ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 3 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

“Hai-hui” prin Paris (III)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Eu am copilarit prin Paris.

Prin “micul Paris”, vreau sa zic...

In acea vreme de demult, nu aveam televiziune sau telefonie mobila ci doar radiofonie. Adoram scenetele vesele ale lui Stroe, Vasilache sau Tomazian. Legaturile micului Paris cu marele Paris, erau foarte stranse. Chiar si telefonice. Gaseai jurnalele sau revistele "France soir", "Salut les copains", "Pif le chien" sau "Paris Match", la mai toate chioscurile de ziare din Bucuresti.

Intr-o zi Tomazian facu o comanda cu Ploiestiu’ unde locuia “frati’su”. Centralista ii raspunse…"Linia e aglomerata, va rog sa asteptati"…Si astepta, astepta, mai bine de-o ora…. Rechema centralista…”Doamna, va rog frumos dati-mi legatura cu Parisu”. "Cu Parisu? … da, imediat, ce doriti de-acolo? "... "Francetelecomu”…"Aveti Francetelecomu”…”Aloooo, bonjour, ici, c’est Francetelecom Paris…qu’est-ce’que vous voulez? ”... “Pai eu vule parle fratele Pandele Ploiesti…compri? ” “Compri, s’il vous plait le numero de telephone de monssieur. Fratele Pandele”…

Si uite-asa Tomazian primi in mai putin de doua minute legatura cu Ploiestiul prin Paris.

Va spuneam ca exista un mal drept al Senei in care gasesti majoritatea atractiilor turistice pariziene si un mal stang mai sarac in obiective turistice. S-o luam deci, de la punctul "zero", “la dreapta”. Nici n-ai trecut bine Sena si dupa 10 minute de mers in pas usor intalnesti Centrul “Beaubourg” sau "Centrul Georges Pompidou", loc de desfasurare a numeroase expozitii permanente sau temporare. Am intrat in imensul hol de la intrare, erau doua expozitii la etaj, am simtit ca ma pierd. Holul avea dimensiunile unui teren de handbal cu tribune cu tot. Vara, pe esplanada cu iz medieval din fata Centrului Pompidou se pun mese si scaune unde poti servi o cafea iar in fata ta ai o sumedenie de “saltimbanci" sau "aruncatori de flacari", ce iti prezinta numere de circ, jonglerii, pantomima sau ai mici formatii de muzica ce isi etaleaza ultimele lor compozitii sau melodii celebre care fac din aceasta piata un punct major de atractie al Parisului.

Pe vremuri, aici era o groapa de gunoi a orasului, toate deseurile Halelor, care nu se afla departe, erau aruncate aici si parizienii au poreclit in batjocura, acest loc, mare cat un cartier, Beaubourg, adica “Beau”-“Bourg” (orasul frumos). In anii 1930, casele din acest cartier au inceput sa se prabuseasca una cate una astfel incat in 1936, primaria a repetat “figura” baronului Hausseman, constructorul marilor bulevarde, "a ras" de pe suprafata pamantului sute de case vechi. Pe locul ramas liber, in 1997 a fost inaugurat Centrul Georges Pompidou. Astazi poti ajunge cu metroul 11, coborand la Chatelet, Hotel de Ville sau Rambuteau, sau cu RER nr. A, lina rosie (Chatelet les Halles), sau cu autobuzele 38,47,58,67,69,70,72,74 ,85,96... Calea de acces la etajele Centrului Pompidou este exterioara, formata dintr-un ascensor in zig-zag numit si "sarpele de sticla" ce te conduce pana la etaju V, edificiul are culori distincte pentru diferitele sale cai de acces, calea de circulatie a turistilor este rosie, conducta de aer este verde, cea pentru apa este albastra, iar cea pentru electricitate este galbena. Centrul Pompidou este deschis zilnic intre orele 12 si 22, mai putin in ziua de marti, pe 1 Mai si de Craciun. Ca de obicei, cand apare cate ceva nou prin Paris, parerile parizienilor sunt foarte amestecate.

Vis-à-vis de Centrul Pompidou, se afla atelierul sculptorului roman, Constantin Brancusi.

La 4-5 minute de mers pe jos, veti intalni, dupa cateva locuri de odihna cu bancute si multi porumbei mereu flamanzi, Forumul Halelor, un gigant al ”shopping”-ului parizian, unde converg numeroase linii de metrou, autobuz si chiar RER. De-a lungul secolelor Parisul a avut mai multe piete de aprovizionare, iar Halele, precum si in "Micul Paris", au fost unul dintre ele, mai ales pentru peste si fructele de mare. Parizienii sunt mari amatori de produse piscicole si fructe de mare. Cu doua secole in urma heringii erau prezenti doar pe masa celor bogati, ele fiind si unul dintre criteriile de departajare a claselor sociale. Trişorii, falsificatorii sau pieţarii care furau la cântar erau expusi in public cu un peste stricat pe cap sau cu o bucata de unt, pana aceasta se topea si-i curgea pe faţă. Forumul Halelor a fost inaugurat in anul 1979, este o constructie din oţel si sticlă structurată pe 4 niveluri subterane legate prin scari rulante, ce însumeaza numeroase galerii în care isi desfasoara activitatea vreo 200 de standuri de produse de toate felurile. "Halele" este paradisul “shopping”-ofililor.

