ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Ultimul tren (De la Gare de l, Est la Gare du Nord)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Un român, ajuns in Franta, îsi ia "petit dejuner"-ul (cafea, croissant, pâine, unt și marmelada), când un francez, mestecându-și nelipsita sa guma, se așeaza lânga el.
Românul îl ignora in mod vădit, dar in ciuda acestui lucru, francezul îl apostrofeaza:
- Voi pâinea o mâncati toata?
Romanul raspunde, prost dispus: - Evident.
Francezul făcând un balon cu guma:
- Noi nu. În Franța mâncăm doar miezul. Coaja o adunăm într-un tomberon, o reciclam, o transformăm în croissant și o vindem in România, continua, cu o strâmbatura insolenta.
Românul păstreaza tacerea.
Francezul insista:
- Voi puneti marmeladă pe pâine? "
Românul: - Evident.
Francezul, întorcând guma între dinți si rânjind, zice:
- Noi nu. În Franta, la micul dejun, noi mâncam fructe proaspete, dar punem toate cojile și rămășițele într-un tomberon, le reciclăm, facem marmeladă și o vindem in România.
Atunci, românul întreabă:
- Voi francezii faceți sex?
- Bine-țeles! răspunde francezul cu un zâmbet imens.
- Si ce faceți cu prezervativele folosite? Continua sa întrebe românul.
- Le aruncăm, bine-nțeles.
- Noi nu, conchide românul. In România, le strângem într-un tomberon, le reciclăm, le transformăm in gumă de mestecat și le vindem in Franța.

Exact ca ăla care mesteca gumă din banc se uita la mine un tip în timp ce ieșeam din gura de metrou aflată în Piața 11 Noiembrie 1918 (Place 11 Novembre 1918) din fața Gării de Est din Paris. De fapt erau și alți tipi destul de dubioși prin preajmă așa că am renunțat să le zic bancul de care imediat mi-am adus aminte.

Și tot așa m-am simțit și stând la coadă la Versailles butonănd și citind pe telefon articole AFA am avut un fel de incident. Fără să-mi dau seama am depășit căteva persoane care n-au zis nimic până la momentul în care a sunat telefonul iar eu am vorbit românește cu cineva din țară. În acel moment mai multe persoane s-au luat de mine verbal (ceva de genul: tu..., acolo... și arătau capătul cozii) Pe una din acele persoane anterior l-am și ajutat el pierzând o haină acolo la coadă cu cheile înăuntru pe care l-am înapoiat. Nu am dorit să povestesc asta în articolele Versailles, este prea frumos acest loc. Am povestit acum pentru că este ultimul articol pe care îl scriu despre Paris. De acolo și titul: Ultimul tren. Deja m-am abătut prea mult de la subiect, adică gările din titlu și câteva obiective din jur.

În articolul care urmează voi descrie vizita mea la următoarele obiective: Gara de Est (Gare de l, Est, Biserica Sf. Laurențiu (Eglise Saint Laurent), primaria din arondismentul 10 (Mairie du 10e Arondissement), Poarta Sf. Martin (Porte Saint Martin seamănă cu un mic arc de triumf), biserica Sf Vincent de Paul (Eglise Saint Vincent de Paul) și Gara de Nord (Gare du Nord).

Gările fiind istorice și renumite mi-am dorit să le văd dar conform exepriențelor din plimbările trecute am fost sigur că o să mai descopăr căte un obiectiv turistic pe lângă.

Gare de l, Est

Gara de este din Paris s-a construită în 1849 de către Compagnie du Chemin de Fer de Paris a Strasbourg, adică compania de cale ferată Paris-Strasbourg. În cei 168 de ani de existență gara a văzut multe și dacă ar avea gură ar putea povesti căte ceva. De exemplu de aici a plecat primul tren Orient Express direcția Istambul în 1883. De aici au plecat soldații francezi pe front în primul și al doilea război mondial, mulți nu s-au mai întors, gara era ultimul lucru ceea ce au văzut din Paris.

