84531 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Ulm

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
10.02.2018
DE
Avatar Dragos
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 03.03.08
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE
PREŢ:
priceless
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.83
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Scurtă excursie la Ulm (ultima parte, cu fortificații)


Urmare de aici

Așaaa… hai mai departe. După ce am admirat monumentele de tip ecleziastic, și vechile cartiere istorice, hai să povestesc și despre partea de istorie mai veche a orașului - cu ziduri, turnuri de apărare și alte „acareturi”.

În 1482, au fost construite zidurile orașuluiîn mijlocul apelor învolburate ale Dunării” (foto P02), ca o pavăză de apărare împotriva armiilor dușmane. Încă mai dăinuie în bună stare și azi de-a lungul malului stâng al Dunării, de la Bastionul Lauseck, pe lângă Fischerviertel și Gerberviertel (cartierele Pescarilor și al Tăbăcarilor), Metzgerturm (turnul Măcelarilor), debarcader, grădina cu trandafiri, și până la Parcul Friedrichsau.

În ziua de azi, e unul dintr locurile preferate de recreere și plimbare ale locuitorilor (dar și al vizitatorilor) orașului dunărean. Cu cafenelele și restaurantele înșirate de-a lungul lor, e un loc numai bun pentru așa ceva.

Și pentru că am adus vorba, să vă spun și despre Turnul Măcelarilor (Metzgerturm) - e turnul înclinat din Ulm. E adevărat, nu e la fel de înclinat ca și ăla mai vestit din Pisa, dar trebuie să spunem că are o înclinare de 3,3 grade, adică e ieșit cu vreo 2 metri jumate în afara bazei (la o înălțime de 36 de metri). Ca vechime, e atestat că a fost terminat prin 1349. Legenda spune că pe vremuri, niște bandiți de măcelari au fost prinși că puneau în amestecul de cârnați, ca să-l mai „înmulțească”, rumeguș de lemn. Oamenii furioși i-au prins pe toți și i-au încuiat în turn. Iar când a doua zi a venit primarul la ei să îi anunțe verdictul, aceștia, îngroziți, s-au strâns cu toții în colțul camerei - iar turnul nu a rezistat la greutatea burduhănoșilor și s-a aplecat! (de fapt, s-a înclinat pentru că a fost construit pe locul unei foste mlaștini și terenul de sub el nu era chiar stabil).

E o promenadă și pe meterezele zidului, dar și pe malul Dunării. Între zid și fluviu, acolo unde este locul mai larg, totul e amenajat ca o grădină și oamenii se pot plimba în voie și pe alei, și pe iarbă, pot sta la picnic sau face pur și simplu mișcare, aerobic, yoga - fiecare cu ce-i place.