Acest adevarat univers sau “mall” subteran are foma unui careu si este strabatut in interior de cateva mici "bulevarde" cu multe "stradute colaterale", cinematografe, doua muzee, cateva agentii de turism, numeroase opere de arta, cateva restaurante si un punct de informare unde vei primi gratuit harta fiecarui etaj al centrului.

Dar luxul nu se termina aici, dupa cel al cumparaturilor urmeaza cel al locuintelor.

Cartierul “de locuinte de lux" Marais, se intinde pe malul drept al Senei cam in dreptul Insulei St. Louis, intre Palatul Bourbon, Place des Vosges si Place de l’Hotel de Ville (primaria Parisului). A fost construit pe un braţ mlăştinos al Senei. Mie, acest cartier foarte vechi si frumos, mi s-a părut mai degraba un cartier londonez teleportat aici, in inima Parisului. Puteti ajunge in Place des Vosges cu metroul nr. 9, coborâţi la Bastille sau Chemin Vert si de-acolo mai aveti doar “doi paşi”. Place des Vosges e elegantă, are tot forma unui careu, in interiorul caruia e-un parc in care veti gasi o fantana arteziana si statuia ecvestra a lui Ludovic al XIII-lea, iar pe marginile careului veti intalni lungi galerii ce adapostesc restaurante si magazine diverse care fac casă bună cu mici orchestre ale unor tineri muzicieni ambulanti care “ţin hangul” unui pahar de vin rosu si al unui barbecue sau peste prajit asezonat cu o garnitura mare de salata.

La Paris, cele mai consumate alimente sunt salatele, carnea de peste si vinul.

Daca v-au placut romanele cu muschetari ale lui Alexandre Dumas, sa stiti ca aici, in Place des Vosges, in ciuda interdictiei cardinalului Richelieu, aveau loc dueluri, pentru a salva onoarea lezata a vreunui tânăr si a-l ridica cu câţiva centimetri in ochii unei frumuseţi a urbei.

Cladirile pietei centrale, sunt construite din caramizi false de culoare rosie, piatra alba si ardezie de culoare albastra, iar doua dintre cladiri, incepand din 1612, anul inaugurarii, reprezinta Pavilionul Regelui si al Reginei. Place des Vosges a fost intotdeuna locul serbarilor regale. In aceasta piata aveau câte un apartament, cardinalul Richelieu, la nr. 21 si apoi, Victor Hugo, la nr. 6.

Unele cladiri, n-au fost restaurate, ele pastreaza încă patina timpului si adapostesc biblioteci, cu colectii de "carte veche", precum e azi "Hotel de Sens", unde veti gasi biblioteca "Forney".

Malul drept al Senei, este intr-adevar spectaculos si bogat, dar noi tot pe malul stang ne-am petrecut cea mai mare parte din timp, acolo unde intalnesti buchinistii de langa fantana si Bulevardul St. Michel, sau multe din anticariatele Parisului, unele pastrand inca documente valoroase precum scrisori originale de-ale lui Napoleon I, Hictor Hugo sau Emil Zola. Malul stang, e plin de cafenele si bistrouri in care preturile sunt ceva mai mici decat dincolo, pe malul drept, asta din cauza zecilor de mii de studenti de la Sorbona. Un “studio” de inchiriat (o garsoniera la mansarda), costa pe-aici 300 sau 400 de euro pe luna dar exista si garsoniere la 1000 de euro pe luna. De la Paris intotdeuna bagajul meu se face mai greu cu cateva kilograme din cauza “malului stang al Senei", adica din cauza cartilor, atlaselor si albumelor pe care le cumpar.

Asadar, atunci cand sunteti la “punctul zero” si doriti sa incepeti o escapada prin Paris, e bine sa tineti cont si de diferenta “de preturi” dintre cele doua maluri.

Malul drept are insa si o exceptie de la regula, un loc “rău famat” cu care parizienii nu se prea mândresc. S-a discutat mult pe la primaria lor si prin “mass media” franceza, daca acea zona Clichy-Pigalle mai trebuie sau nu sa ramana ceea ce este ea azi, un paradis european al placerilor nocturne?

O colega de pe site inreba ce toaleta trebuie folosia la un spectacol la Moulin Rouge?

Acolo, te poti imbraca oricum, patronii nu se gandesc decat la faptul ca ai platit un bilet si poate ca noaptea ti se va face foame si sete si vei mai lasa ceva bani in plus. Trebuie insa sa te gandesti ca pana sa ajungi la cabaret, ai de strabatut un bulevard numit Clichy sau un loc numit Place Pigalle, foarte animate dupa lasarea intunericului, cu vreo 10-12 sex-shopuri viu colorate ce lanseaza intr-una reclame incitante, ca pe stradutele colaterale vezi adeseori cupluri care mimeaza amorul sub cerul liber, sau direct…pe banci sau prin toaletele restaurantelor si barurilor, apoi, vezi in fata unor hotelase ieftine dar dubioase tineri ce prizeaza iarba indiana si care-ti arunca mereu niste priviri pofticioase ce te invita intr-o camera pentru o ora (camera se inchiriaza in Pigalle si cu ora), vezi cel putin vreo 30-40 de fete tinere de pe toate continentele care stau si asteapta, asteapta... daca te plimbi mai mult, nu se poate ca un "animator" sa nu te ia discret de maneca si sa te invite intr-un shop erotic si sa incerce sa te conviga sa intri si sa vezi cel mai bun film dintre toate, film ce nu e de 3 ci de 5 “ics”-uri, (astia se tin de tine ca scaiul), apoi, dupa ce scapi de el, dai de altul care incearca insistent sa te invinte intr-un bordel, unde ai sa-ntalnesti, "extazul in persoana". Apoi treci pe langa tarabe cu placinte cu ciocolata, sandviciuri cu sunca si branza sau hamburgeri cu cartofi prjiti sfaraind, unde intalnesti fete tinere si frumoase, dar intens rujate si pudrate, invelite doar intr-un voal sau un şal lung, sorbind leneşe cate un coca-cola, ce mai! , treci printr-o “little America” pana la Moulin Rouge, vei vedea pe-acolo toate natiile pamantului, invesmantate fiecare in "specificul lor national".