Fațada frumoasă de cca 200 m lățime care este ca o carte de vizită gara a primit-o prin anii 1927 atunci când liniile de tren s-au înmulțit și au ajuns la un număr de 31. Gara este unul de tip terminal, capăt de linie așa cum le vedem în toate marile orașe, capitale din Europa. Arhitectul gării s-a numit Francois Duquesnay. În prezent folosind cele 30 de platforme pleacă trenurile de mare viteză TGV, trenuri regionale și Intercity de aici. Pentru legăturile din oraș există 3 linii de metrou pe care le putem lua de aici: 4,5 și 7. Intrând în clădirea gării din Piața 11 Noiembrie 1918 (de unde se pot lua mijloacele de transport RATP, taxi și se pot închiria autoturisme) care este o hală imensă dar foarte aspectuoasă având în vedere data construcției, vom găsi în afară de numeroase magazine, locuri de mâncat ghișeele de bilete, centru de informații, săli de așteptare inclusiv clasa business, locuri de predat/preluat bagaje, scări rulante pentru a coborâ la un nivel mai jos unde vom găsi alte magazine și stațiile de metrou 4,5 și 7. Din hala centrală în care se văd panourile imense cu mersul trenurilor se poate ieși la una din cele 30 de platforme pentru a urca în acest mijloc de transport, trenul.

Eglise Saint Laurent

Ca să ajungem la biserica Saint Laurent care se află la 5 minute de la gara de est ieșim din piața 11 Noiembrie 1918 și o luăm pe bulevardul Rue de Fauburg Saint Martin în direcția Porte Saint Martin dinspre fațada gării. Dar înainte s-o luăm în această direcție la dreapta de fațada gării după câteva clădiri istorice vom observa un parc măricel Jardin Villemin. Ca să vizităm parcul se va folosi Rue des Recoltes. Parcul are 2 hectare este amenajat în memoria lui Jean-Antoine Villemin fost medic celebru. Dincolo de parc se află canalul Saint Martin care are legătură cu râul Marna.

Dar lăsând parcul la o parte observăm imediat biserica care se află în V-ul format din bulevardele Rue de Fauburg Saint Martin și Boulevard de Magenta. Intrarea și fațada este dinspre bulevardul Magenta așa că m-am deplasat până acolo.

Biserica gotică Saint Laurent s-a construit în secolul XV dar datorită modificărilor și adăugirilor construcția clădirii din prezent s-a întins până în secolul 19. Așa cum am povestit în artiocolele trecute că aproape la fiecare lăcaș de cult a existat altă biserică înainte așa și aici a fost una din secolul 6 plus o mânăstire. Biserica poartă hramul lui Sf Laurențiu. Având în vedere vechimea bisericii (cea mai veche parte se află sub turnul clopotniță din secolul 12 deci de la fosta biserică distrusă în timpul invaziei normazilor) pentru mine a fost foarte interesant să găsesc multe elemente arhitecturale. Atracția exteriorului este fațada vestică acolo unde este și intrarea realizat de către Simon Claude Constant Dufeux în 1867 și turnul ascuțit care seamănă puțin cu cel de pe Notre Dame și în mare parte este din bronz. Biserica este compusă din 3 nave, nava principală construită în secolul 15 iar cele două nave secundare în secolele 16 și 17. Ceea ce am admirat în interior au fost arhitectura gotică folosită, chorul realizat de către Antoine le Pautre, orga lui Francois Ducastel, vitraliile lui Ernest Lami de Nozan, Jean Gaudin, Antoine Lusson și cheile de boltă aceste elemente decorative deosebite.

