ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2009
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Locuri de vizitat in Atena - Muzeul Acropole

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Atunci cand vizitezi Atena pentru prima oara, ghidurile de calatorie iti vorbesc despre atatea lucruri noi pentru tine incat este greu sa te decizi care sunt primele atractii ce merita vizitate. Cu siguranta vei urca la Acropole, poate la Lycabettus, te vei plimba prin Plaka sau vei urmari schimbarea garzii de la Parlamentul din Piata Syntagma.

Insa putini sunt cei care stiu ca Atena mai detine, din 2009, o noua minune a lumii moderne... Noul Muzeu de Arheologie – Muzeul Acropole.

theacropolismuseum.gr

Constructia...

Ideea construirii unui nou Muzeu de Arheologie in Atena este veche si se datoreaza faptului ca marile capitale europene au evoluat si isi permit sa expuna comorile pe care le detin in spatii moderne. Turistul, pe langa faptul ca vine sa admire mostenirile vechi de mii de ani, vrea sa se plimbe in spatii moderne, aerisite si luminoase. Totodata s-a considerat ca vechiul Muzeul de Arheologie, finalizată în 1874 si extins in 1950, a devenit neincapator (noul muzeu cuprinde peste 4500 de piese, de zece ori mai mult fata de cele ce erau expuse in vechiul muzeu). In anul 1990 arhitectii italieni Manfredi Nicoletti si Lucio Passarelli au pus bazele acestui nou proiect, castigand un concurs international de arhitectura pentru proiectarea unui nou muzeu.

Deschiderea Noului Muzeu Acropole a fost planificata pentru anul 2004, anul Jocurilor Olimpice de la Atena. Sapaturile in forta pentru realizarea acestei noi constructii moderne au fost stopate pe de o parte datorita descoperirilor arheologice din zona si pe de alta parte datorita protestelor fata de desing-ul modern al cladirii, care venea in contradictie cu Acropole si cladirile din zona, si fata de intentia constructorilor de a distruge doua cladiri istorice ce obstructionau vederea vizitatori catre Acropole.

Ruinele oraşului precreştin descoperite in urma sapaturilor au dus la regandirea unui plan de constructie. Astfel, in anul 2000, a fost demarat un nou concurs de arhitectura, iar in 2001 s-a ales un castigator ce integrase nou descoperitele ruine in viitoarea constructie. Arhitectul elveţian Bernard Tschumi si arhitectul grec Michalis Photiadis, castigatorii concursului, au ales sa construiasca noul muzeu din marmură, beton şi sticlă.

20 iunie 2009 a fost ziua inaugurarii Noului Muzeu Acropole, situat pe strada Dionysiou Areopagitou Nr. 15, la 300 de metri de Acropole.

In ziua deschiderii, Antonis Samaras, ministrul Culturii de la acea vreme, a declarat:

“S-a născut un nou fiu al Atenei, dar această sărbătoare nu este celebrată de greci cu toată inima, pentru că mare parte din vestigiile care ar trebui să fie aici sunt, de aproape 200 de ani, într-un exil forţat, la 4.000 de kilometri de casă... Avem artă ostatică la British Museum, iar atunci când am cerut-o înapoi, în urmă cu 33 de ani, prin vocea Melinei Merkouri, fost ministru al Culturii, ni s-a spus că nu avem un spaţiu propice valorii acestor vestigii”.

Atunci s-a inteles clar un alt motiv care a stat la baza construirii unui nou muzeu. Pentru a intelege cuvintele lui A. Samaras trebuie sa ne intoarcem putin in istoria Greciei.

Putina istorie...

Parthenonul este un templu construit intre anii 447 si 429 i. Hr, la inițiativa lui Pericle si dedicat zeitei Atena Partenos. Cuvantul grec “parthenos” inseamna “necasatorit ”, iar Partenon insemna “casa zeitei necasatorite”. Constructia este opera lui Fidias, a arhitectilor Ictinos și Callicrate și a lor Agoracritos și Alcamene.