In acest amalgam uman, nu vei bate la ochi decat poate daca esti imbracata in costumul lui Eva sau intr-un costum de eschimos si afara sunt 30 de grade. Oricum vei fi imbracata, in costum de blugi sau in rochie de gala, in interiorul cabaretului toata lumea priveste spectacolul, mai putin toaletele din sala, asa cum era pe vremuri obiceiul pe la noi, la opera, vei sta la o masa si vei vedea niste fete înalte şi frumoase care danseaza minunat si care in final apar imbracate in "top-less"...

Eu va doresc, in orasul placerilor de tot felul, sa aveti o vizita cat mai placuta!

"Au revoir"!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 12.11.11 15:55:23
Validat / Publicat: 12.11.11 17:34:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Norrmandia, Bretania, Gironde, Lyon
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4606 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

44 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Inainte de-a ateriza pe aeroportul Paris-Orly, avionul face un tur al orasului, puteti astfel distinge Turnul Eiffel si Tour de Montparnasse,in planul secund
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26297 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

44 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 17:14:18]
»

@Web, te rog videoclipul, "Sous le ciel de Paris", "mersi beaucoup"!

http://www.youtube.com/watch? v=p8flkp06KaE

---------------------

Rezolvat.

valimi
[12.11.11 18:54:02]
»

Dom doftor, cred ca ti-a picat la fix sfatul georgianei, sa ai intotdeauna aparatul foto la tine, cand ti-ai petrecut mata saptamana aia in Paris in week-endul din septembrie aveai cel putin vreo 6-7 aparate la gat, ca pozele de atunci au rezolutii foarte variate.

Roaga pe prietenii francezi, cand mai vin la o cura de Gerovital cu Recas, sa iti aduca pozele pe stick sau pe CD, ca la reviste se vede linia dintre pagini.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 19:07:11]
»

@Valimi frate, doar nu crezi ca m-am suit intr-un zepelin ca sa fac primele poze de la 2 Km inaltime? E clar ca sunt de pe postere sau din albume foto ce le-am cumparat de la un anticariat sau de pe cheiul Senei cu 2-3 euro Kilogramul, ca acolo albumele se vand si la kilogram sau la vrac, iar cand mergem 3 oameni la Paris, mergem cu 3 aparate, al meu e cel mai slabut...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[12.11.11 19:51:33]
»

@dorgo, sunt nevoit sa iti reamintesc faptul ca sanctiunea de suspendare a contului a fost ridicata temporar, pe baza anumitor motivatii dar si cu unele conditii pe care le poti reciti aici: amfostacolo.ro/cafenea/in ... topic/213-dorgo.

Ecourile off-topic au fost sterse, sunteti rugati sa ramaneti la subiectul turisitc de fata.

adri-nico
[12.11.11 20:54:38]
»

@Dorgo,

Iarta-ma, dar la acest review n-am avut puterea sa citesc pina la capat ceea ce ai descris. Nu m-a prins firul povestii decit pina la faza cu Ploiestiu'. In schimb, am ascultat de vreo citeva ori muzica atasata.

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 21:17:49]
»

@adri-nico... ai vazut ce mare importanta are alegerea unei melodii? ... omu' nici nu mai citeste textul... cat despre pozele mele, sunt mult prea palide fata de cele de pe videoclip, realizate de profesionisti...

oricum am lua-o, "Paris, c'est Paris"...

valimi
[12.11.11 21:19:20]
»

Cred ca acolo i s-a sfarsit si lui dorgo excursia spre Paris, la Ploiesti.

adri-nico
[12.11.11 21:23:40]
»

Muzica mea preferata e a lui Michele Sardou -La maladie d'amour... Joe Dassin -Et si tu n'existais pas... asa ca cele din clipurile tale m-au uns la suflet, avind cam aceeasi linie melodica.

Sper ca nu te-ai suparat ca nu m-am fortat sa citesc mai departe.

motaneata
[12.11.11 21:38:00]
»

Docteur Dorgo, s'il vous plaît, aidez-moi: Catedrala Notre-Dame pe ce mal al Senei se afla? Pe malul stang sau pe malul drept?

Ca asa m-ati zapacit plimbandu-ma de pe un mal pe altul, de m-am ratacit! Da' ce e mai grav, e ca nu mai stiu care-i stanga si care-i dreapta! Ca tocmai imi zise nevasta-mea: ce faci ba, te inchini cu mana stanga?

Eu am fost mai demult la Paris, si am stat la un hotel in Marais. Si cum mergeam pe Quai du Louvre spre Hotel de Ville, intreb un domn: "S'il vous plaît monsieur, care este malul stang? " Si el mi-a aratat in dreapta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gheisa
[12.11.11 21:54:18]
»

Cel mai tare review!! Pacat ca nu pot vota de doua ori!