Ei… și tot mergând eu așa pe firul apei, am ajuns și la un loc cu o altă poveste frumoasă (mă rog, ceva mai puțin pentru protagonistul principal) - locul unde era mai demult un alt turn: Adlerbastei (Bastionul Vulturilor). Adică locul unde Albrecht Ludwig Berblinger (cunoscut și drept Croitorul din Ulm a vrut să testeze aparatul său de zbor, loc marcat azi cu o placă comemorativă. Povestea spune că Albrecht, fiu de țăran amărât, a rămas orfan de la vârsta de 13 ani și a fost obligat să devină croitor, deși lui îi plăcea mult mai mult mecanica… În fine, și-a urmat destinul, dar în timpul liber nu s-a oprit din meșterit la invențiile lui (una chiar foarte utilă - prima proteză de picior articulată!) și timp de ani de zile a perfecționat un fel de deltaplan. Era fascinat de zborul bufnițelor, pe care l-a observat cu foarte mare atenție și a căutat să facă un aparat care să permită omului un zbor planat asemănător acestora. Lucrările sale „extracuriculare” erau să-l coste chiar excluderea din ghilda croitorilor (erau alte vremuri atunci, iar meseriașii chiar țineau la prestigiul lor!), dar el a perseverat. Lucru care l-a costat o amendă uriașă, dar omul nu și nu: Batman, Batman! ce mai!!! Și așa a ajuns vestea până la urechile regelui Frederick I de Württemberg care l-a sponsorizat cu uriașa sumă de 20 de ludovici (galbeni). Asta l-a cam costat până la urmă, pentru că a trebuit să prezinte și ceva rezultate practice. Zborul de test ar fi trebuit să aibă loc pe 30 mai 1811, de pe o ridicătură a malului Dunării, în prezența regelui, a celor trei fii ai săi și a prințului Bavariei. Aceștia, împreună cu o mare mulțime de oameni au așteptat „minunea”, dar Berblinger a anulat zborul de test, pretinzând că aparatul e stricat. A mai făcut a doua zi o tentativă, dar regele deja plecase, la locul noii tentative ne mai aflându-se decât fratele său, Ducele Heinrich și soția acestuia. Berblinger a ales de data asta un loc mai înalt (Bastionul Vulturilor) și s-a pus să aștepte un vânt prielnic pentru decolare. Și a stat… și a stat… până când - zice povestea - un polițai plictisit de lunga așteptare i-a făcut vânt peste parapet. Evident, bietul om a căzut în Dunăre, de unde a fost scos repede de niște pescari. A scăpat cu viață, dar nu a mai continuat cu invenția lui…

S-a stabilit totuși, în zilele noastre, că deși deltaplanul său ar fi fost capabil să zboare și să ducă o persoană cu el, nu ar fi reușit în veci să treacă Dunărea din cauza curenților termici descendenți de deasupra apei.

La scurtă distanță de locul ăsta, ajungem la Gänsturm (Turnul Gâștelor) - un turn de 37,5 m înălțime construit pe la 1360 din blocuri de piatră „recuperate” din vechiul zid de apărare al orașului. Partea lui superioară a fost distrusă de austrieci cu artileria în 1796. Înfățișarea actuală i-a fost restaurată abia în 1957, iar din 2002, are din nou și un ceas. Vă așteptați să aibă și el o legendă, la un asemenea nume? Ei bine, nu; i s-a spus așa pur și simplu pentru că era locul pe unde ieșeau și se întorceau gâștele la și de la păscut. Trecând pe sub el, am mers mai departe spre casele de pe metereze și am trecut prin „curtea” Arsenalului.

Zeughaus (Arsenalul) este un complex destul de mare de clădiri ce datează încă din secolul XIV, deși prima lor atestare documentară este din 1433. E situat în apropiere de centrul istoric al orașului, dar nu departe nici de zidul de apărare al acestuia. Cel mai mult mi-a atras atenția la ele albul imaculat al zidurilor.

Dar și arhitectura barocă și renascentistă ale extinderilor ce au avut loc în secolele XVI și XVII ce au condus la formarea impresionantului complex de clădiri ce au servit ca depozit de armament. Acestea înconjoară o curte încăpătoare, important loc de întâlnire al cetățenilor orașului imperial liber.

Din păcate, la fel cu restul orașului, acest complex de clădiri a fost grav distrus în 1945 de către bombardamentele americanilor. Dar tavanele boltite ale vechii clădiri „a leului” (Löwenhaus) sunt încă intacte, iar clădirea este folosită și în prezent pentru activități publice. Din păcate, au rămas foarte puține obiecte din imensul arsenal, acestea fiind în marea lor majoritate confiscate de armatele franceze în vremea războaielor Napoleoniene.

Ieșind din curtea Arsenalului prin poarta boltită dintr-o latură a sa, ajung în sfârșit la altă porțiune a zidului de apărare, și la Muzeul Apei din Seelturm (Turnul cu suflet) sau Zundelturm, aflat chiar lângă Zundeltor, o poartă boltită pe sub vechiul zid. În vechiul turn a fost instalată o pompă încă din 1340 care trăgea apa din pânza freatică și o distribuia către locuitori. Casa pompei - Seelhausbrunnenwerk - a fost transformată în muzeu. Se poate vizita organizat, cu ghid, pentru grupuri de peste 15 vizitatori.

