ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    FEB-2012
    DURATA: 4 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    86.25%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Metamorfoza foştilor cuceritori: secţiune prin spiritul berlinez

    TIPĂREȘTE

    (Impresiile acestea au fost scrise la cald, după vizita de acum trei ani la Berlin.)

    Ieri, 18 februarie 2012, am fost probabil unul dintre puţinii vizitatori ai Berlinului care s-au bucurat că transportul public este în grevă. Greva m-a obligat să fac o lungă plimbare către cartierul semicentral unde am locuit pe perioada conferinţei, şi să cunosc direct oraşul, fără intermediari.

    Între liniile de forţă prin care s-a făcut “rebrandingul” Berlinului, un nume care suna malefic nu cu multe decenii în urmă, cultura este cea mai vizibilă. Oraşul îşi susţine metamorfoza prin dedicarea necondiţionată faţă de un ideal benefic, idealul cultural (fiind inofensiv şi nobil, acesta era cel mai indicat pentru repoziţionarea convingătoare a unui fost oraş al cuceritorilor…).

    Noutăţile şi evenimentele culturale se ţin lanţ. şi beneficiază de o mediatizare pe măsură. În al doilea rând, iese în evidenţă seriozitatea cu care este privită cultura de către autohtoni. Ca orice sarcină dusă până la capăt, şi aceasta are nevoie de temeinicie, una din calităţile cu care poporul german a fost dăruit din belşug.

    Ceea ce observi imediat la Berlin este că “lumea cea veche” (cea în care se citesc ziare solide şi bine documentate, iar cărţile sunt căutate şi respectate) încă există. Şi nu doar există, este omogenă şi se multiplică. Tinerii care se revarsă seară de seară pe străzi în căutarea distracţiei se manifestă cu măsură şi neagresiv. Informed and serious, ar putea fi sloganul generaţiei tinere de aici. Nimic din superficialitatea americanilor, dar nici din pesimismul şi relativismul balcanic.

    S-ar putea înţelege din cele de mai sus că Berlinul este un oraş prietenos. Este aşa doar la un nivel de suprafaţă, cel al climatului, care doreşte să combine istoria cu modernitatea şi cu tinereţea. Însă berlinezul mediu păstrează încă trufie în suflet, o aroganţă ariană în comportament şi mai ales o excludere totală a altor culturi. Sprechen Sie Deutsch? întreabă cu toţii, nereuşind să-şi ascundă dezamăgirea atunci când răspunsul este No.

    O adresare a unei întrebări în limba engleză primeşte fie un refuz, fie un răspuns nepoliticos, fie o ridicare din umeri. Nimeni nu încearcă să identifice o nevoie sau să găsească o soluţie. Aşadar, paradoxul unui oraş cultural în manifestări şi declaraţii, dar în acelaşi timp profund intolerant în relaţiile interculturale.

    Iar intoleranţa a fost accentuată de experienţa convieţuirii cu imigranţii turci. De ce îi lasă pe turci să imigreze dacă nu pot să îi suporte? mă întrebam retoric în timp ce ieşeam pe uşa locuinţei mele temporare. În treacăt, soţul colegei mele, care mă conducea la aeroport, mi-a dat un răspuns concludent: Este modul ales de ei pentru a-şi spăla păcatele. De asuprit pe alţii, le-a plăcut…acuma plătesc…

    Muzeul de Artă din Berlin. Vizita la Muzeul Național de Artă din Berlin (unul din multele de pe Insula Muzeelor) m-a impresionat mai mult decât am apucat să redau în timpul călătoriei recente. Deja, am văzut prea multe opere de artă ca să nu pot observa diferențele. O vizită la un muzeu național este o privire aruncată în sufletul unui popor. Și, pentru că sufletul colectiv își presimte viitorul, este totodată o privire în destinul acelui popor.

    Destinul poporului german în istoria universală a fost unul aparte. Ce a dus la tragedia războaielor mondiale ale secolului trecut? Cum au fost exploatate calitățile deosebite ale unor oameni pentru a produce nu bine, cum era de așteptat, ci dezastru și durere la alte popoare? Este o întrebare care apare de la sine, în fața tablourilor și sculpturilor din Berlin.