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:07:17]
»

@motaneata... @pepsi (caruia ii multumesc pt. vot), poate sa ne zica cel mai bine... el se pricepe la mare... daca Sena patrunde in Paris din amonte si iese in aval, atunci tot ce e deasupra ei, privind harta in fata, e dreapta si ce e dedesubt, e stanga... deci sus-dreapta, jos-stanga... catedrala Notre Dame si Palatul de Justitie (tribunalul), nu e nici la dr. nici la stg, . sunt la mijloc, exact pe l'ile de la Cite... oricum, chestia asta cu stg-dr., ma cam sacaie si pe mine... mai bine sa-i spunem malul cu Moulin Rouge si malul cu Turnul Eiffel... e mai simplu asa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:11:23]
»

@motaneata... mie mi s-a intamplat altceva... in jud. Covasna, intrebam un om in varsta, pe limba lui, incotro e izvorul cutare... si el mi-a zis... acolo, dom'le, spre dreapta, si-mi arata cu mana stanga, spre stanga... asa ca se incurca borcanele si la case mai mari...

dananecula
[12.11.11 22:12:47]
»

Da' daca esti stangaci... ce te faci??? )

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:22:47]
»

@adri-nico... eu nu ma supar niciodata... a pune o muzica frumoasa poate fi un avantaj sau nu... userul grabit asculta muzica, priveste videoclipul si cam atat, nu mai are timp sa citeasca prea mult ceea ce scrii... cei care nu pun muzica deloc, ei, aceia vor sa te impresioneze prin text, gandind ca muzica le distrage cititorilor atentia... aici se impune un review filozofic... eu cred ca muzica trebuie sa existe, dar nu ca viodeoclip ci doar ca o linie melodica ce simpatizeaza cu tema... web 13 stie cel mai bine s-o aleaga... eu imi aleg singur muzica ce-mi place, pt. ca atunci cand recitesc reviewul meu, imi apare si melodia preferata... sunt cam egoist...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gheisa
[12.11.11 22:25:50]
»

Parerea mea e ca ne incurcam in niste... amanunte si uitam de adevarata opera! Pozele sunt foarte bune si expresive, pixelu' albastru o fi de vina...

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:28:13]
»

@dananecula... atunci te ghidezi dupa inima, stanga e mereu acolo unde e si inima, cu fff mici exceptii, nu acolo unde e mana in care ai cea mai multa putere...

adri-nico
[12.11.11 22:28:59]
»

@dorgo,

Cred ca nu ai citit cu atentie ceea ce am scris. Nu mi-am exprimat nici o parere despre poze. Am spus ca AM ASCULTAT muzica din videoclip si am inginat odata cu cintaretul... Nu am privit nici o poza.

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:36:10]
»

@adri-nico

ziceai ca

"Sper ca nu te-ai suparat ca nu m-am fortat sa citesc mai departe. "

si ti-am raspuns ca

"eu nu ma supar niciodata"

motaneata
[12.11.11 22:38:20]
»

ahaaaaa!!!... acum am inteles: stanga este acolo unde are @dananecula inima, iar dreapta este ...mana in care are @dorgo cea mai multa putere...

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:39:37]
»

@campean_annisia... ai dreptate... ne pierdem in amanunte militaresti gen stanga-dreapta... l'important c'est la rose...

dananecula
[12.11.11 22:47:58]
»

@motaneata

Am ras cu lacrimi din cauza concluziei tale radicale !

Iti multumesc frumos ca m-ai bine-dispus sambata seara.

Dar, deh, ce ma fac eu acum, caci la mine si inima si forta mea sunt tot pe stanga (fiind stangace) ) Sunt o exceptie de la regula, ce sa-i faci

@dorgo

...ne pierdem in amanunte militaresti gen stanga-dreapta...

Da' cu stanga-mprejur ce ne facem ?

Iertare de off-topic, dar nu m-am putut abtine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:52:21]
»

@motaneataaaa, dom"inginer... esti doar omul cifrelor, stii ca E=mc2, deci sus nu e sus, jos nu e jos, dreapta nu e dreapta, stanga nu e stanga, totu-i relativ, reperele sunt zamisliri ale mintii omului... unora puterea le sta ascunsa nu in maini ci in inima...

dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 22:59:38]
»

@adri-nico

"Muzica mea preferata e a lui Michel Sardou -La maladie d'amour"... elle court, elle court, la maladie d'amour... ti s-a intamplat vreodata sa scrii vreun review ascultand intai o melodie care ti-a placut mult si doar apoi sa scrii textul, doar pentru ca melodia sa-l insoteasca? ... mie da!

adri-nico
[12.11.11 23:06:02]
»

@ dorgo,

Nu mi s-a intimplat sa ascult o melodie si apai sa scriu review... mi s-a intimplat sa calatoresc pe undeva si dupa aceea sa scriu reviewul...

N-am inteles daca e vorba despre reviewul melodiei sau al vreunei destinatii.

Nu stiu melodii cu Singapore, nici cu Punta Cana... Despre Bradul alb, niciatit.

Nu sint chiar atit de elevata incit sa ma inspir prin ascularea muzicii... Nici macar la Rebecca n-am reusit sa ma inspir dupa melodie.

Cu toate ca imi suna in urechi "Hai, da-mi mina ta, noaptea e grea, du-ma dincolo de ea... E-atit de frig, te implor, ia-ma'n brate, vino linga mine, nu ezita... doar tu ma poti salvaaaaaaa!!! " Si aici urmeaza un ropot de aplauze...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[12.11.11 23:19:26]
»

@dananecula...