De-a lungul timpului sanctuarele de pe Acropole au suferit mai multe vandalizari, culminand cu anul 1687 cand Parthenonul era folosit de catre otomani ca depozit pentru praful de pusca. In timpul asediului venetienilor asupra otomanilor praful de pusca a explodat distrugand mare parte din minunata constructie. De-a lungul timpului mai multe statui, sculpturi si parti din constructii au fost distruse sau lasate cazute, nemaiputind fi repuse pe structurile initiale. In anul 1799 Thomas Bruce, cunoscut ca Lordul Elgin, ambasador britanic pe langa Imperiul Otoman la acea vreme, merge in Atena pentru a face schite si mulaje dupa mai multe statui vechi. Primeste acordul Imperiului Otoman, ce stapanea Grecia la acea vreme, de a lua mare parte din comorile de pe Acropole, aflat in ruina, pentru acele schite. Afacerea lordului Elgin, care a rămâne în istorie sub denumirea de „Marmura lui Elgin”, a constat în luarea mai multor statui, intreaga friza a Templului Athenei Niké, cariatide de la Erechteion si multe altele. Lordul finanteaza personal aceste asa zise lucrari culturale, guvernul englez refuzand sa le finanţeze.

Pana in 1805, cand Imperiul Otoman stopeaza lucrarile intreprinse de Lord Elgin, fusesera facute catre Londra mai multe transporturi cu sute de lazi ce cuprindeau antichitati de pe intreg teritoriul Greciei. Usor, usor ele sunt vandute catre British Museum si expuse aici incepand cu anul 1817. Alte piese se mai gasesc si in muzeele Luvru, Muzeul Vaticanu, Muzeul National din Copenhaga, Viena, Wurtzburg si Munchen.

Muzeul...

Noul Muzeu Acropole se inalta pe 3 etaje, are o inaltime de 23 de metri, o suprafata de expunere de 15.000 mp si are pereti si podele din sticla, oferind privelisti catre Acropole.

Muzeul este deschis de marti pana duminica intre orele 08:00-20:00, ultima intrare: 19:30. Biletul de intrarea costa 5 euro (3 euro- biletul redus)

Intrarea in Noul Muzeu Acropole se face, asa cum am mai spus, din strada Dionysiou Areopagitou, nr. 15, din mijlocul zonei arheologice şi turistice a Atenei, fiind foarte usor pentru turisti sa treaca in programul lor o vizita la acest muzeu combinata cu alte vizite la monumentele din apropiere şi obiectivele turistice majore.

Intrarea in muzeu dispune de o podea de sticla ce permite turistilor sa observe orasul antic de sub muzeu. Aici exista o cafenea deschisa intre orele 8 si 20. Începând din 5 februarie 2012, în fiecare weekend, la Virtual Reality Theater situat la parterul Muzeului Acropole, vizitatorii pot urmari proiectii video 3D. Filmul are 10 minute si se numeste "Acropole din antichitate", prezentind topografia şi monumentele de la Acropole în timpul preistoric, perioada arhaică şi perioada clasică.

Dupa ce veti trece de hol de la intrare o sa va intampine prima colectie a muzeului: Galeria Coastei Acropolei. Podeaua din sticla oferă inca vederi catre săpăturile arheologice, în timp ce panta ascendentă face aluzie la ascensiunea catre Acropole. Galeria face referire la sanctuarele care au fost fondate pe pantele de la Acropole, precum şi obiectele pe care atenienii le-au folosit în viaţa de zi cu zi, in toate perioadele istorice. În antichitate, pantele Stancii Sacre a constituit zona de tranziţie între oraş şi merele templu.