    Pentru că sunt câteva elemente care ies în evidență, comparativ cu arta altor popoare: (a) Sobrietatea și seriozitatea. Tablourile dovedesc o lipsă totală a simțului umorului (sunt departe de vioiciunea latină a unui Murillo) iar scenele de interior, inclusiv cele cu personaje feminine, abundă în culori întunecate și chiar în folosirea negrului pur. (b) Simțul naturii.

    Natura zugrăvită în curentul romantic are o măreție întunecată, dar și o virginitate neatinsă de mâna omului. Peisajul brut și plin de mistere trezește în privitor senzorialitate acută și sinestezie: nicăieri verdele nu e mai crud, pădurea mai răcoroasă și mirosul mai pătrunzător. (c) Modestie “pământeană” și spirit protestant. Aspectele, caracterele și activitățile zugrăvite sunt, toate, terestre.

    Legătura omului cu Dumnezeu se realizează în modul cel mai concret, fie prin natură, fie prin împlinirea unui destin social: de fapt, avem etica protestantă în cel mai deplin sens al cuvântului. Spiritualitate individuală, independentă de manifestarea socială, ca în ortodoxie, nu există. (d) Vocația istorică. Există, în muzeu, tablouri grandioase care înfățișează scene biblice sau istorice, și între acestea o preferință pentru scenele de cumpănă: lupte, revoluții, demnitari în dilemă…o revenire obsesivă la ipostazele puterii ca generare și manifestare.

    Să ne gândim puțin, prin contrast, la o privire în sufletul poporului român: lumină în tablourile pictorilor dobrogeni (mulți dintre ei, cvasinecunoscuți marelui public), natură prietenoasă și “umanizată” la Grigorescu, naivitate la Tonitza, echilibru social la Pallady…

    Nu avem scene istorice de anvergură și vocație dominatoare în “ADN-ul” colectiv. Dar, dincolo de latinitatea caldă și ușor spumoasă, avem sufletul ortodox rural, pe care cinci decenii de comunism și apoi două de capitalism sălbatic s-au străduit să îl distrugă - și au reușit în bună parte…


    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 24.03.15 21:44:24
    Validat / Publicat: 25.03.15 06:43:05
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Domul văzut de peste podul străjuit de încântătoare statui clasice.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    Sindrom [25.03.15 09:49:54] »

    Ei bine, cred ca este unul din cele mai bune review-uri citite pe AFA.

    Fapt care-mi intareste decizia de a petrece vacanta in Berlin.

    cristina65 [25.03.15 12:38:17] »

    @diacrys - Un review foarte frumos, m-a uns pe suflet, felicitari pt... vacanta, review, stil, erudiție... tot ????!

    Te voi citi cu mare placere de acum inainte, sper sa mai scrii, si, desigur, o sa caut si impresiile de pana acum.

    Astept continuări, mai ales că și eu am in plan un Berlin, in 2016, sper!

    cristina65 [25.03.15 12:43:10] »

    @Sindrom - De acord!

    diacrys* [25.03.15 13:23:56] »

    @Sindrom - Mulțumesc! Da, merită petrecută o vacanță la Berlin. Sunt multe de văzut și multe evenimente culturale - în afară de atmosfera cu totul deosebită față de alte capitale.

    diacrys* [25.03.15 13:49:48] »

    @cristina65 - Mulțumesc, mă bucur că review-ul este de folos. Voi mai scrie despre alte capitale europene în care am fost (Amsterdam, Lisabona, Paris) și despre alte câteva locuri frumoase în care am de gând să merg. Anul acesta nu mai ajung la Berlin, din păcate.

    Probabil, Berlinul este mai frumos primăvara sau vara - iarna (când am fost eu) a fost întunecat, umed și destul de frig.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cristina65, diacrys*, Sindrom
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Berlin:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053147077560425 sec
    ecranul dvs: 1 x 1