78452 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Koln şi împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
23.06.2017
DE
Avatar Radu Tudoran
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Călăraşi
înscris/ă în 12.09.15
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Vechiul Kőln, între original şi surogat


Sosit ca turist în Kőln vei fi desigur impresionat de celebra catedrală care se ridică semeață lângă apele Rinului. Întunecată şi posomorâtă, suplă şi impozantă, este acoperită de o dantelă fină din piatră, care-i dă aspectul unei cochete vădane. Şi nu este nici o exagerare, căci oraşul vechi, cel care a însoțit-o de-a lungul veacurilor, cel care o înconjura protector, cel prezentat de toate agențiile de turism drept istoricul Altstadt, este doar o iluzie, o romantică fantomă.

Asemeni multor oraşe germane şi Kőlnul s-a văzut copleşit de tone de bombe care l-au transformat într-o ruină fumegândă. Gara, portul, cheiurile au fost măturate de tăvălugul de foc, iar peste centrul urbei s-a lăsat liniştea. Doar catedrala a rămas solitară, poate din considerente militare, fiind un excelent reper pentru piloții aflați în misiune pe timp de noapte.

Astăzi "oraşul vechi" este un amalgam, în mare parte plăcut ochiului, de clădiri reconstruite pentru a aminti fala de odinioară şi construcții moderne integrate cu grijă şi bun gust. Predomină cârciumile, pentru toate buzunarele şi pentru toate pretențiile, deoarece majoritatea covârşitoare a trecătorilor este reprezentată de turişti. Să rătăcim împreună pe străzile lui pietruite şi să încercăm să descoperim gloria de odinioară ascunsă în contemporaneitate.

Istoria Kőln-ului începe cu oraşul roman Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Pentru amatorii de arheologie urme ale vechii colonii pot fi găsite la Muzeul romanic german, unde poate cel mai atractiv exponat este mozaicul Dionyssus, care împodobea o vilă din sec. al III-lea. La fel de interesantă poate fi o vizită la Praetorium, fosta reşedință a guvernatorului imperial din oraş. Palatul a fost distrus de un cutremur iar astăzi cercetările arheolgice continuă în zona Primăriei vechi, progresele fiind vizibile de la an la an.

Despre catedrala din Kőln au scris până acum bine şi convingător mai mulți colegi (@dorgo, @costi, @robert şi alții - să mă ierte dacă i-am uitat) şi n-are rost să insist şi eu. Tristă şi acoperită cu schele mai ceva decât Sagrada familia barceloneză, rămâne azi în special ca reper artistic şi apoi de credință. Dacă-o vizitați nu ezitați să treceți pragul şi micului muzeu aflat la subsol. Probabil ați mai văzut obiecte de cult din aur şi împodobite cu pietre prețioase, dar este o bună oportunitate de a intra în adâncurile fundației, departe de zgomotul paşilor sutelor de vizitatori, acolo unde meşterul Gerhard îşi începea opera vieții, lucrare care-i va aduce nemurirea.

Ca să ne facem o idee despre cum arăta oraşul vechi să ne oprim pentru o clipă în Roncalliplatz, lângă beraria Frűh, pentru a admira o frântură din evul mediu. Fântana Zânelor, frumoasele care veneau noaptea să termine treaba celor leneşi, aminteşte de personaje din poveştile transmise peste generații. Până la generația Facebook. Fragilă şi fantastică, fântana pare a fi intrarea într-o casă din basme.

Mă strecor cu greu printre miile de pietoni spre Gross St. Martin, care cu silueta sa inconfundabilă se alătură domului pentru a alcătui celebrul skyline al oraşului. Turla ascuțită, încadrată de patru turnulețe, a fost distrusă în a doua conflagrație mondială şi abia după patru decenii s-a terminat restaurarea. Putem vedea ceea ce specialiştii consideră a fi un perfect exemplu de arhitectură renană din sec. XII si XIII. Interiorul este auster, dar luminos. Logii false, coloane, arce duble sunt câteva elemente executate în stilul romanic care induc o atmosferă plăcută, serenă. Sunt puține icoane, dar ele alcătuiesc un tot unitar cu tema "drumul calvarului".

Biserica este încorsetată de blocuri noi şi vechi care mai că o sufocă. În curtea interioară alcătuită de acestea două statui au devenit un motiv de pelerinaj pentru grupurile organizate de turişti care vizitează oraşul. Îi vedeți pe Tünnes şi Schäl, două personaje din folclorul urbei, imortalizați în metal. Nasul proeminent al bondocului Tünnes străluceşte, semn al existenței unei intrinseci superstiții.