Turnul a fost până la 1874 turn de apă, o vreme căptușit chiar cu aramă, dar odată cu instalarea rețelei de apă curentă, rolul său a devenit inutil și a fost dezafectat. În prezent, găzduiește sediul Clubului Alpin German.

O scurtă mențiune și despre micuța fântână din fața porții și a muzeului - dedicată lui Griesbadmichel. Din mijlocul fântânii se ridică figura lui Griesbadmichel cu o umbrelă, ușor aplecat, amintind de rolul său legendar; se spune că acesta a slujit ca servitor și datoria lui era să strângă râmele și melcii spre a proteja legumele stăpânilor. Și povestea spune că a îndeplinit cu succes în fiecare noapte sarcina asta vreme de peste 100 de ani!

De aici se văd și Grabenhäusle (casele de pe metereze), ca niște căsuțe de păpuși, așa cum arată după renovarea din anii 1980. Dar rolul lor nu este doar de decor - în anii când orașul imperial liber era amenințat, era nevoie de mai mulți oameni pentru apărare. Astfel, în 1610, municipalitatea a construit aceste case pe meterezele zidului de apărare al orașului, pe părțile de vest și de nord ale acestuia. Altele au mai fost apoi construite pe 1634 pe Henkersgraben. Pe la 1810, casele au fost vândute, în marea majoritate către ocupanții de atunci. Doar 35 dintre ele au supraviețuit până azi și pe astea le-am admirat și eu.

De aici am plecat mai departe către gară, iar în drum spre aceasta am trecut și pe lângă Nordost-Flankenturm (Turnul Lateral de Nord-Vest) - aș zice mai degrabă o „tentativă” de restaurare, în fapt doar un fel de „machetă” a ceea ce a fost între 1535 și 1617. Refacerea în forma actuală datează din 1982.

Și am ajuns iar... la Gară. Care, acum un an (toată zona de fapt), era un enorm șantier. Bine, mai erau și altele, că se puneau linii de tramvai în oraș.

Iar de aici… mi-am cam luat picioarele la spinare și v-am spus povestea mea.

Călătorii faine să aveți, oriunde vor fi ele!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Dragos in 10.02.2018 22:25:11

Validat / Publicat: 10.02.18 23:48:30


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în GERMANIA.
VIZUALIZĂRI: 852


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Dragos); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  30800 PMA (din 32 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Dragos? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mishu
[04.03.18 19:37:35]
» mesaj pers