Sa nu-ti fie cu mirare

Daca la Bacau in armata,

Zambind, am invatat sa-njur

In gand, de fiecare data

Cand caporalul ne ordona

"Pluton, fa stanga-mprejur! "

Si noi eram in plina alergare!

motaneata
[13.11.11 00:12:26]
»

@dorgo, m-ai atins la coarda sensibilă cu:

"Muzica mea preferata e a lui Michel Sardou... "

Apăi dacă zici că îţi place muzica lui Mihai Surdu ăsta şi dacă văd că ştii şi formula apei

E=mc2,

atunci, gata, m-ai convins: te-am votat!

P. S. dar nu pentru calitatea review-ului, ci pentru că ai făcut armata la Bacău!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[13.11.11 00:14:19]
»

Mai Motaneata. Mihai Surdu era preferatul meu... si domnul m-a citat pe mine.

alinaro
[13.11.11 23:01:37]
»

Buna seara,

De-aia sper si eu sa pot ajunge intr-o buna zi, eu stiu, o saptamana de data asta, in orasulul luminilor: pentru a ma putea "ocupa" si de detalii, nu numai de must-see-uri. Felicitari, mi-au placut descrierile tale!

dorgoAUTOR REVIEW
[14.11.11 07:32:37]
»

@alinapopi... multumesc pt. cuvintele de apreciere si tuturor despre cele 3 review-uri despre Paris... despre acest oras as mai putea scrrie inca mult, poate voi mai atasa doar fotografii diverse, in ultimii 3 ani am organizat din Tg, Mures, escursii cu prieteni, in grupuri mici de 4-6 persoane, Pierre, un amic si membru al Clubului Francofonilor, ne astepta la Beauvais, eram cazati la el, la Colleville sur mer, Pierr ne facea timp de 4-5 zile un tur al Normandiei, Plaja Omaha, Cimitirul american, St. Malo, Mont Saint Michel, Honfleur, muzeul Camembert, catedrala Bayeux, (asta nu ne costa nimic), iar apoi ne ducea la Paris, unde ramaneam 5-6 zile la Hotel du Globe... camera cu 2 paturi 38-42 de euro pt nepretentiosi, 50-55 pt cei mai pretentiosi. La Paris "imbracam hainele de ghid" si parcurgeam, dupa nsite trasee prestabilite, principalele 20-22 de obiective principale, dar, trebuie sa ai picioare bune (sau era program de voie)... calculam sa ajungem la Paris la inceput de luna cand in primul week-end, la Luvru si Orsay se intra gratis... incerc si anul viitor... totul costa 72 euro (avion low coast) + 300-350 euro cazare si masa prin Paris... in grup e cel mai misto... se viziteaza si cele 4 cartiere de shopping "bon marche", indian, latin, evreiesc si Montmartre... ghidul lucreaza prin voluntariat...

mecut
[14.11.11 10:45:18]
»

@dorgo

Multumesc!

Am redescoperit cu ajutorul ecoului de mai sus cele 10 rw. (daca am numarat corect) despre Normandia scrise de tine. Imi sunt foarte utile, in decembrie sper sa "debarcam" si noi in acea zona... trei intrebari am:

- sunt suficiente una-doua zile pentru coasta cuprinsa intre Beauvois - Saint Malo?

- in afara de obiectivele mentionate de tine (in rw-uri si ecou) ce ar mai fi de vazut?

- ce crezi ca ar mai fi util de stiut?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.11.11 12:46:36]
»

@mecut... vedetele Normandiei sunt-Mont Saint Michel (superb), cetatea piratilor St. Malo (fantastica!) chiar daca e deja un pic "in Bretania" si plajele debarcarii aliatilor, sunt mai multe, cimitirul american e impresionant, la Colleville sur mer, ... daca le-ai vazut pe astea, ajunge... apoi falezele Etretat (trebuie sa le cauti pe harta), orasul pictorilor Honfleur, statiunile balneare, de loisir si de "noroc" (cazinouri, curse de cai), Deauville, Trouville... in general intreaga Normandie e un spectacol, e-o regiune diferita fata de restul Frantei, e zona verde a tarii, preponderent agricola cu case construite din pietre brute, nefinisate... e de urmarit, mai ales la St. Malo si Mont Saint Michel, alternanta mareelor care e diurna... vezi in cursul aceleasi zi, marea venind sau plecand... sper sa ai vreme buna... la St. Malo, poti sa prinzi o zi cu vant si furtuna si atunci nu te poti apropia de digul de pe faleza dar intre zidurile cetatii, n-ai probleme... noi am fost cazati in St Malo la Hotel du Relais, iefitin (parca a fost 38 de euro camera), nu e departe de gara TGV...