Urmatoarea galerie este Galeria Arhaica unde sunt expuse piese ale unei perioade ce s-a intins până la sfârşitul războaielor persane (480/79 î. Hr.). Ceea ce surprinde eeste faptul ca statuiele sunt expuse in asa fel incat se pot vedea din oricare parte, vizitatorul putand sa se plimbe in jurul lor si nu doar sa treaca prin fata lor, creind astfel un sentiment de intimitate între vizitator şi exponate. Pe de altă parte, spre deosebire de Muzeul de Arheologie, Muzeul Acropole angajeaza ca si gardieni oameni care au cunostinte despre istoria Greciei si despre arheologie si care sunt în măsură să vă dau mai multe explicaţii, dacă doriţi acest lucru. Acest etaj cuprinde un restaurant cu vederi panoramice catre Acropole, o terasă de 700 mp ce ofera o priveliste incantatoare si o librarie.

La ultimul etaj se afla Galeria Parthenonului... sau mai bine spus cu ce a mai ramas din Parthenonul. Aici vizitatorii pot urmari o prezentare video despre Parthenon, atat in engleza cat si in greaca. Povestea vechiului templu este reconstituita aici, împreună cu o combinaţie de statui si fresce originale din Templul Athena Nike, Propileea, Erechteion sau Parthenon, multe copii ale frizelor si ale bucătilor de o valoare inestimabila ce se afla în muzee din străinătate si spatii goale ce spera sa atraga atentia asupra faptului ca ceea ce a apartinut Greciei trebuie sa se intoarca in Noul Muzeu Acrolole.

Ramane intrebarea....

British Museum considera ca a salvat multe dintre minunile Pantheonului, gazduindu-le si intretinindu-le. Daca ele ar fi ramas in ruinele de pe Acropole s-ar fi pierdut cu siguranta, la fel ca multe altele. Ceea ce in mare parte este foarte adevarat....In plus, considera ca expunandu-le, au facut cunoscuta cultura Greciei antice celor peste 5 milioane de vizitatori pe care muzeul ii primeste anual (muzeul se poate vizita gratuit). British Museum mai detine o colectie impresionanta de obiecte egiptene ce este revendicata de Muzeul de Egiptologie din Cairo. Britanicii considera , de exemplu, ca Piatra de la Rosetta apartine patrimoniului mondial si ,deci, o pot expune. Alte minunatii ale Romei Antice, China, Japonia si multe multe altele sunt expuse la British Museum.

Unde credeti ca este locul acestor capodoperele ale lumii antice ?


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 19.02.12 10:39:28
Validat / Publicat: 19.02.12 12:28:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Acropole - exponatele din muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

vlado2AUTOR REVIEW
[19.02.12 12:42:22]
»

Daca se poate...

http://www.youtube.com/watch? v=E2gWTDwQMhg&feature=related

Multumesc

vlado2AUTOR REVIEW
[19.02.12 12:50:51]
»

Pozele pe care le-am facut in interiorul muzeului sunt din 2008 - moment in care muzeul nu era deschis oficial. In acel moment structura muzeului nu era clar stabilita (in cele 3 galerii) si o parte a exponatelor ce reusisera sa ajunga in muzeu erau imprastiate.

Am mai facut o vizita muzeului in 2009, dupa deschidera oficiala, cand fiecare exponat isi capatase locul. Abia atunci am reusit sa imi fac o impresie despre muzeu. In acest moment nu este permisa utilizarea aparatelor foto sau video.

Larissa
[19.02.12 13:58:27]
»

Vlado, cred că locul lor este acolo unde sunt în siguranță! Întrebarea este unde ar fi acel loc, în Atena au loc cam multe mișcări de stradă în ultima vreme, cu incendieri repetate. Londra pare a fi preferata teroriștilor, în materie de atacuri cu bombe, deci... nu știu să-ți răspund la întrebare. Sigur că ar fi de preferat să stea la locul de origine. Momentan, însă, sunt sigură că numărul vizitatorilor din British Museum este mult mai mare decât cel din Atena. Felicitări pentru review și documentare!

iulianic
[19.02.12 13:59:12]
»

@vlado2: Interesanta alaturare de antic si modern la Muzeul Acropole! Asadar, el trebuie sa fi fost motivul schelelor pe care le-am vazut in 2007, in partea stanga, coborand de pe Acropole. Asa este? Nimeni nu ne-a spus ca se preconizeaza construirea unui astfel de muzeu, iar cu schelele eram deja obisnuiti. Si Parthenonul era in schele. De atunci n-am mai vizitat Atena.