Ieşim din labirintul micilor străduțe ca să descoperim Piața Veche (Alter Markt). Dar vechi este doar locul, căci clădirile pitoreşti cu aspect medieval care o înconjoară sunt ridicate după terminarea războiului. Din păcate au fost distruse case datând din sec. XV-XVI, case devenite renumite şi prin numele lor. "Zur Bretzel“, "zum Granen“, "rote Haus“ sau "zum Blasbalg“ nu aveau nevoie de adresă pentru a fi găsite. O curiozitate a pieții se află la înălțime, la casa numărul 24 din Piața Veche, şi este numită în dialectul locuitorilor din Kőln "Dä Kallendresser vum Aldermaat". Arta sau kitch? Dar ca s-o vedeți trebuie să ridicați privirea sus, aproape de acoperiş.

Acum noile imobile încearcă să-şi scrie propria istorie. Făcând abstracție de aceasta aspectul pieții este cât se poate de german şi prezența teraselor şi berăriilor nu face decât să întărească atractivitatea. Magnetismul este cât se poate de vizibil mai ales seara târziu, când pot fi remarcați o grămadă de indivizi "magnetizați". Tot de aici în fiecare an la 11 noiembrie porneşte carnavalul, eveniment ce se desfăşoară de peste 60 de ani. S-a creat astfel o tradiție .

Mai spre vest, puțin cam ascunsă, se află vechea Primărie. "Veche" înseamnă aproximativ nouă secole de existență, fiind considerată a fi cea mai veche din Germania. Deşi ochii specialiştilor se concentrează în special pe splendida logie dublă renascentistă care alcătuieşte fațada, mai mult m-a atras turnul gotic, împodobit cu statui ale unor personalități care şi-au lăsat amprenta asupra oraşului. Principi, regi şi împărați, dar şi de simpli cetățeni ai Kőlnului, precum Johann Maria Farina. Cine a fost acesta? Inventatorul faimoasei Eau de Cologne, cel care a transformat numele oraşului într-un substantiv comun, colónia. Probabil astăzi este un arhaism.

În apropierea primăriei găsim cea mai veche fabrică de parfumuri, înființată în 1723, şi bineînțeles muzeul aferent. Deşi mic şi fără reclame şi / sau firme luminoase, micul muzeu primeşte zilnic o grămadă de vizitatori, iar pentru un tur în limba engleză m-am programat cu o zi înainte. În subsolul magazinului am descoperit o istorie de trei sute de ani a mirosurilor, în sticluțe şi recipiente, cu utilaje primitive şi moderne, cu referiri la concurenți, dar şi la falsuri. Am început cu parfumurile tari, necesare pentru a acoperi mirosul degajat de lipsa igienii, şi am terminat cu ultimile apariții, cu suave nuanțări dedicate rafinamentului. Şi la sfârşitul turului nu evitați ocazia de a cumpăra un veritabil 4711 Eau de Cologne, cu reducere de preț.

Continuând spre sud vom vedea două căsoaie cu iz medieval. De ce iz medieval? Simplu, deoarece arată precum pe vremea Ligii Hanseatice, dar cărămizile şi cimentul sunt de pe timpul Pieții Comune. Gürzenich a fost începând cu sec. al XV-lea locul unde se țineau petrecerile în cinstea împăraților sau principilor. Făcută una cu pământul în urma bombardamentelor, a renăscut după un deceniu, devenind iaraşi un loc de sărbătorit.

O alta este casa familiei Overstolzen, cea care a fost una dintre cele mai vechi locuințe din oraş, cu o atestare documentară din 1230. Nici ea nu a fost iertată de război şi la fel ca pasărea Phoenix a renăscut, adminstrația oraşului considerând-o reprezentativă pentru arhitectura Kőln-ului. Fațada impozantă, cu o multitudine de ferestre croite în stil romanic şi fronton în trepte, o defineşte ca o grațioasă exemplificare a stilului renan.

În afară de dom în Kőln se află un mare număr de biserici, iar dintre acestea mai cunoscute au devenit bisericile construite în stil romanic: St. Maria im Kapitol, St. Maria Lyskirchen, St. Severin, St. Kunibert, St. Aposteln, St. Andreas, St. Ursula, St. Gereon, St. Cäcilien, St. Pantaleon si St. Georg.