Mairie du 10e arrondissement

Ieșind din biserică și mergând mai departe spre Poarta Sf. Martin am observat o oarecare diferență între străzile ultracentrale și acesta din arondismentul 10, nu prea mare că zona tot bună este. Primăria din arondismentul 10 am observat-o imediat, este o clădire foarte deosebită proiectată de către arhitectul Eugene Royeur în stil renașcentist și construită în 1896. Construcția a devenit necesară după ce în Parisul din 1860 s-au reîmpărțit arondismentele. Așa a ieșit ceva frumoscu multe elemente decorative și sculpturi exterioare. Am aruncat o privire și în hol și mi-am dat seama că constructorul nu s-a zgărcit nici aici în privința elementelor decorative.

Porte Saint Martin

Imediat după ce am trecut de primăria arondismentului 10 am dat de o altă (fostă) poartă al orașului Paris și deja mi-am imaginat zidurile de apărare de lângă. Poarta este exact ca un arc de triumf, are 18 m înălțime 18 m lățime iar anul construirii a fost în 1674 cu Pierre Bullet arhitect. Atunci mi-am dat seama că gara de est și de nord actuale sînt amplasate în afara fostei cetăți medievale Luteția, Parisul de astăzi. Pe partea sudică a arcului scrie în latină: LUDOVICO MAGNO VESONTIONE SEQUANISQUE BIS CAPTIS ET FRACTIS GERMANORUM HISPABORUM BATAVORUMQUE EXERCITIBUS. PRAEF. ET AEDIL. P. C. C. ANN. R. S. H. MDCLXXIV iar pe partea nordică scrie: LUDDOVICO MAGNO QUOD LIMBURGO CAPTO IMPOTENTES HOSTIUM MINAS UBIQUE REPRESSIT. PRAEF. ET AEDIL. P. C. C. ANN. R. S. H. MDCLXXV Ambele inscripții ne dau de știre despre victoriile lui Ludovic cel Mare. Circulația rutieră nu se realizează pe sub arc (nici n-ar fi loc), este giratoriu iar în mijloc pe sub arc piață amenajată și pavată pentru turiști și pietoni.

Gare du Nord

Având în vedere apropierea între cele două gări gara de est și gara de nord am luat-o pe jos pe bulevardul Magenta dar înainte să ajung acolo la stânga am găsit biserica Saint Vincent de Paul. Am observat această biserică și de la Sacre Coeur dar atunci nu știam încă despre care este vorba. Biserica nu este chiar așa veche (1844) dar a fost construită pe locul unde se afla casa lui Vinzenz von Paul un preot care toată viața a ajutat bolnavii și săracii și fondatorul organizației Karitasului de astăzi (a nu se confunda cu escrocheria caritas din anii 90 din România) Arhitectul bisericii a fost Jean Babtiste Lepere.

Dar să revin la gara de nord. Dacă gara de est a fost înființată de către compania de cale ferată Paris-Strasbourg gara de nord a fost rezultatul companiei Paris-Lille în 1864. Este mai mare decât gara de est (cu cele 44 platforme de fapt al treilea din lume ca mărime) iar numărul pasagerilor depășește 700000 zilnic. În afară de trenurile regionale, de viteză (TGV) de aici pleacă trenul Eurostar spre londra folosind Eurotunelul. (în trecut nici nu mi-am imaginat că va exista un tunel sub mare unde se poate circula cu trenul și mașinile. Dar nu știm ce ne mai rezervă viitorul.) Pentru tranzit în afară de mijloacele de transport în comun RATP adică autobuz, metrou (liniile 2,4 și 5) trebuie menșionat și liniile de tren suburban RER (RER B și RER D) care se pot lua de aici (trenuri cu care am avut experiență cu ocazia excursiei din Versailles) Piața din fața gării de nord se numește Napoleon III.

Clădirea gării este asemănătoare cu cealaltă gară doar că este mult mai mare. În afară una sînt două niveluri subterane. Serviciile sînt mult mai numeroase decât în gara de est. Traficul descris de mai sus am observat și eu, mbilizate sînt și mai multe forțe de ordine în gară și în piața Napoleon III. După observarea gării și cătorva garnituri de tren de toate felurile am luat metroul din subteran și am luat-o spre locul de cazare pentru a beneficia de ultima noapte în Paris.