Concediu placut!

gheisa
[14.11.11 14:50:24]
»

@dorgo: va rog sa imi dati si mie mai multe detalii despre despre cazinouri. Sunt o impatimita a jocurilor de noroc si abia astept sa merg si eu macar in Franta, ca in Las Vegas nu prea am timp. Cazinourile sunt live? Or avea astia French Roulette, sau doar European Roulette Gold si American Roulette? Mie imi place mult Texas Holdem Poker, da nu stiu cum sunt dealerii pe acolo, daca se pricep... Da curse de caini nu au, numai de cai? La cai e tot ca la caini, cota mare-cota mica?? Daca ati putea sa imi dati mai multe detalii despre jocurile de noroc, v-as ramane datoare. E o pasiune care pune stapanire pe mine tot mai mult. Daca se poate si un hotel care are un casino live, va rog.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
santana*
[14.11.11 14:56:18]
»

Fumos, n-am ce zice! Uite că şi prin Ardeal umblă fetele ca la Bucureşti în căutare de cazinouri... Vei avea un succes fulminant, dragă Annisia, mai ales că, după asta, vine negreşit şi darul beţiei. Fă şi tu o tură de păcănele înainte, că nu poţi sări peste stadiul ăsta.

gheisa
[14.11.11 15:01:13]
»

@santana: va multumesc mult pentru sfat, dar am trecut de mult la un alt stadiu, deja ma gandesc la performanta. Cred ca nu stiti sa faceti diferenta intre jocurile mecanice si casinourile adevarate de care vorbea domnul Dorgo. Nu inteleg de ce interveniti in miezul problemei, daca nu sunteti specialist!

Oricum va multumesc mult pentru sfat, dar casinourile din Franta nu sunt cele de la scara blocului dumneavoastra.

O zi placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.11.11 15:21:21]
»

@mecut... ti-am atasat 3 fotografii cu St. Malo, falezele Etretat si cu portul Dinard de langa Saint-Malo.

@campean-annisia... inca n-am intrat prin cazinouri, dar nu trebuie sa mergi pana-n Franta la Monte Carlo, spre exemplu, ca sa joci la ruleta sau bacarra, exista si-n Bucuresti cazinouri... am participat in zona Deauville-Trouville-sur-mer, orase-port profilate pe pescuit dar si pe cazinouri, curse de cai, plimbari cu caii pe malul marii si yachting, ... la o cursa de cai unde se paria din greu, a fost interesant... am descris-o intr-unul din reviurile mele despre Normandia... curse de caini, carora le zice "grey-hound" parca, n-am vazut pe-acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gheisa
[14.11.11 15:29:38]
»

@dorgo: am auzit ca sunt si in Targu Mures. Nici despre astea nu puteti sa imi dati mai multe detalii? As vrea sa gasesc ceva informatii, sau macar sa imi explice un profesionist. E cel mai mare hobby al meu si ma bucur ca ati adus subiectul acesta in discutie.

Cred ca cel mai bine ar fi sa va trimit un PM, sa nu incarc degeaba pagina cu ecouri inutile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata
[15.11.11 23:28:36]
»

@gheisa,

Domnul Doctor Dorgo isi cere scuze ca nu poate sa va raspunda, fiind angrenat in aceste zile in obligatii profesionale de interes national, obligatii care nu-i permit nici un moment de respiro. Fiti convinsa ca, imediat ce va fi disponibil, veti primi pe PM toate detaliile solicitate.

Pana atunci, cu acceptul domniei sale, va rog sa-mi permiteti sa va prezint cateva informatii care, sper eu, va vor ajuta in pregatirea campaniei dumneavoastra de cucerire a casinourilor franceze.

Cel mai mare Casino din Franta nu se afla la Paris ci la Lyon. Numele sau este “Lyon Vert Casino” si are English Roulette, French Roulette, Baccara, mese de Stud Poker, Blackjack si peste 400 slot machines. Anul acesta a implinit 121 de ani de existenta, ultimii 20 de ani facand parte din grupul Partouche. Atractia numarul 1 a acestui casino este ruleta franceza. Cu siguranta, emotia va va cuprinde cand veti paria pe un numar, un grup de numere, sau o culoare, dar mai ales cand veti auzi “Rien ne va plus”.

Pe locul 2 este “Barrière d'Enghien-les-Bains Casino” – Paris, aflat de fapt intr-o suburbie a Parisului, Val-d'Oise (11 km de Paris). Acest casino are 450 slot machines, French Roulette, English Roulette, Black Jack, Stud Poker si Punto Banco.

Al treilea Casino ca marime este “Palais de la Mediterranee Casino Hotel” din Nisa. Acesta are 200 slot machines, 2 mese de English Roulette, 4 mese de Texas Hold'em poker si 3 mese de Black Jack.

Unul dintre cele mai luxoase cazinouri este “Casino Barrière de Deauville“ aflat in micutul orasel Deauville din nord-vestul Frantei. Anul viitor acest casino va implini 100 de ani de existenta. Aici puteti miza la French Roulette, English Roulette, Blackjack, Stud Poker, Holdem Poker, sau slot machines.

Alt cazino recomandat este “Joa Casino de Montrond-les-Bains”, frumos asezat pe Valea Loarei, intre Roanne si St. Etienne.

Am frecventat aceste cazinouri in perioada studentiei mele la “Institut Polytehnique des Sciences Avancees" din Toulouse. M-am specializat in matematica, statistica si inteligenta artificiala, tocmai pentru a descifra toate mecanismele din salile de casino, scopul final fiind acela de a invinge sistemul.

