ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.09.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Acropole

TIPĂREȘTE

Profit de faptul ca am cateva minute libere... si manat un pic de un mesaj postat pe AFA si revin cu ceva impresii despre Atena.

"Impresii" este mult spus deoarece am povestit si parapovestit in dreapta si-n stanga, insa am observat o oarecare raceala, uneori indiferenta, semn ca romanul tot snob si invidios a ramas. Asadar o sa fiu "scurt" lasand pozele sa vorbeasca de la sine.

Ultima "oprire" in micul nostru tur al Greciei a fost Atena. Se intampla pe 29 august 2010. Cu o noapte inainte ne cazasem in Paralia Katerini in intentia de a vizita a doua zi Meteorele, doar ca dupa vizitarea “locului Sfant, imuabil si inviolabil”, am hotarat sa vedem si Atena. Deci atentie… nu a fost nimic planificat, hotararea fiind luata la o gelaterie din Kalabaka. Hotarari ad hoc nu mai luasem de vreo 10 ani cand eram tanar si nelinistit, fara griji si datorii la banci.

Drumul a fost lung si obositor, cel putin pentru mine deoarece repet, apucasem deja sa sofez in prima parte a zilei (veneam dinspre Paralia Katerini), astfel ca din Kalambaka pana in Atena mai aveam de parcurs inca vreo 350 km, o parte din acestia fiind pe autostrada.

Cu vreo 100 de km inainte de capitala Greciei ne-am “intersectat” cu un grup de 3 masini cu numere de Romania, grup care ulterior ne-a depasit, avand parte de la ei de urari de bine, chiote, aplauze si flashuri pe motiv ca mare curaj am avut sa venim cu un Hyundai i10 pana acolo (deci o masina de mici dimensiuni).

O patanie uratica s-a petrecut cu vreo 10 km inainte de a intra in Atena la un Mc Donald’s pe autostrada, cand mi s-au verificat banii la casa. Vazandu-ne probabil mai bronzati si obositi de pe drum, tanti casierita ne-o fi confundat cu o alta "specie" de oameni, a luat hartia de 20 de euro si a trecut-o printr-un aparat sa vada daca este sau nu falsa. Vizibil iritat de acest aspect, am rugat-o sa ma lase sa trec restul primit prin acelasi aparat. Va dati seama ca a facut o fata lunga, dar a acceptat ideea. Apropos de Mc Donald’s… Angajatii “nostri” sunt mult mai serviabili si mai politicosi decat ai “lor”. Pe bune, nu exagerez. Femeia aia se purta de parca o rugasesm sa spele pe jos ori sa faca sex cu mine ca altfel nu-mi explic tonul cu care vorbea si modul cum a luat comanda.

Trec peste asta si iata-ne ajunsi si in Atena dupa vreo 5-6 ore de sofat timp in care nu am facut decat 2 popasuri pentru “nevoi personale”. Intrarea in capitala elena se face logic, de pe autostrada, doar ca la un moment dat am ramas uimit sa constat ca pe sub noi mai trecea o autostrada iar pe deasupra noastra alta (sau era un simplu pod, nu mai conteaza). Cel putin asa arata locul, ca-n filmele SF cu orase futuriste. Daca mai apareau prin zona si ceva masini zburatoare, fara roti, conduse de cyborgi, nu cred ca m-as fi mirat. Pe scurt, primul impact vizual cu Atena a fost destul de socant in sensul bun al cuvantului. Chiar daca era deja noapte si mare lucru nu distingeam, m-am simtit ca-n viitor (ma rog, intelegeti ideea).

Acum pun’te Cataline pe cautat hoteluri. In centru nu era chip sa gasesc ceva, plus ca nu aveam unde sa las masina, si apoi ma gandeam ca or sa ma jupoaie grecii la bani, asa ca m-am indreptat catre periferie. Acolo am dat de receptionere care ori nu stiau engleza, ori ne aratau camere de tip “dormitor nuptial” sau “apartament prezidential” cu preturi pe masura ori aveam parte de un sictir iesit din comun ori de mizerie sau gandaci in camere. Am zis pas si ne-am cazat pana la urma intr-o suburbie a Atenei, mai exact in Glyfada despre care am povestit zilele trecute.

A doua zi ne-am facut bagajele, bine, ca multe nu urcasem in camera si am mers in centru. Trec peste indienii veritabili (un fel de rromi de-ai nostri pripasiti pe acolo) ce se gasesc la tot pasul, receptii de hoteluri, spatii verzi, inclusiv intersectii ("da nene si mie un ban") si ajung direct la ce am invatat candva la orele de Istorie > LA VESTIGII... Cuvintele sunt de prisos. Am fost acolo si asta este important! Altii se rezuma doar la a face plaja all day long si a "sparge" banii in carciumi scumpe si de fite si apoi se plang ca Grecia este o tara scumpa, iar cand ii intrebi ce au vizitat, te iau peste picior cum ca "ruine" gasesti si aici, in Romania... Treaba lor! Eu am vazut vestigii, nu ruine! Dar asta este alta poveste pe care probabil o mai stiti si voi.