Recomand și acest loc pentru o plimbare turistică. Rog WM să atașeze, mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=2ihm2vmjPXk

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 16.09.17 00:23:05
Validat / Publicat: 16.09.17 10:36:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 2292 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Biserica St Vincent de Paul văzută dinspre Sacre Coeur
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.09.17 10:07:45]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[16.09.17 11:33:01]
»

@AZE: Este o zonă pe care o cunosc bine - într-una din vizitele la Paris am stat într-un hotel din imediata apropiere a Gare du Nord.

Atenție, acesta este unul dintre cartierele rău famate ale orașului. În viața mea nu am văzut atâția indivizi dubioși și atâția bețivi și drogați ca acolo, dar - e drept - și atâtea forțe de ordine. Pe de altă parte, chiar vizavi de această gară sunt niște restaurante unde se mănâncă bine și destul de convenabil ca preț.

Împrejurimile de la Gare de lʼEst sunt ceva mai sigure pentru turiști iar Rue du Faubourg Saint Martin și Canal Saint Martin sunt locuri chiar pitorești și mai puțin cunoscute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[16.09.17 20:41:10]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru vizita și votul articolului.

Păi așa am zis și eu am observat tot felul de persoane dubioase în zona gării de est dar și în zona gării de vest. Zona din jurul primăriei arondismentului 10 mi s-a părut mai ok.

Multe persoane se uitau ciudat la mine făcând fotografii cu bătrânul Nikon D3100 care deja și-a trăit viața și cu un telefon bun iasă poze mai bune. Dar lumea nu avea de unde să știe că camera nu mai este atât de performantă și unul binevoitor chiar m-a sfătuit să-l bag în geantă.

În incinta gărilor a fost foarte multă lume dar bănuiesc că tot timpul este așa.

Restaurantele descrise de tine le-am observat și eu din zona gării de nord doar că în seara respectivă am mâncat în altă parte în arondismentul 9 aproape de locul de cazare.

Cum se numește hotelul în care ai stat? Poate l-am văzut în plimbarea mea în arondismentul 10.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[16.09.17 21:03:06]
»

@AZE:

Frumos serialul despre Paris. Felicitări!

Si multumesc pentru pont, cand merg la Paris imi iau bagaj de cala. nu de alta dar sa-mi pot lua suficienta guma de mestecat de acasa!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[16.09.17 22:03:55]
»

@AZE: Din păcate nu țin minte numele hotelului, era în capătul Bulevardului Magenta

mishu
[19.09.17 14:40:33]
»

@AZE: Scrisesem un ecou mai lung si cand sa-i dau editare am avut o problema la calculator, dar sa stii ca mi-a placut articolul asa ca felicitari, votat cu mare placere.

AZEAUTOR REVIEW
[19.09.17 19:50:09]
»

@elviramvio: Multumesc

Nu te deranja cu bagajul de cală.

Gumă de mestecat găsești și pe acolo...

AZEAUTOR REVIEW
[19.09.17 19:57:12]
»

@mishu: Mulțumesc

Si ma bucur ca ti-a placut articolul.

Calculatoarele astea ne cam fac probleme indiferent daca este la servici sau în timpul liber pe AFA (sau la servici pe AFA-sper sa nu citeasca seful aceste randuri...)

Daca tot ai deschis subiectul, o singura data am pierdut articolul scris si de atunci nu mai scriu direct, doar in word (probabil asa scrie toata lumea de pe AFA care are mai multe de scris) Asa am ocazia sa salvez si pentru mine, este ca un jurnal personal de calatorie, este totusi munca noastra a multe ore.

Si partea cea mai buna este ca daca in viitor am de gand sa revizitez o destinatie in care am fost si despre care am scris, imi iau propriul ghid cu mine (ca sa imi aduc aminte ce unde este

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța / city-break la Paris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067438840866089 sec
    ecranul dvs: 1 x 1