Am ajuns la concluzia ca nu exista noroc, vazut ca joc al sortii si al intamplarii, ci, cunoscand la perfectie Teoria Numerelor, mai ales a numerelor mari, cat si Teoria Probabilitatilor si a interpretarii statistice a rezultatelor, poti anticipa cu o precizie de 98,74% orice eveniment considerat indeobste ca aleatoriu. Sfatul meu este sa nu “joci” la casino, prin alegerea la intamplare a unui numar (data nasterii, numarul tramvaiului, numarul de la pantofi) sau a unei culori, ci sa “mizezi”, dar dupa ce vei cunoaste la perfectie Teoria Numerelor Calde, Teoria Numerelor Reci, Teoria Numerelor Mari, Teoria Numerelor Mici, Legea Echilibrului, Legea Figurilor si Legea Ecartului. De asemenea trebuie sa cunoasteti Teorema lui Fermat (pe care eu am rezolvat-o in anul 1994), Legea lui Gauss si Inegalitatea lui Cebisev. Nu in ultimul rand trebuie sa stapaniti Teoria Multimilor si Teoria Conspiratiei.

Fara discutie, cel mai frumos “joc” este ruleta franceza (French Roulette), chiar daca unele calcule matematice arata ca mai multe sanse de castig aveti la ruleta ruseasca (Russian Roulette).

In incheiere, v-as sugera sa nu mergeti la casinourile din tara, nici macar la cel din Targu Mures. Trebuie sa mergem la casinourile din strainatate si sa aducem banii in tara. Numai asa vom putea sa platim datoria publica acumulata si sa iesim din criza.

Alea iacta est.

gheisa
[15.11.11 23:39:33]
»

@motaneata: ) ) ). Nu ma mai pot opri din ras ) Cred ca voi incerca foarte curand ruleta ruseasca, ascultand, evident, melodia Rihannei - Russian Roulette.

Va multumesc pentru raspunsul foarte detaliat, va raman profund indatorata, chiar ma intrebam ce s-a intamplat de nu am primit raspuns la solicitarea mea. Am stiut sigur ca trebuie sa fie un membru AFA pasionat de asa ceva. Bine v-am gasit! O sa urmez sfatul primit: de maine pun in aplicare toate teoriile, ba mai mult, o sa incerc sa rezolv si eu teorema cu pricina si va promit ca voi face tot ce-mi sta in putinta sa aduc banii in tara. De azi voi incepe o campanie agresiva si voi indemna toti cetatenii sa incerce ruletele altor tari si sa aducem astfel bani in tara, sa iesim odata din criza.

O seara placuta!

P.S. Pariurile sunt incheiate, zarurile pe alta data! Lay your bets, please!

dorgoAUTOR REVIEW
[16.11.11 08:09:34]
»

@Gheisa... ne-ai dat un exemplu extraordinar al transformarii psihologiei tinerei genereatii a tarii noastre, ,,pe vremuri, Blajul, o "mica Roma" era vestit pentru scolile sale inalte, urbea ta natala, producea pe banda carturari si oameni de stiinta renumiti, care au adus Romania in randul tarilor invidiate si respecate din Europa, in urma cu cativa ani am trecut si eu pe-acolo, si singura atractie a urbei era un popas al "drumului" vinului, am avut totusi noroc ca trenul personal inca mai opreste... si-n gara rece si pustie un bec inca ardea, orasul mi s-aparut dezolant si cufundat in intuneric... te rog, daca doresti sa relansezi tara, sa nu incepi cu ruleta ruleasca, pe care maestrul Motaneata a uitat sa ti-o detaileze... iat-o... dupa ce doi jucatori pierd toti banii la ruleta si le mai ramane un singur jeton (citeste romanul lui Dostoievski, ecranizat de americani "Jucatorul") fac rost de doua pistoale, unul e incarcat, altul nu... nu se stie care e incarcat, caci sunt acoperite cu-o esarfa neagra... cei doi isi pun pistoalele la tampla si trag in acelasi timp... cel ce supravietuieste, continua jocul si mizeza totul pe-un numar si-o culoare unde nu mai exista nici un alt jeton... astfel, el, poate luat intreg potul... eu te rog daca vrei sa salvezi tara de la dezastru, sa nu incepi cu ruleta ruseasca... mai bine ne-ai invita pe 1 Decembrie la un vin cald pe Campia Libertatii... iar norocul? ... el exista, da, exista!... in urma cu vreo 10 ani, un tanar fara cunostiinte matemateice (teorria probabilitatilor, a lui Fermat, a numerelor fierbinti, etc), s-a suit pe o bicicleta hodorogita, pt. ca-i ramamsesera bani pt un bilet la 6 din 49 dupa o betie la crasma (in catunul lui nu era agentie LOTO), si a casutigat cu un singur bilet vreo 9 milioane de euro... In privinta jocurilor de noroc, Europa e nimic planga Las Vegas (care a intrat si el in criza, nu mai e lichiditati, si chinezii nu le mai da odata imprumutul promis americanilor), acolo, poti sa devii milionar intr-o ora... bautura de toate felurile iti vine pe niste conducte direct din niste cisterne langa masa de joc, e gratis, din partea casei, dar nu, nu ti-o servesti tu, ai garson langa tine, tu nu trebuie sa te scoli de la masa de joc... apoi, dupa ce te-ai vazut cu milionul in buzunar si doresti sa ramai sa-l mai joci si pe el, a doua zi, te-asteapta o camera de hotel ce costa 10.000 de dolari, dar ce mai conteaza banii astai, "easy come, easy go", cand maine iti vei dubla castigul...

