, templul a fost, pentru ultima oara, bombardat. In perioada 1977-1988

Erechteionului i s-a redat gloria de altadata, in urma unui amplu proces de restaurare, fiind si primul monument de pe Acropole a carui restaurare a fost finalizata. Indrazneata lucrare a fost distinsa cu Premiul „Europa Nostra”. Cele 5 cariatide ramase au fost mutate in vechiul Muzeu Acropole, fiind inlocuite in sit cu replici fidele, pentru a le feri de eroziunea provocata de fenomenele naturale. In data de 9 decembrie 2007, cu ajutorul un sistem elaborat cu macarale prima dintre cele 5 cariatide a fost transportata cu succes in Noul Muzeu al Acropolei, muzeul fiind premiat in anul 2012 de catre Institutul International de Conservare din Viena pentru programul sau de conservare si restaurare al cariatidelor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Camelia19 in 12.10.14 16:31:34
Validat / Publicat: 12.10.14 17:52:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3434 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Camelia19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cimitirul Antic Kerameikos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.10.14 17:09:35]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dabator
[12.10.14 20:25:57]
»

@Camelia19: Superb articolul, felicitări. Si alegerea motto-ului a fost foarte inspirată.

Mi s-a făcut dor de Atena. Am "ciupit" si eu 2 zile de Atena anul acesta, asa că am revăzut-o, chiar dacă in grabă, după 13 ani.

webmaster13
[12.10.14 20:31:11]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Camelia19AUTOR REVIEW
[12.10.14 21:35:23]
»

@Dabator: Multumesc pentru apreciere. Ai gasit-o schimbata in bine dupa 13 ani?

@webmaster13: Multumesc pentru piesa. E perfecta.

Carmen Ion
[13.10.14 08:57:37]
»

Foarte frumos articolul - plin de informaţii şi scris cu sufletul. Felicitări!

Camelia19AUTOR REVIEW
[13.10.14 17:12:47]
»

@Carmen Ion - multumesc frumos

Dabator
[13.10.14 20:03:53]
»

@Camelia19: Mi-e tare greu să spun dacă am găsit-o schimbată în bine. Atunci era prima mea ieșire în afara țării.

Erau atâtea lucruri neobișnuite pentru mine încât mi-a plăcut foarte mult.

Am văzut ceva ce nu credeam că voi vedea vreodată, am văzut Acropolele. Am stat de vorbă cu zeii.

Schimbarea gărzii din Piața Syntagma, plimbarea fascinantă prin Plaka nu mi-au dat voie nicio clipă să găsesc ceva neplăcut la Atena.

Mi-aduc aminte că eram aproape de o intersecție și mă oprisem să iau o sticlă cu apă. Cum am întors capul m-am trezit cu o puzderie de scutere și motoare. Parcă era viespar. Chiar și asta mi s-a părut fascinant, mai ales că atunci în București numărai motocicletele pe degete.

Pesemne că la nivel de infrastructură (de fapt în mod sigur) lucrurile au evoluat după Olimpiadă.

În fine, și atunci și acum nu am petrecut foarte mult timp în Atena, de fiecare dată am gustat câte puțin din ea. Asta înseamnă că am mai lăsat loc și de alte mușcături în viitor

danamandache
[13.10.14 21:22:33]
»

Felicitari! Ai pus mult suflet in acest articol!

Camelia19AUTOR REVIEW
[13.10.14 22:33:36]
»

@Dabator - Exact aceleasi trairi le-am experimentat si eu anul trecut, cand am vizitat Atena pentru prima oara. Automat a intrat in topul oraselor mele preferate, umar la umar cu Viena as putea spune, doua orase atat de diferite dar ambele fabuloase, mereu mi se face dor de ele.

Intr-adevar, densitatea de scutere si motociclete e fantastica, asta a fost si motivul pentru care am simtit ca a doua vizita in Atena trebuie neaparat facuta cu motocicleta, pentru a ne simtit mai "atenieni".

In legatura cu infrastructuta, asa este, efectul olimpic este resimtit din plin, Atena are 2 noi linii de metrou si autostrada Attiki Odos, care tine loc de centura, cu nu mai putin de 27 de descarcari, a ajutat enorm pentru decongestionarea traficului.

Iar din punct de vedere al obiectivelor turistice, cred ca o luna nu ar fi de ajuns sa le vedem pe toate, ceea ce, precum spui, nu poate fi decat de bine

@danamandache - Multumesc, am incercat doar sa exprim ceea ce simt

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, Carmen Ion, danamandache
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068566083908081 sec
    ecranul dvs: 1 x 1