Frumos review, bine scris si documentat. Felicitari!

Unde ar trebui sa fie vestigiile antice grecesti care acum se afla la British Museum? Stim cu totii: la ele acasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vlado2AUTOR REVIEW
[19.02.12 16:10:10]
»

@iulianic: Exponatele au fost mutate si aduse in noul muzeu in decursul unui an de zile. Cele 3 macarale au lucrat cam 4 luni.

vlado2AUTOR REVIEW
[19.02.12 16:14:19]
»

@larissa2012: Muzeul Acropole asteapta si el 2.5 mil vizitatori anual si usor, usor urca in Top 10 muzee. Desigur, este greu sa intreaca Brithish Museum... atata timp cat acesta nu restituie nimic. Daca ar restitui ce a strans, ce rost si-ar mai avea in fruntea topului?

bessondm
[20.02.12 09:15:09]
»

Parerea mea e ca locul lor e acolo unde sunt acum. Nu putem da timpul inapoi, oricat de mult ne-am dori-o. Gandeste-te ce babilonie s-ar petrece la nivel mondial daca s-ar retroceda toate obiectele de patrimoniu care apartin altui stat. Cate ar revendica, de exemplu, Ungaria de la Romania, Romania de la Ucraina s.a.m.d.

andrei44*
[20.02.12 13:51:51]
»

@bessondm: Poate ca eu am perceptii eronate dar nu cred ca Ungaria ar avea ceva de cerut Romaniei. Poate Romania Rusiei sau altor popoare migratoare care au trecut peste noi si au luat ce au putut.

Eu cred ca unele obiecte de foarte mare valoare istorica si nu numai ar trebui (daca ar functiona bunul simt politic) sa fie retrocedate pentru ca acele obiecte arata mult mai bine in locul de unde au fost 'luate'.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bessondm
[20.02.12 15:24:15]
»

@andrei44: poate ca ar avea, nu fii asa sigur... ma rog, alta discutie, nu e locul potrivit aici sa o purtam.

Fie ca ne place, fie ca nu, mari puteri au existat intotdeauna. Iar legea celui puternic se aplica si acum, din pacate. Exemple gasesti la tot pasul. Apropo, mi-a starnit un zambet sincer expresia ta "daca ar functiona bunul simt politic"... Permite-mi sa te intreb, nevinovat, ce-i aia?!... Antagonismul perfect, daca vrei raspunsul meu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
deliutza27
[02.03.12 15:38:02]
»

In ziua desciderii oficiale a Muzeului Acropole eu imi petreceam vacanta chiar in Grecia. Ne-a tentat foarte mult o vizita la acest muzeu dar din pacate nu mai aveam resursele necesare pentru un astfel de drum.

Mi-a placut foarte mult descrierea ta si cu siguranta am sa recitesc review-ul inainte de o eventuala excursie prin acele locuri minunate si pline de istorie.

Referitor la intrebarea de la final, eu cred ca orice lucru trebuie incadrat acolo unde ii e locul, pentru ca asemeni oamenilor care se intorc mereu in locurile natale si intotdeauna cu melancolie si cu bucurie in suflet, si ele - operele de arta - trebuie sa se intoarca acasa. Asa si istoria lor poate sa fie mai bine povestita si pastrata peste generatii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mecut
[10.05.12 19:03:54]
»

Daca exponatele sunt expuse publicului larg cred ca orice loc este potrivit!

webmaster26
[05.01.18 19:35:12]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Acropolis, ATENA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, bessondm, deliutza27, iulianic, mecut, nicole33
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Acropolis:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11596608161926 sec
    ecranul dvs: 1 x 1