ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bitola, orașul fondat de Filip al II-lea al Macedoniei

Ilustrație video-muzicală
Antaeus - Alexander
TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru că orașul Scopje m-a surprins în mod plăcut (vezi impresii), iar orașul Ohrid pur și simplu m-a încântat (vezi impresii), am hotărât ca pe traseul de întoarcere din minesejurul petrecut în Macedonia să mai vizitez un oraș din această țară mică, dar harnică, cu realizări deosebite mai ales în infrastructura drumurilor. Am ales ca acesta să fie orașul Bitola despre care citisem câte ceva într-un articol publicat într-un ziar din presa centrală.

Scurt istoric

Bitola este unul dintre cele mai vechi orașe de pe teritoriul Macedoniei. Istoria orașului începe cu Filip al II-lea al Macedoniei, care la mijlocul secolului al IV-lea î. Hr. a fondat o mică așezare numită Heraclea Linkestis. Denumirea Bitola vine din slavonă și înseamnă mănăstire. Până la primul război balcanic era cunoscut ca Monastir sau Manastir.

Fiind așezat la hotarul dintre marile puteri regionale ale vremii, orașul Bitola a fost ocupat mai întâi de romani la mijlocul secolului al II-lea î. Hr., perioadă în care orașul a devenit unul prosper, ca urmare a rutei comerciale Via Egnația ce trecea pe lângă oraș. De la romani au rămas câteva monumente (terme, un amfiteatru, bazilici) situate la marginea orașului în situl arheologic Heraclea.

În preajma secolului X a făcut parte din Primul Imperiu Bulgar condus de țarul Samoil, cel care a construit cetatea din Ohrid (descrisă aici). O cetate asemănătoare a fost construită și în Bitola, însă a fost distrusă de bizantini după ce i-au înfrânt pe bulgari și au preluat controlul asupra regiunii. Al Doilea Imperiu Bulgar condus de țarul Kaloyan cucerește din nou Bitola, apoi revine bizantinilor, urmați de sârbi.

Spre sfârșitul secolului XIV orașul trece sub stăpânirea Imperiului Otoman timp de peste 500 de ani, perioadă în care acesta cunoaște o dezvoltare economică și culturală deosebită, devenind capitala otomană a Rumeliei. În preajma secolului XIX ființau în Bitola 12 consulate (printre ele și unul românesc), de aceea era denumit în acea perioadă ”orașul consulilor”. Tot în acea perioadă în Bitola funcționa o Academie Militară, la care s-a instruit și fondatorul statului modern turc Kemal Ataturk.

Începând cu secolul XVII populația orașului crește semnificativ, ca urmare a refugiaților aromâni. Aceștia veneau din cel mai mare oraș al aromânilor (vlahilor) din Balcani, Moscopole, distrus în întregime de trupele albaneze conduse de Ali Pașa de Tepelene.

Nevoiți să fugă din fața furiei ”leului albanez” aromânii s-au răspândit pe teritorii din Grecia, Serbia, Bulgaria și România. Personal i-am întălnit în Metsovo și Monodendri, două sate din nordul Greciei, în Ohrid, iar acum în Bitola. Astăzi, spun localnicii, fiecare a treia casă din Bitola are locuitori aromâni sau familii amestecate. Comunitatea de aici a înființat o biserică ortodoxă și un liceu cu predare în limba maternă. M-a impresionat unitatea lor și faptul că și-au păstrat tradițiile în ciuda rupturii medievale care i-a distanțat geografic.

Ce avem de vizitat în Bitola

Ca în mai toate orașele, centrele istorice vechi sunt locurile căutate de majoritatea turiștilor din întreaga lume. Nici Bitola nu face excepție și cele mai multe puncte de atracție se găsesc în centrul istoric, în jurul unei piețe centrale, a râului Dragor și a unei străzi comerciale. În scurtul timp avut la dispoziție am vizitat o parte din aceste puncte de atracție și am rămas surprins de numărul mare de turiști cu care m-am intersectat pe parcursul vizitei.

Piața Magnoliei

Este cea mai mare și mai frumoasă piață din Bitola. În jurul pieței sunt numeroase clădiri vechi macedonene și otomane, cafenele, terase, două moschei, o biserică ortodoxă etc. În mijlocul pieței tronează statuia impozantă a fondatorului orașului, Filip al II-lea al Macedoniei. Lângă ea se află o frumoasă fântână arteziană, Vergina Sun, reprezentând un cerc mare cu raze triunghiulare. Denumirea vine de la simbolul regal al regelui Filip al II-lea, găsit pe mormântul său în orașul Vergina din Grecia. Steagul Macedoniei, pe care l-am văzut înălțat la cetățile din Scopje și Ohrid, poartă același simbol.

Moscheia Jeni

Pe latura de nord a pieței Magnolia se află o moscheie veche din cărămidă, cu o cupolă rotundă și acoperită cu tablă. Construit în secolul XVI monumentul religios impresionează prin minaretul înalt (nici nu am putut să-i fac poze pe toată înălțimea), în care turiștii se pot urca și admira panorama orașului. Din cauză de claustrofobie nu m-am putut bucura de această posibilitate (și nici însoțitorii mei).