In Atena nu gasiti loc de parcare, deci mare atentie unde va lasati masina. Exista tot felul de parcari subterane sau supraetajate in diverse cladiri din centru. Mai mult, din loc in loc municipalitatea a montat indicatoare in genul “nu parcati, ridicam masini”. Vazand asta, am riscat un pic si ne-am indreptat catre Acropole in speranta ca acolo vom gasi un locsor pentru masinuta noastra. Deh, romanul este comod. Cand am rasuflat usurat ca in sfarsit am gasit un’ s-o las, apare o grecoaica trecuta de 50 de ani, transpirata toata subrat (bleah) care ne-a informat ca prima ora de stationare costa 7 euro, a doua ora 5 euro, a treia ora 3 euro, s. a. m. d, pana se ajungea la 1 euro /ora. Cand ma uit mai atent, observ ca ma aflam pe o proprietate privata, chiar daca la prima vedere nimic nu lasa de inteles acest aspect. Era un fel de trotuar dar care nu mai avea gard de delimitare. Am zis “merci frumos” si ne-am luat talpasita, reusind intr-un final sa gasim un loc de parcare foarte aproape de Acropole. De altfel se si vede intr-una din poze.

Pretul biletului a fost destul de piperat pentru buzunarul romanului de rand din a carei categorie fac si eu parte. Mai exact a costat 25 de euro. Nu mai retin daca juniorul a avut gratuitate sau daca am platit juma’ de pret, dar asta chiar nu mai are importanta acum. In interior, pana sa apuci sa urci in muzeu, se aflau diverse rulote unde comercianti greci vindeau snakcsuri, sucuri, apa plata si alte “minunatii”, noi preferand un asa-zis suc natural de la dozator, care suc nu putea fi baut din cauza “fulgilor” de gheata. Mai mult, nu am avut voie sa urcam cu paharul cu suc, motiv pentru care, neputand sa-l bem instant din cauza ca am fi racit la fel de repede, l-am turnat intr-un bidon de 1 litru de apa plata si l-am pus in geanta sotiei. De arucnat, nu era chip, ca la cat a costat si ala... hehehehe! :)

As mai povesti destule despre meltenismul turistilor straini veniti din toate colturile lumii dar m-as intinde prea mult. Un lucru este cert: noi, romanii, cel putin cei care au ajuns acolo si nu s-au rezumat in a face doar plaja si shoping, suntem mult peste ei la capitolul bun simt. La un moment dat era sa cad de pe scari din cauza unui grup vorbitor de limba slava. Am inghitit in sec, apoi am injurat in gand si mi-am vazut de treaba mea si mai ales de familia mea. Per ansamblu excursia a fost de vis, reusind repet, sa vad pe viu ce invatasem candva din manualele de istorie.

La plecare am mai zabovit un pic prin Atena, dar tot in jurul Acropole-lui, dandu-mi seama inca de la finele vizitarii ca despartirea de capitala Greciei va fi foarte grea, despartire care si acum, dupa un an inca ma mai apasa.

Cum o poza face cat o mie de cuvinte, am atasat cateva in acest sens.

Inca ceva si va las...

Cine nu iubeste motociclistii si / sau scuterisii este sfatuit sa stea acasa ori sa ia autocarul (turul orasului) deoarece acolo gasesti la tot pasul astfel de mijloace de locomotie, fie ca sunt conduse de tineri sau de doamne elegante imbracate in rochii sau domni la costum in drum spre servici, peste care poti da destul de usor daca nu te asiguri de 10 ori cand schimbi banda sau cand vrei sa intorci pe linia discontinua.

In fine...

Am fost acolo si n-o sa uit prea usor!

Cu bine...

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Catalin S. in 06.09.11 10:29:17
Validat / Publicat: 06.09.11 11:02:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6149 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Catalin S.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Colina muzelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15949 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[06.09.11 11:02:15]
»

Mutat la rubrica "Excursie Atena" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[06.09.11 13:14:59]
»

Foarte fain povestit. Felicitari Cataline.

Apropo de verificat banii, si mie mi s-a intamplat acum vreo 4 ani intr-un Lidl. Numai ca nu avea aparat de verificat si a chemat un alt angajat care dupa ce s-a uitat vreo 30 de sec la bancnota a dat OK-ul. Faza tare a fost ca o batranica care era cu cosul in spatele meu a percutat vreo 5 m in spate cand a vazut ca imi verifica banii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Catalin S.AUTOR REVIEW
[06.09.11 13:26:41]
»

Multumesc Andox! Urata patanie si la tine, dar asta este. Pate "mirosim" de la o posta a romani, si cum am resuit sa ne facem de ras prin mai toate tarile Europei, probabil ca verificarea banilor o fi pentru ei, o minima precautie pana la eventuala sosire a politiei... Hehehehe!! : D

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Catalin S., iulian68
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Acropole:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050266027450562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1