Pe unele le veți găsi mai greu, ascunse fiind de blocuri, dar pentru români asta nu este ceva nou. Mie mi-a plăcut cel mai mult St Pantaleon, singura care se bucură de mai mult spațiu, fiind înconjurată de un parc. La St. Cäcilien este amenajat Muzeul Schnütgen, muzeu dedicat artei religioase, în special medievale, şi merita o atenție în plus. Nu voi insista asupra subiectului, deoarece un alt coleg a făcut-o deja. Probabil voi ataca un subiect mai interesant, precum cârciumile din zona veche a oraşului, de unde fireşte că am mult mai mult material documentar cules cu răbdare de-a lungul anilor.

Arta plastică nu a fost uitată în Kőln niciodată, muzeele Wallraf-Richartz şi Ludwig posedând colecții extinse. În primul am găsit lucrări de la vechii meşteri iconari la Monet sau Van Gogh. Este un muzeu pe care-l vizitez în fiece an, căci nu se limitează doar la colecția proprie, ci organizează anual noi expoziții. Clădirea actuală este de o simplitate debordantă, diametral opusă eleganței celei de acum o sută de ani, pe care o ştiu doar într-o vedere cumpărată într-un talcioc pe malul fluviului.

La Ludwig este artă modernă şi contemporană, muzeul expunând operele lui Marc Chagall, Roy Lichtenstein sau Andy Warhol. Dar mai important este poate faptul că aici se află a treia colecție ca mărime dedicată lui Pablo Picasso (după Paris şi Barcelona). În aceeaşi arie este şi Muzeul de arte aplicate, colecția destul de eterogenă prezentând atât Kandinsky sau Mondrian, cât şi mobilier modern sau tapiserii vechi de sute de ani.

Putem accepta că oraşul Kőln este un oraş reconstruit, renăscut, însă farmecul lui te prinde. Dacă-l considerăm vechi sau nou depinde de fiecare. Am cunoscut oraşul de dinainte doar prin cărțile poştale pe care le achiziționez din când în când de prin târgurile de vechituri, însă continui să-l caut şi am încercat de multe ori plăcerea de a rătăci pe străzile de lângă Rin, de a intra într-o berărie cu grinzi groase pe tavan, de a depista la clădiri elemente originale care să amintească de stilul gotic sau romanic. Iar ceea ce am întâlnit mi-a bucurat sufletul.

Să aveți un drum frumos în față.

---
Impresii încărcate de Radu Tudoran in 23.06.2017 12:12:16

Validat / Publicat: 23.06.17 14:59:26


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în GERMANIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1483


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  51400 PMA (din 38 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Radu Tudoran? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[23.06.17 16:46:39]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

   

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[27.06.17 12:10:55]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Numai văzând numele tău pe prima pagină la ultimele articole apărute și îmi dau seama că voi citi un nou articol clar, concis, bine structurat. Și mai ales mă voi delecta cu fotografii reușite. Catedrala, simbol al orașului, e într-adevăr frumoasă. Observ că și în Occident se construiește (încă) în zonele istorice - însă probabil mai „cu cap”.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[27.06.17 15:31:42]
» mesaj pers

   @tata123: E un vesnic santier prin centru (arheologic, constructii) si totusi turistii nu-l baga in seama. Iar catedrala este campioana la suprafata de schele. Ei au insa un mod de amplasare a santierelor care sa perturbe cat mai putin.

   Si aici sunt mult in fata noastra. Doar la mancare nu au cum sa ne intreaca. :)