Deci... lasa Franta, alege Las Vegasul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
santana*
[16.11.11 08:52:47]
»

Micuţă Gheişă, ce descrie colegul nostru e jocul de barbut rusesc. Ruleta rusească e altfel: fetele singure îşi pun la tîmplă un pistol care are un singur glonţ în butoiaşul care poate primi 6 gloanţe. Se învîrte butoiaşul şi apoi se aude fie un poc, fie un clinchet de cocoşel care loveşte în gol. Jocul se repetă pînă cînd unul din jucători murdăreşte podele cu propriul sînge. Mă rog, un joc frumos pe care-l recomand cu căldură unora dintre noi... Dar tu nu vrei să mori, aşa-i?

gheisa
[16.11.11 11:19:20]
»

@dorgo: ... liberul arbitru isi pune din ce in ce mai mult amprenta asupra vietii noastre. Unii aleg sa devina poeti nepereche, altii carturari ilustri sau oameni de stiinta renumiti, doctori... mai este si o alta categorie, care, tot condusa de liberul arbitru, alege sa fie de cealalta parte a baricadei. La un simplu click pe acest link ro.wikipedia.org/wiki/Liber_arbitru, veti intelege exact despre ce vorbesc (asta ca sa va scutesc sa mai deschideti o noua pagina si sa vedeti ca am citit deja cele scrise acolo, nu mai e nevoie sa imi explicati).

Va anunt, cu putina intarziere, ce-i drept, ca intre timp s-au mai schimbat si alte lucruri, nu doar inclinatiile oamenilor din orasul meu natal: trenurile ce opresc in gara s-au mai inmultit, opreste si Inter City (ma mir ca nu ati consultat mersul trenurilor inainte sa dati un raspuns atat de... neinformat).

Citatul "easy come, easy go" e cumva din piesa "Grenade" a lui Bruno Mars? Daca da, macar aici m-ati nimerit cu preferintele muzicale.

@santana: . Chiar imi vine sa incerc ruleta ruseasca, in special cand citesc "cate ceva" pe AFA.

Peace!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[16.11.11 11:31:07]
»

Acestea fiind spuse, sunteti rugati sa reveniti la subiectul turistic de fata: Excursie Paris. Multumesc.

dorgoAUTOR REVIEW
[17.11.11 12:34:39]
»

@Webmaster are dreptate... "Les jeux sont faits, rien ne va plus"... in curand va trimit o copie a hartii ce-o primiti la intrare in Forum des Halles, "Mecca shoping-ului" din buricul targului numit Paris, si inca niste amanunte...

dorgoAUTOR REVIEW
[17.11.11 15:30:46]
»

FORUM DES HALLES

Va mai atasez doua fotografii cu harta Halelelor, pe etaje, pentru a realiza masivitatea acestui centru comercial care, si el a fost construit tot intr-o "groapa" a Parisului si care, pana in 2016, isi va dubla capacitatea.

Program de functionare - de luni pana sambata de la ora 10 la ora 22, dar cinematografele si restaurantele sunt deschise si duminica. Tel. Forumul Halelor - 01.44.76.96.50 sau 56. Accesul in Forumul Halelor se face pe strazile Lescot, Berger, Rambuteau, (vezi ultimele fotografii) dar mai exista inca 4 porti de intrare, Porte Pont Neuf, Porte Saint Eustache, Porte du Jour, Porte du Louvre (in total sunt 7 intrari stradale, pietonale sau auto) si a 8-a e prin subteran (metrou, RER). Cel mai usor e sa intri ca pieton, prin portile stradale sau prin cea subterana de "metrou" sau "RER".

Nivelul 0, aici sunt putine magazine cu bijuterii, incaltaminte, moda masculina, optica, cadouri, decoratiuni interioare, servicii, o gradinita de joaca petru copii, jocuri, distractii, terase.

Nivelu -1, incaltaminte, marochinarie, moda copii, moda feminina, 9 buticuri cu spatii de creatie, lenjerie, cosmetice, optica, jocuri, distractii, spatii de destindere.

Nivelul -2, bijuterii si accesorii, echipament de calatorie, moda copii, moda femei, moda barbati, sport, cosmeticale, jocuri, obiecte pentru destindere, decoratiuni interioare, 3 restaurante si cafenele

Nivelul -3, parking subteran cu 1800 de locuri pt autovehicole si 4 căi de acces (a nu se intelege 4 cai de acces), (cel mai extins nivel), bijuterii, accesorii, imbracaminte, incaltaminte, moda, pentru copii, femei, barbati, lenjerie, sport, cosmetice, optica, cadouri, jocuri, obiecte pentru destindere, decoratiuni interioare, spatii pentru copii, spati de destindere si odihna, punct de informare, ghiseu pentru imprumut carucioare pentru plimbat copiii sau scaune cu rotile, "spatiu bébé cu supraveghere", toalete, faramacie, telefoane, foto-service, post de prim ajutor, centru de animatie, 2 cinematografe, "forumul" in imagini, mediateca, piscina, sala de biliard, Mc Donalds si alte 15 unitati de alimentatie (restaurante, fast food-uri), panificatie, dulciuri, patiserii, ceainarii, cofetarii, cafenele, "Sushi Planet", etc,

Intre cele 4 niveluri exista scari rulante.

Nivelul -4, acces la garile de metrou (liniile 1,4, 7,11,14) si RER (liniile A, B, D), statiile de oprire se numesc "Les Halles" sau "Chatelet" sau "Chatelet-Les Halles".

Mai exista si un nivel +1, unde veti gasi o biblioteca publica, Conservatorul W. Mozart si Casa atelierelor "ADAC"

Asadar, in acest gigant comercial, zilnic intre 180 si 200 de standuri diferite, va asteapta...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, dananecula, dorgo, gheisa, mecut, motaneata, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța / city-break la Paris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10714101791382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1