Turnul cu Ceas

Tot pe latura de nord a pieței Magnolia, într-un frumos parc, se află unul dintre principalele puncte de atracție din Bitola, Turnul cu Ceas, construit în timpul stăpânirii otomane. Este dispus pe trei nivele, iar în vârf sunt construite câteva balcoane din fier forjat, unde turiștii se pot urca pe scări și admira orașul și regiunea din jur. O legendă spune că pereții turnului au fost construiți din mortar, având în compoziție ouă pentru mărirea rezistenței.

Strada Shirok Sokak

Această stradă pietonală, situată în partea sudică a pieței Magnolia, este principalul punct de atracție al orașului Bitola. Lungă de aproape un kilometru Shirok Sokak (Strada Sălbatică) este cunoscută din timpul imperiului otoman, este împânzită de clădiri cu arhitectură veche, hoteluri, restaurante, magazine, cafenele și terase. Structural seamănă foarte mult cu celebra Vaci Utca din Budapesta. Pe la mijlocul străzii se află o biserică catolică, Sfânta Inimă a lui Isus , cu un turn înalt și încadrată de două clădiri foarte frumoase. Strada este foarte aglomerată de turiști, un loc ideal pentru plimbare, shopping și relaxare.

Biserica Sf. Dimitrie

Undeva în partea de vest a pieței, pe o straduță lăturalnică, se află o frumoasă biserică ortodoxă ce datează din timpul dominației otomane (începutul secolului XIX, conform zapisului de la intrare). Este clădită în totalitate din piatră și se înalță pe două etaje. Pronaosul este situat pe latura din stânga a bisericii și nu în față la intrare ca mai în toate bisericile ortodoxe clasice. Naosul este partajat de frumoase coloane de marmură și are o catapeteasmă din lemn aurit. Este biserica aromânilor din Bitola și este cosiderată de aceștia drept catedrală.

Bazarul Vechi

Nu departe de piața Magnolia, pe malul nordic al râului Dragor, se află Vechiul Bazar (Bezisten) construit de otomani în secolul XV. Este un centru comercial important din orașul Bitola, dar și un loc foarte vizitat de turiști. Pe lângă zecile de magazine, terase și cafenele, aici se găsesc majoritatea caselor tradiționale turcești și foarte multe obiective turistice ce datează din perioada stăpânirii otomane. Bazarul este acoperit în cupole și are și câteva piețe.

Poate și pentru faptul că era foarte aglomerat, impresia mea despre această zonă a orașului a fost cea de dezordine și lipsă de curățenie. Totuși, plimbarea pe străduțele cochete, printre vechile case turcești, multe dintre ele dărăpănate, face toți banii.

Moscheia Isak Beg

În apropierea de Bazarul Vechi se află o altă moscheie frumoasă, construită la începutul secolului al XVI-lea de către o personalitate turcească a orașului din acea vreme. Pe pereții exteriori întâlnim inscripții turcești din perioada dominației otomane, iar la intrare impresionează ușa de lemn masivă din lemn. Minaretul este aproape la fel de înalt ca și cel al moscheii din apropiere, Jeni.

Acestea au fost obiectivele turistice vizitate în orașul Bitola. Cu siguranță mai erau și alte puncte de interes turistic de vizitat, dar din lipsă de timp ne-am mulțumit cu atât. Ajunși acasă și refăcând pe hartă această vizită, ne-am dat seama că totuși trebuia vizitat orașul antic Heraclea Linkestis, recunoscut de către UNESCO ca zonă protejată a Patrimonilului Mondial.

Vacanțe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 12.06.15 12:34:43
Validat / Publicat: 12.06.15 19:35:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MACEDONIA de NORD.

VIZUALIZĂRI: 6067 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Turnul cu ceas din orașul Bitola, Macedonia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 72400 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.06.15 13:06:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.06.15 14:00:57]
»

@webmaster - Mulțumesc!

Aurici
[12.06.15 19:47:10]
»

@traian. leuca - Liniste in Macedonia? Au terminat cu manifestatiile? Sau turistul nu simte nimic?

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.06.15 19:53:27]
»

@Aurici - Turistul nu are treabă cu manifestațiile. Eu am trecut prin Kumanovo chiarîn timpul conflictului interetnic și habar nu am avut, am aflat abia în Scopje de la un turist din Suedia.

Aurici
[12.06.15 20:01:23]
»

@traian. leuca - Asa ziceam si eu, dar am vrut sa ma asigur ca si in alte parti este la fel. Eram in Istanbul, cazati foarte aproape de Taksim, cand fierbea tara de scandal si noi habar nu aveam. Nu ne uitam la TV, in piata Taksim nu aveam drum, altceva nu simteam. Ne sunau din tara disperati sa ne intoarcem si noi nu intelegeam de ce.

webmaster13
[16.06.15 09:22:51]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[16.06.15 10:36:24]
»

@webmaster13 - Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bitola:
  • Aug.2015 O zi la Bitola — scris în 11.09.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
  • [Selectat ca MG AFA ptr această destinaţie]

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039386987686157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1