   Sa ne citim sanatoasi.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[33] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] Cunoscutul skyline al Koln-ului -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867372">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867372"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867372">Şterge vot</a></div><span id="v9867372" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867372)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867372Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867372MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] Cunoscutul skyline al Koln-ului
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] Domul din Koln -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867373">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867373"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867373">Şterge vot</a></div><span id="v9867373" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867373)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867373Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867373MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] Domul din Koln
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [MAY-2017] Primaria din Koln. In prim-plan este logia dubla renascentista -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867374">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867374"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867374">Şterge vot</a></div><span id="v9867374" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867374)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867374Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867374MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] Primaria din Koln. In prim-plan este logia dubla renascentista
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Piata Veche, vechimea netinand seama de varsta -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867375">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867375"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867375">Şterge vot</a></div><span id="v9867375" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867375)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867375Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867375MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Piata Veche, vechimea netinand seama de varsta
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Cladire noua in centrul 'vechi'. Beraria Gaffel -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867376">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867376"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867376">Şterge vot</a></div><span id="v9867376" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867376)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867376Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867376MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Cladire noua in centrul "vechi". Beraria Gaffel
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] Heumarkt, o piata intinsa, loc pentru targuri si alta manifestatii asemanatoare -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867377">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867377"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867377">Şterge vot</a></div><span id="v9867377" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867377)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867377Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867377MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] Heumarkt, o piata intinsa, loc pentru targuri si alta manifestatii asemanatoare
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Biserica Gross St. Martin -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867378">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867378"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867378">Şterge vot</a></div><span id="v9867378" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867378)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867378Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867378MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Biserica Gross St. Martin
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Biserica Santa Maria in Capitol este greu de surprins in obiectivul foto, fiind asediata de o multime de cladiri. Am reusit o poza doar din curtea interioara -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867379">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867379"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867379">Şterge vot</a></div><span id="v9867379" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867379)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867379Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867379MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Biserica Santa Maria in Capitol este greu de surprins in obiectivul foto, fiind asediata de o multime de cladiri. Am reusit o poza doar din curtea interioara
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] Schildergasse, o artera pietonala comerciala, in permanenta aglomerata. Un excelent loc pentru cumparaturi. -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867380">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867380"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867380">Şterge vot</a></div><span id="v9867380" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867380)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867380Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867380MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] Schildergasse, o artera pietonala comerciala, in permanenta aglomerata. Un excelent loc pentru cumparaturi.
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2017] Piata veche este inconjurata de terase -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867381">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867381"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867381">Şterge vot</a></div><span id="v9867381" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867381)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867381Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867381MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] Piata veche este inconjurata de terase
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2017] Muzeul parfumului. In dreapta, in umbra, este o placa comemorativa de dimensiuni mari, amintind de Johann Maria Farina -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867382">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867382"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867382">Şterge vot</a></div><span id="v9867382" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867382)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867382Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867382MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2017] Muzeul parfumului. In dreapta, in umbra, este o placa comemorativa de dimensiuni mari, amintind de Johann Maria Farina
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2017] Fantana zanelor. In spate in dreapta este beraria Fruh -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867383">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867383"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867383">Şterge vot</a></div><span id="v9867383" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867383)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867383Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867383MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017] Fantana zanelor. In spate in dreapta este beraria Fruh
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2017] Turnul primariei. Utilizand zoom-ul veti descoperi personalitati din istoria Koln-ului. Numele nu se disting insa in fotografie -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867384">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867384"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867384">Şterge vot</a></div><span id="v9867384" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867384)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867384Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867384MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2017] Turnul primariei. Utilizand zoom-ul veti descoperi personalitati din istoria Koln-ului. Numele nu se disting insa in fotografie
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2017] berarie care a intrat in afaceri in 1626. Atmosfera este excelenta, toata lumea vorbeste tare si ba mult. Nu este recomandata atunci cand cauti linistea -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867385">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867385"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867385">Şterge vot</a></div><span id="v9867385" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867385)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867385Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867385MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] berarie care a intrat in afaceri in 1626. Atmosfera este excelenta, toata lumea vorbeste tare si ba mult. Nu este recomandata atunci cand cauti linistea
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2017] Muzeul de arheologie -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867386">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867386"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867386">Şterge vot</a></div><span id="v9867386" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867386)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867386Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867386MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] Muzeul de arheologie
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2017] Gürzenich a devenit iarasi un loc pentru petreceri. Cladirii i s-a adaugat un turn din sticla pentru ascensor si o pasarela tot din sticla -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867387">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867387"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867387">Şterge vot</a></div><span id="v9867387" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867387)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867387Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867387MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017] Gürzenich a devenit iarasi un loc pentru petreceri. Cladirii i s-a adaugat un turn din sticla pentru ascensor si o pasarela tot din sticla
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2017] Overstolzenhaus, trecut si prezent sub acelasi acoperis -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867388">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867388"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867388">Şterge vot</a></div><span id="v9867388" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867388)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867388Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867388MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2017] Overstolzenhaus, trecut si prezent sub acelasi acoperis
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2017] Citind datele inscrise pe cladire inclini s-o consideri noua -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867389">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867389"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867389">Şterge vot</a></div><span id="v9867389" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867389)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867389Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867389MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2017] Citind datele inscrise pe cladire inclini s-o consideri noua
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2017] Muzeul Wallraf-Richartz, cladirea noua -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867390">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867390"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867390">Şterge vot</a></div><span id="v9867390" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867390)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867390Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867390MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2017] Muzeul Wallraf-Richartz, cladirea noua
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2017] Un colt din centrul vechi -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867391">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867391"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867391">Şterge vot</a></div><span id="v9867391" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867391)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867391Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867391MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2017] Un colt din centrul vechi
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2017] Vitraliu din catedrala din Koln -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 23.06.17] - <span class="allrVotedi" id="av867392">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv867392"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=867392">Şterge vot</a></div><span id="v9867392" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(867392)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f867392Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e867392MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2017] Vitraliu din catedrala din Koln
foto Radu Tudoran [23.06.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[33] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.127331018448 sec