   @Dragos: Din nou foarte frumos totul iar peisajele de vis. Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[28] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2017] Vedere panoramică a zidurilor de apărare ale Ulmului de pe malul Dunării -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944053">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944053"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944053">Şterge vot</a></div><span id="v9944053" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944053)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944053Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944053MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2017] Vedere panoramică a zidurilor de apărare ale Ulmului de pe malul Dunării
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2017] Placa comemorativă a zidului de apărare -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944057">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944057"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944057">Şterge vot</a></div><span id="v9944057" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944057)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944057Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944057MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2017] Placa comemorativă a zidului de apărare
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2017] Promenada de pe meterezele zidului -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944065">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944065"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944065">Şterge vot</a></div><span id="v9944065" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944065)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944065Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944065MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2017] Promenada de pe meterezele zidului
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2017] Promenada de pe meterezele zidului -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944067">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944067"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944067">Şterge vot</a></div><span id="v9944067" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944067)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944067Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944067MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2017] Promenada de pe meterezele zidului
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2017] Promenada de pe meterezele zidului -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944069">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944069"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944069">Şterge vot</a></div><span id="v9944069" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944069)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944069Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944069MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2017] Promenada de pe meterezele zidului
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor), văzut dinspre Fischerviertel -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944070">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944070"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944070">Şterge vot</a></div><span id="v9944070" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944070)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944070Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944070MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor), văzut dinspre Fischerviertel
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944073">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944073"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944073">Şterge vot</a></div><span id="v9944073" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944073)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944073Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944073MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor)
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2017] Fischerviertel văzut de sub Metzgerturm (turnul Măcelarilor) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944075">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944075"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944075">Şterge vot</a></div><span id="v9944075" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944075)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944075Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944075MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2017] Fischerviertel văzut de sub Metzgerturm (turnul Măcelarilor)
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944076">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944076"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944076">Şterge vot</a></div><span id="v9944076" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944076)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944076Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944076MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor)
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor) de dincolo de zid -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944078">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944078"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944078">Şterge vot</a></div><span id="v9944078" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944078)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944078Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944078MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor) de dincolo de zid
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944081">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944081"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944081">Şterge vot</a></div><span id="v9944081" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944081)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944081Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944081MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor)
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor), parcă aici se vede mai clar înclinarea (comparat cu arborele) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944087">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944087"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944087">Şterge vot</a></div><span id="v9944087" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944087)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944087Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944087MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2017] Metzgerturm (turnul Măcelarilor), parcă aici se vede mai clar înclinarea (comparat cu arborele)
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2017] Dunărea văzută de pe zid -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944094">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944094"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944094">Şterge vot</a></div><span id="v9944094" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944094)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944094Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944094MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2017] Dunărea văzută de pe zid
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2017] Dunărea, urmându-și drumul spre Marea Neagră -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944096">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944096"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944096">Şterge vot</a></div><span id="v9944096" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944096)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944096Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944096MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2017] Dunărea, urmându-și drumul spre Marea Neagră
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2017] Locul unde era Bastionul Vulturilor, de unde Albrecht Berblinger a vrut să testeze deltaplanul său -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944098">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944098"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944098">Şterge vot</a></div><span id="v9944098" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944098)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944098Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944098MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2017] Locul unde era Bastionul Vulturilor, de unde Albrecht Berblinger a vrut să testeze deltaplanul său
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2017] ... iar fix în spatele acelui loc, un basorelief dedicat povestitorului Max Eyth care i-a scris povestea în cartea sa „Croitorul din Ulm” -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944101">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944101"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944101">Şterge vot</a></div><span id="v9944101" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944101)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944101Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944101MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2017] ... iar fix în spatele acelui loc, un basorelief dedicat povestitorului Max Eyth care i-a scris povestea în cartea sa „Croitorul din Ulm”
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2017] Iar la mică distanță de acesta, am găsit Turnul Gâștelor -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944105">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944105"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944105">Şterge vot</a></div><span id="v9944105" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944105)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944105Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944105MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2017] Iar la mică distanță de acesta, am găsit Turnul Gâștelor
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2017] Zeughaus (Arsenalul) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944110">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944110"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944110">Şterge vot</a></div><span id="v9944110" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944110)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944110Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944110MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2017] Zeughaus (Arsenalul)
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2017] Zeughaus (Arsenalul), curtea -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944112">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944112"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944112">Şterge vot</a></div><span id="v9944112" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944112)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944112Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944112MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2017] Zeughaus (Arsenalul), curtea
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2017] Zeughaus (Arsenalul) -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944113">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944113"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944113">Şterge vot</a></div><span id="v9944113" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944113)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944113Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944113MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2017] Zeughaus (Arsenalul)
foto Dragos [10.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2017] Seelturm (Turnul cu suflet) sau Zundelturm, de lângă Zundeltor, Seelhausbrunnenwerk și fântâna Griesbadmichel -- foto by <b>Dragos</b> [uploaded 10.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av944114">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv944114"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=944114">Şterge vot</a></div><span id="v9944114" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(944114)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f944114Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e944114MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2017] Seelturm (Turnul cu suflet) sau Zundelturm, de lângă Zundeltor, Seelhausbrunnenwerk și fântâna Griesbadmichel
foto Dragos [10.02.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[28] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.112143039703 sec